Ze zeggen dat seizoen 3 met Dina Tersago en Andy Peelman

Ze zeggen dat seizoen 3 is vanaf vanavond – donderdag 30 maart – wekelijks om 20.35 uur te kijken bij VTM. Dina Tersago en Andy Peelman presenteren deze show, waarin ze beweringen en urban legends testen. We zetten hier alles over de testen uit Ze Zeggen Dat seizoen 3 voor je op een rijtje.

Ze zeggen dat seizoen 3

Zijn touchscreens in je wagen gevaarlijker dan alcohol? Durven Vlamingen niet te klagen op restaurant? En betalen vrouwen meer in de garage? In Ze Zeggen Dat seizoen 3 testen Dina Tersago en Andy Peelman* een nieuwe reeks beweringen en urban legends. Het duo stelt niet alleen de vragen, ze gaan ook proefondervindelijk op zoek naar antwoorden.

Ze zeggen dat seizoen 3 (aflevering 7)

Onder het motto ‘een nee heb je, een ja kan je krijgen’ test Andy Peelman uit of korting vragen altijd werkt. Speciaal voor dit experiment wordt de presentator volledig onherkenbaar gemaakt en transformeert hij tot zijn alter ego Dylan Epeman. Daarnaast blikken Andy en Dina terug op een avontuur boordevol emoties, nieuwe kennis en hier en daar ook een koude douche. Bovendien krijgen de kijkers ook nooit eerder getoonde beelden en extra resultaten uit het afgelopen seizoen te zien. 

Krijg je korting als je het vraagt?

Ze Zeggen Dat korting vragen werkt. “Na twee seizoenen Ze Zeggen Dat hebben veel mensen door dat we iets komen testen als ze mij zien. Voor de gelegenheid heb ik me dus vandaag getransformeerd tot saaie huisvader Dylan Epeman”, vertelt Andy. Samen met Mirre, zijn dochter voor één dag, starten ze hun koopjesjacht op een rommelmarkt. Toevallig komt Andy net op dat moment collega’s Jacques Vermeire en Axel Daeseleire tegen. Die schuimden rommelmarkten af voor de opnames van het afgelopen seizoen van Eenmaal Andermaal. Dé uitgelezen kans voor Andy om zijn vermomming aan de ultieme test te onderwerpen… 

Tips om te onderhandelen

Alvorens Dylan en Mirre vervolgens echt op koopjesjacht trekken, krijgen ze nog enkele tips mee van onderhandelingsexpert Stephanie Blommaert. “Het is vaak beter om zelf een openingsbod te doen, dat legt een anker in het hoofd van de andere persoon” klinkt het. Gewapend met die tips en verborgen camera’s gaan ze op pad. Maar werkt korting vragen nu echt? Dat zie je in de laatste aflevering van Ze Zeggen Dat seizoen 3.

Ze zeggen dat seizoen 3 (aflevering 6)

Tandpasta, frisdrank, spaghetti en wasproduct. Door de stijgende prijzen steken veel Belgen de grens over om er hun winkelkar te vullen. Ze zeggen dan ook dat supermarkten net over de grens goedkoper zijn. Maar klopt dat? Dina Tersago en Andy Peelman zoeken het uit samen met Kim Van Oncen*. 

Prijzen supermarkten checken met Kim Van Oncen

“Mijn eigen supermarkt ligt op 200 meter van Nederland. Klanten zeggen soms: ik ga naar Nederland of Duitsland, want daar is het goedkoper. Maar ik denk niet dat dit klopt”, vertelt Kim Van Oncen. En gelijk heeft ze, want de uitkomst van hun experiment bewijst het tegendeel.

Winkelen over de grens voordelig

“Prijzen vergelijken? Ik doe dat veel te weinig, ik geef dat toe. Ik moet mij ook altijd inhouden om niet te veel te kopen”, vertelt Dina Tersago. Maar levert een bezoekje aan een supermarkt over de grens ook een voordeel op? Om dat te onderzoeken, gaan Andy Peelman, Dina Tersago en Kim Van Oncen elk in een ander land shoppen. Ze trekken naar Nederland, Duitsland en Frankrijk om er telkens twee verschillende supermarkten en identiek hetzelfde boodschappenlijstje af te werken.

