VTM Make Up Your Mind; deze deelnemers in 2023 in België

Make Up Your Mind zag je vrijdag 8 september 2023 bij VTM; vanavond – zondag 10 september om 20.30 uur – kun je kijken naar hoe Sammy Mahdi, Freek Braekman, Christoff, Maarten Vancoillie, Francesco Planckaert en Jan Mulder het hebben ervaren. Ontdek hier verder alles over de drag queens, jury, panel en presentatoren. En niet te vergeten: natuurlijk hoe de deelnemers aan Make Up Your Mind 2023 in België bij VTM het vonden.

Make Up Your Mind

Nederlandse lezers kennen Make Up Your Mind natuurlijk al een hele tijd. In Nederland zijn namelijk al meerdere seizoenen van deze show, waarin bekende deelnemers dragqueens worden. Het begon bij RTL4 ook allemaal met een eenmalige aflevering, maar nu is het een complete competitie met de laatste keer zelfs 25 bekende Nederlanders die een metamorfose ondergingen. En nu gaat VTM dus ook voor de eenmalige aflevering van Make Up Your Mind in België; online wordt er in ieder geval al flink over gesproken, dus wie weet krijgt het hier ook een vervolg.

Make Up Your Mind VTM

In VTM’s Make Up Your Mind transformeren vijf bekende deelnemers tot betoverende en onherkenbare drag queens. Om zo vervolgens de performance van hun leven te geven op het podium. Enter torenhoge hakken, pluimen en pailletten, kleurrijke make-up, opgezette kapsels, valse wimpers en een stevige portie durfVermomd als echte queens worden de bekende Vlamingen in verschillende rondes beoordeeld door een professionele jury van drag queens bestaande uit Vanessa Van Cartier, Sammy Jo, Star, Dina Price en Lola McQueen. Maar worden ze ook herkend door panelleden Bart Appeltans, Natalia, Julie Van den Steen en Ruth Beeckmans? An Lemmens (waar we deze zomer weer van genoten in B&B Zoekt Lief) en Davy Parmentier (die je dit voorjaar nog zag in Special Forces VIPS) verzorgen de presentatie.

Deelnemers Make Up Your Mind VTM 2023

Wie de deelnemers aan Make Up Your Mind bij VTM zijn in 2023? Vrijdag schreef ik: “Ik denk dat Kürt Rogiers er sowieso bij zit, want daar heb ik op zijn stories beelden van gezien als dragqueen… Of zou dat een afleidingsmanoeuvre zijn?” Nou… dat was dus inderdaad geen deelnemer. Wat we vooraf weten was, dat de deelnemers aan Make Up Your Mind bij VTM omschreven werden als de oranje, blauwe, rode, gouden en groene queen. De vijf BV-queens hebben allemaal een kort stukje… Maar daar haal je wat mij betreft nog niet veel uit.

  • Oranje Queen: “Beste vrienden, vriendinnen en koninginnen. Ook in deze wedstrijd kan alleen maar de beste winnen. Mijn respect voor de andere queens is nog hoger dan mijn hakken. Maar geef toe, wie steekt er met kop en schouders bovenuit? Ik!”
  • Blauwe Queen: “Mayday! Mayday! Ik heb mijn hele leven heel hard moeten vechten om op één van deze schermen te verschijnen en nu maak ik eindelijk het verschil. Niet zomaar met de hakken over de sloot, maar over een hele oceaan. Het knappe koppie van deze queen krijg je straks te zien. Stem met je hart, stem voor mij.”
  • Rode Queen: “Darlings, don’t kid yourselves! Wie kiest er niet voor a cute mind in a perfect body? Ik ben de perfecte mix tussen beauty and brains. Be honest, er is er toch maar één naar wie iedereen kijkt… en dat is, jaja, me!”
  • Gouden Queen: “Als queen ben ik geboren voor het podium en zo wil ik ook sterven. Ik ben de superster van de avond. Als ik een traan was zou jij nooit meer willen huilen, om mij niet te verliezen. Bless you all!”
  • Groene Queen: “Waarde landgenootjes, laat de champagne al maar knallen want de winnaar is klaar. Het was een dolle rit met veel talent in de wedstrijd. Deze natuurlijke beauté bedankt jullie voor het applaus. Merci!”

