Derde seizoen Reizen Waes weer op tv te kijken

Het derde seizoen van Reizen Waes is in Vlaanderen weer op tv te kijken. In de zomer van 2023 – startende eind juni – worden er iedere zondagavond rond 20.25 uur afleveringen uitgezonden. In deze editie bezoekt Tom Waes bijzondere bestemmen; plekken waar andere reizigers niet zo snel naar toe gaan. Zo bezoekt Tom Waes in Reizen Waes seizoen 3 Sierra Leone, Venezuela, Haïti en China.

Dit bericht van 21 februari 2022 toen Reizen Waes seizoen 3 al in de herhaling op tv was, heb ik bijgewerkt. Ook in de zomer van 2023 kun je op VRT1 namelijk naar herhalingen kijken… Wil je op de hoogte blijven van nieuwe programma’s van Tom Waes volg ons dan: via InstagramFacebook en de nieuwsbrief. We gaan hem in ieder geval zien in James De Musical seizoen 3.

Reizen Waes seizoen 3

Het aantal avonturen dat presentator en acteur Tom Waes* beleefde, is al lang niet meer op één hand te tellen. Toch is zijn honger naar het onbekende groter dan ooit. De reizen die Tom Waes in Reizen Waes seizoen 3 maakt, hebben bovendien stuk voor stuk een diepe indruk nagelaten. Hij bezoekt enkele avontuurlijke plekken die al lang op zijn verlanglijst staan, en reist naar landen met een uniek en fascinerend verhaal. De presentator reist onder andere naar Sierra Leone, als een van de eerste toeristen na de uitbraak van het ebolavirus. In Venezuela trekt hij naar de hoofdstad Caracas, officieel “de gevaarlijkste stad ter wereld”. Daarnaast maakt hij een indrukwekkende roadtrip door China. Het derde seizoen van Reizen Waes werd begin 2017 op Eén uitgezonden; en is nu weer te kijken op NPO 3.

Lees bij Reizen Waes seizoen 3 ook het boek Reizen Waes 2 – Nieuwe onweerstaanbare verhalen van Tom Waes

Reizen Waes terugkijken

Nu hebben we op VlaamsKijken al veelvuldig over Reizen Waes geschreven. Nieuwsgierig waar je de afleveringen anno januari 2023 terug kunt kijken? We zetten het voor je op een rijtje. Als je op de titel klikt, ontdek je sowieso meer over de landen en steden die Tom Waes voor Reizen Waes allemaal heeft bezocht. Wil je vanuit Nederland VRT MAX gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet.

Reizen Waes kijken

  • 1. Reizen Waes seizoen 1 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 2. Reizen Waes seizoen 2 is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 3. Reizen Waes seizoen 3 is in Nederland niet meer volledig te kijken; alleen de aflevering uit Sierra Leone staat nog op NPO Plus. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 4. Reizen Waes seizoen 4: Reizen Waes Europa is in Nederland op dit moment te kijken niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 5. Reizen Waes seizoen 5: Reizen Waes Japan is in Nederland op dit moment niet meer te kijken. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 6. Reizen Waes seizoen 6: Reizen Waes Vlaanderen is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus, maar dan moet je wel echt zoeken op Reizen Waes. Vanuit België kun je dit seizoen nu terugkijken via VRT MAX.
  • 7. Reizen Waes seizoen 7: Reizen Waes Nederland is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Start; met een VPN Verbinding die je op Nederland zet, kun je die dus ook in het buitenland zien. In België is Reizen Waes Nederland niet meer te kijken via VRT MAX. Er staan nog wel wat fragmenten uit de reeks op VRT MAX.
  • 8. Reizen Waes seizoen 8: Wereldsteden is in Nederland op dit moment te kijken via NPO Plus en in België op VRT MAX.

Derde seizoen Reizen Waes

Ontdek alle reizen uit het derde seizoen van Reizen Waes. Wist je dat hij verschillende gasten in 2020 nogmaals sprak, maar deze keer over corona. Dat deed hij voor het programma Reizen Waes blijft thuis.