Winkelen in Frankrijk goedkoper?

Ook retailexpert Martijn Martens gaat winkelen in twee Belgische supermarkten en vergelijkt alle prijzen. Uit de resultaten blijkt dat winkelen in Frankrijk het goedkoopst is, gevolgd door België, Duitsland en Nederland. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste supermarkt bedraagt ongeveer 30 euro. “Frankrijk is over de volledige lijn goedkoper maar je dreigt dit verschil al snel kwijt te spelen als je de extra onkosten voor je brandstof meetelt” klinkt het. Al blijft Andy sceptisch en ook Kim deed tijdens haar winkelbezoekjes in Nederland nog een andere, opvallende ontdekking…  Verder test Dina samen met twee studenten of een hotel goedkoper is dan een kot.

Nieuwe kleding wassen of niet?

Andy Peelman trekt kleren aan én uit om te onderzoeken of je nieuwe kleren moet wassen voor je ze aantrekt. Om dit te testen, spreekt Dina af met VTM-styliste Farah El Bastani. Farah shopte drie outfits voor Andy: een fast fashion-outfit, een duurdere outfit en een tweedehands outfit. Ieder kledingstuk wordt vakkundig in twee geknipt en slechts één helft wordt gewassen. Vervolgens worden beide stukken opgestuurd naar het labo en na afloop vakkundig aan elkaar genaaid. Farah en Dina ontdekken de resultaten van het experiment tijdens een modeshow waarin de nietsvermoedende Andy mag opdraven als model. Maar Farah El Bastani heeft ook voor Dina Tersago nog een onverwachte verrassing in petto die haar helemaal van haar stuk brengt…

Ze zeggen dat seizoen 3 (aflevering 5)

Dina Tersago en Andy Peelman ontdekken samen met Hakim Chatar en Jolien Roets dat vrouwen voor dezelfde reparatie tot 5% meer betalen in een autogarage dan mannen. In Limburg betalen vrouwen zelfs tot 10% meer. Verder test Andy of je op oudere leeftijd nog even makkelijk nieuwe dingen kunt leren dan op jonge leeftijd en of e-bikes gevaarlijker zijn dan een gewone fiets. 

Vrouwen betalen meer in autogarage

Het cliché leeft dat vrouwen minder afweten van auto’s dan mannen en daardoor meer moeten betalen in de garage. Om dit te onderzoeken, doen Dina Tersago en Andy Peelman beroep op Q-dj Jolien Roets en haar lief Hakim Chatar. “Ik heb vroeger in verschillende garages gewerkt en sommigen durfden goed door te rekenen”, vertelt Hakim. Zowel Jolien als Hakim brengen ieder een auto in exact dezelfde staat naar dezelfde garage voor een onderhoud. Wanneer de facturen binnenkomen, blijkt dat Jolien 45 euro meer moet betalen dan Hakim. “Dat is een derde meer terwijl hetzelfde werk werd uitgevoerd”, klinkt het verontwaardigd bij Dina. 

Hogere factuur voor vrouw in autogarage

Maar klopt dit resultaat ook op grotere schaal? Om dat te onderzoeken, verzamelen Andy en Dina een belpanel dat voor de helft bestaat uit vrouwen en voor de helft uit mannen. Onder leiding van Maggie Geuens, professor marketing aan de universiteit van Gent, bellen ze 100 garages op met eenzelfde probleem. Tijdens de belronde houdt iedereen zich aan een script, zodat mogelijke verschillen enkel aan geslacht toegeschreven kunnen worden. De resultaten tonen dat vrouwen gemiddeld 5% meer betalen in garages dan mannen. Maar wat gebeurt er wanneer iemand belt met kennis van zaken? Blijft het prijsverschil behouden of verdwijnt het als sneeuw voor de zon?  

Kun je snel piano en blokfluit leren spelen?

