Tom Waes ontdekt Vlaanderen in Reizen Waes

Tom Waes ontdekt Vlaanderen in het nieuwste seizoen van Reizen Waes. Nu buitenlandse reizen door corona uit den boze zijn, heeft hij het dichterbij huis gezocht. Het verslag van zijn avonturen in Vlaanderen en Brussel is vanaf vanavond (zondag 3 januari) 20.05 uur op Eén te zien.

Reizen Waes Vlaanderen in Nederland (kijken)

Vanaf vrijdag 29 januari om 20.20 uur is Reizen Waes Vlaanderen in Nederland te zien bij VPRO op NPO 3. En wist je dat Tom Waes met zijn team momenteel werkt aan een Reizen Waes Nederland editie? Via Instagram en mijn Facebook-groep zal ik t.z.t. natuurlijk delen.

Tom Waes

Tom Waes (die je ook kent als acteur uit Undercover) vertelt. “We hadden begin 2020 al vliegtickets geboekt voor een nieuw buitenlands seizoen van Reizen Waes. Maar kort na mijn reis door Japan in februari, lag al het internationale vliegverkeer door de coronacrisis plat. En dus gooide ik het roer helemaal om. Ik besloot om hier bij ons op zoek te gaan naar avonturen en interessante verhalen. Omdat ik niet goed wist waar te beginnen, lanceerde ik een oproep aan de Eén-kijker. Ik kreeg meer dan 6.000 tips binnen over vreemde tradities, rare gerechten, mooie plekjes of ontroerende verhalen.” Lees hier het interview dat VlaamsKijken eerder met Tom Waes had.

Reis door vijf Vlaamse provincies en Brussel

Tom Waes – die normaal gezien gemiddeld 150 dagen per jaar in het buitenland zit – vulde de tips van de kijkers aan met enkele verhalen die hem al langer bezighouden en trok er de hele zomer op uit. Zo wordt de presentator in Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld uitgenodigd om te kamperen in het verlaten dorp Doel en zoekt hij uit waarom waterkonijn (muskusrat) ooit van de Oost-Vlaamse menukaart is verdwenen. In Limburg viert Tom Waes bij de lokale sikh-gemeenschap ‘het uur van de zoete nectar’ en krijgt hij een uitnodiging om een bar aan de Chaussée d’Amour te bezoeken. Ook Antwerpen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel doorkruist Tom in zijn eigen, kenmerkende stijl.

Reizen Waes: Vlaanderen

“Reizen Waes: Vlaanderen is een unieke reeks geworden die er zonder het coronavirus wellicht nooit was gekomen. Normaal gezien zoek ik in het buitenland de cultuurshock op, maar ‘dankzij’ het coronavirus heb ik ontdekt hoe schoonheid ook in kleine verhalen of plekken dichtbij huis vervat zit. Reizen Waes: Vlaanderen is door de tips van de Eén-kijkers een fantastisch avontuur geworden met veel warme, inspirerende ontmoetingen en mooie verhalen. Ik ben dan ook blij dat ik deze zomer, een beetje onverwacht, heb ervaren hoe fijn reizen dichtbij huis kan zijn”, aldus Tom Waes, over wie we hier op Vlaams-Kijken al verschillende berichten hebben geschreven.

West-Vlaanderen

Tom Waes start zijn reis door Vlaanderen in de provincie West-Vlaanderen. Aan de hand van tips van West-Vlaamse kijkers reist hij van de Westhoek naar de Belgische kust. Zo bezoekt de presentator onder meer een man die eigenhandig een tank uit de Eerste Wereldoorlog nabouwde. In Brugge trekt Tom erop uit met een 100-jarige bootjesman en in Alveringem ontdekt hij dan weer de geschiedenis van zijn overgrootvader. Nog dieper in de Westhoek ontmoet Tom Waes zelfs een jeugdheld. De eerste aflevering van Reizen Waes: Vlaanderen over West-Vlaanderen is te zien op zondag 3 januari 2021 om 20.05 uur op Eén.

