Ze zeggen dat seizoen 1 met Andy Peelman en Dina Tersago

Ze zeggen dat… met Andy Peelman en Dina Tersago is vanaf donderdag 28 juli om 20.25 uur in de herhaling te kijken bij VTM. En er is meer goed nieuws: er komt zelfs een derde seizoen aan! Maar nu eerst naar Ze zeggen dat seizoen 1 met in de eerste aflevering onderzoeken ze of er echt sporen van cocaïne op onze bankbiljetten zitten en of je werkelijk 8 spinnen per jaar eet in je slaap. lees verder om alles over deze show te ontdekken.

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 3 november 2020; op woensdag 27 juli is dit bericht bijgewerkt.

Ze zeggen dat… seizoen 1

Ze zeggen dat… elke Vlaming 8 spinnen per jaar opeet in z’n slaap. Dat geeuwen aanstekelijk is. Dat haartjes na het scheren donkerder en in veelvoud terugkeren. En zelfs: dat er aan elk bankbiljet cocaïne hangt. Stuk voor stuk beweringen en urban legends die heel wat mensen voor waarheid aannemen. Maar zijn ze ook waar? In het gloednieuwe Ze Zeggen Dat proberen Dina Tersago en Andy Peelman te achterhalen wat je nu wel en vooral níet mag geloven. En daar gaan ze soms ver in. Wat leuk is, is dat beide presentatoren ook te zien waren in The Masked Singer seizoen 1 en niet wisten van elkaar dat ze deelnamen. Maak kennis met de libelle en het duiveltje.

Dina Tersago

“Dit programma heeft mijn grenzen verlegd”, vertelt Dina Tersago over Ze Zeggen dat seizoen 1. “Het ene moment werd mijn dagelijks ritme helemaal overhoop gegooid om uit te zoeken of je nu écht meer vet verbrandt door voor het ontbijt te sporten. Het andere moment lag ik te testen of het waar is dat we 8 spinnen per jaar in onze slaap opeten… Wat ik zelf het leukste vind? De waanzinnige spreidstand die we met dit programma kunnen maken. Soms gaan we zelfs de psychologische toer op. Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat jongens drukker zijn dan meisjes. Ik durf dat nu wel te geloven met mijn 2 jongens thuis, maar hoe zit dat nu écht?”

Andy Peelman

“Na die test met de spinnen kan ik alleen maar beamen dat Dina écht een waanzinnig straffe madam is”, weet Andy Peelman (die je kent van De Buurtpolitie en Andy op Patrouille). “Wat zij daar gedaan heeft… dat doen er niet veel haar na! Voor sommige beweringen zijn we dan ook écht ver gegaan. Zo hebben we een pil met een microchip en batterij ingeslikt om zo te testen of het waar is dat vrouwen sneller kou hebben dan mannen. In samenwerking met experts hebben we ook een aantal onderzoeken uitgevoerd die nooit eerder in België gebeurd zijn. In de eerste uitzending zoeken we bijvoorbeeld uit of er nu écht cocaïne op elk bankbiljet hangt. Een onderzoek met verrassende resultaten…”, aldus de presentator, die ook weer van de partij zal zijn in Ze Zeggen Dat seizoen 3.

Gemiddelde Vlaming: Familie Peeters

In Ze Zeggen Dat wordt duidelijk dat ‘ze’ zoveel zeggen, maar wie zijn die ‘ze’ eigenlijk? Dina en Andy vonden er een antwoord op en doen elke week beroep op ‘de gemiddelde Vlaming’. Op mensen met de meest voorkomende familienaam in Vlaanderen: de familie Peeters. Ze organiseerden zelfs een echte coronaproof ‘Familie Peeters-dag’, waar verschillende bubbels Peeters samenkwamen om hun mening te geven over de uitspraken die in Ze Zeggen Dat onderzocht worden. En om soms ook zelf deel van het experiment te worden.

Ze Zeggen Dat kijken

De afleveringen van Ze Zeggen Dat zijn ook (opnieuw) te kijken op VTM GO. Hier vind je alle afleveringen uit seizoen 1 en seizoen 2 van Ze Zeggen Dat. Uit Nederland naar VTM Go kijken, is ook mogelijk. Klik maar op de voorgaande link, zodat je er alles over leest.

Eten we echt 8 spinnen per jaar in onze slaap?