“You can’t teach an old dog new tricks.” Volgens dit oude spreekwoord leren volwassenen veel minder snel dan kinderen. Maar klopt dat ook echt? Andy Peelman krijgt, samen met jonkie Augustijn, slechts twee uur de tijd om blokfluit en piano te leren spelen. Gelukkig staan ze er niet alleen voor en krijgen ze privéles van de wereldberoemde pianist Jef Neve*, die hen eveneens vakkundig zal beoordelen. Bij Andy borrelt er tijdens het oefenen veel frustratie op. “Het is de eerste keer dat ik denk: ik ben hier niet klaar voor. Ik kan deze informatie niet meer opnemen, het is te veel!” Lukt het Andy en Augustijn om alle nieuwe info te onthouden? 

Ze zeggen dat seizoen 3 (aflevering 4)

Ze zeggen dat inbreken kinderspel is, dat Vlamingen niet durven klagen op restaurant en dat je een wijnfles kan openen met een aansteker. Of dat echt zo is, ontdekken we in aflevering 4 van Ze zeggen dat seizoen 3.

Andy Peelman gaat inbreken

Beginnen doen ze met een stelling die ex-politieagent Andy Peelman (zowel in het écht als bij De Buurtpolitie) heel graag wil uittesten. “Omdat ik er ook effectief in geloof”, legt Andy Peelman uit. “We gaan vannacht proberen inbreken bij enkele mensen thuis.” De bewoners zijn met verstomming geslagen. Wie dacht dat zijn huis goed beveiligd was, heeft het duidelijk mis…Enkele mensen uit eenzelfde regio gaven Dina Tersago en Andy Peelman de toestemming om bij hen in te breken, zonder te weten wanneer exact.

Inbraakpreventie

De avond van de inbraak worden de bewoners nietsvermoedend uitgenodigd voor een bijeenkomst over inbraakpreventie. Ondertussen vermommen Dina en Andy zich als professionele boeven en proberen ze enkele huizen binnen te dringen. Daarvoor krijgen ze tips and tricks van preventieadviseur Evert Jansen. Wat op het eerste gezicht een moeilijke opdracht lijkt, blijkt inderdaad kinderspel. Hoe kwamen ze zomaar binnen? Heeft niemand hen betrapt? En op welke items laten boeven Dina en Andy hun ogen vallen? 

Klagen in restaurant

Een koude pompoensoep, een sterk gepeperd tartaarsausje, een doorbakken biefstuk en een harige crème brûlée. Dat is wat enkele nietsvermoedende proefpersonen voorgeschoteld krijgen bij Mémé Gusta in Gent van uitbaters Nele en Jan, die in 2016 net naast de overwinning van het VTM-programma Mijn Pop-uprestaurant grepen. Kok Jan heeft nochtans een heerlijk menu klaargemaakt voor zijn gasten, maar Dina Tersago krijgt de eer om de gerechten compleet te verprutsen. Durven de klanten te klagen of slikken ze het eten gewoon door alsof er niets aan de hand is?

Ze zeggen Dat seizoen 3 (aflevering 3)

Kan je immomakelaars omkopen? Word je gelukkig als je om vijf uur opstaat? En zijn navigatieapps te hacken? Dat testen Dina Tersago en Andy Peelman in de derde aflevering van Ze Zeggen Dat seizoen 3. Beginnen doen ze met de stelling of immomakelaars om te kopen zijn. Speciaal daarvoor schakelt Dina de hulp in van makelaar Hadisa Suleyman, bekend van het VTM-programma Huis Gemaakt. Hadisa Suleyman hoopt dat de stelling niet waar is, maar vreest dat het dek van de beerput gelicht zal worden: ‘Waar rook is, is vuur.’

Er zijn veel makelaars op tv op dit moment: er zijn namelijk nieuwe seizoenen van Huizenjagers en Blind Gekocht.

