Nieuw seizoen Ze Zeggen Dat met Dina Tersago en Andy Peelman

Nieuw seizoen van Ze Zeggen Dat met Dina Tersago en Andy Peelman vanaf vanavond – donderdag 14 oktober – om 20.35 uur te kijken bij VTM. Worden we steeds preutser? Is hypnose quatsch? En spreek je beter Frans als je tipsy bent? Het zijn maar een aantal van de bewerkingen, die in het tweede seizoen van Ze Zeggen Dat onder de loep worden genomen. In dit artikel ontdek je er alles over!

Tweede seizoen Ze Zeggen Dat

In het tweede seizoen van Ze Zeggen Dat halen Dina Tersago en Andy Peelman (die je kent van De Buurtpolitie) opnieuw alles uit te kast om te achterhalen welke beweringen, levenswijsheden en urban legends je nu echt mag geloven. Ze gaan zelf op onderzoek uit, spreken met tal van boeiende sprekers en specialisten en doen ook beroep op de gemiddelde Vlaming. Die worden dit keer vertegenwoordigd door de inwoners van de meest voorkomende straatnaam in Vlaanderen: De Kerkstraat. 

Mama’s van Andy Peelman en Dina Tersago

En er is meer, want in dit nieuwe seizoen is er ook een glansrol weggelegd voor Ivette en Lisette, de mama’s van het duo. Samen testen ze beweringen die mama’s van bekende Vlamingen al eens durven poneren. Zo beweert de mama van Birgit Van Mol dat een kusje de pijn verzacht, zegt de mama van Gio Kemper dat een moeder doorheeft wanneer haar kind liegt en is de mama van Ann Van Elsen ervan overtuigd dat je verkouden wordt als je met nat haar naar buiten gaat. Maar wie het ook echt bij het rechte eind heeft, ontdekt de kijker binnenkort in Ze Zeggen Dat. 

Laatste aflevering Ze Zeggen Dat

De laatste aflevering van Ze Zeggen Dat is vanavond op VTM te zien. Andy Peelman en Dina Tersago testen of het klopt dat een wesp doden in de buurt van een wespennest het stomste is wat je kan doen. De andere wespen zouden afkomen op deze geur en je proberen aan te vallen. In de eerste fase van het experiment onderwerpen ze de wespenkolonie aan verschillende kleuren, geuren en geluiden, zo mag Andy zich in een felgekleurd pak hijsen, wordt Dina in een ‘vlezige’ outfit gestoken, krijgt Andy een coladouche en krijgt de wespenkolonie stevige trillingen te verduren. Tot slot is het moment van de waarheid aangebroken en mag Dina de kolonie benaderen met een kommetje vol dode wespen. Wordt ze aangevallen of wordt de mythe eens en voor altijd ontkracht?

Nooit eerder getoonde beelden

Daarnaast blikken de presentatoren terug op hun hoogte- en dieptepunten van het afgelopen seizoen. We zien verschillende compilaties en nooit eerder getoonde beelden. Zo komen we te weten dat Dina Tersago graag eens een glaasje drinkt. En of Andy Peelman nu echt af is van zijn fobie voor spinnen. Verder ontdekken we dat Steven Van Gucht niet altijd gelijk heeft… 

Achtste aflevering Ze zeggen dat

In de achtste aflevering van Ze Zeggen Dat test Dina of het klopt dat je echt alles kan leren eten. Op haar bord: kaas. Iets waar Dina spontaan van moet kokhalzen: “Als kind lustte ik al geen kaas en nu nog steeds niet. Ik vind dat kaas een zure geur heeft.” Niet alleen Dina is proefkonijn van dienst, ook haar zoontjes Thor, Isak en zijn klasgenootjes worden aan het experiment onderworpen. Terwijl er bij Dina kaas op het menu staat, krijgen de kleine spruiten witloof voorgeschoteld. “Dat ruikt naar stinksokken”, oordeelt één van de kinderen over het witloof. Nadat ze 10 keer kaas en witloof hebben gegeten is het tijd voor het resultaat. Klopt het dat je iets kan leren eten of is dit een fabel?

