Reizen Waes seizoen 1 in herhaling op tv te kijken

Presentator Tom Waes was op 3 september 2013 voor het eerst op tv te zien met zijn nieuwe reisprogramma Reizen Waes. Inmiddels zijn er al heel wat seizoenen gemaakt. Wist je dat het eerste seizoen Reizen Waes nu in de herhaling in Nederland op tv te kijken is? Na seizoen 3 en seizoen 2, kunnen we nu dagelijks op NPO3 kijken naar Reizen Waes seizoen 1 (check je tv-gids, want het tijdstip wisselt nogal). En wist je dat aanstaande zondag 3 april het nieuwe seizoen Reizen Waes: wereldsteden start?

Reizen Waes

Voor Reizen Waes bezoekt Tom Waes niet-alledaagse bestemmingen. In het persbericht van seizoen 1 staat te lezen: “Gemakkelijk heeft Tom het zich niet gemaakt. Er scheelt altijd wel iets met de plekken waar hij naartoe gaat. Gewapende guerrilla, vulkanen en cyclonen, waanzinnige dictators, een belachelijk verre heenreis of een totaal gebrek aan toeristische infrastructuur.” De landen of plaatsen die in Reizen Waes seizoen 1 werden bezocht, zijn Turkmenistan, Zuid-Soedan, Colombia, Pitcairn, Iran, Vanuatu, Bhutan en Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië. Hieronder (na het stukje over hoe je het programma kunt kijken) hebben we alle bestemmingen uit Reizen Waes seizoen 1 op een rijtje gezet.

Lees ook: Reizen Waes – Onweerstaanbare reisverhalen van Tom Waes

Reizen Waes kijken

Nu hebben we op VlaamsKijken al veelvuldig over Reizen Waes geschreven. Nieuwsgierig waar je de afleveringen anno januari 2023 terug kunt kijken? We zetten het voor je op een rijtje. Als je op de titel klikt, ontdek je sowieso meer over de landen en steden die Tom Waes voor Reizen Waes allemaal heeft bezocht. Wil je vanuit Nederland VRT MAX gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding.

  • 1. Reizen Waes seizoen 1 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 2. Reizen Waes seizoen 2 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 3. Reizen Waes seizoen 3 is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 4. Reizen Waes seizoen 4: Reizen Waes Europa is in Nederland op dit moment te kijken niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 5. Reizen Waes seizoen 5: Reizen Waes Japan is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus.Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 6. Reizen Waes seizoen 6: Reizen Waes Vlaanderen is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 7. Reizen Waes seizoen 7: Reizen Waes Nederland is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Start. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX, maar let wel op: hij staat niet in het gewone overzicht maar je vindt ‘m onder Reizen Waes Nederland. 
  • 8. Reizen Waes seizoen 8: Wereldsteden is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus en in België op VRT MAX.

Turkmenistan

De eerste bestemming van Tom is meteen een primeur: Turkmenistan. Turkmenistan is een van de meest wereldvreemde landen op de planeet. De voorbije twee presidenten hebben rond zichzelf een gigantische personencultus gecreëerd en het land volledig van de rest van de wereld geïsoleerd. Buitenlandse journalisten komen het land normaal gezien niet in. Tom is het wel gelukt. Waarom is onduidelijk, maar na heel lang aandringen heeft hij als eerste westerling een officiële uitnodiging gekregen om in het land een reisdocumentaire te maken. Een unieke kans: Tom Waes heeft dingen kunnen zien en vastleggen die nog geen enkele cameraploeg voor hem heeft kunnen vastleggen.

Toch was reizen en filmen in Turkmenistan geen lachertje. Toms reisschema lag tot op de seconde vast – en vooral – elk contact met gewone burgers werd hem onmogelijk gemaakt. Elke afwijking van dat schema was een probleem en praten met iemand anders dan zijn gidsen was uit den boze. Maar het heeft wel een ongelooflijk portret opgeleverd. Van de waanzin van een dictatuur met te veel geld en een president die daarmee de meest waanzinnige projecten uit de grond stampt. Het is een van de meest absurde reizen uit Reizen Waes seizoen 1 geworden.

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap. Tot zo ver het goede nieuws, want nu moet het land zichzelf nog vanaf niets beginnen op te bouwen. Veel is er nog niet in Zuid-Soedan, maar Tom Waes weet wel van een gigantisch natuurpark: Boma National Park. 22.800 vierkante kilometer, met de grootste wildmigratie ter wereld. Een functionerende toeristische dienst is er wel niet in Zuid-Soedan. Dus trekt Tom zelf naar daar om uit te zoeken hoe het met het park zit. Het wordt een eindeloze zoektocht in een land waar alles nog moet uitgevonden worden. Een land met meer ministeries dan mensen, waar camera’s niet overal geapprecieerd worden en waar het ook nog niet helemaal veilig blijkt te zijn …

Ken je het Reizen Waes Bordspel al?

