Shalom Allemaal: documentaire reeks over Joodse gemeenschap

Shalom Allemaal is de nieuwe documentaire reeks, die sinds dinsdag 25 april elke week om 21.00 uur te kijken is op Play4 en GoPlay. Journalist Diederik Van den Abeele heeft de Joodse wijk van Antwerpen in beeld gebracht. Ontdek hier alles over het programma.

De makers hebben de documentaire Shalom Allemaal! perfect getimed. Afgelopen vrijdag is op Netflix namelijk wereldwijd de serie Rough Diamonds (over de Joodse diamantwijk) gelanceerd. Sinds dat moment is het wereldwijd één van de best bekeken series.

Shalom Allemaal!

Als kijker ga je in Shalom Allemaal op ontdekkingstocht door de Joodse wijk in Antwerpen met journalist Diederik Van den Abeele. We ontdekken het laten en doen van tientallen boeiende bewoners van de Antwerpse ‘shtetl’.

Shalom Allemaal! kijken

De documentaire reeks Shalom Allemaal is te kijken sinds dinsdag 25 april 2023, wekelijks om 21.00 uur op Play4. Je kunt de aflevering ook terugkijken via GoPlay. Op die manier kun je ook buiten België GoPlay gebruiken. Zorg wel eerst voor een VPN Verbinding, die je op België zet en ga dan naar de GoPlay site om de aflevering te starten.

Documentaire Joodse gemeenschap Antwerpen

Diederik Van den Abeele ging gedurende 3 jaar bijna dagelijks op pad en slaagde erin om met zijn team unieke beelden te maken van het leven in de Joodse gemeenschap, zowel op straat als achter gesloten deuren. Na verloop van tijd kreeg hij zoveel vertrouwen van de gemeenschap, dat hij ook op plekken kon filmen waar nooit eerder een niet-Jood een voet had gezet. Nog nooit slaagde iemand erin om zo’n unieke documentaire te maken over het leven van de orthodoxe Joden. Tot nu.

Diederik Van den Abeele

Programmamaker Diederik Van den Abeele* vertelt over zijn documentaire reeks het volgende. “Toen ik drie jaar geleden aan dit avontuur begon, wist ik eigenlijk niet wat ik mocht verwachten: ik was weliswaar geboeid door mijn Joodse buren in Antwerpen, maar wist nauwelijks iets van hen af. Het heeft veel moeite gekost om hun vertrouwen te winnen, maar beetje bij beetje gingen de deuren open en ontdekte ik een wereld waarvan ik het bestaan niet had vermoed. Tijdens het maken van deze docureeks heb ik een heel bijzondere gemeenschap leren kennen die me niet alleen vaak heeft verbaasd en ontroerd, maar me ook veel heeft bijgeleerd.”

Joodse wijk Antwerpen

Op een boogscheut van het centraal station van Antwerpen ligt de Joodse wijk. De Orthodoxe Joden die er wonen vallen op in het straatbeeld, maar toch zijn ze een hele gesloten gemeenschap. In Antwerpen wonen ongeveer 3000 gelovige Joodse gezinnen. Ze volgen heel strikt 613 Joodse wetten, die er al van jongs af aan worden ingepompt. Elke minuut van hun leven is door God bepaald. De Jood heeft een geprogrammeerd leven van voor de geboorte tot na de dood.

Shalom Allemaal deelnemers

In de eerste aflevering van Shalom Allemaal! leert journalist Diederik Van den Abeele de familie Rosenberg kennen die zich voorbereidt op de komst van hun eerste dochter. Diederik gaat ook op bezoek bij Tulli Padwa, een koosjere chef-kok die sinds zijn scheiding voor het eerst alleen woont. 

Joodse (taal)gebruiken aflevering 1 Shalom Allemaal

  • Bar mitswa – religieuze meerderjarigheid van Joodse jongen
  • Bima – verhoogd platform in synagoge
  • Chassidisch/ chassidisme – ultraorthodoxe stroming binnen het Jodendom
  • Doula – vrouw die ondersteuning biedt bij zwangerschap
  • Heilige ark/ Heilige Ark- kast waarin Thorarollen bewaard worden 
  • Keppel/kippa – hoofddeksel Joodse man
  • Koosjer/kosher – ritueel geoorloofd
  • Latkes- gefrituurde aardappelkoekjes
  • Mezoeza/mezoezot – tekstkoker aan deurpost
  • Mikwe/mikwa – ritueel bad
  • Parasja – gedeelte van de Thora
  • Rabbijn – Joodse geleerde
  • Rabbinaat – waar rabbijnen zetelen
  • Talmoed – gezaghebbend Joods boek met commentaren 
  • Tefillien/tefillin ​ – gebedsriemen
  • Thora/Tora/Torah – Joodse bijbel
  • Toivelen – ritueel reinigen

Minst gekende stukje Antwerpen

Programmadirecteur Annick Bongers vertelt: “Humaninterestreeksen zitten ingebakken in ons Play-DNA. Na 3 jaar vertrouwen winnen en dag in dag uit draaien, heeft Diederik voor een nieuw en vooral uniek pareltje in ons assortiment gezorgd. De Joodse wijk in Antwerpen is misschien wel het meest herkenbare stukje van de stad, maar tegelijkertijd wellicht ook het minst gekende. Daar komt nu verandering in en daar ben ik enorm enthousiast over.”