Zonnepanelen

Ze Zeggen Dat zonnepanelen met een digitale teller niet meer rendabel zijn. Om dit te testen trekt Andy samen met energie-expert Koen Vanthournout naar de Kerkstraat waar de familie Timperman woont. Wie zonnepanelen met een terugdraaiende teller heeft en de opgewekte stroom overdag niet opgebruikt heeft, kan op een ander moment evenveel energie van het net halen. Een digitale meter telt daarentegen niet terug en daarom moet de opgewekte stroom onmiddellijk verbruikt worden om ervan te kunnen profiteren. Maar klopt dat ook? 

Pat Krimson en Loredana

Andy neemt samen met de familie Timperman de proef op de som en krijgt daarvoor hulp uit onverwachte hoek: Pat Krimson en Loredana komen een feestje bouwen met hun discobar om samen 100% van de opgewekte groene stroom te verbruiken. “Alle lichten branden, er staat een microgolfoven op, een ijsmachine, een popcorn machine, het koffiemachine en ga zo maar door. Maar, allemaal gratis!”, vertelt Andy. Maar is dit ook echt nodig om rendabel te zijn of kan het ook anders? 

Racisme

Om dit te testen spelen 18 kandidaten, waaronder Dina zelf, een real-life video game. Allen gaven ze aan dat ze niet racistisch zijn en hopen ze dus te bewijzen dat deze Ze Zeggen Dat niet waar is. Tijdens het spel leggen de deelnemers één voor één een parcours af waarlangs 10 acteurs staan: 5 met een witte en 5 met een andere huidskleur. De ene helft van de acteurs houdt een wapen vast, terwijl de andere helft een willekeurig voorwerp zoals een paraplu of portefeuille in de hand heeft. Aan de speler om op basis van dit voorwerpen en in één oogopslag te beoordelen of iemand schuldig is of niet. Labelen de deelnemers witte mensen sneller als onschuldig en mensen met een andere huidskleur als schuldig? Verder in de aflevering testen Dina en Andy of het klopt dat je telkens opnieuw zonnecrème moet smeren als je uit het water komt en of je een slaapzak best oprolt om hem terug in het zakje te krijgen of niet. 

Zevende aflevering Ze zeggen Dat

Ze zeggen dat… er varkensvlees zit in döner kebab. Dat homomannen een ‘gaydar’ hebben. Dat je een penalty in de winkelhaak moet trappen. Dat een moeder het ziet wanneer haar kind liegt. En dat een microgolfoven je eten niet gelijkmatig opwarmt. Dina Tersago en Andy Peelman testen in de zevende aflevering van Ze Zeggen Dat of dit klopt.

Gaydar

Ze zeggen dat homomannen een ‘gaydar’ hebben, een soort van zesde zintuig om te detecteren of iemand homoseksueel is of niet. Om dit te onderzoeken, nemen ex-deelnemers Christophe en Nick uit Blind Getrouwd Dina en Andy mee naar een nachtclub. Daar moeten de twee duo’s 20 levende standbeelden benoemen met ‘gay’ of ‘nay’. Ze gooien in dit experiment dus even alle nuances overboord en baseren zich puur op de kledij en stem van de personen om hun seksuele geaardheid te bepalen. “Wij hopen dat iedereen gay is”, lachen Christophe en Nick tijdens de opdracht. “Er zijn mensen die dat van mij nog altijd denken”, reageert Andy. Op het einde valt het verdict: hebben homomannen echt een gaydar of niet? 

Varkensvlees in döner kebab 

Iedereen kent de typische draaiende vleespilaren in kebabzaken. Die roosteren en bakken het vlees tot er een knapperig korstje aan komt. Het vlees dat in een kebab zit is traditioneel rund en soms lam. Maar klopt dat ook echt? Om dat te onderzoeken, bestelt Andy in verschillende kebabzaken over heel Vlaanderen een kebab met 100% rundvlees. Nadien stuurt hij de verzamelde stalen op naar een erkend labo om ze te laten onderzoeken. Wat zit er nu exact in ons kebabvlees?  

Weet een moeder wanneer haar kind liegt?

