Engel van Koen Mortier in Nederland in bioscoop

Engel van Koen Mortier komt nu ook in Nederland in de bioscoop. Vanaf donderdag 8 augustus is deze boekverfilming van de roman van Dimitri Verhulst in een aantal Nederlandse zalen te zien. In België heeft de film vorig jaar het Filmfestival van Oostende geopend.

Het verhaal van Engel

‘Engel’ volgt de ontmoeting van een prostituee, Fae, en de wereldberoemde sportman Thierry. Tijdens zijn vakantie in Senegal wordt hij halsoverkop verliefd op de Afrikaanse schoonheid. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden.

Engel van Koen Mortier in Nederland in de bioscoop

Boven dit wederzijds gevoel primeert echter hun liefde voor elkaar. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd ondanks haar onschuld. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon.

Dimitri Verhulst

Regisseur Koen Mortier toont met deze poëtische film de wereld, dromen en angsten van Fae en haar verhaal dat ze meemaakte met de wereldberoemde wielrenner. Ze leiden een vergelijkbaar leven: beiden geven het beste van zichzelf en hun lichaam om fans of klanten te verrukken.

De film is gebaseerd op het boek ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ uit augustus 2011 van de Belgische schrijver Dimitri Verhulst. Eerder werk van Verhulst dat ook verfilmd werd zijn onder andere ‘De Helaasheid der Dingen’, ‘Problemski Hotel’ en binnenkort ook ‘De Laatkomer’.

Koen Mortier

In het persdossier vertelt Koen Mortier meer over zijn film. De hoofdrollen in Engel zijn voor de Franse acteur Vincent Rottiers (als Thierry) en de Franse actrice Fatou N’Diaye (als Fae).

“Beide hoofdpersonages willen liefde, begrip en respect. Ze zijn vooral op zoek naar zichzelf: hoe zijn ze in deze situatie beland en hoe moet het verder? Ik wilde de hoop, wanhoop en kwellingen in beeld brengen die men op zo’n moment doorstaat, tijdens de zoektocht naar een beter leven. Bij Thierry is de wanhoop het sterkst. Op deze manier kan hij niet verder. Hij lijkt dit te beseffen en ziet Fae als zijn laatste strohalm. “

“Fae is een sterke vrouw, die alles doet om een greep te krijgen op haar bestaan. Haar omgeving en situatie laten dat niet zomaar toe. Ze heeft haar eigen mening en komt daarvoor op. Hoe sterk zij zich ook toont; ze blijft een onbetekenende pion in een wereld waar alles gekocht en verhandeld wordt. Haar personage is voor een deel gebaseerd op een prostituee die ik ontmoette in Senegal, waar het verhaal zich afspeelt. Haar waterval aan woorden liet zo’n indruk na dat ik besloot het te verwerken in het personage van Fae. Dit gaat in tegen het clichébeeld dat we hebben als we denken aan een Afrikaans straatmadeliefje”, aldus Mortier in het persdossier.

Foto Engel / Stephan Vanfleteren

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep.

Steun VlaamsKijken
Dit kun je doen met je Bol.com-aankopen. Als je via deze link je bestelling plaatst, ontvang ik een klein percentage. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verdere ontwikkeling van de website. 

6 augustus 2019 /