Ze zeggen dat met Andy Peelman en Dina Tersago

Ze zeggen dat… is het nieuwe VTM-programma met Andy Peelman en Dina Tersago. De show is vanaf vanavond (3 november) om 20.40 uur te zien bij VTM. In de eerste aflevering onderzoeken ze of er echt sporen van cocaïne op onze bankbiljetten zitten en of je werkelijk 8 spinnen per jaar eet in je slaap. lees verder om alles over deze show te ontdekken.

Ze zeggen dat…

Ze zeggen dat… elke Vlaming 8 spinnen per jaar opeet in z’n slaap. Dat geeuwen aanstekelijk is. Dat haartjes na het scheren donkerder en in veelvoud terugkeren. En zelfs: dat er aan elk bankbiljet cocaïne hangt. Stuk voor stuk beweringen en urban legends die heel wat mensen voor waarheid aannemen. Maar zijn ze ook waar? In het gloednieuwe Ze Zeggen Dat proberen Dina Tersago en Andy Peelman te achterhalen wat je nu wel en vooral níet mag geloven. En daar gaan ze soms ver in. Wat leuk is, is dat beide presentatoren ook recent te zien waren in The Masked Singer en niet wisten van elkaar dat ze deelnamen. Maak kennis met de libelle en het duiveltje.

Dina Tersago

“Dit programma heeft mijn grenzen verlegd”, vertelt Dina Tersago. “Het ene moment werd mijn dagelijks ritme helemaal overhoop gegooid om uit te zoeken of je nu écht meer vet verbrandt door voor het ontbijt te sporten. Het andere moment lag ik te testen of het waar is dat we 8 spinnen per jaar in onze slaap opeten… Wat ik zelf het leukste vind? De waanzinnige spreidstand die we met dit programma kunnen maken. Soms gaan we zelfs de psychologische toer op. Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat jongens drukker zijn dan meisjes. Ik durf dat nu wel te geloven met mijn 2 jongens thuis, maar hoe zit dat nu écht?”

Andy Peelman

“Na die test met de spinnen kan ik alleen maar beamen dat Dina écht een waanzinnig straffe madam is”, weet Andy Peelman (die je kent van De Buurtpolitie en Andy op Patrouille). “Wat zij daar gedaan heeft… dat doen er niet veel haar na! Voor sommige beweringen zijn we dan ook écht ver gegaan. Zo hebben we een pil met een microchip en batterij ingeslikt om zo te testen of het waar is dat vrouwen sneller kou hebben dan mannen. In samenwerking met experts hebben we ook een aantal onderzoeken uitgevoerd die nooit eerder in België gebeurd zijn. In de eerste uitzending zoeken we bijvoorbeeld uit of er nu écht cocaïne op elk bankbiljet hangt. Een onderzoek met verrassende resultaten…”

Gemiddelde Vlaming: Familie Peeters

In Ze Zeggen Dat wordt duidelijk dat ‘ze’ zoveel zeggen, maar wie zijn die ‘ze’ eigenlijk? Dina en Andy vonden er een antwoord op en doen elke week beroep op ‘de gemiddelde Vlaming’. Op mensen met de meest voorkomende familienaam in Vlaanderen: de familie Peeters. Ze organiseerden zelfs een echte coronaproof ‘Familie Peeters-dag’, waar verschillende bubbels Peeters samenkwamen om hun mening te geven over de uitspraken die in Ze Zeggen Dat onderzocht worden. En om soms ook zelf deel van het experiment te worden.

De afleveringen van Ze Zeggen Dat zijn ook (opnieuw) te kijken op VTM GO.

Eten we echt 8 spinnen per jaar in onze slaap?

In de eerste aflevering van Ze Zeggen Dat laat Dina Tersago meteen zien dat ze voor weinig terugdeinst. Ook niet voor de grote schrik van heel wat Vlamingen én van Andy Peelman: spinnen. Klopt het dat we allemaal acht van die donkere achtpotige diertjes opeten in onze slaap? Dina zoekt het uit met Rinse Peeters (27) uit Vosselaar, die zelf bang is van spinnen en vurig hoopt dat de bewering een fabel is. Tijdens de proef schreeuwen ze het uit wanneer de spinnen plots akelig dichtbij komen.

