Sammy Mahdi in Het Huis (2022) met Eric Goens

Sammy Mahdi is de zesde gast in Het Huis (2022). De CD&V-voorzitter vond een gaatje in zijn drukke agenda om 24 uur te ontspannen en in zijn ziel te laten kijken. Wie is de voormalig staatsecretaris voor Asiel en Migratie echt; ontdek hier alvast meer over Sammy Mahdi.

Sammy Mahdi in Het Huis

Eric Goens pikt de 34-jarige partijvoorzitter op bij hem thuis in Vilvoorde. Wanneer Sammy Mahdi de deur opent, is hij meteen vergezeld door zijn trouwe chowchow Pamuk. “Is Pamuk een hond of een kind?”, vraagt de presentator plagend. “Joker”, lacht Sammy Mahdi. “Ik zou ze een compagnon de route noemen.” En zoals het een echte reisgezel betaamt, gaat Pamuk dus ook mee naar Het huis. Al duurt de rit wat langer dan voorzien, omdat de CD&V-voorzitter nog even langs de drive-in van McDonald’s rijdt voor een snelle hap.

Sammy Mahdi schreef het boek: Van hol naar vol

De Verlosser

Bij aankomst in Het huis keert Eric Goens meteen terug naar de roots van Sammy Mahdi. De CD&V-voorzitter is de zoon van een Vlaamse katholieke moeder en een Irakese islamitische vader. Zijn familienaam draagt bovendien aardig wat symboliek in zich. Mahdi betekent in het Irakees namelijk De Verlosser.

Geloof Sammy Mahdi

Bisschop Luc Van Looy vroeg zich onlangs openlijk af of een moslim wel aan het hoofd van CD&V kon staan. “Maar ik ben helemaal geen moslim”, verduidelijkt Sammy Mahdi. “Ik ben een agnost, ik weet niet wat er hierna gebeurt. We zullen wel zien wat het geeft.” Hierop toont Eric uniek beeldmateriaal: een filmpje van Sammy’s doop. “Ik snap het wel. We hebben allemaal vooroordelen. Mijn eigen grootmoeder heeft dat ook meegemaakt, die was ook bang. Toen mijn ma mijn vader aan haar voorstelde, dacht zij ook dat het niet goed ging komen. Die Arabier sleurt haar mee naar Irak en het is gedaan hé”, lacht hij.

Wist je dat Sammy Mahdi deze zomer meedeed aan Spartacus Run?

Bierprinses

Sammy’s vader Hussain kwam in de jaren 70 een jaar in België studeren. Hij leerde mama Claudine kennen toen hij Bierkoning werd op de hogeschool. “Mijn pa zegt dat mijn ma Bierprinses was. Maar zij ontkent dat en ik mag dat ook niet meer zeggen van haar. Daar bestaan meningsverschillen over.”

Sammhy Mahdi’s vader gevlucht naar België

Een jaar later moet Hussain terugkeren naar Irak. Maar hij wil er niet leven onder het regime van dictator Saddam Hoessein en vlucht naar België. Hij komt illegaal ons land binnen en weigert asiel aan te vragen. “Wat doet een staatsecretaris voor Asiel en Migratie met zo iemand?”, vraagt Eric, verwijzend naar Sammy’s vorige functie. “Hem terugsturen naar zijn land”, antwoordt hij kordaat. “Maar mijn vader was te trots om asiel aan te vragen en wou niets van de staat. Hij wou ook gewoon direct met mijn ma trouwen, omdat hij verliefd op haar was.” Aangezien Sammy absoluut niet kan koken, is vader Hussain dan ook een welgekomen verrassingsgast om het avondeten klaar te maken.

Jeugdliefde

Naast zijn roots heeft ook de liefde Sammy’s leven sterk beïnvloed. “Je eerste breuk verandert je als mens”, vindt hij. “Alles stond toen in het teken van de liefde. In het zesde middelbaar ben ik blijven zitten om met mijn eerste lief te kunnen voortstuderen en samen op schoolreis te kunnen gaan.” Nog nooit was iemand zo gelukkig geweest met een C-attest. Pas op zijn 26ste gaan Sammy Mahdi en zijn jeugdliefde uit elkaar.

Politieke carrière

De breuk betekent de start van de politieke carrière van Sammy Mahdi. “We waren een eenheid. Plots besefte ik dat ik ook mezelf als persoon moest ontwikkelen. Ik wou zoveel mogelijk doen om niet bezig te moeten zijn met mijn verdriet. Ik wou constant overal zijn. En zo kom je in oncomfortabele situaties terecht. Maar je moet over die barrières geraken. Bij mijn eerste debatten zat ik met de bibber. Maar je mag niet bang zijn om op je bakkes te gaan. Daar komt het op neer.” ​Sammy Mahdi stelt zich volledig open in Het huis en gaat geen vraag uit de weg. Waarom mocht hij geen Arabisch leren? Waarom gaat hij zo vaak naar de dokter? En wat is zijn ultieme droom?

Ontdek hier alle gasten uit Het Huis 2022, seizoen 8.

Het Huis kijken

Het Huis is iedere maandagavond – sinds maandag 12 december – om 20.40 uur te kijken op Eén. Wil je de aflevering met Sammy Mahdi terug kijken, dan kan dit via VRT MAX. Daarnaast kun je ooit Het Huis seizoen 7 terug kijken. Wil je vanuit Nederland de afleveringen terug kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding en zet de server op België, voordat je naar de VRT MAX site gaat.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 januari 2023 /