In de eerste aflevering van Ze Zeggen Dat laat Dina Tersago meteen zien dat ze voor weinig terugdeinst. Ook niet voor de grote schrik van heel wat Vlamingen én van Andy Peelman: spinnen. Klopt het dat we allemaal acht van die donkere achtpotige diertjes opeten in onze slaap? Dina zoekt het uit met Rinse Peeters (27) uit Vosselaar, die zelf bang is van spinnen en vurig hoopt dat de bewering een fabel is. Tijdens de proef schreeuwen ze het uit wanneer de spinnen plots akelig dichtbij komen.

Zijn er sporen van cocaïne te vinden op Vlaamse bankbiljetten?

Cocaïne snuiven, in films of series gebeurt het vaak met behulp van een opgerold bankbiljet. Uit onderzoek in de VS blijkt dat er op maar liefst 90% van de dollarbriefjes sporen van cocaïne terug te vinden zijn. Maar hoe zit dat bij ons? Zijn er ook sporen van cocaïne terug te vinden op onze Belgische bankbiljetten? Of zitten er andere stoffen op? En zou dat dan gevaarlijk kunnen zijn? “Wel, we weten het niet, want de Belgische bankbiljetten zijn nog nooit getest”, aldus Andy Peelman. Tijd om daar verandering in te brengen.

Bankbiljetten van bekende Vlamingen

Andy trekt de straat op met ‘witte’ neuzekes om in totaal 100 bankbiljetten te verzamelen. Dat doet hij in Antwerpen, waar jaarlijks via de haven tonnen cocaïne zouden worden binnengesmokkeld, in Scherpenheuvel, bij de familie Peeters en bij enkele bekende Vlamingen, onder wie Birgit Van Mol, Jacky Lafon, Bab Buelens, Hilde Crevits en Niels Albert. Natuurlijk ontfutselt hij ook een bankbiljet van Dina. In het labo worden de biljetten onder de loep genomen. Een onderzoek met verrassende resultaten…

Ramen schoonmaken met krantenpapier?

Ook in de eerste aflevering testen Dina en Andy samen met de familie Peeters uit of het klopt dat je ramen proper kan maken met krantenpapier.

Maakt scheren dat je dikker, donkerder en meer haar krijgt?

Krijg je van scheren dikker, donkerder en meer haar? Voor dat laatste offert Andy zich samen met 3 mannelijke Peetersen op om een maand lang verschillende lichaamsdelen te scheren. Uit recent onderzoek blijkt alvast dat 41% van de ondervraagde apothekers en huisdokters denkt dat die laatste bewering over het scheren van haren waar is.

Aflevering 2: Ze zeggen dat

In aflevering 2 van Ze zeggen dat seizoen 1 testen Dina Tersago en Andy Peelman weer een aantal nieuwe Ze Zeggen Dat-beweringen uit. Want geraak je echt sneller door een file als je zigzagt? En krijg je minder kansen in het leven met een voornaam die eindigt op Y? Wie anders dan AndY kan dat beter onderzoeken.

Krijg je minder kansen in leven als je voornaam eindigt met een Y?

Om te testen of mensen met een naam die eindigt op Y echt minder kansen krijgen, schakelt Andy de hulp in van Britney Vanhaelen (20) uit Dilsen-Stokkem. “Mensen zeggen het misschien niet luidop, maar ik heb wel het gevoel dat ze een vooroordeel hebben” vertrouwt ze Andy toe. “Ik zou liever Louise heten.” Om te weten of een voornaam invloed heeft op de kansen die je krijgt in het leven, sturen Andy en Britney samen met arbeidseconoom Stijn Baert 100 nepsollicitaties uit, maken ze identieke Tinder-profielen aan met verschillende namen en doen ze mystery calls naar 10 uitzendbureaus. De resultaten laten hen met open mond achter.

Zigzag door de file sneller?

De combinatie van regenweer en de ring rond Brussel. Dat hebben Andy en Dina nodig voor hun tweede test. Samen met Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe, die Vlaanderen elke ochtend door de spits gidsen op Qmusic, testen ze uit of je effectief sneller door een file geraakt als je van het ene rijvak naar het andere zigzagt. Maarten is ervan overtuigd dat de mythe juist is, terwijl Dorothee het constant veranderen van rijvak niet alleen gevaarlijk, maar ook boertig en asociaal vindt. Om te testen wie gelijk heeft, nemen Maarten, Dorothee, Dina en Andy – aka team zigzag – het op tegen team rijstrook: 3 auto’s die in rijvak 1, 2 of 3 blijven. Wie baant zich het snelst een weg door de file?

