Cinema Canvas: Michaël Pas, Anke Brouwers, Eva Kamanda en gasten

Michaël Pas ontvangt in Cinema Canvas vijf dagen lang gasten uit de Vlaamse film- en televisiesector. Hij wordt bijgestaan door filmkenner Anke Brouwers. Zij neemt het voorbije én aankomende filmjaar onder de loep. En reporter Eva Kamanda gaat telkens op bezoek bij iemand die met een speciale ‘rol’ (functie) wordt vermeld in een eindgeneriek van een film of serie.

Cinema Canvas kijken

Iedere avond – van dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 maart – rond tien uur, half elf in de avond. Wil je het niet missen, check dan iedere avond op tijd even de tv-gids. Natuurlijk is Cinema Canvas ook terug te kijken op VRT NU; vanuit het buitenland is dat alleen mogelijk via een VPN-verbinding.

Cinema Canvas 2022

In de eerste vier afleveringen van Cinema Canvas (dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 maart) praat Michaël Pas met zijn gasten over de Vlaamse filmindustrie, recente films en series, projecten die in de steigers staan en maatschappelijk relevante thema’s die aan die producties gelinkt zijn. Op zaterdag 12 maart staat Cinema Canvas helemaal in het teken van het Gala van de Ensors. Michaël Past ontvangt de belangrijkste laureaten. En hij blikt met rode-loperbeelden en interviews terug op het Gala. De uitreiking van de Ensors wordt live gestreamd op VRT NU.

Gasten Cinema Canvas 2022

 • In de eerste aflevering op dinsdag 8 maart ontvangt Michaël Pas als centrale gast acteur/regisseur Jeroen Perceval. Hij schreef en regisseerde met Dealer een indrukwekkend filmdebuut dat met een recordaantal van 14 nominaties de te kloppen film is op het Ensorgala.
 • Eva Kamanda gaat op bezoek bij ‘klankacteur’ Elias Vervecken.
 • Koen De Bouw en Noa Tambwe Kabati schitteren in Nowhere (Peter Monsaert, 2022), de openingsfilm van het Filmfestival Oostende. Koen De Bouw is ook master (curator en gastheer) van het FFO en selecteerde daarvoor enkele films rond het thema ‘mentale gezondheid’.
 • Anke Brouwers blikt terug op het filmjaar 2021, het jaar van gendergelijkheid in de film. Vrouwelijke regisseurs waren alomtegenwoordig en kaapten alle grote prijzen weg op de festivals.
 • Documentairemaker Eva Küpper werkte zes jaar aan het Ensorgenomineerde Dark Rider, het portret van een man die zich op een Australische zoutvlakte tot snelste blinde motorrijder ter wereld wil kronen.
 • Verder ook een reportage over de uitreiking van de Ensors voor ‘Internationale Prestatie van het Jaar’ en ‘Beste Franstalige Belgische Film’. Die gebeurt al voor het eigenlijke Ensorgala op zaterdag.

Tweede aflevering

 • Acteur Geert Van Rampelberg is de centrale gast in de tweede aflevering van Cinema Canvas. Hij is genomineerd voor ‘Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (TV-serie)’ voor zijn rol in Red Light, de Nederlands-Vlaamse misdaadserie over het Antwerpse prostitutiemilieu.
 • Eva Kamanda gaat op bezoek bij ‘precisiepiloot’ Saskia Neville.
 • Scenariste Sanne Nuyens schreef het wereldwijd geprezen De twaalf. Ze is als showrunner van Beau Séjour 2 genomineerd voor ‘Beste Scenario (TV-Serie)’.
 • Anke Brouwers blikt vooruit naar de retrospectieve in Cinematek van het werk van Chantal Akerman. De Belgische cineaste is tot op vandaag onze internationaal meest gevierde regisseur maar nog altijd onbekend bij het grote publiek en dus onterecht onbemind. Haar docufilm Sud is voor de gelegenheid te bekijken op VRT NU.
 • België heeft een florerende animatiesector. Animator en tekenaar Britt Raes gidst ons door de unieke tableaus van Ensorgenomineerden Boerke, Meneer Papier, Mush-Mush en de Zwammetjes, Ninja Express en Rintje 2.
 • Daarnaast is er ook een reportage over de uitreiking van de Ensors ‘Belofte van het Jaar’ en ‘Lifetime Achievement Award’ (Sien Eggers).

Derde aflevering

 • De centrale gast is acteur Nabil Mallat, genomineerd voor ‘Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film)’ voor zijn rol in Cool Abdoul. Dat is de verfilming van het bewogen leven van de Gentse bokser Ismaïl Abdoul.
 • Eva Kamanda gaat op bezoek bij ‘intimiteitscoördinator’ Philine Janssens.
 • Regisseursduo en broers Andrew en Michael Van Ostade zijn met het bijzonder geestige De Gebroeders Schimm – Ghostbusters op z’n Vlaams – genomineerd voor ‘Beste Jeugdfictie’.  
 • Anke Brouwers brengt hulde aan Daughters of Darkness, de in Oostende opgenomen en inmiddels 50 jaar oude cultparel van Harry Kümel. De film is ook te zien op VRT NU.
 • Regisseur Teodora Ana Mihai vertelt in haar Ensorgenomineerde film La Civil het indrukwekkende verhaal van een vrouw die in het door drugskartels geteisterde noorden van Mexico woont.
 • Tot slot ook een reportage over de uitreiking van de Ensors ‘Box Office Award’  en ‘Lifetime Achievement Award’ (Alex van Warmerdam).

Vierde aflevering

 • In deze aflevering is regisseur Cecilia Verheyden de centrale gast. Zij is genomineerd voor ‘Beste Film’ met Ferry, de solofilm over Ferry Bouman, het memorabele personage uit de reeks Undercover. De film is ook te zien op VRT NU.
 • Eva Kamanda gaat op bezoek bij ‘stuntcoördinator’ Olivier Bisback.  
 • Documentairemaker Volkan Üce volgt in het Ensorgenomineerde ‘ALL-IN’ twee timide jongens. Zij gaan voor het eerst werken in een all-inclusive hotel aan de Turkse kust. Hun inwijding in de soms absurde wereld van het westerse toerisme doet hen al snel de vraag stellen: welke dromen zijn het echt waard om na te jagen?
 • Anke Brouwers zag in 2021 enkele zeer geslaagde coproducties met onze noorderburen. Maar ook zonder Belgische inbreng doet Nederland het uitstekend. Wie zijn de uitschieters? Moeten we niet wat vaker over het muurtje durven kijken naar de Nederlandse film -en televisiewereld?
 • Acteur Jan Bijvoet komt Borgman (Alex van Warmerdam, 2013) voorstellen. Dat is de vrijdagavondfilm op Canvas waarin hij zelf het gelijknamige hoofdpersonage speelt.
 • Verder ook een reportage over de uitreiking van de Ensors voor ‘Beste Kortfilm’ en ‘Beste Coproductie’

Ensors

Op zaterdag 12 maart staat Cinema Canvas in het teken van de Ensor-awards. Dat gebeurt met rode-loperbeelden van het Ensorgala en interviews met de belangrijkste laureaten. Daarnaast gaat Eva Kamanda voor een laatste bijdrage op bezoek bij onderwatercameraman Wim Michiels. Het Ensorgala zelf wordt vanaf 20.00 u. live gestreamd op VRT NU.  

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 maart 2022 /