GR5 van Jan Matthys op Eén en VRT NU

GR5 van Jan Matthys is vanaf morgen – zondag 22 maart – Eén en VRT NU te zien. Met Boris van Severen, Violet Braeckman, Saïd Boumazoughe, Michai Geyzen, Laurian Callebaut, Indra Pauwels, Lucas Van den Eynde, Viv Van Dingenen, Eric Godon, Erico Salomone, Franz-Xaver Brückner en de Nederlanders Dorine Henning en Ghalil Biada.

Regie Jan Matthys

In de nieuwe fictiereeks GR5, geregisseerd door Jan Matthys (Baptiste, The Last Kingdom, In Vlaamse velden), besluiten vier vrienden het Grote Routepad nummer 5 af te wandelen als eerbetoon en herinnering aan hun gezamenlijke vriendin Lisa Mahieu (Indra Cauwels). Het mag dan om een fictiereeks gaan, deze route bestaat inderdaad. De Grote Routepaden lopen als aders door Europa. Deze langeafstandswandelingen volg je met behulp van wit-rode markeringen. GR5 is één van de bekendste. Die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee door Vlaanderen en de Ardennen, de Vogezen en de Franse Alpen tot aan de Franse Riviera.

Vrienden GR5 aflevering 1

Verdwijning

Lisa verdween vijf jaar geleden spoorloos toen ze op haar eentje dezelfde wandelroute volgde, 2000 kilometer lang van de Noordzee tot in Nice. Wat is er met haar gebeurd? Had ze een ongeluk? Stapte ze uit het leven? Of werd haar iets aangedaan? Het is nooit uitgeklaard. Michiel Broodts (Boris Van Severen), Zoë Everaert (Violet Braeckman), Ylena Janssens (Laurian Callebaut) en Asim Lakdar (Saïd Boumazoughe) hopen onderweg langs de GR5 meer duidelijkheid te krijgen.

Confronterend

De tocht zal de vier twintigers voorgoed veranderen. Het wordt namelijk niet alleen een fysieke uitdaging, want ze dragen ieder ook een zware emotionele rugzak met zich mee. Dat zullen de kijkers geleidelijk aan ontdekken. Via Instagram kun je zelfs al meekijken, voordat de serie is gestart.

Met de wandeltocht hopen de vier te ontsnappen aan de druk van hun dagelijkse leven, maar zo eenvoudig is dat niet. Ze nemen persoonlijke problemen, geheime agenda’s en onderlinge spanningen met zich mee. Zo wordt de zoektocht naar de waarheid over de verdwijning van Lisa voor elk van hen ook een confrontatie met zichzelf. Zullen ze te weten komen wat er met Lisa is gebeurd? En kunnen ze in het reine komen met zichzelf?

“Vroeg of laat worden we geconfronteerd met onze innerlijke knoop. We staan dan voor de keuze: durven we ernaar kijken, of lopen we er omheen? Vinden we de moed om hem te ontwarren?”
Jan Matthys (regisseur)

GR 5 wandeling met Boris Van Severen, Violet Braeckman en Laurian Callebaut

Jong talent

Jan Matthys heeft voor deze reeks een blik aan jong talent open getrokken. Sommigen kennen we al, zoals Boris Van Severen (Salamander, Belgica, De 16 en – mijn favoriet – Studio Tarara, daarnaast verwacht ik veel van Een Goed Jaar), Violet Braeckman (Salamander, Over water), Saïd Boumazoughe (Patser) en Michai Geyzen (Girl, Professor T). 

Laurian Callebaut en Indra Cauwels hebben vooral theaterervaring en maken in GR5 hun grote televisiedebuut. Die talentvolle jonge cast wordt aangevuld met gevestigde waarden als Lucas Van den Eynde (Van vlees en bloed, Met man en macht én de heerlijke wegkijk serie Aspe) en Viv Van Dingenen (Witse, Spitsbroers).

Klik hier om meer over de cast en hun personages te lezen.

Lucans Van den Eynde als wanhopige vader in GR5

Nederlandse acteurs

Een aantal kleinere rollen worden vertolkt door anderstalige of buitenlandse acteurs, zoals de Franstalige Belgen Eric Godon (zat ook in Yummy) en Erico Salomone, de Duitser Franz-Xaver Brückner en de Nederlanders Dorine Henning (Morten) en Ghalil Biada (Mocro Maffia). Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de GR5 zelf, een klassieke wandelroute door het hart van Europa, met prachtige panorama’s, bossen en bergen, pittoreske dorpjes en steden.