Sierra Leone

Twee jaar lang wordt Sierra Leone geteisterd door het ebolavirus. Toeristen mogen het land niet in. Begin 2016 is de crisis voorbij en wordt Sierra Leone officieel ebolavrij verklaard. Tom twijfelt geen seconde: hij stapt meteen op de eerste vlucht en is de eerste klant in twee jaar tijd bij het grootste reisbureau van Sierra Leone.

Samen met zijn lokale gids ontdekt Tom Waes onder meer de verlaten stranden en natuurparken van Sierra Leone. In de hoofdstad Freetown bezoekt hij een wijk met een vreemde link naar ons land, de wijk “Belgium”. En hij heeft een van de meest memorabele ontmoetingen uit drie seizoenen Reizen Waes: Tom wordt uitgenodigd voor een partijtje squash met niemand minder dan de president van Sierra Leone.

Bangladesh

Bangladesh is een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld. Niet bepaald een plek om toeristen naartoe te lokken. En toch wil Bangladesh op termijn een toeristische trekpleister worden. Tom gaat op avontuur en zoekt uit of Bangladesh daar ook effectief klaar voor is.

In de hoofdstad Dhaka wordt Tom Waes overdonderd door de enorme drukte en vervuiling. Dhaka wordt niet voor niets de tweede meest onleefbare stad ter wereld genoemd. Eenmaal buiten de hoofdstad bezoekt Tom enkele toeristische attracties. Zo heeft hij een vreemde ontmoeting met een rijke zakenman die een replica van de beroemde Taj Mahal liet bouwen. In de kuststad Cox’s Bazar verkent Tom het langste zandstrand ter wereld. Maar het meest onder de indruk is hij van de scheepswerven van Chittagong. Een omstreden plek waar gigantische schepen van over de hele wereld ontmanteld worden.

Georgië

Georgië is een beetje een geval apart. Eeuwenlang was het land quasi onbereikbaar door zijn ligging in het Kaukasusgebergte, en ook het Georgische wegennet had tot voor kort een verschrikkelijke reputatie. Maar de laatste jaren maakt het land een forse inhaalbeweging. Het moment dus voor Tom om Georgië eens met de auto te verkennen.

Zijn tocht door Georgië brengt Tom onder meer in Svanetië. Een streek hoog in de bergen, waar je als toerist tot voor kort niet of nauwelijks kon komen. In het stadje Gori ontmoet Tom verschillende Stalinaanhangers voor wie de tijd is blijven stilstaan. En in het kleine dorpje Shukhuti maakt Tom kennis met een belangrijke Georgische traditie: lelo burti, een eeuwenoud rugbyspel waarbij de deelnemers hun leven riskeren.

Tuvalu

“Tuvalu is sinking”. Met die boodschap reist de eerste minister van het piepkleine Tuvalu al jaren de wereld rond. Volgens hem zullen de eilanden van Tuvalu als eerste ter wereld verdwijnen door de klimaatopwarming. Tom Waes is benieuwd naar het land en naar hoe de Tuvaluanen met die dreiging omgaan. Hij volgt het verhaal al jaren en trekt er eindelijk naartoe. Worden de circa 10,000 Tuvaluanen die in het midden van de Stille Oceaan leven, écht bedreigd door de klimaatopwarming? Een reis naar Tuvalu, voor het misschien te laat is.

Roadtrip door China

Voor het eerst in zijn leven reist Tom door China. Zijn reisplan is simpel, maar behoorlijk ambitieus: van aan de oostkust van Shanghai rijdt hij bijna 6.000 kilometer tot aan de andere kant van China. Een tocht van bijna drie weken, en meteen ook Toms langste reis ooit voor Reizen Waes.