Het olijke duo Lisette en Ivette, de mama’s van Andy en Dina, testen uit of ze doorhebben wanneer hun kind liegt. Daarbij onderwerpen de twee mama’s hun kinderen aan verschillende vragen en moeten ze bepalen wanneer ze liegen of niet. En ook de bewoners uit de Kerkstraat testen deze week een bewering uit: ze zeggen dat een microgolfoven je eten niet gelijkmatig opwarmt. Maar klopt dat ook? Wat is een fabel en wat niet? 

Zesde aflevering Ze Zeggen Dat

Ze zeggen dat iets aantrekkelijker wordt als het verboden is, dat je harde schijf wissen voor verkoop niet volstaat, dat een lucifer wonderen doet in een stinkend toilet, dat een ezel zich geen twee keer stoot aan dezelfde steen en dat spaghetti beter smaakt de dag nadien. Tijd om het te testen. Hierbij krijgen Andy Peelman en Dina Tersago hulp van Margriet Hermans en Kürt Rogiers.

Is iets wat verboden is écht aantrekkelijker?  

Men zegt dat iets wat verboden is aantrekkelijker wordt. Maar klopt dat ook echt? Om dit te testen schakelt Dina de hulp in van Margriet Hermans. Zij nodigt 20 nietsvermoedende figuranten uit bij ‘haar thuis’ voor de opnames van een nieuwe videoclip met – niet toevallig – de titel ‘We Zijn Verboden’. Speciaal voor de gelegenheid kreeg de zogeheten slaapkamer van Margriet een extra pikante makeover van Dina. “Dit lijkt helemaal niet op mijn slaapkamer”, lacht Margriet. 

Kürt Rogiers en Margriet Hermans

Tijdens de opnames van de clip krijgt elke figurant de kans om stiekem binnen te gluren in het liefdesnest van Margriet. De ene helft krijgt expliciet de vraag om niet in de kamer te kijken, terwijl er aan de andere helft niets wordt gezegd. Wie kan zich bedwingen en bij wie wekt de verboden kamer een onweerstaanbare nieuwsgierigheid op? De videoclip zelf kent alvast een vurig eind want Kürt Rogiers speelt de minnaar van Margriet en dat geeft vonken en vuur in die ene pikante ‘verboden’ slaapkamer…

Harde schijf wissen voor verkoop?

“Vandaag smijten we ons dagelijkse leven op onze laptop, smartphones, harde schijven, enzovoort. Maar soms zijn die aan vervanging toe en dan gaan we deze tweedehands aanbieden. Ze zeggen dat gegevens makkelijk terug te vinden zijn, ook al denk je dat je ze gewist hebt”, steekt Andy van wal. Maar klopt dat ook echt? Om dit uit te testen tikt Andy verschillende tweedehands laptops, harde schijven en SD-kaartjes op de kop. Die lege en geformatteerde schijven laat hij vervolgens binnenstebuiten keren door een databedrijf. Zijn alle sporen naar de vorige eigenaars daadwerkelijk gewist of ontdekt Andy dingen die het daglicht eigenlijk niet mochten zien? 

Lucifer op stinkend toilet

Om deze licht ontvlambare theorie te testen heeft Andy slechts drie dingen nodig: propere sanitaire voorzieningen, een paar spetterende gerechten die de darmflora stimuleren en last but not least, proefpersonen die een grote boodschap met heel Vlaanderen willen delen voor de wetenschap. Wat werkt het best om de geur van een toiletbezoek te maskeren: een luchtverfrisser, een lucifer of een aansteker? Dat antwoord mag Andy zelf gaan opsnuiven. 

Vijfde aflevering Ze Zeggen Dat

Ze Zeggen Dat vrouwen zich niet veilig voelen als ze alleen over straat moeten. Maar klopt dat ook? En hoe vaak worden vrouwen geïntimideerd? Dina Tersago, Gloria Monserez en 100 andere vrouwen doen de test in Ze Zeggen Dat. “Er zijn cijfers maar we zien ook dat er weinig concrete aangiftes zijn. Het is dus moeilijk om te weten hoe vaak het nu echt gebeurt”, vertelt experte Julia Day van Sensoa. Tijd om daar verandering in te brengen. 

