Tom Waes ontdekt Vlaanderen in Reizen Waes

Tom Waes ontdekt Vlaanderen in het het meest recente seizoen van Reizen Waes. Nu buitenlandse reizen door corona uit den boze zijn, heeft hij het dichterbij huis gezocht. Het verslag van zijn avonturen in Vlaanderen en Brussel was zowel in Nederland als in België te kijken. In Nederland is dit seizoen vanaf maandag 4 april 2022 weer om 22.00 uur in de herhaling te kijken op NPO3.

Wist je dat het nieuwe seizoen: Reizen Waes Wereldsteden net van start gegaan is op Eén?

Reizen Waes Vlaanderen boek

Goed nieuws voor de liefhebbers van Reizen Waes Vlaanderen, want er is sinds kort ook een boek over deze reeks. Hierin kun je alle Vlaamse avonturen van Tom Waes nogmaals beleven. Ideaal om als inspiratiebron in huis te hebben voor als je een mooie omgeving wil gaan verkennen en niet te ver van huis wil gaan.

Reizen Waes bordspel

Wist je dat er tegenwoordig een Reizen Waes bordspel is? Reis mee met Tom Waes en zijn team naar alle windstreken en ontdek de meest fantastische plekken. Avontuurlijk, leerrijk, uitdagend – dat zijn de reizen die we van Tom op tv zien én dat geldt ook voor het bordspel van Reizen Waes. Herbeleef zijn avonturen met deze game. Ontpop je tot een rasechte wereldreiziger, beantwoord de quizvragen, verzamel tijdig alle crewleden en win!

Tom Waes

Tom Waes (die je ook kent als acteur uit Undercover – seizoen 3) vertelt. “We hadden begin 2020 al vliegtickets geboekt voor een nieuw buitenlands seizoen van Reizen Waes. Maar kort na mijn reis door Japan in februari, lag al het internationale vliegverkeer door de coronacrisis plat. En dus gooide ik het roer helemaal om. Ik besloot om hier bij ons op zoek te gaan naar avonturen en interessante verhalen. Omdat ik niet goed wist waar te beginnen, lanceerde ik een oproep aan de Eén-kijker. Ik kreeg meer dan 6.000 tips binnen over vreemde tradities, rare gerechten, mooie plekjes of ontroerende verhalen.” Lees hier het interview dat VlaamsKijken eerder met Tom Waes had.

Reis door vijf Vlaamse provincies en Brussel

Tom Waes – die normaal gezien gemiddeld 150 dagen per jaar in het buitenland zit – vulde de tips van de kijkers aan met enkele verhalen die hem al langer bezighouden en trok er de hele zomer op uit. Zo wordt de presentator in Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld uitgenodigd om te kamperen in het verlaten dorp Doel en zoekt hij uit waarom waterkonijn (muskusrat) ooit van de Oost-Vlaamse menukaart is verdwenen. In Limburg viert Tom Waes bij de lokale sikh-gemeenschap ‘het uur van de zoete nectar’ en krijgt hij een uitnodiging om een bar aan de Chaussée d’Amour te bezoeken. Ook Antwerpen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel doorkruist Tom in zijn eigen, kenmerkende stijl.

Reizen Waes: Vlaanderen

“Reizen Waes: Vlaanderen is een unieke reeks geworden die er zonder het coronavirus wellicht nooit was gekomen. Normaal gezien zoek ik in het buitenland de cultuurshock op, maar ‘dankzij’ het coronavirus heb ik ontdekt hoe schoonheid ook in kleine verhalen of plekken dichtbij huis vervat zit. Reizen Waes: Vlaanderen is door de tips van de Eén-kijkers een fantastisch avontuur geworden met veel warme, inspirerende ontmoetingen en mooie verhalen. Ik ben dan ook blij dat ik deze zomer, een beetje onverwacht, heb ervaren hoe fijn reizen dichtbij huis kan zijn”, aldus Tom Waes, over wie we hier op Vlaams-Kijken al verschillende berichten hebben geschreven.

West-Vlaanderen

Tom Waes start zijn reis door Vlaanderen in de provincie West-Vlaanderen. Aan de hand van tips van West-Vlaamse kijkers reist hij van de Westhoek naar de Belgische kust. Zo bezoekt de presentator onder meer een man die eigenhandig een tank uit de Eerste Wereldoorlog nabouwde. In Brugge trekt Tom erop uit met een 100-jarige bootjesman en in Alveringem ontdekt hij dan weer de geschiedenis van zijn overgrootvader. Nog dieper in de Westhoek ontmoet Tom Waes zelfs een jeugdheld.