Cindy Envy – Sammy Mahdi

Winnares van de eerste Make Up Your Mind bij VTM in België werd Cindy Envy aka cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. Dit was de Oranje Queen. “Dit had ik totaal niet verwacht. Het was een ongelofelijk avontuur. Ik sta niet iedere dag op hakken van 20 cm. Dat was echt pittig, maar vooral heel plezant om te doen. Je moet je er gewoon in smijten en hopen dat je niet valt. Dat is bij deze gelukt.”

“Dat ik hieraan meedoe heeft alles te maken met de tijden waar we vandaag in leven. Wat we nu hebben gedaan is in een staat in de Verenigde Staten gewoon verboden. Ook in veel Europese landen wordt vaker de vraag gesteld of mensen dit wel mogen dragen en of je verliefd mag zijn op iemand van hetzelfde geslacht. Vele rechten die we vandaag hebben, lijken voor ons vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Je moet die strijd blijven voeren en als ik die kan voeren op hakken van 20 cm, dan doe ik dat met veel plezier.”

Madonna Starling – Christoff

De Gouden Queen Madonna Starling bleek zanger Christoff. Hij zetten een grote stap buiten zijn comfortzone. “Dit was zo leuk om te doen, fantastisch! Ik was ongelofelijk zenuwachtig, maar eens het publiek er is dan ga je de volle 100%. Dit programma is ver weg van mijn comfortzone, dus daar heb ik heel even over moeten twijfelen. Maar als kind ben ik van mijn vijftiende hard gepest op school. Ik heb mezelf heel lang onder de radar gehouden en hoop dat er vandaag veel mensen zijn die daar durven voor uitkomen. Het is niet aan je omgeving of je familie om je te belemmeren. Kom ervoor uit, wees wie je bent. Je hebt maar één leven, leef het gewoon.”

Mayday Touchée – Freek Braeckman

De blauwe Queen – Mayday Touchée was VTM nieuwsanker Freek Braeckman. “Ik ben ‘s ochtends heel vroeg op de redactie als er nog niet veel volk is en heb effectief in de studio rondgelopen op mijn hoge hakken. Dat is een hele lastige studio met veel rails, dus de ideale uitdaging om het onder de knie te krijgen. Ik ben heel lang niet meer zenuwachtig geweest in mijn leven, maar voor deze show wel. En dan sta je hier op het podium en wordt het gewoon heel plezant. Ik heb mij echt geamuseerd en hoop dat mensen dat gezien hebben.”

“Maar ik deed ook mee met een reden. Ik vind het fantastisch om mijn kinderen te laten opgroeien in een wereld waarin mensen zich durven boos maken over bijvoorbeeld armoede, honger en klimaatproblemen. Maar er zijn mensen die zich boos maken op iemand omwille van wie die is, wat die wil dragen, op wie die verliefd wil zijn. Daarom wil ik dit doen. Er zijn ongetwijfeld mensen thuis die denken: wat doet die onnozelaar van het nieuws met een pruik en een jurk? Dan denk ik: daarom sta ik hier.”

Doris Daybreak – Maarten Vancoillie

De rode Queen Doris Daybreak breek Maarten Vancoillie van Q-Music. “Ik heb er heel erg van genoten, het was een heel warm bad waar ik in terechtgekomen ben. Ooit heb ik voor Qmusic een reclamespotje gemaakt met Wim Oosterlinck en Kürt Rogiers en dat heeft me een klein voordeel gegeven voor de hakken. Ik had wel aan het gezicht van Julie gezien dat ze mij direct door had (lacht). Ik heb heel veel gerepeteerd voor die ‘attitude’ en gisteren nog met mijn dochter geoefend. Die stelde zich daar ook geen vragen bij. Ik ben heel blij dat ik in een land leef waar dit programma op tv kan komen. Om daar mijn dankbaarheid voor te kunnen uiten vond ik het niet meer dan normaal om gewoon ook mee te doen. Ik heb ervan genoten!”

Edina Woodward – Francesco Planckaert

De groene Queen Edina Woodward was Francesco Planckaert. “Hoe ik me voel? Onder spanning. Toen ik mezelf zag schrok ik toch wel even: mijn baard afgedaan, volledig geschminkt… Als ik straks in de spiegel kijk, geloof ik zelf niet meer dat ik het ben (lacht). Het hele traject was best wel moeilijk. Ik ben geen natuurtalent-danser, vraag dat maar aan de familie. En dan nog op hoge hakken… dat wil je niet weten. Respect voor de drag queens! Eigenlijk heb ik niet lang getwijfeld om mee te doen. Ik heb het meteen besproken met het gezin. Iedereen mag toch zijn zoals ze zijn? Ik heb drie gasten en kan het me niet voorstellen dat zij zouden zeggen dat ze niet kunnen zijn wie ze zijn. Daar word ik kwaad van en daarom sta ik hier.”