Intimidatie

Om dit ‘dark number’ bloot te leggen, kregen 100 vrouwen tussen 15 en 40 jaar die verspreid in Vlaanderen en Brussel wonen gedurende 6 weken een teller. Telkens wanneer ze zich geïntimideerd voelden op straat, moesten ze klikken. Om op het einde van de test de resultaten te kunnen vergelijken, kregen ook 100 mannen zo’n klikker. Dina zelf, TikTok-zusjes Nour en Fatma en Ketnet wrapster Gloria Monserez deden mee. “Het is één uur ‘s nachts en ik heb voor de tweede keer geklikt. Ik passeerde langs een groepje mannen en die waren van alles aan het roepen. Ik was echt super bang”, vertelt Gloria in een videodagboek. 

Confronterend resultaat

Aan het einde van het experiment kwam Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden langs om samen met Dina, Andy, Gloria en een aantal deelneemsters het confronterende resultaat te ontdekken. In totaal klikten de vrouwen 1046 keer op 6 weken tijd. Dit betekent dat een gemiddelde vrouw in Vlaanderen bijna 2 keer per week geïntimideerd wordt op straat. “We moeten er echt voor zorgen dat er vaker een melding wordt gedaan en we gaan proberen om dit ook online mogelijk te maken. We moeten ervoor zorgen dat de slachtoffers de juiste hulp vinden”, vertelt Minister Verlinden.  

Celine Van Ouytsel

Verder testen Dina en Andy of hun mama’s hun beter kennen dan wie dan ook, of je sneller dronken wordt als je door een rietje drinkt en of stieren afkomen op een rode lap. Voor die laatste trekt Dina samen met gewillig slachtoffer en ex-Miss België Celine Van Ouytsel op onderzoek. Tijdens het experiment draagt Dina de kleur rood en krijgt ze ook een rode vlag, terwijl Celine de kleur blauw draagt. De stoere toreadors worden vergezeld door ‘cowboy protector’ Jason, die de stieren afleidt als ze in de aanval gaan. Hoewel het eerste deel van de test zich afspeelt op een veilige afstand buiten de arena, ruilen Dina en Celine nadien hun veilige plek in voor de arena zelf. En dat zorgt vooral bij Celine voor heel veel stress: “Ik durf dit echt niet!” 

Vierde aflevering Ze Zeggen Dat

Spreken we beter Frans als we tipsy zijn? Houden we te weinig rekening met ouderen? En zorgt een vrouw aan het stuur voor bloed aan de muur? Op deze en andere vragen zoeken Dina Tersago en Andy Peelman in de vierde aflevering van Ze Zeggen Dat naar de antwoorden.

Spreek je beter Frans als je dronken bent?

Ze zeggen dat je beter Frans spreekt als je tipsy bent. Om dat te testen, halen Dina en vijf studenten hun beste Frans boven. Aan de start van het experiment ondergaat elk van hen nuchter een mondeling examen. Nadien legt het groepje een ‘Tour de France’ af: bij elke tussenstop drinken ze een drankje uit de streek en leggen ze opnieuw een mondeling examen af. “Ik heb al te lang niet meer gedronken”, lacht een tipsy Dina na enkele etappes. Is hun Frans beter als ze nuchter zijn en gaat het daarna alleen maar bergaf of helpt het om jezelf moed in te drinken als je het moet uitleggen in het Frans? 

Andy Peelman als bejaarde

Ze zeggen dat we te weinig rekening houden met ouderen. Om dat te onderzoeken, wordt Andy door Herman Verbruggen gekatapulteerd in de tijd en mag hij aan den lijve ondervinden hoe het voelt om 85 jaar te zijn. Daarvoor krijgt hij een ouderdomspak aan met extra kilo’s, een bril op om cataract te imiteren en een rollator. Vervolgens schotelt Herman hem verschillende opdrachten voor: de bus nemen, naar de winkel gaan en de tafel dekken. Al zakt de moed hem meteen in de schoenen: “Dit gaat een lange dag worden, ik krijg mijn lijf met moeite vooruit”. Hoe brengt ‘opa Andy’ het ervan af? 

Vrouw aan de muur bloed aan het stuur – klopt dat?

