Reizen Waes seizoen 2 in herhaling op tv kijken

Reizen Waes seizoen 2 werd voor het eerst eind februari 2015 uitgezonden op Eén. Heb je dat programma destijds gemist? Geen enkel probleem: je kunt op NPO 3 vanavond (dinsdag 8 maart) om 21.45 uur kijken naar het tweede seizoen van Reizen Waes. Goed nieuws voor ieder die de afgelopen dagen genoot van het derde seizoen; je hoeft Tom Waes nog even niet te missen.

Reizen Waes seizoen 2

Tom Waes trekt in het tweede seizoen Reizen Waes naar plekken die je niet meteen met vakantie associeert. Ideaal en onweerstaanbaar voor een avonturier als Tom om deze bestemmingen te verkennen! Er zitten een aantal plekken bij waar hij eerder al was voor programma’s, maar waar hij meer over wil weten. Zo vlamde hij voor Wauters vs. Waes in een paar uur door Albanië. En bezocht hij het Noorden van Mexico in 2010 voor Tomtesterom.

Lees ook: Reizen Waes – Onweerstaanbare reisverhalen van Tom Waes

Landen tweede seizoen Reizen Waes

Maar naast Albanië en Mexico is er meer… Noord-Korea staat al sinds het begin van Reizen Waes op Toms verlanglijstje en nu is het eindelijk gelukt om er met een cameraploeg binnen te geraken. Totalitaire regimes en Tom Waes, het klikt niet altijd, maar deze kans kon hij niet laten liggen. En als natuurfreak konden ook enkele uit de kluiten gewassen natuurvakanties niet ontbreken. Zo gaat hij op zoek naar het Noorderlicht in Spitsbergen en hij trekt naar Alaska. Al jaren wil hij eens de ruige en onherbergzame wildernis van de grootste staat van Amerika in trekken. En hij doet dat op een manier die je van hem kan verwachten: helemaal alleen, zonder cameraploeg, zonder gids, maakt hij een vierdaagse kajaktocht doorheen een gigantisch natuurgebied dat vol zit met beren. Het avontuur van zijn leven, maar dus ook zijn grote droom. Dit levert negen unieke, spannende reisreportages op. Hieronder worden ze per bestemming verder uitgelicht.

Reizen Waes kijken

Nu hebben we op VlaamsKijken al veelvuldig over Reizen Waes geschreven. Nieuwsgierig waar je de afleveringen anno januari 2023 terug kunt kijken? We zetten het voor je op een rijtje. Als je op de titel klikt, ontdek je sowieso meer over de landen en steden die Tom Waes voor Reizen Waes allemaal heeft bezocht. Wil je vanuit Nederland VRT MAX gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding.

  • 1. Reizen Waes seizoen 1 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 2. Reizen Waes seizoen 2 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 3. Reizen Waes seizoen 3 is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 4. Reizen Waes seizoen 4: Reizen Waes Europa is in Nederland op dit moment te kijken niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 5. Reizen Waes seizoen 5: Reizen Waes Japan is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus.Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 6. Reizen Waes seizoen 6: Reizen Waes Vlaanderen is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 7. Reizen Waes seizoen 7: Reizen Waes Nederland is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Start. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX, maar let wel op: hij staat niet in het gewone overzicht maar je vindt ‘m onder Reizen Waes Nederland. 
  • 8. Reizen Waes seizoen 8: Wereldsteden is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus en in België op VRT MAX.

Albanië

Albanië, het land heeft hier nog altijd niet de beste reputatie. Als we het al kennen, is het van de Albanese maffia, louche portiers en dubieuze autohandelaars. Maar Tom is wel al eens in Albanië geweest. In Wauters vs. Waes moesten Tom en Koen na een dropping in Albanië zo snel mogelijk terug naar België komen. Veel heeft Tom toen dus niet van het land kunnen zien, maar wat hij zag was de moeite en zijn nieuwsgierigheid was geprikkeld. Nu keert Tom terug om het land en haar bewoners op zijn gemak te leren kennen. Hij maakt er een roadtrip op zijn Albanees, in een tweedehands Mercedes, het plaatselijke statussymbool. Het blijkt een fantastisch mooi land te zijn met enorm vriendelijke mensen en aantal zeer vreemde gebruiken.