Zijn er sporen van cocaïne te vinden op Vlaamse bankbiljetten?

Cocaïne snuiven, in films of series gebeurt het vaak met behulp van een opgerold bankbiljet. Uit onderzoek in de VS blijkt dat er op maar liefst 90% van de dollarbriefjes sporen van cocaïne terug te vinden zijn. Maar hoe zit dat bij ons? Zijn er ook sporen van cocaïne terug te vinden op onze Belgische bankbiljetten? Of zitten er andere stoffen op? En zou dat dan gevaarlijk kunnen zijn? “Wel, we weten het niet, want de Belgische bankbiljetten zijn nog nooit getest”, aldus Andy Peelman. Tijd om daar verandering in te brengen.

Bankbiljetten van bekende Vlamingen

Andy trekt de straat op met ‘witte’ neuzekes om in totaal 100 bankbiljetten te verzamelen. Dat doet hij in Antwerpen, waar jaarlijks via de haven tonnen cocaïne zouden worden binnengesmokkeld, in Scherpenheuvel, bij de familie Peeters en bij enkele bekende Vlamingen, onder wie Birgit Van Mol, Jacky Lafon, Bab Buelens, Hilde Crevits en Niels Albert. Natuurlijk ontfutselt hij ook een bankbiljet van Dina. In het labo worden de biljetten onder de loep genomen. Een onderzoek met verrassende resultaten…

Ramen schoonmaken met krantenpapier?

Ook in de eerste aflevering testen Dina en Andy samen met de familie Peeters uit of het klopt dat je ramen proper kan maken met krantenpapier.

Maakt scheren dat je dikker, donkerder en meer haar krijgt?

Krijg je van scheren dikker, donkerder en meer haar? Voor dat laatste offert Andy zich samen met 3 mannelijke Peetersen op om een maand lang verschillende lichaamsdelen te scheren. Uit recent onderzoek blijkt alvast dat 41% van de ondervraagde apothekers en huisdokters denkt dat die laatste bewering over het scheren van haren waar is.

Aflevering 2: Ze zeggen dat

In aflevering 2 (op dinsdag 10 november om 20.40 uur) testen Dina Tersago en Andy Peelman weer een aantal nieuwe Ze Zeggen Dat-beweringen uit. Want geraak je echt sneller door een file als je zigzagt? En krijg je minder kansen in het leven met een voornaam die eindigt op Y? Wie anders dan AndY kan dat beter onderzoeken.

Krijg je minder kansen in leven als je voornaam eindigt met een Y?

Om te testen of mensen met een naam die eindigt op Y echt minder kansen krijgen, schakelt Andy de hulp in van Britney Vanhaelen (20) uit Dilsen-Stokkem. “Mensen zeggen het misschien niet luidop, maar ik heb wel het gevoel dat ze een vooroordeel hebben” vertrouwt ze Andy toe. “Ik zou liever Louise heten.” Om te weten of een voornaam invloed heeft op de kansen die je krijgt in het leven, sturen Andy en Britney samen met arbeidseconoom Stijn Baert 100 nepsollicitaties uit, maken ze identieke Tinder-profielen aan met verschillende namen en doen ze mystery calls naar 10 uitzendbureaus. De resultaten laten hen met open mond achter.

Zigzag door de file sneller?

De combinatie van regenweer en de ring rond Brussel. Dat hebben Andy en Dina nodig voor hun tweede test. Samen met Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe, die Vlaanderen elke ochtend door de spits gidsen op Qmusic, testen ze uit of je effectief sneller door een file geraakt als je van het ene rijvak naar het andere zigzagt. Maarten is ervan overtuigd dat de mythe juist is, terwijl Dorothee het constant veranderen van rijvak niet alleen gevaarlijk, maar ook boertig en asociaal vindt. Om te testen wie gelijk heeft, nemen Maarten, Dorothee, Dina en Andy – aka team zigzag – het op tegen team rijstrook: 3 auto’s die in rijvak 1, 2 of 3 blijven. Wie baant zich het snelst een weg door de file?

Heb je betere ontvangst als je mobiel in lucht steekt?