Oost-Vlaanderen

De tips die Tom Waes over Oost-Vlaanderen binnenkreeg, zijn veelbelovend. Hij mag als eerste gaan kamperen in Doel en krijgt in Sint-Niklaas de grootste sigaar ter wereld te zien. Daarnaast maakt de avonturier kennis met heel wat volkse tradities uit Oost-Vlaanderen. Zo proeft hij van een lang vergeten culinaire klassieker en ontmoet hij de organisatoren van het meer dan 100 jaar oude waterbaktoernooi van Vestjeskermis. De tweede aflevering van Reizen Waes: Vlaanderen over Oost-Vlaanderen is te zien op zondag 10 januari 2021 om 20.05 uur op Eén.

Een aflevering die voor mij bijzonder is, omdat dit de regio is waar ik in mijn jeugd veel kwam (Hulst – waar ik ben opgegroeid) grenst hier aan.

Antwerpen

De reis van Tom Waes start deze week voor één keer in z’n eigen provincie en stad: Antwerpen. Maar zelfs hier ontdekt hij nog heel wat nieuwe verhalen. Hij gaat onder meer op stap met een echte sinjoor en blijft dineren bij een joodse familie. Later trekt hij uitgebreid door de Kempen, een streek die Tom Waes erg na aan het hart ligt. En wanneer hij in Hoogstraten belandt, probeert hij er zelfs een nieuwe toeristische trekpleister op de kaart te zetten. De aflevering van Reizen Waes: Vlaanderen over Antwerpen is te zien op zondag 17 januari 2021 om 20.05 uur op Eén.

Limburg

Tom Waes start zijn reis in de cités van Genk en maakt ook een uitgebreide stop in Haspengouw. Daar onderzoekt hij niet alleen een tip die hij kreeg over de Truiense Chaussée d’Amour, maar viert hij ook samen met de lokale sikh-gemeenschap ‘het uur van de zoete nectar’. Om zijn trip door Limburg spectaculair af te sluiten racet Tom Waes met sledehonden door het Nationaal Park Hoge Kempen. De aflevering van Reizen Waes: Vlaanderen over Limburg is te zien op zondag 24 januari 2021 om 20.05 uur op Eén.

Vlaams Brabant

Tom Waes start zijn reis door Vlaams-Brabant in de stad Landen waar hij aanbelt bij een bekende inwoner. Verder gaat hij langs in de meest onleefbare straat van Vlaanderen en onderzoekt hij een tip over de Ramp van Walfergem, een verkeersongeval dat in 1966 de geschiedenis van ons land veranderde. In het Pajottenland, de eindhalte van deze bijzondere trip, ontdekt hij een nieuwe passie: schilderen. De aflevering van Reizen Waes: Vlaanderen over Vlaams-Brabant is te zien op zondag 31 januari 2021 om 20.05 uur op Eén.

Brussel

Om Reizen Waes: Vlaanderen af te sluiten reist Tom Waes door Brussel, de hoofdstad van Vlaanderen. Hij start zijn reis op de VRT-toren en trekt onder meer per fiets en per kajak door de stad. Tips van Brusselaars brengen hem in een verborgen ruimte in het Centraal Station, bij een Congolese kapper en bij druïdes in het Zoniënwoud. De aflevering van Reizen Waes: Vlaanderen over West-Vlaanderen is te zien op zondag 7 februari 2021 om 20.05 uur op Eén.

Compilatie Reizen Waes-Vlaanderen

Tom Waes blikt in de zevende aflevering terug op zijn reis door Vlaanderen met een overzicht van de verhalen die hem het meest zijn bijgebleven. Tegelijkertijd zijn ook heel wat onuitgegeven beelden en extra verhalen te zien. Te zien op zondag 14 februari om 20.05 uur op Eén.

Foto: VRT – De Mensen.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

3 januari 2021 /