Om deze Ze Zeggen Dat te onderzoeken, doen Dina en Andy de vergelijkende test. Ze moeten beiden hun theoretisch én praktisch rijexamen opnieuw doen. Iets wat zorgt voor heel wat stress bij Dina: “Wat als wij niet slagen? Wordt ons rijbewijs dan afgenomen? Ik heb stress, echt waar!” En er is meer want Stef Willems, woordvoerder van VIAS, heeft nog schokkend nieuws in petto voor het duo over crash test dummies…

Verkouden door met nat haar naar buiten te gaan? 

Ook Ann Van Elsen legt een nieuwe Ze Zeggen Dat voor aan Andy, Dina en hun twee mama’s Lisette en Ivette. Haar mama gelooft dat je verkouden kan worden als je met nat haar naar buiten gaat. En dit keer zijn het de mama’s zélf die de test mogen ondergaan en daar hebben Dina en Andy veel plezier in… 

Derde aflevering Ze Zeggen Dat

Ze zeggen dat hypnose quatsch is, dat menstruatie nog altijd een groot taboe is, dat vrouwen niet grappig zijn, dat als je lange tijd scheel kijkt je ogen ook zo blijven staan en dat koffiepoeder in de koelkast helpt tegen vieze geurtjes. Dina Tersago en Andy Peelman gaan in de derde aflevering van Ze Zeggen Dat (seizoen 2) op onderzoek uit. Ze testen al deze beweringen. 

Klopt het dat hypnose quatsch is? 

Ze zeggen dat mensen via hypnose verlost kunnen worden van overtollige kilo’s, verslaving of fobieën. En over dat laatste weet Andy alles. Uit vorig seizoen bleek namelijk dat hij een gigantische angst heeft voor spinnen. Dina neemt de proef op de som en confronteert hem met zijn grootste angst… Al kan de nietsvermoedende Andy daar allesbehalve mee lachen… “Dat vind ik echt niet tof, ik kan daar echt niet mee om. Dit is het ergste wat je mij kan aandoen”, klinkt het. Na een angstwekkende confrontatie is het tijd voor de echte test: Andy laat zich onder hypnose brengen om uit te zoeken of hij voor eens en altijd verlost kan geraken van zijn spinnenfobie. 

Zijn mannen grappiger dan vrouwen?

Ze zeggen dat vrouwen niet grappig zijn. Om dit uit te testen heeft Andy een vrouw en een man nodig en geen beter duo daarvoor dan Qmusic-ochtendstemmen Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe. Voor dit experiment mogen ze zich ontpoppen tot ware stand-upcomedians. Maarten en Dorothee krijgen van Andy ieder exact dezelfde grappen die ze moeten brengen voor een ander publiek. Om de reacties te kunnen vergelijken, neemt comedian Amelie Albrecht plaats in het publiek met een decibelmeter. Bij wie wordt het hardst gelachen? En klopt het dat vrouwen niet grappig zijn? 

Wat gebeurt er met je ogen als je scheel kijkt?

Het olijke duo Lisette en Ivette, de mama’s van Andy en Dina, testen uit of als je te lang scheel kijkt je ogen ook zo blijven staan. En ook de bewoners uit de Kerkstraat testen deze week een bewering uit. Ze zeggen dat koffiepoeder in de  koelkast helpt tegen vieze geurtjes. Maar klopt dat ook? Wat is een fabel en wat niet? 

Zijn we preutser dan vroeger?

In de tweede aflevering van Ze Zeggen Dat (seizoen 2) staan er weer verschillende interessante zaken op de planning. Andy Peelman en Dina Tersago gaan het hebben over wijnvleken, cryptomunten, dialect én of we preutser zijn dan vroeger. Als experiment wil Dina een artistieke foto maken met zoveel mogelijk naakte mensen. Het Opera Ballet Vlaanderen in Gent vormt het prachtige kader voor deze unieke foto. Dina moet voor dit experiment een grote drempel over, maar ze wordt bijgestaan door seksuoloog Wim Slabbinck en haar eigen mama die beiden ook naakt zullen poseren. Ook Qmusic-collega Matthias Vandenbulcke is van de partij. Hoeveel mensen komen er naar Gent? Wat is hun leeftijd? En staan bepaalde generaties er meer voor open om uit de kleren te gaan dan andere?