Heb je betere ontvangst als je mobiel in lucht steekt?

Onze tong heeft verschillende smaakzones om zoet, zuur, bitter en zout te proeven. Dat wordt niet alleen gezegd, het staat ook in veel schoolboeken. Maar klopt dat wel? De familie Peeters test het uit met een smaakdoos vol verrassingen. Dina wil nog een andere mythe uittesten, die zegt dat je een betere ontvangst hebt als je je gsm in de lucht steekt. Daarvoor gaat ze op kamp in een bos, zonder gsm-ontvangst.

Aflevering 3: Ze Zeggen Dat

Krijgen Bekende Vlamingen – zoals Dina Tersago en Andy Peelman – werkelijk alles verkocht? De twee denken dat ze dat gaan testen, maar in werkelijkheid doen ze mee aan een ander expertiment… We zien het in Aflevering 3 van Ze Zeggen Dat seizoen 1.

Gebruiken vrouwen drie keer meer woorden dan mannen?

In werkelijkheid test het presentatieduo zonder het zelf te weten of het klopt dat vrouwen drie keer meer woorden gebruiken dan mannen. Een experiment dat wordt opgezet door professor taalkunde Dorien Van De Mieroop. Tijdens hun verkoop voor een zelfverzonnen goed doel wordt élk woord dat de nietsvermoedende Dina en Andy gebruiken, geteld. Klopt het stereotype van de taterende vrouw, terwijl mannen elkaar begrijpen met een minimum aan woorden?

Krijgt vrouw meer fooi als ze dieper decolleté draagt?

Dina Tersago voert in Gent een experiment uit met Louise (24), die in de horeca werkt. “Ze zeggen soms dat je meer fooi zou krijgen als je een dieper decolleté draagt”, vertelt Louise. “Als het klopt dat mensen daarom een fooi geven, zou ik dat heel jammer vinden.” De bewering is nooit eerder onderzocht in België en dus besluit Dina de test te doen. Ze vermomt zich en trekt samen met Louise haar diepste decolleté aan. Zorgt meer decolleté voor een dikkere portemonnee?

Niet douchen of zwemmen na het eten?

In Lier brengt Andy Peelman een bezoekje aan de 13-jarige zwemmer Arthur en zijn papa Philip. “Ik heb vroeger van ons bomma altijd gehoord dat we een uur moesten wachten na het eten voor we mochten gaan zwemmen. En van ons moeder heb ik achteraf ook altijd gehoord dat ik niet mocht douchen vlak na het eten”, klinkt het. Tijd om te testen of oma Georgette gelijk heeft. Mag je niet eten vlak voordat je gaat zwemmen? Om dat te weten te komen lanceert Andy het kampioenschap ‘3 x 100 meter en 3 x 1 gang eten’. Is de mythe waar of niet?

Ui snijden zonder te huilen – kan dat?

Ook de familie Peeters test deze week weer een bewering uit. Want ze zeggen dat er trucjes zijn om een ui te snijden zonder te huilen. Maar klopt dat ook? Wat is een fabel en wat niet?

Aflevering 4 Ze zeggen dat…

Dina Tersago en Andy Peelman krijgen in de vierde aflevering uit het eerste seizoen van Ze Zeggen Dat hulp uit onverwachte hoek. Niemand minder dan wielerlegende Eddy Planckaert – die zelf recent op tv was met Chateau Planckaert – komt hen aanmoedigen tijdens één van hun experimenten.

Meer vet verbranden door voor het ontbijt te sporten?

Dina Tersago en Andy Peelman testen immers of het klopt dat je meer vet verbrandt als je vóór het ontbijt gaat sporten. Onder begeleiding van inspanningsfysioloog Bert Op ‘t Eijnde en met de vakkundige aanmoediging van Eddy Planckaert doen Dina en Andy de vergelijkende test. Voor ze daaraan beginnen, ondergaan Dina en Andy de nodige tests om hun fysiek en sportritme te bepalen. “Jullie hebben allebei de fundamenten voor een serieuze kathedraal. Alleen staat die kathedraal er nog niet”, klinkt het verdict. “Bij Andy is het een chique villa, bij Dina een houten tuinhuisje.”