Colombia

Colombia heeft geen al te beste reputatie. We associëren het in de eerste plaats nog altijd met drugskartels, kidnappings en geweld. Maar het zou er ondertussen beter zijn, zegt het ministerie van Toerisme. “The only risk is wanting to stay”, is nu hun slogan: “Het enige gevaar is dat je hier zult willen blijven”. Tom Waes gaat uitzoeken wat daar van aan is. Hij maakt het zichzelf wel niet gemakkelijk. Zijn einddoel is namelijk Caño Canoas; naar het schijnt een prachtige waterval, maar hij ligt in het midden van de jungle, in een gebied dat tot voor kort door FARC-rebellen werd gecontroleerd. Nu zou het leger hen verjaagd hebben en zouden mensen er naartoe kunnen gaan. Als het lukt, is Tom er de allereerste toerist …

Pitcairn

Het eiland Pitcairn is een van de meest afgelegen plekken ter wereld en heeft een verhaal dat Tom Waes al jaren intrigeert. In het midden van de Stille Oceaan wonen vijftig mensen op een eiland dat op drie dagen varen van het dichtstbijzijnde vasteland ligt. De bevolking is er volledig op zichzelf aangewezen. Om de drie maanden worden ze bevoorraad door een containerboot die hen alles brengt om in hun levensonderhoud te voorzien. De inwoners zijn allemaal afstammelingen van de muiters van het Engelse marineschip de Bounty, verdwenen in 1767, een van de meest bekende verhalen uit de zeevaartgeschiedenis.

Maar dat is niet alles. In 2004 barstte er een bom op Pitcairn: verschillende vrouwen beschuldigden de mannen van verkrachting. Na een groot onderzoek kwam er een incestschandaal aan het licht en acht mannen op het eiland werden veroordeeld. Nu, bijna tien jaar later, gaat Tom het eiland bezoeken. Hij mag blijven slapen bij een van de bewoners, want een hotel is er niet. Vijf dagen blijft Tom er en hij zal aan den lijve ondervinden wat de limieten van zo’n afgelegen eiland zijn. Hij ontdekt er een discotheek die tegelijk een woonkamer is, een restaurant dat één dag per week open is en vooral een erg gesloten gemeenschap die bijzonder weinig wil lossen over het schandaal … Je ziet het allemaal in Reizen Waes seizoen 1.

Iran

In september 2013 liet kersvers Iraans president Hassan Rohani in een exclusief interview met CNN verstaan dat zijn land “vrede en vriendschap voor de Amerikanen brengt”. Een sterke uitspraak, want de Iraanse relatie met het Westen is al jaren bijzonder slecht. Fundamentalistische ayatollahs, nucleaire programma’s, geschifte presidenten…dat is het beeld dat we in het Westen meestal van Iran hebben. Ook Tom Waes was er niet helemaal gerust in toen hij een paar maanden voor de presidentsverkiezingen naar daar vertrok. Mahmoud Ahmadinejad was toen nog president en een uitspraak zoals die van Rohani leek ondenkbaar. Tom vertrok met een klein hart, maar Iran bleek een land vol verrassingen te zijn. En misschien zag Tom al wel de eerste kiemen van de verandering…

Vanuatu

Voor de kust van Espiritu Santo, een van de eilanden van de eilandengroep Vanuatu, ligt het wrak van de USS Coolidge, een gezonken oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de best bewaarde scheepswrakken ter wereld en de natte droom van elke duiker. Ook die van Tom Waes. Al jaren wil Tom er naartoe en nu zal het dus eindelijk gebeuren. Maar … Vanuatu staat ook al enkele jaren met stip bovenaan het UN Risk Report. Het is het meest bedreigde land ter wereld: orkanen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen … Nergens ter wereld komen ze zo vaak voor en geen enkel ander land is er ook zo gevoelig voor. Hoe is het om te leven in een land met die reputatie? Tom trekt er midden in het cyclonenseizoen naartoe. Met een lokale luchtvaartmaatschappij hopt hij van eiland naar eiland. Hij bezoekt er stammen met een vulkaan in hun achtertuin en surft zelfs van een van de flanken naar beneden. Hij overnacht er bij vermeende kannibalen en maakt de duik van zijn dromen: die naar de USS Coolidge.

Bhutan

Bhutan is een afgelegen koninkrijk in het midden van het Himalayagebergte met een erg speciaal beleid: alles staat er in het teken van het ‘bruto nationaal geluk’. De Bhutaanse regering probeert het land traditioneel en onbezoedeld te houden en net daardoor zouden de mensen er heel gelukkig zijn. Om dezelfde reden zijn ze er niet zo dol op massatoerisme: toeristen moeten er 250 dollar per dag betalen en krijgen 24 uur op 24 een gids mee. In ruil zouden toeristen er ook echt gelukkiger worden. Maar is dat ook zo? Tom Waes gaat het uitzoeken in Reizen Waes seizoen 1. Hij trekt van het westen naar het oosten van het land en ontdekt inderdaad een heel bijzondere samenleving. Een samenleving waar verkeerslichten uit den boze zijn, de vrouwen in stripclubs hun kleren aanhouden en de huizen versierd zijn met penissen. Tom betaalt braaf elke dag zijn 250 dollar, maar keert hij ook echt gelukkiger terug?

Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië

Aan de zuidwestelijke grenzen van Rusland bevinden zich een paar vreemde landjes: Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië… Naast hun vreemde namen hebben ze nog iets anders gemeen: eigenlijk bestaan ze niet. Ze hebben hun eigen onafhankelijkheid uitgeroepen, maar verder erkent de internationale gemeenschap hen niet. Hun regering zal nooit ergens uitgenodigd worden, je zal hen nooit aan een sportwedstrijd zien deelnemen en er op vakantie gaan, is altijd een avontuur, want je kan er ook geen visum voor aanvragen. Tom Waes waagt het er toch op en komt op drie vreemde plekken terecht. Drie landen waar de bevolking heel erg gelooft in haar eigen zaak, maar die ook gevangen zit in haar eigen land. Tom heeft drie gidsen gevonden die hem hun ‘land’ en zijn schoonheid proberen te tonen. Met wisselend succes …

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 maart 2022 /