Dialect vs Algemeen Nederlands

Ze zeggen dat mensen die dialect spreken, dommer lijken dan mensen die AN praten. Voor dit experiment trekt Andy naar Bellewaerde. Vermomd als dierenverzorger geeft hij er twee keer dezelfde presentatie: de eerste keer met een stevige Aalsterse tongval, nadien in het Algemeen Nederlands. Voor die laatste presentatie krijgt hij eerst nog snel een spoedcursus logopedie van VTM-sportanker Lies Vandenberghe. Dorien Van de Mieroop, professor Taalkunde KU Leuven begeleidt het onderzoek. Het resultaat van de test laat er geen twijfel over bestaan…

Beleggen in crypotmunten

Ze zeggen dat iedereen in cryptomunten moet beleggen… Voor dit experiment krijgen Dina Tersago en Andy Peelman elk 2000 euro ter beschikking. Geld dat van hun eigen rekening komt. Ze krijgen de keuze om deze som te investeren in cryptomunten of via een klassieke belegging op de beurs. Dina kiest voor de meer bekende optie van de twee: traditioneel beleggen, Andy kiest voor het kopen van cryptomunten. Na vijf weken wordt hun winst berekend. Hoeveel heeft de risicovolle belegging van Andy opgeleverd? En heeft Dina winst gemaakt met haar traditionele belegging?

Mama’s en bewoners Kerkstraat testen ook…

Het olijke duo Lisette en Ivette, de mama’s van Andy en Dina testen uit of je rode wijnvlekken kan verwijderen met witte wijn. En ook de bewoners uit de Kerkstraat testen deze week een bewering uit: ze zeggen dat je nagellak sneller droogt in ijskoud water. Maar klopt dat ook? Wat is een fabel en wat niet? 

Van ziekenhuis eten tot kusjes

In de eerste aflevering van Ze Zeggen Dat worden er tal van bewerkingen getest. Ze zeggen dat… je zieker wordt van ziekenhuiseten. Dat een kusje de pijn verzacht. Dat onze keukensponsjes walgelijk zijn. En zelfs: dat een druppel je gek kan maken… Ontdek er meer over. Wekelijks werken we dit bij, zodat je precies weet welke beweringen Dina Tersago en Andy Peelman hebben getest.

Ziekenhuiseten

Om uit te testen of je zieker wordt van ziekenhuiseten trekt Dina naar een wielerclub in Knokke. Daar verdeelt ze de ploeg van gezonde sporters in twee groepen: team ‘clinique’ en team ‘chique’. Gedurende twee weken krijgt elk team drie maaltijden per dag. Team clinique eet traditioneel ziekenhuiseten uit een grootkeuken die aan ziekenhuizen levert, het andere team krijgt vers gemaakte voeding voorgeschoteld. Voor ze aan het experiment beginnen, passeert iedereen langs het labo voor een nulmeting. Ook Dina doet mee met team ziekenhuiseten: “Alles voor de wetenschap”, lacht ze. Na twee weken is het tijd voor de nameting. Zorgt ziekenhuiseten er ook echt voor dat je zieker wordt? 

Verzachten kusjes de pijn?

Dit seizoen is er ook een glansrol weggelegd voor Ivette en Lisette, de bloedeigen mama’s van Dina en Andy. Met z’n vieren testen ze elke week beweringen die mama’s van bekende Vlamingen al eens durven poneren. Birgit Van Mol bijt de spits af: “Als kind had ik vaak korstjes op mijn knieën en heb ik vaak op de spoed gezeten maar soms was het minder erg en dan zei mijn mama: ik zal er een kusje op geven en dan zal het beter gaan. Maar is dat ook echt zo of is het flauwekul?” Tijd voor de test! Dina en Andy moeten hun handen in een doos vol brandnetels steken. Daarna mogen de mama’s één hand overladen met kusjes. Is de mythe waar of niet?  

Bewoners van de Kerkstraat

Ook de bewoners uit de Kerkstraat testen deze week een bewering uit. Ze zeggen dat wodka de geur van zweetvoeten neutraliseert. Maar klopt dat ook? Wat is een fabel en wat niet? 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 oktober 2021 /