Vlaamse films kijken op VRT NU in Week van de Vlaamse film

Wist je dat het op dit moment de Week van de Vlaamse film is? Nog tot en en met zondag 13 maart kun je verschillende Vlaamse films kijken op VRT NU, Eén en Canvas. Over veel van deze films hebben we eerder geschreven op VlaamsKijken. Klik dan ook op de titel van de film om meer te ontdekken.

Vlaamse films kijken op VRT NU

Op de VRT NU themapagina Week van de Vlaamse film ontdek je het beste dat de Vlaamse film te bieden heeft. Een aantal van deze films worden eveneens op Canvas of Eén uitgezonden (zodat je dus ook eenvoudig vanuit Nederland kunt kijken). Daarnaast zijn dus al onderstaande Vlaamse films (tijdelijk op VRT NU te kijken. Dat is mogelijk voor iedereen vanuit België, als je een Vlaams telefoonnummer hebt of gebruik maak van een VPN Verbinding.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van (nieuwe) Vlaamse films, dan zit je ook goed bij VlaamsKijken. Zo doe je volop inspiratie op in onze film-rubriek. Daarnaast ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws als je lid wordt van onze Facebook-groep of VlaamsKijken op Instagram volgt. Verder lanceren we dit jaar onze nieuwsbrief. Je kun je hier inschrijven, zodat je de start niet mist.

Overzicht van Vlaamse films die te kijken zijn op VRT NU in het kader van de Week van de Vlaamse film:

Ferry

Ferry (2021 – misdaadthriller van Cecilia Verheyden en een prequel van de populaire Eén-reeks Undercover. Het verhaal speelt zich af in 2006 en vertelt over de jongere jaren van drugscrimineel Ferry Bouman. Met onder andere Frank Lammers, Elise Schaap en Huub Stapel. Genomineerd voor zes Ensors.

Home

Home (2016) – drama van Fien Troch over de generatiekloof tussen tieners en volwassenen. Met onder andere in de cast van Home Sebastian Van Dun, Loïc Bellemans, Karlijn Sileghem, Jeroen Perceval.

  • Een kijkje krijgen achter de schermen bij Vlaamse films? Kijk dan ook naar Cinema Canvas.

The Barefoot Emperor

The Barefoot Emperor (2019) – tragikomische film van Jessica Woodworth en Peter Brosens, en een vervolg op King of the Belgians. De film vertelt hoe de laatste Koning der Belgen de eerste Keizer van Europa wordt. Met onder andere Peter Van Den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt, Geraldine Chaplin.

Ghost Tropic

Ghost Tropic (2019) – Drama van Bas Devos over een vrouw die ’s avonds laat in slaap valt in de Brusselse metro. Wanneer ze in het eindstation ontwaakt, rijden er geen treinen meer. Ze besluit te voet terug te keren naar huis: een lange nachtelijke wandeling door de grootstad. Met onder andere Saadia Bentaïeb, Nora Dari en Maaike Neuville. Op donderdag 10 maart is deze film ook op Canvas te kijken na Cinema Canvas. Het is de tv-première van Ghost Tropic van Bas Devos.

Borgman

Borgman (2013) – psychologische thriller van Alex van Warmerdam over een man die binnendringt in het leven van een gezin in een villawijk. Met onder andere Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Perceval.  Op vrijdag 11 maart ook op Canvas te kijken na Cinema Canvas.

Engel

Engel (2019) – romantisch drama van Koen Mortier naar de roman van Dimitri Verhulst over de relatie tussen een wereldberoemde sportman en een Senegalese rostituee. Met onder andere Vincent Rottiers, Fatou N’Diaye, Paul Bartel, Aïcha Cissé.  Op zaterdag 12 maart is Engel ook op Canvas te kijken na Cinema Canvas. Dit is de tv-première van Engel.

Sud

Sud (1999) – docufilm van Chantal Akerman over de gruwelijke racistische moord op een zwarte man door drie blanken in Texas in 1998. (naar aanleiding van Cinema Canvas, waar Chantal Akerman op woensdag 9 maart aan bod kwam)

Daughters of Darkness

Daughters of Darkness (1971) – erotische thriller van Harry Kümel over een Brits-Amerikaans koppel dat in Oostende in de ban raakt van een mysterieuze Hongaarse gravin. Door zijn stijlvolle esthetiek werd de film een culthit in het internationale circuit. Met onder andere Delphine Seyrig, John Karlen en Danielle Ouimet. (naar aanleiding van Cinema Canvas, waar Anke Brouwers de film op donderdag 10 maart toelicht).

Cargo

Cargo (2017) – drama van Gilles Coulier over de spanningen in een vissersfamilie na een ongeval op zee. Met onder andere Sam Louwyck, Wim Willaert, Sebastien Dewaele en Josse De Pauw. Cargo is te kijken op vrijdag 11 maart op Eén; dit is de tv-première!

Vincke & Verstuyft-trilogie

Ook de complete Vincke en Verstuyft trilogie van Jef Geeraerts is op VRT NU te kijken.

  • De zaak Alzheimer (2003, Erik Van Looy) – In dit eerste deel van het succesvolle drieluik nemen Vincke (Koen De Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt) het op tegen huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir), die symptomen van Alzheimer vertoont. Met onder andere ook Jo De Meyere en Hilde De Baerdemaeker.
  • Dossier K. (2009, Jan Verheyen) – In deze tweede misdaadthriller gaan Vincke (Koen De Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt) de strijd aan met de Albanese maffia in een zaak van moord en bloedwraak. Met onder andere ook Blerim Destani, Hilde De Baerdemaeker, Filip Peeters en Marieke Dilles.
  • Het tweede gelaat (2017, Jan Verheyen) – Vincke (Koen De Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt) krijgen deze te keer te maken met een seriemoordenaar. Een andere visie op de zaak en een overlevend slachtoffer dreigen een wig te drijven tussen de twee vrienden. Met onder andere ook Marcel Hensema, Sofie Hoflack en Chris Van den Durpel. Deze film is op zaterdag 12 maart ook te kijken op Eén.

Bloeistraat 11

Bloeistraat 11 (2018) – animatiefilm van Nienke Deutz over de vriendschap tussen twee meisjes die tijdens een zomervakantie op de proef wordt gesteld door hun ontluikende puberteit.

Ce magnifique gâteau!

Ce magnifique gâteau! (2018) – animatiefilm van Emma De Swaef en Marc James Roels. De film speelt zich in in koloniaal Afrika in de late 19de eeuw en vertelt het verhaal van vijf heel verschillende personages.

Achttien

Achttien (2020) – kortfilm van Dimitri Baronheid en Olivier Lambrechts over een jongen die op zijn achttiende na jaren in een jeugdinstelling opnieuw gecontacteerd wordt door zijn moeder. Geeft hij haar een kans?  Met onder andere Mistral Guidotti, Noa Tambwe Katelijne Verbeke, Laurence Roothooft.

Da Yie

Da Yie (2019) – kortfilm van Anthony Nti over twee Ghanese vrienden die op een dag benaderd worden door een man die kinderen ronselt om voor een criminele bende te werken. Met onder andere Goua Robert Grovogui, Matilda Enchil en Prince Agortey.

Bovary

Bovary (2021) – theaterfilm van Jaco Van Dormael voor KVS en Canvas naar het boek van Gustave Flaubert over het ongelukkige (liefdes)leven van de passionele doktersvrouw Madame Bovary. Met Maaike Neuville en Koen De Sutter.

Foto: De Zaak Alzheimer

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 maart 2022 /