Het verhaal van Vlaanderen met Tom Waes op tv kijken

Het verhaal van Vlaanderen met Tom Waes als presentator is sinds zondag 26 maart wekelijks om 20.25 uur op NPO1 in Nederland te kijken. De afleveringen staan daarnaast op NPO Plus en zijn in België daarnaast via VRT MAX te kijken. Ontdek alles over deze bijzondere documentaire reeks, waarbij we de ontwikkeling van Vlaanderen van de prehistorie tot aan nu in beeld krijgen.

Dit bericht verscheen voor het eerst op 1 januari 2023 op VlaamsKijken; het heeft een update gekregen op dinsdag 28 maart. Het verhaal van Vlaanderen is nu in Nederland op tv te kijken. Let op op zondag 9 april is er geen aflevering van Het verhaal van Vlaanderen op NPO1 te kijken. Dan wordt de oproepaflevering uitgezonden van Boer zoekt vrouw Europa.

Geschiedenis Vlaanderen

We staan er niet altijd bij stil, maar we zijn niet de eersten die op het grondgebied wonen dat we nu Vlaanderen noemen. Al tienduizenden jaren leven hier mensen. Mensen die, net zoals wij nu, hun weg zochten in het leven. In de documentairereeks Het verhaal van Vlaanderen zoekt Tom Waes uit wie die mensen waren, hoe ze leefden en hoe ze de geschiedenis mee vorm hebben gegeven. 

Ontdek hier alle boeken die bij dit programma horen (iets verderop in dit artikel zie je een compleet overzicht).

Kijkje in geschiedenis

Met de medewerking van talloze historici en archeologen legt Tom Waes de puzzelstukken van het verleden samen. En hij gaat nog verder … Want de presentator gaat ook zelf een kijkje nemen ín die geschiedenis. Het wordt een ware reis doorheen de tijd. Dankzij historische ensceneringen wordt het verleden tastbaar en zijn we er als kijkers bij wanneer de geschiedenis wordt gemaakt. Oog in oog met een neanderthaler, vikings of Maria Van Bourgondië.

Het verhaal van Vlaanderen

Het verhaal Van Vlaanderen is een uniek project – van productiemaatschappij De Mensen voor Eén – waarbij als nooit tevoren de geschiedenis van deze streken voor een breed publiek wordt verteld. Drie jaar lang is er aan deze serie gewerkt. De make-up- en kledij-afdeling maakte honderden historisch accurate pruiken en kledingstukken. Location hunters zochten naar locaties die effectief leken op lang vervlogen landschappen en plekken. Een visuele effecten-team bracht veldslagen tot leven. Van in het begin van de productie werd ingezet op een reeks die indruk moest maken, én historisch correct bleef. 

Achter het verhaal van Vlaanderen

Zo is het een visueel indrukwekkende reeks geworden die de kijker meeneemt naar ver vervlogen tijden. Dat doe je samen met Tom Waes – die met even grote verwondering in dat verleden rondloopt. Het verhaal van Vlaanderen is daarnaast een multimediaal project met onder meer ook een making of-reeks op VRT MAX (Achter Het verhaal van Vlaanderen), verschillende boeken en zelfs een quiz, die aansluiten bij de serie. Denk je nu: dat format ken ik… Dat klopt: in Nederland kon je al kijken naar Het verhaal van Nederland.

Het verhaal van Vlaanderen kijken

Het verhaal van Vlaanderen in Nederland op tv kijken kan sinds zondag 26 maart 2023 om 20.25 uur op NPO 1. De reeks staat daarnaast compleet op NPO Plus en via VRT MAX kun je ‘m ook volledig kijken. Daar vind je ook de documentaire Achter Het verhaal van Vlaanderen, waarbij je backstage gaat bij de opnames. Als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op België zet, kun je ook vanuit Nederland of een ander land naar VRT MAX kijken.

Boeken en quiz Het verhaal van Vlaanderen

Maar er is nog meer. We zetten kort op een rijtje wat je verder kunt kijken en lezen rondom Het verhaal van Vlaanderen van Tom Waes.

Hier lees je meer over het spel.

Hieronder ontdek je meer over de inhoud van Het verhaal van Vlaanderen.

Tom Waes over Het verhaal van Vlaanderen

Tom Waes vertelt over Het verhaal van Vlaanderen: “Het is eigenlijk straf hoe weinig we weten van onze geschiedenis. Ik heb zelf ongelooflijk veel bijgeleerd tijdens het maken van deze reeks. (…) Het was echt een huzarenstuk. 38 000 jaar geschiedenis tot leven brengen. Een enorme uitdaging. Hier hebben zoveel mensen zo hard aan gewerkt. En al zeg het zelf: ik ben geweldig tevreden met het eindresultaat.”