Make Up Your Mind Jan Mulder

Wie dacht dat na vijf reveals alle verrassingen erop zaten, had het mis. Aan het einde van de show dook er immers nog een mystery guest op: de witte queen. Dat was volgens Make Up Your Mind panel lid Bart Appeltans ‘Jan de Nederlandse voetbalanalist’, beter bekend als Jan Mulder. Hij verscheen op het podium om winnares Cindy Envy de trofee te overhandigen én om een statement te maken.

Jan Mulder vertelt over Make Up Your Mind: “Ik wilde eerst niet meedoen, want dit is natuurlijk niks voor mij.” Wat hem dan van mening deed veranderen. “Maar toen belden ze na drie weken terug en in die tijd had ik vreselijke artikelen gelezen over bespugen en beschimpen van de drag queens in Nederland. Ik las die kranten en vond het zo erg, om nog maar te zwijgen van hoe die mensen behandeld worden in Amerika of Italië. Ik vind het eigenlijk een vrolijke kunst. Zelfs ik ben al een soort Picasso-hoofd, na drie uur schmink. Maar behalve dat wil ik solidair zijn. Eén keer in mijn leven stel ik een daad. Leve de drag queens!”, aldus Jan Mulder over zijn deelname aan Make Up Your Mind in België.

Make Up Your Mind in België

Hoe Make Up Your Mind in België gaat? An Lemmens zorgt voor het presentatie gedeelte op het podium. Davy Parmentier meet de temperatuur op bij de bekende queens en vangt hen op na hun performance. Want per ronde moet één bekende queen de show verlaten en zijn of haar echte identiteit prijsgeven. Bart Appeltans & Natalia en Ruth Beeckmans & Julie Van den Steen proberen te achterhalen welk bekend gezicht er verborgen zit achter de make-up.

Panel Make Up Your Mind VTM

  • Natalia: “Ik vind de wereld van drag queens geweldig. Vroeger ging ik elke maand naar Studio 54 in Antwerpen en daar hing een fantastische sfeer. Het duurde niet lang voor ik mee in de kleedkamers zat.” Recent leerden we deze dame beter kennen in Natalia De Musical.
  • “Drag is een soort van kunstvorm. De creativiteit, de looks, de make-up, het haar… Ik vind dat indrukwekkend. Drags zijn super creatieve mensen.” We kennen Bart Appeltans van Blind Gekocht. In het najaar is hij bij VTM te zien in Huis Gemaakt en Huis Gesmaakt.
  • Ruth Beeckmans: “Drag zijn is ook een beetje een alter ego hebben. Dat is wat mij er zo in aantrekt, het theatrale. Het is lekker over the top, doe maar alles wat je wil, niets is te veel… I love it.” Die recent nog in de herhalingen van Safety First te zien was.
  • Julie Van den Steen: “Kunnen zijn wie je wil, zou voor iedereen het belangrijkste moeten zijn. Eigenlijk een basisrecht.” Deze week zag je Julie Van den Steen ook al in het nieuwe seizoen van Het Jachtseizoen.

Jury Make Up Your Mind VTM

In verschillende rondes worden de Make Up Your Mind deelnemers in België beoordeeld door een jury met daarin professionele drag queens. In de Make Up Your Mind jury zien we Vanessa Van Cartier, Sammy Jo, Star, Dina Price en Lola McQueen. Vanessa Van Cartier leerden we eerder beter kennen in Drage Race Holland seizoen 2. Internationaal heeft ze, naast België, Nederland en Europa, haar sporen verdiend in de drag scene door de winst te pakken als eerste post-op transgender binnen de Miss Continental verkiezing in Chicago. Maar Vanessa Van Cartier is vooral legendarisch vanwege haar prachtige lip syncs en haar gepolijste stijl van drag.

Make Up Your Mind België kijken

Make Up Your Mind is op vrijdag 8 september om 20.35 uur te zien bij VTM. Op zondag 10 september om 20.30 uur tonen de bekende queens hoe ze het avontuur hebben beleefd en kijkt de kijker exclusief mee tijdens alle voorbereidingen van de deelnemers in Make Up Your Mind: Het Verhaal van de Queens. Wil je Make Up Your Mind België in Nederland kijken, lees dan hier hoe je VTM GO in Nederland kijkt. Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 september 2023 /