Maar er is ook een duister kantje aan de Albanese samenleving. Tom ontdekt één van de grootste illegale weedplantages van Europa en ontmoet een familie die leeft in bloedvete, een middeleeuws systeem van wraak dat in sommige delen van Albanië nog altijd bestaat. Slachtoffers en hun familie kunnen nooit buiten, ze gaan niet werken en niet naar school.

Ken je het Reizen Waes Bordspel al?

Alaska

In de tweede én derde aflevering van Reizen Waes seizoen 2 maakt Tom een reis waar hij al heel lang van droomt. Hij trekt naar Alaska, de grootste staat van Amerika. En die reis heeft alles te maken met een boek dat hem ooit omver heeft geblazen: Into the Wild. Een straf en bovendien waargebeurd verhaal over de jonge Chris McCandless die een mooie toekomst voor zich heeft en dan plots met alles kapt. Hij laat alles en iedereen achter en trekt naar Alaska. Vier maanden lang probeert hij daar in de wildernis te overleven, in een bus die er ooit door mijnwerkers was achtergelaten. Maar het loopt verkeerd en Chris wordt dood teruggevonden door jagers. Hij was toen 24. Tom reist in zijn voetsporen naar Alaska en gaat op zoek naar de Magic Bus, zoals Chris hem noemde.

Into the Wild

“Helemaal alleen overleven in de wildernis van Alaska, net zoals Chris McCandless dat heeft gedaan, zou dat iets voor mij zijn?” Tom vraagt het zich af in de derde aflevering. En na zijn bezoek aan de Magic Bus waarin McCandless overleed, besluit Tom het er op te wagen. “Als je iets wil in het leven, ga er dan gewoon voor. Twijfel niet en doe het gewoon.”, schreef Chris namelijk in zijn dagboek. Tom trekt dus helemaal alleen, zonder cameraman, zonder geluidsman en zonder regisseur de wildernis in. Voor zijn eigen ‘into the wild’. Hij laat zich met een watervliegtuigje droppen in het Gates of the Arctic National Park, een gigantisch natuurgebied in het noorden van Alaska waar niemand woont behalve elanden, wolven en beren. Gewapend met een kajak en enkele kleine camera’s waarmee hij zich zelf filmt, trekt Tom van Circle Lake naar Takahula Lake. Het wordt een confrontatie met zichzelf, de overweldigende natuur van Alaska en alle beren die in dat gebied leven…

Paraguay

Paraguay is het minst bezochte land van Zuid-Amerika. Het wordt omringd door landen als Brazilië, Argentinië en Bolivia die jaarlijks miljoenen toeristen trekken, maar naar Paraguay gaat zo goed als niemand. En dan wordt zo’n land natuurlijk heel aantrekkelijk voor een avonturier als Tom Waes. Want ook voor hem is Paraguay totaal onbekend. Tijdens een achtdaagse trip verkent hij het land en al die tijd komt hij geen enkele toerist tegen. Wat je er wel vindt zijn sympathieke Vlamingen die wafels bakken en heel vriendelijke leden van de Moonsekte. Oude nazi’s zouden er ook nog wonen en die gaat Tom natuurlijk ook zoeken… Paraguay is misschien niet de topvakantiebestemming, maar interessant is het in elk geval. Je ziet het in de vierde aflevering van Reizen Waes seizoen 2.

Noord-Korea

Na drie jaar proberen is het eindelijk gelukt: Tom Waes mag met zijn cameraploeg binnen in het meest gesloten land ter wereld: het totalitaire Noord-Korea. En zoals verwacht wordt het geen gemakkelijke trip. Tom Waes legt een door de overheid uitgestippelde route af met twee Noord-Koreaanse gidsen die geen meter van zijn zijde wijken. Hij moet voortdurend in de pas lopen, heeft zo goed als geen persoonlijke vrijheid en krijgt alleen te zien wat Noord-Korea vindt dat hij moet zien. Tom wil de Noord-Koreanen echt leren kennen maar tot hen doordringen blijkt een aartsmoeilijke taak. Hij was nochtans gewaarschuwd. De waarheid zoeken in Noord-Korea is als een ui pellen, zo werd hem gezegd. Je gaat erheen met honderd vragen en je komt terug met duizend andere. Te zien in Reizen Waes tweede seizoen, aflevering 5