Makelaar omkopen

Om dat te testen, trekken twee improvisatie-acteurs undercover op huizenjacht als ‘happy couple’. Gewapend met verborgen camera’s proberen ze de vastgoedmakelaars te overtuigen om in ruil voor een geldsom onder één hoedje te spelen tegen de verkoper. Dina Tersago en Hadisa Suleyman volgen de huisbezoeken vanuit een busje en die starten erg hoopvol. Meer dan de helft van de benaderde makelaars geeft toe dat ze afweet van dergelijke praktijken, maar er zelf niet aan meedoet. De regels zijn namelijk erg strikt. “Het is aanlokkelijk, maar veel te riskant. Ik zou het zelf niet willen, dus waarom zou ik het zo doen?”, klinkt het bij een vastgoedmakelaar.

Maar enkele pogingen later hapt een andere makelaar helaas wel toe… Ze belooft een goede deal in ruil voor een enveloppe van 5000 euro. “Dat kan toch niet? Dat is pijnlijk”, reageert een teleurgestelde Hadisa. “Het gebeurt dus wel, maar het is zeker niet de meerderheid.”

Kracht van vroeg opstaan: gelukkiger als de wekker om vijf uur gaat?

Ze zeggen dat… je gelukkig wordt als je om vijf uur opstaat. Andy Peelman daagt Dina Tersago uit om dat te testen. Samen met politicus Sammy Mahdi en enkele proefpersonen maakt ze twee weken lang deel uit van The 5AM Club*. En dat doet ze niet met volle goesting… “Ik ben echt geen ochtendmens. Ik wil niet om vijf uur opstaan”, protesteert Dina Tersago. Gedurende twee weken dragen de vroege vogels een smartwatch die hun slaapkwaliteit en hartslag meet. Daarnaast vullen ze elke ochtend een slaapdagboek in. Schuilt er dan toch een vrolijk ochtendmens in Dina? En haalt Sammy Mahdi voldoende slaap ondanks zijn drukke agenda? Het experiment onthult zaken die ze eerder niet wisten…

Wat de kracht van vroeg opstaan betreft, kan ik zelf de boeken Miracle Morning*, maar ook Helweek* aanraden.

Inhoud aflevering 2 Ze Zeggen Dat seizoen 3:

Ze zeggen dat Jack niet had moeten sterven in Titanic, dat we niet weten wat we moeten doen als ons huis in brand staat en dat touchscreens in je wagen gevaarlijker zijn dan alcohol. Andy Peelman en Dina Tersago testen het uit. “Speciaal voor dit experiment kruip ik voor één keer eens dronken achter het stuur”, klinkt het bij Dina Tersago wanneer ze vanop een testcircuit wil onderzoeken of touchscreens in de auto gevaarlijker zijn dan dronken rijden. De resultaten van de test zijn ronduit ontnuchterend… 

Gebruik smartphone gevaarlijker dan alcohol in de auto?

Ze zeggen dat… smartphones gevaarlijker zijn dan dronken rijden. Om dit te testen, trekken Dina Tersago en Andy Peelman naar een afgesloten testparcours van VIAS. Daar moeten ze, onder het toeziend oog van expert Stef Willems, elk een parcours afleggen met de wagen terwijl hun reactiesnelheid gemeten wordt. Eén keer nuchter en met volle aandacht, één keer terwijl ze op hun smartphone bezig zijn en één keer nadat ze positief hebben geblazen. Hoewel de alcohol bij Andy meteen naar het hoofd stijgt, blijkt dat voor Dina een pak moeilijker. “Zie ze maar bijkappen”, lacht Andy.

Verschil tussen leven en dood

De resultaten van het experiment grijpen Dina Tersago naar de keel… “Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik iemand omver zou rijden”, klinkt het emotioneel. Wanneer ze tijdens het rijden op hun smartphone bezig zijn, heeft Dina zes meter en Andy maar liefst tien meter extra remafstand nodig dan wanneer ze dronken rijden. In beide situaties is elke meter er dus één te veel en kan die letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.