Er is dus nog wat werk aan de winkel. Voor hun experiment zullen Dina en Andy twee weken lang exact hetzelfde eten. Sporten doen ze in de eerste week ná het ontbijt en in de tweede week vóór het ontbijt. Levert dat een verschil op voor de vetverbranding en klopt het dus dat je meer kilo’s verliest als je sport vóór het ontbijt?

Dina Tersago als stand-upcomedian

In The Masked Singer bewees Dina Tersago al dat ze goed kan zingen. Voor Ze Zeggen Dat stapt ze opnieuw uit haar comfortzone. Dina waagt zich immers voor het eerst aan stand-upcomedy. Ze wordt gecoacht door comedian Thomas Smith (die je kent van Foute Vrienden) en debuteert met haar eerste voorstelling Tegen de stroom in meteen in het hol van de leeuw: The Joker, hét comedy-café van Vlaanderen (wat je ook zag in Instafamous). Wat wil Dina hiermee bewijzen?

Zijn pubers echt zo lui?

Andy Peelman heeft zijn koffer gepakt om de nacht door te brengen in Emblem, bij Jessie en Erwin en hun twee puberzonen Dylan (15) en Dean (17). Al zal er van slapen niet veel in huis komen. Hij wil onderzoeken of het klopt dat pubers lui zijn en daardoor ‘s ochtends niet uit bed kunnen. “Maar om appels met appels te vergelijken moet ik de ouders ook wakker houden tot de pubers gaan slapen. Alleen dan kan ik hun gedrag ‘s ochtends vergelijken met dat van volwassenen”, aldus Andy. De resultaten van de test en de wetenschappelijke verklaring van slaapexpert Olivier Mairesse zullen heel wat ouders de wenkbrauwen doen fronsen.

Bekende gasten in vijfde aflevering Ze zeggen dat

Actrice Nora Gharib, Beestig-dierenarts Joshua Dutré en seksuologe Lotte Vanwezemael schuiven in de vijfde aflevering van Ze zeggen dat seizoen 1 aan om Andy Peelman en Dina Tersago te helpen. Er worden weer heel wat leuke stellingen onder de loep genomen.

Is eerste toilet schoonste?

“Ze zeggen dat je in het eerste hokje van een openbaar toilet de meeste kans hebt op een proper toilet. Maar is dat wel zo?”, vraagt Andy zich af. “En als het zo is, hoe komt dat dan?” Andy en Dina meten zichzelf een nieuwe look aan en zetten in Kortrijk een pop-up openbaar toilet op poten om het gedrag van hun bezoekers nauwlettend in de gaten te houden. Ook op verschillende andere locaties in Vlaanderen wordt de populariteit per hokje bijgehouden. Het onderzoek leidt tot verrassende resultaten, ook op vlak van hygiëne.

Zijn vrouwen vergeetachtig als ze zwanger zijn?

Vergeten vrouwen echt meer als ze zwanger zijn? Of gebruiken ze zwangerschapsdementie als een smoesje? Dat wil Andy graag weten. Samen met actrice Nora Gharib, die dit jaar zelf mama werd, en Joshua Dutré, bekend van het VTM-programma Beestig, zet hij een experiment op poten. Het nietsvermoedende slachtoffer van dienst is Joshua’s hoogzwangere vriendin Iris. Zij wordt met een smoesje naar VTM gelokt, waar haar geheugen en coördinatievermogen serieus op de proef gesteld zullen worden…

Werkt hard to get spelen?

Dina speelt cupido voor de 31-jarige Ophélie uit Heusden. “Als vrijgezel maakte ik mij de bedenking of het bij het daten al dan niet de bedoeling is dat je een beetje hard to get speelt. Mijn tactiek ligt daar altijd ergens tussen, misschien ben ik soms té hard to get”, vertrouwt ze Dina toe. De dames gaan op zoek naar 10 interessante mannen om, met de vakkundige hulp van seksuologe Lotte Vanwezemael, de proef op de som te nemen.

Hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?