Roadmovie van internationale allure

De wandeltocht door verschillende landen geeft de reeks een internationale allure, net als het mystery-aspect (wat is er gebeurd met Lisa?), de universele thema’s van verlies, rouw en schuld, de vlucht uit de ‘ratrace’ van het leven en de zoektocht van mensen naar zichzelf. Tegelijk is GR5 ook een echt Vlaamse reeks, met herkenbare personages, mensen van bij ons. Hun bezorgdheden en problemen zijn ook die van de kijkers. Hoe zwaar weegt onze eigen rugzak? Wat dragen wij mee op ons pad?  Drukken ook wij soms op de pauzeknop? En lopen we dan om onze problemen heen? Of pakken we ze aan en kunnen we daar positieve energie uit halen?

GR5 is een fictiereeks die is opgebouwd als een roadmovie. Daardoor krijgt het verhaal een speciale dynamiek met een echt ‘on-the-road’-gevoel en geweldige locaties. Maar het is tegelijk ook een spannende thriller en een psychologisch drama.
Olivier Goris (netmanager Eén)

Roadmovie GR5

Scenario en regie

Het scenario werd geschreven door Gert Goovaerts en Lynnsey Peeters (Tom & Harry – ken je die reeks nog niet? Ga dan als de wiedeweerga naar Videoland of schaf ‘m aan op dvd). De regie van GR5 was in handen van Jan Matthys, die na jaren van internationaal werk voor onder meer BBC (Baptiste, Our Girl, Shetland) en Netflix (The Last Kingdom) terugkeert naar Vlaanderen, waar hij eerder bejubelde reeksen maakte als In Vlaamse velden, Quiz me quick, De smaak van De Keyser en Katarakt. Alleen die laatste heb ik zelf nog niet gezien. De andere series vind ik stuk voor stuk aanraders, dus ik zit morgen voor de buis als de GR5 wordt uitgezonden.

“GR5 is een verhaal over grote levensvragen waar wij allemaal mee te maken krijgen. Uit ervaring weet ik dat ‘op tocht’ zijn een soort innerlijk kompas kan triggeren. Vroeg of laat worden we geconfronteerd met onze innerlijke knoop. We staan dan voor de keuze: durven we ernaar kijken, of lopen we er omheen? Vinden we de moed om hem te ontwarren?”, aldus regisseur Jan Matthys over GR5.

Onderweg langs de GR5

Olivier Goris verwacht veel van GR5

Bij Eén verwachten ze veel van deze serie. “Zo is GR5 een veelzijdige reeks met een universeel potentieel, die appelleert aan algemeen menselijke gevoelens en twijfels”, schrijven ze in het persbericht. Ook netmanager Olivier Goris is lovend:

“Er is niet alleen de vraag wat er met Lisa is gebeurd, maar ook hoe haar vier vrienden omgaan met hun eigen problemen. Ze proberen aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen door de lange wandeltocht te ondernemen. Maar ze komen zichzelf tegen en worden letterlijk en figuurlijk achtervolgd door hun verleden. Zullen ze de confrontatie aandurven? Het is een vraag die wij ons als kijkers ook zelf kunnen stellen. Zo leven we in GR5 heel erg mee met een fantastische jonge topcast die op hun tocht geconfronteerd wordt met zichzelf en met mekaar. Het mystery-element zorgt ervoor dat je doorheen de afleveringen helemaal in de reeks gezogen wordt”, aldus Olivier Goris.

GR5: psychologische roadthriller op Eén

Prijzen en Duitsland

De reeks werd tijdens haar ontwikkeling al bekroond met de Albatross-prijs tijdens Series Lab in Hamburg (2017) en geselecteerd voor ‘Canneseries – in development’ (2018). Ze wordt dit najaar uitgezonden in Duitsland, maar uiteraard eerst op Eén.

GR5 is een productie van Zodiak Belgium en Eén in coproductie met Telenet, het Duitse ZDF Neo en Banijay Studios France,  met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid, Added Value en  Flanders Film Fund.

TV-serie GR5 eerste beelden

Boek GR5

Er komt ook een boek bij de reeks, beschikbaar vanaf mei. Het wordt een inspiratiegids voor wie zelf op pad wil gaan. Lees hier meer over het boek van GR5. Hieronder kun je ‘m alvast reserveren bij Bol.com.

GR5: Vanaf zondag 22 maart om 21.00 u. op Eén en VRT NU.

Foto’s: (c) VRT / Zodiak Belgium

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 maart 2020 /