Zuid-Korea

Na zijn trip in Noord-Korea, vraagt Tom Waes zich af wat er met de andere helft van het land is gebeurd. Noord en Zuid-Korea waren ooit één land en één volk, maar na WOII werd het land gesplitst. De Russen kregen het noorden, de Amerikanen het zuiden. Noord-Korea werd een extreme totalitaire dictatuur maar ook in kapitalistische Zuid-Korea lijkt de slinger volledig doorgeslagen. De avonturier komt er terecht in een enorm prestatiegerichte maatschappij. En dat zie je nergens beter dan in de Gangnam wijk, het Beverly Hills van Seoul. Het wemelt er van de dure winkels en trendy geklede mensen. En van de plastische chirurgie klinieken. Er zijn er letterlijk honderden want nergens ter wereld laten zo veel jonge vrouwen aan hun gezicht werken. Ook de werkdruk is nergens zo hoog als in Zuid-Korea. En dat eist zijn tol. Alcoholisme, depressies, zelfmoord… In Noord-Korea wil je niet wonen, maar ook in Zuid-Korea loopt het niet allemaal even goed.

Noord-Mexico

In het noorden van Mexico is al jaren een gevaarlijke drugsoorlog aan de gang. In 2010 was Tom daar al eens. Toen heeft hij er voor het programma Tomtesterom een oldtimer race gereden. Maar verder mocht hij geen voet buiten het hotel zetten, zelfs niet naar een restaurant aan de overkant van de straat. Maar sinds een tijd zijn de misdaadcijfers er gedaald. En dus is nu het moment om eens te gaan kijken. Tom Waes maakt een roadtrip doorheen het hele noorden van Mexico tot aan de zwaar bewaakte grens met de Verenigde Staten. Of het er nu echt helemaal veilig is, is moeilijk te zeggen, maar overal voel je wel een onderhuidse spanning en merk je dat de schrik er nog goed in zit. Sowieso is de  maatschappij is er doordrongen van geweld. Lucha Libre, het Mexicaanse catch is er super populair en de plaatselijke Mariachibands zingen er niet over verloren liefde maar over geslaagde drugsdeals en vermoorde vijanden.

Spitsbergen

Tom heeft in zijn leven al heel veel dingen gedaan, maar het noorderlicht zien hoort daar voorlopig niet bij. Hij is nochtans al drie keer in Lapland geweest, maar telkens zat het weer niet mee. Je hebt immers een heldere hemel nodig. En dus gaat hij nu zijn kans wagen in het Noorse Spitsbergen. Het is er winter, 24u per dag donker en ijskoud: -27° graden, gevoelstemperatuur -42°. Niet meteen de ideale vakantiebestemming. Maar wel de beste plek en de beste tijd van het jaar om het noorderlicht te zien. Op zoek naar de aurora borealis, verkent hij – meestal per sneeuwscooter – de meest noordelijke bewoonde plek op aarde. Het blijkt een smeltkroes van verschillende culturen van over de hele wereld te zijn. Tom probeert te achterhalen wat mensen bezielt om in deze barre uithoek van de wereld te willen wonen.

Route 65

Tom Waes wil al heel lang een roadtrip door Amerika maken. Wel geen Route 66 voor Tom, die doet echt iedereen. Gewoon eentje minder dan maar: Route 65, een belevenis! Route 65 start in het kleine stadje Albert Lea, Minnesota en eindigt 5 staten en 1600 kilometer verder in het dorpje Clayton, Louisiana. Het is een heel gewone weg, zonder enige historische betekenis, recht door het midden van de Verenigde Staten. Maar het blijft natuurlijk wel Amerika. En dus kom je er van alles tegen. 

Aflevering 10 is een compilatie van de mooiste momenten uit Reizen Waes seizoen 2.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 maart 2022 /