Onze tong heeft verschillende smaakzones om zoet, zuur, bitter en zout te proeven. Dat wordt niet alleen gezegd, het staat ook in veel schoolboeken. Maar klopt dat wel? De familie Peeters test het uit met een smaakdoos vol verrassingen. Dina wil nog een andere mythe uittesten, die zegt dat je een betere ontvangst hebt als je je gsm in de lucht steekt. Daarvoor gaat ze op kamp in een bos, zonder gsm-ontvangst.

Aflevering 3: Ze Zeggen Dat

Krijgen Bekende Vlamingen – zoals Dina Tersago en Andy Peelman – werkelijk alles verkocht? De twee denken dat ze dat gaan testen, maar in werkelijkheid doen ze mee aan een ander expertiment…

Gebruiken vrouwen drie keer meer woorden dan mannen?

In werkelijkheid test het presentatieduo zonder het zelf te weten of het klopt dat vrouwen drie keer meer woorden gebruiken dan mannen. Een experiment dat wordt opgezet door professor taalkunde Dorien Van De Mieroop. Tijdens hun verkoop voor een zelfverzonnen goed doel wordt élk woord dat de nietsvermoedende Dina en Andy gebruiken, geteld. Klopt het stereotype van de taterende vrouw, terwijl mannen elkaar begrijpen met een minimum aan woorden?

Krijgt vrouw meer fooi als ze dieper decolleté draagt?

Dina Tersago voert in Gent een experiment uit met Louise (24), die in de horeca werkt. “Ze zeggen soms dat je meer fooi zou krijgen als je een dieper decolleté draagt”, vertelt Louise. “Als het klopt dat mensen daarom een fooi geven, zou ik dat heel jammer vinden.” De bewering is nooit eerder onderzocht in België en dus besluit Dina de test te doen. Ze vermomt zich en trekt samen met Louise haar diepste decolleté aan. Zorgt meer decolleté voor een dikkere portemonnee?

Niet douchen of zwemmen na het eten?

In Lier brengt Andy Peelman een bezoekje aan de 13-jarige zwemmer Arthur en zijn papa Philip. “Ik heb vroeger van ons bomma altijd gehoord dat we een uur moesten wachten na het eten voor we mochten gaan zwemmen. En van ons moeder heb ik achteraf ook altijd gehoord dat ik niet mocht douchen vlak na het eten”, klinkt het. Tijd om te testen of oma Georgette gelijk heeft. Mag je niet eten vlak voordat je gaat zwemmen? Om dat te weten te komen lanceert Andy het kampioenschap ‘3 x 100 meter en 3 x 1 gang eten’. Is de mythe waar of niet?

Ui snijden zonder te huilen – kan dat?

Ook de familie Peeters test deze week weer een bewering uit. Want ze zeggen dat er trucjes zijn om een ui te snijden zonder te huilen. Maar klopt dat ook? Wat is een fabel en wat niet?

Aflevering 4 Ze zeggen dat…

Dina Tersago en Andy Peelman krijgen in de vierde aflevering van Ze Zeggen Dat hulp uit onverwachte hoek. Niemand minder dan wielerlegende Eddy Planckaert – die zelf recent op tv was met Chateau Planckaert – komt hen aanmoedigen tijdens één van hun experimenten.

Meer vet verbranden door voor het ontbijt te sporten?

Dina Tersago en Andy Peelman testen immers of het klopt dat je meer vet verbrandt als je vóór het ontbijt gaat sporten. Onder begeleiding van inspanningsfysioloog Bert Op ‘t Eijnde en met de vakkundige aanmoediging van Eddy Planckaert doen Dina en Andy de vergelijkende test. Voor ze daaraan beginnen, ondergaan Dina en Andy de nodige tests om hun fysiek en sportritme te bepalen. “Jullie hebben allebei de fundamenten voor een serieuze kathedraal. Alleen staat die kathedraal er nog niet”, klinkt het verdict. “Bij Andy is het een chique villa, bij Dina een houten tuinhuisje.”