38.000 jaar geleden

Het verhaal van Vlaanderen begint 38.000 jaar geleden, in de prehistorie, en eindigt in het jaar 2000. Tienduizenden millennia overbrugt het programma dus, en dat in tien afleveringen die elk een specifieke periode belichten. Het programma is het resultaat van zorgvuldig overleg met historici, archeologen en experten allerhande. Die komen ook in het programma zelf aan bod en leggen uit wat ze op dit moment allemaal weten. Waar het kan, gaat Tom Waes zelf mee op onderzoek.

Diverse onderwerpen

De keuze van onderwerpen is heel divers. Soms worden de bekende, grote verhalen dieper uitgespit. In andere gevallen wordt er net gefocust op de kleine verhalen die traditioneel wat minder vaak worden verteld. Het verhaal van Vlaanderen biedt zo een unieke kijk op geschiedenis. Eindredacteur Jesse Fabré vertelt: “De bedoeling is echt dat we de kijker even meenemen naar een historische periode. Hoe zag het leven van een Galliër eruit? Of dat van een middeleeuwer?”

Geschiedenis tastbaar maken

Geschiedenis zo tastbaar mogelijk te maken, dat is het opzet van Het verhaal van Vlaanderen. De makers kozen er daarom voor om te focussen op verhalen van mensen van vlees en bloed, mensen die hier lang geleden rondliepen. Hoe stonden zij in het leven? Welke uitdagingen kwamen ze tegen en hoe gingen ze daarmee om? Hoe kon een jager-verzamelaar zich met primitieve middelen staande houden op een prehistorische steppe? Wat betekende het voor een gezin in de veertiende eeuw als de pest toesloeg in hun huis? Tom Waes ontdekt dat de mens op sommige vlakken veranderd is, maar op heel wat vlakken net helemaal niet…

Bekende Vlamingen uit de geschiedenis

Naast het verhaal van de gewone man en vrouw komen ook sleutelfiguren aan bod. Filips De Goede, de hertog van Alva, Pieter De Coninck… namen als klokken, maar wie waren die mensen? In Het verhaal van Vlaanderen worden ze meer dan een naam in een geschiedenisboek en krijgen ze ook een gezicht.Tegelijk belicht de reeks ook een aantal grote maatschappelijke gebeurtenissen die daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Vaak is onze kennis daarover beperkt of kennen we enkel de grote lijnen, terwijl ze wel degelijk impact hebben gehad op de manier waarop we nu leven. 

Afleveringen Het verhaal van Vlaanderen

De reeks Het verhaal van Vlaanderen kent 10 afleveringen. Hieronder lees je alles over de inhoud per aflevering van Het verhaal van Vlaanderen.

De prehistorie

De eerste aflevering neemt de kijkers meteen heel ver terug in de tijd. Samen met Tom Waes komen we in de prehistorie terecht, 38.000 jaar geleden. Niet de makkelijkste periode om te onderzoeken, want geschreven bronnen zijn er nog niet. Tom moet dus op zoek naar wat we op dit moment weten. Hij verkent de steppe die toen onze streken vormden, is getuige van spannende ontmoetingen tussen locals en nieuwkomers, ondergaat ingrijpende klimaatveranderingen, en is 35.000 jaar later getuige van een hele bijzondere crematie.

De Romeinen komen

In aflevering 2 krijgen we te maken met een beschaving die uit is op expansie: de Romeinen. Wat volgt, is een harde strijd met de stammen die in onze streken leefden. Tom zoekt uit wie Ambiorix nu precies was en wat de opstand die hij leidde, exact inhield. Maar uiteindelijk is de Romeinse oorlogsmachine niet te stoppen. Dit grondgebied wordt deel van het Romeinse rijk en dat verandert alles. Wat volgt, is een periode van welvaart voor een kleine elite. En van kansen, voor wie het slim aanpakt… 

‘Duistere’ middeleeuwen

De vroege middeleeuwen, na de val van Het Romeinse rijk, zijn altijd een mysterieuze periode geweest. Een tijd die door historici lang de ‘duistere Middeleeuwen’ werd genoemd, omdat ze chaotisch, donker, zelfs oninteressant zou zijn geweest. Maar klopt dat wel? In deze aflevering ontdekt Tom een boeiende wereld van fantastische heiligen, ruige ridders, even dappere jonkvrouwen, plunderende vikings en ondernemende figuren die de fundamenten van het graafschap Vlaanderen leggen.