Reacties op brandalarm

Rook, vuur en een brandalarm. Die drie elementen heeft Andy Peelman nodig voor zijn tweede test. Daarin onderzoekt hij hoe gezinnen reageren wanneer het brandalarm in hun eigen woning onverwacht afgaat. Gaan ze naar buiten? Nemen ze hun huisdieren mee? Of schieten ze in een blinde paniek? In de eerste fase van het experiment laat Andy Peelman het brandalarm afgaan bij enkele gezinnen om te kijken hoe ze hierop reageren. Vervolgens gaat hij nog een stapje verder en voegt hij ook rook en een brandgeur toe aan zijn experiment. De reacties op het alarm doen Andy de wenkbrauwen fronsen… 

Inhoud aflevering 1 Ze Zeggen Dat seizoen 3:

Vrouwen met tattoos

Beginnen doen ze met de stelling of vrouwen met tattoos ‘scheef bekeken’ worden. Een stelling die, na verschillende experimenten, helaas blijkt te kloppen. “De resultaten zijn echt mindblowing. Ik vind het erg, laat het een les zijn voor heel Vlaanderen!” vertelt Dina Tersago. In de datingwereld is er geen verschil, maar op andere plekken is het echt schrikbarend.

Reactie op vrouwen met tattoos

Om te testen hoe er echt gereageerd wordt op vrouwen met tattoos, gooit Dina Tersago* eerst haar eigen lijf in de strijd. Volledig onherkenbaar gemaakt gaat ze op zoek naar een job en een lief. Eén keer zonder tattoos als Rita en één keer met heel veel tattoos als Tina, maar telkens met dezelfde diploma’s, werkervaring en hobby’s. Samen met arbeidseconoom Stijn Baert stuurt ze 40 nepsollicitaties uit en maakt ze twee identieke Tinder-profielen aan, inclusief gepaste foto’s.

Solliciteren als je tatoeages hebt

De resultaten laten hen met open mond achter… “Vrouwen zonder tattoos worden bijna drie keer zoveel uitgenodigd op gesprek dan vrouwen met tattoos. Het resultaat verbaasde mij ook. We hebben een gelijkaardig onderzoek gedaan op basis van etniciteit en daar zagen we ook verschillen maar die waren niet zo groot als hier”, vertelt Stijn Baert, die je kent van het programma Blind Gesprongen.

Vrouwen met tatoeages in nood

En dan gaat Dina Tersago nog een stap verder, want wat als een vrouw met en zonder tattoos hulp nodig heeft? Zouden mensen dan nog steeds anders reageren? Om dat te onderzoeken spreekt Dina af met Trix (26 jaar, uit Genk), een vrouw met meerdere tattoos over heel haar lichaam. Ze onderwerpt Trix aan verschillende sociale experimenten waarbij ze de hulp nodig heeft van omstanders. En ook hier blijkt een opvallend verschil… “Er zijn heel veel mensen gewoon voorbij gewandeld. Ik hoop dat als er ooit echt iets is, dat iemand wél komt helpen”, vertelt een emotionele Trix na afloop.

Maar we zien in aflevering 1 van Ze zeggen dat seizoen 3 nog meer…

Kreunen helpt te presteren

Ze zeggen dat… kreunen helpt om beter te presteren. Andy Peelman test het uit in een wedstrijdje tennis tegen niemand minder dan Kirsten Flipkens. “Ik kreun zelf een beetje, maar niet dat ik daar echt in geloof. Ik heb niet het gevoel dat dat mij beter maakt of beter doet spelen”, vertelt Kirsten. “Ik denk wel dat het een mentale impact heeft, maar of het je spel beter maakt, daar heb ik mijn twijfels bij.” Bestaat de kracht van kreunen echt of is dit een fabel van de hoogste plank? We zien het in Ze zeggen dat seizoen 3.

Ze zeggen dat seizoen 3 kijken

Wil je Ze zeggen dat seizoen 3 kijken, dan kan dit iedere donderdagavond (vanaf 30 maart 2023) om 20.35 uur op VTM. De afleveringen zijn terug te kijken via VTM Go. Op VTM GO kun je ook kijken naar:

Wist je dat je ook vanuit Nederland VTM Go kijken kunt.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 mei 2023 /