Lockdown: 12 Vlaamse topregisseurs en sterke cast

Eén presenteert vanaf vanavond – maandag 18 januari – onder de noemer Lockdown twaalf kortfilms. Deze films zijn gemaakt door 12 Vlaams topregisseurs met een zeer goede cast. Hier ontdek je alles over deze verhalen, de makers en natuurlijk alles over de acteurs en actrices die we in Lockdown op Eén zien.

Lockdown

Met Lockdown heeft Eén iets heel bijzonders in petto voor zijn kijkers. De reeks brengt twaalf op zichzelf staande kortverhalen, geregisseerd door twaalf Vlaamse topregisseurs en met een straffe cast (met in de eerste aflevering meteen twee internationale klasbakken: Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens). Elk verhaal speelt zich af in dezelfde setting: de bezoekruimte van een gevangenis. Twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte dat hen – maar ook hun wereld – scheidt.

Andere regisseur, crew en acteurs

Elke kortfilm wordt door een andere regisseur en crew gemaakt en met andere acteurs. Lockdown wordt hierdoor een verrassende mix van verschillende genres zoals drama, comedy en thriller. Het idee komt van regisseurs Gilles Coulier en Maarten Moerkerke, die beiden een aflevering regisseren. De andere regisseurs die meewerken aan dit project zijn Wouter Bouvijn, Christina Vandekerckhove, Michaël Roskam, Kaat Beels, Frederike Migom, Jan Eelen, Dorothée Van Den Berghe, Kato De Boeck & Flo Van Deuren, Jonas Govaerts en Robin Pront.

Bedenkers Gilles Coulier en Maarten Moerkerke

“Lockdown heeft het basisidee om in één corona-proof setting twaalf verhalen te vertellen – maar ook het doel om met een creatief antwoord moeilijke tijden te tackelen – ruimschoots overtroffen. Het uitgangspunt dat elk verhaal vanuit de regisseurs moest vertrekken, levert twaalf heel verschillende films op die qua stijl, genre en thematiek de kijkers genereus zullen verrassen, ontroeren, huiveren en doen lachen. Een onverhoopt resultaat dat alleen maar mogelijk was door de inzet en de solidariteit van iedereen die aan deze reeks heeft meegewerkt”, aldus bedenkers Gilles Coulier en Maarten Moerkerke.

Productie in samenwerking met steun VAF en Sabam for Culture

Lockdown is een productie van De Wereldvrede & Lecter Scripted Media en kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en Sabam for culture. Olivier Maeterlinck van Sabam for Culture vertelt: “Dankzij de reeks Lockdown kregen verschillende regisseurs en scenaristen de mogelijkheid om nieuw werk te realiseren in een periode waarin het draaien van kwaliteitsvolle fictie geen evidentie is. Zo worden kansen gecreëerd voor zowel jong talent als gevestigde waarden en zo’n projecten ondersteunen we met veel plezier.”

Kortfilms Lockdown

 • Zuur – Robin Pront met Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens
 • 2055 – Wouter Bouvijn met Peter Gorissen en Tom Vermeir
 • Nadja – Kaat Beels met Emilie De Roo en Linde Carrijn
 • Zoveel – Maarten Moerkerke met Kim Snauwaert en Bart Hollanders
 • Franky & Mariel – Jan Eelen met Marjan De Schutter en Josse De Pauw
 • Stella – Christina Vandekerckhove met Peter Van den Begin en Dominique Van Malder
 • A plus jamais – Gilles Coulier met Mounir Aït Hamou, Johan Leysen en Isabelle Van Hecke
 • Echo – Kato De Broeck & Flo Van Deuren met Maaike Neuville en Circé Lethem
 • Transfer – Jonas Govaerts met Anne-Laure Vandeputte en Gene Bervoets
 • Claude M. – Dorothé van den Berghe met Sara De Roo en Sachli Gholamalizad
 • Nora & Sam – Frederike Migom met Tine Embrechts en Joke Devynck
 • Het slachtoffer – Michaël R. Roskam met Antoine Princen en Olivier Bony

Klik op de titel van de film voor meer informatie over de betreffende film, regisseur, scenarist en cast. Iedere avond zijn er drie films te zien op Eén. (Deze berichten worden nu geschreven – via Instagram en onze Facebook-groep zie je het meteen als er een nieuw bericht online staat.)

Minireeks op Eén

Naast kortfilms brengt Eén ook mini-reeksen, die tijdens de coronacrisis gemaakt. Zowel We moeten eens praten als LEEF scoorden ontzettend goed bij het publiek. Wat hierbij steeds opvalt, is dat de cast van deze producties ontzettend sterk is. En dat geldt niet alleen voor de acteurs en actrices, maar zeker ook voor de makers. Volgende week: De Shaq.

Foto: VRT / Eén

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 januari 2021 /