Oost-Vlaanderen

De tips die Tom Waes over Oost-Vlaanderen binnenkreeg, zijn veelbelovend. Hij mag als eerste gaan kamperen in Doel en krijgt in Sint-Niklaas de grootste sigaar ter wereld te zien. Daarnaast maakt de avonturier kennis met heel wat volkse tradities uit Oost-Vlaanderen. Zo proeft hij van een lang vergeten culinaire klassieker en ontmoet hij de organisatoren van het meer dan 100 jaar oude waterbaktoernooi van Vestjeskermis.

Een aflevering die voor mij bijzonder is, omdat dit de regio is waar ik in mijn jeugd veel kwam (Hulst – waar ik ben opgegroeid) grenst hier aan.

Antwerpen

De reis van Tom Waes start deze week voor één keer in z’n eigen provincie en stad: Antwerpen. Maar zelfs hier ontdekt hij nog heel wat nieuwe verhalen. Hij gaat onder meer op stap met een echte sinjoor en blijft dineren bij een joodse familie. Later trekt hij uitgebreid door de Kempen, een streek die Tom Waes erg na aan het hart ligt. En wanneer hij in Hoogstraten belandt, probeert hij er zelfs een nieuwe toeristische trekpleister op de kaart te zetten.

Limburg

Tom Waes start zijn reis in de cités van Genk en maakt ook een uitgebreide stop in Haspengouw. Daar onderzoekt hij niet alleen een tip die hij kreeg over de Truiense Chaussée d’Amour, maar viert hij ook samen met de lokale sikh-gemeenschap ‘het uur van de zoete nectar’. Om zijn trip door Limburg spectaculair af te sluiten racet Tom Waes met sledehonden door het Nationaal Park Hoge Kempen.

Vlaams Brabant

Tom Waes start zijn reis door Vlaams-Brabant in de stad Landen waar hij aanbelt bij een bekende inwoner. Verder gaat hij langs in de meest onleefbare straat van Vlaanderen en onderzoekt hij een tip over de Ramp van Walfergem, een verkeersongeval dat in 1966 de geschiedenis van ons land veranderde. In het Pajottenland, de eindhalte van deze bijzondere trip, ontdekt hij een nieuwe passie: schilderen.

Brussel

Om Reizen Waes: Vlaanderen af te sluiten reist Tom Waes door Brussel, de hoofdstad van Vlaanderen. Hij start zijn reis op de VRT-toren en trekt onder meer per fiets en per kajak door de stad. Tips van Brusselaars brengen hem in een verborgen ruimte in het Centraal Station, bij een Congolese kapper en bij druïdes in het Zoniënwoud.

Compilatie Reizen Waes-Vlaanderen

Tom Waes blikt in de zevende aflevering terug op zijn reis door Vlaanderen met een overzicht van de verhalen die hem het meest zijn bijgebleven. Tegelijkertijd zijn ook heel wat onuitgegeven beelden en extra verhalen te zien. Nederlandse kijkers kunnen jullie niet wachten?

Reizen Waes kijken

Nu hebben we op VlaamsKijken al veelvuldig over Reizen Waes geschreven. Nieuwsgierig waar je de afleveringen anno januari 2023 terug kunt kijken? We zetten het voor je op een rijtje. Als je op de titel klikt, ontdek je sowieso meer over de landen en steden die Tom Waes voor Reizen Waes allemaal heeft bezocht. Wil je vanuit Nederland VRT MAX gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding.

  • 1. Reizen Waes seizoen 1 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 2. Reizen Waes seizoen 2 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 3. Reizen Waes seizoen 3 is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 4. Reizen Waes seizoen 4: Reizen Waes Europa is in Nederland op dit moment te kijken niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 5. Reizen Waes seizoen 5: Reizen Waes Japan is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus.Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 6. Reizen Waes seizoen 6: Reizen Waes Vlaanderen is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 7. Reizen Waes seizoen 7: Reizen Waes Nederland is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Start. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX, maar let wel op: hij staat niet in het gewone overzicht maar je vindt ‘m onder Reizen Waes Nederland. 
  • 8. Reizen Waes seizoen 8: Wereldsteden is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus en in België op VRT MAX.

Foto: VRT – De Mensen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 januari 2021 /