Er is dus nog wat werk aan de winkel. Voor hun experiment zullen Dina en Andy twee weken lang exact hetzelfde eten. Sporten doen ze in de eerste week ná het ontbijt en in de tweede week vóór het ontbijt. Levert dat een verschil op voor de vetverbranding en klopt het dus dat je meer kilo’s verliest als je sport vóór het ontbijt?

Dina Tersago als stand-upcomedian

In The Masked Singer bewees Dina Tersago al dat ze goed kan zingen. Voor Ze Zeggen Dat stapt ze opnieuw uit haar comfortzone. Dina waagt zich immers voor het eerst aan stand-upcomedy. Ze wordt gecoacht door comedian Thomas Smith (die je kent van Foute Vrienden) en debuteert met haar eerste voorstelling Tegen de stroom in meteen in het hol van de leeuw: The Joker, hét comedy-café van Vlaanderen (wat je ook zag in Instafamous). Wat wil Dina hiermee bewijzen?

Zijn pubers echt zo lui?

Andy Peelman heeft zijn koffer gepakt om de nacht door te brengen in Emblem, bij Jessie en Erwin en hun twee puberzonen Dylan (15) en Dean (17). Al zal er van slapen niet veel in huis komen. Hij wil onderzoeken of het klopt dat pubers lui zijn en daardoor ‘s ochtends niet uit bed kunnen. “Maar om appels met appels te vergelijken moet ik de ouders ook wakker houden tot de pubers gaan slapen. Alleen dan kan ik hun gedrag ‘s ochtends vergelijken met dat van volwassenen”, aldus Andy. De resultaten van de test en de wetenschappelijke verklaring van slaapexpert Olivier Mairesse zullen heel wat ouders de wenkbrauwen doen fronsen.

Bekende gasten in vijfde aflevering Ze zeggen dat

Actrice Nora Gharib, Beestig-dierenarts Joshua Dutré en seksuologe Lotte Vanwezemael schuiven in de vijfde aflevering van Ze zeggen dat aan om Andy Peelman en Dina Tersago te helpen. Er worden weer heel wat leuke stellingen onder de loep genomen.

Is eerste toilet schoonste?

“Ze zeggen dat je in het eerste hokje van een openbaar toilet de meeste kans hebt op een proper toilet. Maar is dat wel zo?”, vraagt Andy zich af. “En als het zo is, hoe komt dat dan?” Andy en Dina meten zichzelf een nieuwe look aan en zetten in Kortrijk een pop-up openbaar toilet op poten om het gedrag van hun bezoekers nauwlettend in de gaten te houden. Ook op verschillende andere locaties in Vlaanderen wordt de populariteit per hokje bijgehouden. Het onderzoek leidt tot verrassende resultaten, ook op vlak van hygiëne.

Zijn vrouwen vergeetachtig als ze zwanger zijn?

Vergeten vrouwen echt meer als ze zwanger zijn? Of gebruiken ze zwangerschapsdementie als een smoesje? Dat wil Andy graag weten. Samen met actrice Nora Gharib, die dit jaar zelf mama werd, en Joshua Dutré, bekend van het VTM-programma Beestig, zet hij een experiment op poten. Het nietsvermoedende slachtoffer van dienst is Joshua’s hoogzwangere vriendin Iris. Zij wordt met een smoesje naar VTM gelokt, waar haar geheugen en coördinatievermogen serieus op de proef gesteld zullen worden…

Werkt hard to get spelen?

Dina speelt cupido voor de 31-jarige Ophélie uit Heusden. “Als vrijgezel maakte ik mij de bedenking of het bij het daten al dan niet de bedoeling is dat je een beetje hard to get speelt. Mijn tactiek ligt daar altijd ergens tussen, misschien ben ik soms té hard to get”, vertrouwt ze Dina toe. De dames gaan op zoek naar 10 interessante mannen om, met de vakkundige hulp van seksuologe Lotte Vanwezemael, de proef op de som te nemen.

Meeraden met Ze Zeggen Dat

Maar ook de kijkers kunnen zelf meespelen en raden. Dat kan op vtm.be, waar ze zelf kunnen gokken welke Ze Zeggen Dat-stellingen kloppen en welke niet. Het resultaat krijgen ze dan meteen te zien in de aflevering.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

3 november 2020 /