Meer over de afleveringen van Shalom Allemaal:

Aflevering 2: Pesach

De Joodse gemeenschap maakt zich klaar voor Pesach, het Joodse Paasfeest. Dat zorgt voor grote stress ten huize van David en Sara, want tijdens Pesach mag voedsel niet in aanraking komen met ‘chametz’, dat is alles wat met brood of gist wordt gemaakt. Henri en Anita hoeven zich geen zorgen te maken, want zij hebben een derde keuken die alleen met Pesach wordt gebruikt.

Aflevering 3: Shabbat

Elke vrijdag vanaf zonsondergang valt het leven 25 uur stil in de Joodse wijk en wordt shabbat gevierd, een rustdag die volledig in het teken staat van familie, ontspanning en zelfreflectie. Verschillende activiteiten zoals het bedienen van lichtschakelaars, koken op een brandend vuur, koffiezetten en autorijden zijn tijdens de shabbat verboden.

Aflevering 4: Loofhuttenfeest

Tijdens het Loofhuttenfeest is iedere Jood verplicht om zijn eigen ‘soeka’ (loofhut) te bouwen, waarin Joodse mannen tijdens het zeven dagen durende feest moeten eten, bidden en zelfs slapen. Rabbijn Aaron Malinsky legt aan Gino, een Vlaming die zich tot het Jodendom wil bekeren, uit aan welke regels een soeka moet voldoen. Tulli ondervindt aan den lijve dat het bouwen van een soeka niet zo simpel is.

Aflevering 5: Joden op vakantie

Zon, zee en strand? Voor Joden die de 613 wetten volgen, is op vakantie gaan een behoorlijke uitdaging. Het is vooral belangrijk dat er op hun vakantiebestemming de mogelijkheid is om koosjer eten te kopen. Tulli gaat als chef-kok mee met een gezelschap van Joodse toeristen tijdens een koosjere cruise in Kroatië. Jeremy houdt het op een vakantie dicht bij huis: hij gaat het liefst wildkamperen aan de Belgische kust.

Aflevering 6: Koosjer & besnijdenis

Chef-kok Tulli gaat op zoek naar een koosjere steak. Koosjer vlees is sinds het verbod op onverdoofd slachten in ons land bijna onvindbaar geworden, en de kwaliteit laat te wensen over. Ook de besnijdenis van Joodse jongens staat al jaren ter discussie en dat zorgt voor veel ongerustheid.

Aflevering 7: Poerim (Joods carnaval)

In deze aflevering vieren de Joden in Antwerpen Poerim, het Joodse carnaval, waarbij de overwinning op de kwaadaardige Haman wordt gevierd. Kinderen en volwassenen lopen verkleed rond over straat en gaan langs bij familie en vrienden om lekkernijen uit te delen. Volwassenen moeten die dag zoveel mogelijk alcohol drinken, tot ze geen onderscheid meer kunnen maken tussen goed en kwaad.

Aflevering 8: Chanoeka

Vandaag vieren de Joden in Antwerpen Chanoeka, het feest van het licht. Acht dagen lang steken Joodse gezinnen elke avond een extra kaars van hun kandelaar aan, ter herinnering aan het oliewonder dat plaatsvond bij de herinwijding van de tempel in Jeruzalem. David en Sara zijn met hun gezin op reis in Israël en gaan bidden bij de Klaagmuur, een overblijfsel van de tweede Joodse tempel.

Aflevering 9: Rosj Hasjana

De Joodse gemeenschap viert Rosj Hasjana, de start van een nieuw jaar volgens de Joodse kalender. De familie van Caroline Schreiber komt gezellig samen om stukjes appel met honing te eten en elkaar een goed en zoet jaar toe te wensen. Tijdens het Joodse Nieuwjaar trekken ook duizenden Joden, onder wie David en Sara, naar de vijvers in Antwerpen, om er te bidden en hun zonden van het voorbije jaar aan de vissen te voeren. 

Aflevering 10: Bar Mitswa & Holocaust

Na een maandenlange voorbereiding is voor Ariel een belangrijke dag aangebroken, hij doet vandaag zijn bar mitswa. Vanaf nu is hij religieus meerderjarig en moet hij zich verplicht aan de 613 wetten van de Thora houden. Paul Ambach is dag en nacht bezig met de Holocaust, hij staat ermee op en gaat ermee slapen. Samen met hem brengen bezoeken we het voormalige uitroeiingskamp van Auschwitz.

 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 juni 2023 /