De Guldensporenslag

Zonder twijfel is de Guldensporenslag de meest besproken veldslag uit de Vlaamse geschiedenis. Door de eeuwen heen vaak geromantiseerd, maar even goed geminimaliseerd. Wat is er daar in Kortrijk nu eigenlijk precies gebeurd? Wie vocht er en waarom? Deze vierde aflevering brengt het verhaal van een veertiende-eeuws machtig en rijk Vlaanderen waar toch grote onrust heerst. En waar diezelfde macht en rijkdom tot een veldslag leidt, die volgens sommige historici tot de belangrijkste in de geschiedenis van het middeleeuwse Europa behoort. 

Zwarte dood en gouden tijden

Tom reist naar het jaar 1349. Want dan krijgen de bewoners van dit grondgebied te maken met een vernietigende ziekte: de pest. Tom is erbij als het eerste nieuws over de ziekte in Brugge aankomt én wanneer ze enkele maanden later effectief genadeloos toeslaat. Gelukkig breken daarna betere tijden aan. Geen beter voorbeeld daarvan dan de hertogen van Bourgondië, een van meest tot de verbeelding sprekende dynastieën die onze streken ooit hebben gekend. Een verhaal van grootheidswaanzin, grandeur en gigantische rijkdom. Maar ook van een dramatische jachtpartij in Wijnendale…

Hoe raak ik in de hemel? 

Hoe raak ik in de hemel? Dat is de vraag die mensen zich meer dan ooit stellen in de zestiende en zeventiende eeuw. Deze aflevering brengt het verhaal van religieuze twijfel en verdeeldheid, van de opkomst van het protestantisme, de Beeldenstorm die daaruit volgt en de keiharde repressie vanuit Spanje. Met de ‘ijzeren hertog’ Alva, die over lijken gaat en de hele Nederlanden tegen zich in het harnas jaagt. Het zal leiden tot de tachtigjarige oorlog, een conflict dat de Nederlanden uit elkaar scheurt.

Voor Outer en Heerd

Als burger hoef je niet alles te pikken. Dat besef groeit geleidelijk in de achttiende en negentiende eeuw. Meer en meer eisen burgers inspraak in het bestuur en als ze die niet krijgen, dan eisen ze die op met geweld. Ook in dit grondgebied. In deze aflevering vertelt Tom het verhaal van drie van die opstanden op amper veertig jaar tijd. Van de Brabantse Omwenteling en de Boerenkrijg waarin er gevochten werd voor Outer en Heerd (voor altaar en haard), tot de Belgische Revolutie.

De industriële revolutie

In 1835 rijdt de allereerste passagierstrein op het Europese vasteland. En dat doet hij hier, in het prille België, tussen Brussel en Mechelen. Dat is geen toeval, want bijna nergens is de industrialisatie zo ver gevorderd als in ons land. Het maakt dat jonge België rijk, maar ook ongelijk. Want niet iedereen profiteert even hard van die rijkdom. Het verhaal van de industriële revolutie is er één van welvaart en vooruitgang, maar ook van ongelijkheid en uitsluiting.

De Groote Oorlog

Een conflict als Wereldoorlog I, dat had de wereld nog nooit gezien. De meest vernietigende oorlog ooit, met dood en vernietiging op grote schaal. In België werd die oorlog uitgevochten in loopgraven achter de IJzer. Een natte, grauwe plek waar de Belgen vier jaar vast zaten. Het tekent een generatie en zet van alles in gang. Wereldoorlog 1 zindert nog jaren na – eigenlijk zijn de gevolgen tot nu voelbaar.

Van 1939 tot 1999

De laatste aflevering begint op oudjaar 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, en eindigt bij het begin van de 21eeeuw. Een verhaal van zestig jaar dus en het is ongelooflijk hoe onze maatschappij veranderd is op die tijd. Alleen al de levensstandaard is ongelooflijk toegenomen sinds 1939. Deze laatste aflevering vertelt dus meer dan ooit het verhaal van gewone mensen. Al kent Tom sommige van die mensen wel erg goed…

Dit schreven wij in het oorspronkelijke bericht ook nog:

Meer Het verhaal van Vlaanderen

Ook op de radio wordt er stil gestaan bij Het verhaal van Vlaanderen:

  • Laura Govaerts staat iedere maandag in januari in Gillis & Govaerts tussen 16.00 en 18.00 uur bij MNM stil bij Het verhaal van Vlaanderen en de Vlaamse geschiedenis.
  • Ann&Daan nemen je vanaf 9 januari elke maandag mee op hun typische manier in de tijd. Elke zondagochtend staat er op de site ook een quiz met weetjes over de geschiedenis van Vlaanderen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 april 2023 /