Kennismaking met China

In de eerste van twee China-afleveringen rijdt Tom langs heel wat unieke plekken. Zo is er het stadje Tianducheng dat naar Parijs’ model werd nagebouwd, inclusief Eiffeltoren. Of de stad Dongyang waar Tom een zeer vreemd streekgerecht proeft: de virgin boy eggs. Maar China is meer dan een rariteitenkabinet. Zo stopt Tom Waes ook bij de machtige Drieklovendam, het gigantische natuurpark Zhangjiajie of gewoon in een verlaten dorpje waar ze nooit eerder een westerling zagen. Toms eerste kennismaking met China is meteen een zeer aangename.

Tibet

In het tweede deel van zijn tocht door China rijdt Tom verder richting de grens met Tibet. Dat hij daarmee een betwist gebied nadert, wordt al snel duidelijk. Hoe dichter bij Tibet, hoe meer last Tom krijgt met controle en censuur van de Chinese overheid. Hij ziet zich zelfs genoodzaakt om zijn reisplan hier en daar bij te sturen. Hoe dan ook, Tom zet door. Gelukkig, want ook de laatste 3.000 kilometer van zijn reis van oost naar west door China brengen hem langs heel wat onvergetelijke plekken.

Haïti

In 2010 was Haïti wereldnieuws. Op 12 januari om 16.53 uur verwoestte een zware aardbeving de hoofdstad Port-au-Prince en eiste meer dan 200.000 doden. In de maanden nadien werd het land overrompeld door buitenlandse cameraploegen, maar de laatste jaren is het er opvallend stil. Is Haïti ondertussen aan de beterhand? Tom wil het weten en trekt op avontuur door een van de armste landen ter wereld.

Ook al is toerisme zo goed als onbestaande in Haïti, toch ontdekt Tom er enkele plekken die meer dan de moeite waard zijn. Zo trekt hij door het Haïtiaanse binnenland, waar ze zelden of nooit een toerist zien, en neemt hij deel aan een heftige voodooceremonie. Het relaas van een moeilijke reis door een land met erg veel problemen, maar ook erg veel potentieel. In oktober 2016, net geen twee maanden na Toms passage, werd Haïti weer getroffen door een natuurramp: de zware orkaan Matthew verwoeste tal van gebouwen en kostte het leven aan bijna 900 mensen.

Venezuela

Ooit was Venezuela een van de meest toeristische bestemmingen in Zuid-Amerika, nu is het een land in totale chaos. Sinds de dood van president Hugo Chavez in 2013 nemen de criminaliteitscijfers en politieke instabiliteit in Venezuela een ongeziene vlucht. In sneltempo ontpopte het land zich tot een no-go zone voor toeristen. Ondanks alle negatieve berichten stapt Tom Waes toch op het vliegtuig richting Venezuela. En zijn eerste stop is meteen de heftigste. De Venezolaanse hoofdstad Caracas is sinds kort officieel de gevaarlijkste stad ter wereld. Tom is op zijn hoede, maar kan het toch niet laten en trekt samen met zijn gids de buitenwijken van Caracas in.

Noord-Amerika

“Als er geen toeristen komen en het interesseert niemand, dan wil ik het zien,” zegt Tom aan het begin van zijn road trip door het noorden van de VS. De noordelijke staten van de VS zijn bij de minst bezochte streken van Amerika. Echt iets voor Reizen Waes dus. Tom Waes huurt een auto en gaat op zoek naar de Amerikanen die in deze dunbevolkte streken wonen. Hij rijdt van oost naar west door de staten North Dakota, Montana en Idaho tot in de staat Washington. Zo belandt Tom onder meer bij een stuntman-priester van bijna 70, een doomsday prepper die zich voorbereidt op het einde der tijden, en in een café waar je korting krijgt als je een wapen draagt. Enkel in Amerika. 

In België volgde daarnaast nog een tiende aflevering, waarin een compilatie werd vertoond van de afleveringen uit Reizen Waes seizoen 3 en nooit eerder vertoonde fragmenten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 juli 2023 /