In aflevering zes van het eerste seizoen Ze Zeggen Dat testen Andy Peelman en Dina Tersago of vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Het tweetal wordt hiervoor in een ijskoud kerstdecor geplaatst. Beiden slikken een thermopil in die hun lichaamstemperatuur meet en ze krijgen sensoren op hun handen. Na anderhalf uur is de temperatuur in het decor naar 5 graden gezakt. Wiens temperatuur zal het snelste dalen? 

Werkt geeuwen echt aanstekelijk?

Ze zeggen dat geeuwen aanstekelijk werkt, wat ook wel eens ‘geeuwbesmetting’ wordt genoemd. Om dit uit te testen, nodigt Andy drie nietsvermoedende gasten uit: zijn mama Lisette, Marijn Devalck en de broertjes Peeters. Terwijl hij met zijn gasten een babbeltje slaat, geeuwt Andy erop los, maar dit heeft geen enkel effect op zijn bezoekers. Teveel factoren zoals beleefd willen zijn of te alert zijn door de tv-opnames beïnvloeden blijkbaar het resultaat. Andy verontschuldigt zich alvast tegenover Marijn: “Ik voel me zo gegeneerd. Jij zit te praten en ik zit daar te geeuwen… Wat voor een boer ben ik nu?” Het experiment wordt dan maar doorgeschoven naar de Peetersen. Ze worden uitgenodigd voor een preview van het programma en weten niet dat er een camera op hen gericht staat. Zal de ‘geeuwbesmetting’ in deze omstandigheden wél aanslaan?

Gelukkig worden van geven, is dat bewezen?

En Dina Tersago blijft in de kerstsfeer wanneer ze gaat onderzoeken of geven nu écht gelukkig maakt. Met een kar vol cadeaus belt Dina aan bij willekeurige huizen en geeft de mensen de keuze: houden ze het gekozen cadeau? Of schenken ze het weg? En hoe blij worden ze van hun keuze? Gezondheidseconoom en geluksprofessor Lieven Annemans geeft zijn visie over deze missie waarin ook onderzocht wordt of geven je gelukkiger maakt dan krijgen.

70% vrouwen draagt verkeerde bh

Klopt het dat 70% van de vrouwen een verkeerde maat bh draagt? Dina Tersago gaat in de voorlaatste aflevering van Ze Zeggen Dat seizoen 1 op onderzoek uit. “Levensbedreigend is een verkeerde bh-maat natuurlijk niet, maar door de juiste beha wordt het spurtje naar de trein nét iets minder gênant”, lacht Dina.

Gaat de tijd sneller als je plezier maakt?

Waar kan dit beter uitgetest worden dan in een pretpark dat door de lockdown enkel voor testpersonen Andy Peelman en Dina Tersago opengesteld is? Dokter Wouter Kruijne is gedragswetenschapper en geeft een uitgestippelde route aan Dina en Andy. Dina krijgt een route met verschillende attracties, een drankje onderweg, een ritje met de tuk-tuk rond het park en een pakje friet terwijl Andy vastzit in een attractie. Hij krijgt daarenboven kleinkunstmuziek te horen en uit pure verveling valt hij zelfs even in slaap. Na een bepaalde tijdspanne moeten beiden inschatten hoe lang het experiment geduurd heeft.

Zijn jongens drukker dan meisjes?

Ze zeggen dat jongens drukker zijn dan meisjes, maar is dat ook écht zo? Dina, mama van twee zoontjes, en Andy, papa van een jonge dochter hebben hier al meermaals discussies over gehad. Dina is er rotsvast van overtuigd dat deze Ze Zeggen Dat waar is. Maar het is Andy die het mag gaan onderzoeken. Hij wordt de assistent van kleuterjuf Kato. Bij de eerste test worden de meisjes en jongens gevraagd om stil te blijven zitten terwijl Andy en Juf Kato de klas verlaten. Na de test blijkt dat beide groepen aan elkaar gewaagd zijn.

Bij de tweede test wordt het aantal decibels gemeten bij de lunch. Andy eet eerst met de jongens, nadien met de meisjes. Hoe zit het met het geluidsvolume bij de twee groepen? De derde test bestaat erin om beide groepen te laten dansen waarbij hun bewegingen worden gemeten. Andy doet duchtig mee en voelt er meteen de weerslag van: “Man, man, man, ik heb een Dafalganneke van doen, denk ik.” Op het einde van de schooldag valt het verdict: zijn jongens inderdaad drukker dan meisjes?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 juli 2022 /