Liefde voor Muziek Special voor Rode Neuzen Dag + live muziek

De artiesten uit één van de meest succesvolle Liefde voor Muziek-seizoenen, komen weer bij elkaar voor een Rode Neuzen Dag-special. Geniet vanavond – vrijdag 26 november – om 20.35 uur weer op VTM van Regi Penxten, Gene Thomas, Karen Damen, Sean Dhondt, Peter Vanlaet en Tom Dice en Kato van The Starlings.

Rode Neuzen Dag special Liefde voor Muziek

De uitzending van de Liefde voor Muziek Special staat volledig in het teken van de zesde editie van Rode Neuzen Dag, georganiseerd door VTM, HLN, Qmusic en Belfius. De artiesten van deze Special – Regi Penxten, Gene Thomas, Karen Damen, Sean Dhondt, Peter Vanlaet en Tom Dice en Kato van The Starlings – zingen in deze editie geen covers van elkaars hits. Het zijn zeven veerkrachtige jongeren tussen 17 en 23 jaar die de playlist bepalen. Ze legden elk een opmerkelijk parcours af op sociaal, fysiek of mentaal vlak en kozen een nummer voor een leerkracht die voor hem/haar veel betekend heeft. Dat deden zij vorig jaar ook.

Regi

Het nummer Lost Without You van Freya Ridings, werd vorige week reeds gelanceerd als de Rode Neuzen Dag Song van 2021. Regi en Pauline staken het nummer in een nieuw jasje en brengen het voor Francine, de leerkracht wiskunde van de 16-jarige Brent uit Aalter. Wanneer hij het moeilijk had, was Lost Without You een uitlaatklep voor hem. Regi: “Wat ik na de vorige editie van de Liefde voor Muziek Special opmerkte, is dat er heel veel jongeren die nog niet naar buiten waren gekomen met hun problemen, dankzij het programma en de nummers die we gemaakt hebben, er plots wél over durfden praten. Als we dat met muziek kunnen bereiken, dan is dat het mooiste dat we kunnen doen.”

Sean Dhondt

Sean Dhondt leert de 23-jarige Laura uit Bierbeek kennen. Zij speelde op hoog niveau basketbal maar rond haar 16de legde haar coach teveel druk op haar. Laura belandde in verschillende depressies en twee jaar geleden had ze suïcidale gedachten. Haar leerkracht Natasja merkte dit op en sprak haar erover aan. Laura: “Ik heb veel met haar gepraat en zij belde ook steeds naar mijn ouders wanneer ze ongerust was. Ze zal het niet toegeven, maar ze heeft toen toch wel een beetje mijn leven gered. Ze heeft veel meer gedaan dan een leerkracht moet doen en ze is me blijven steunen na het middelbaar.” Sean zingt voor hen Drown van Bring the Horizon. Op dit moment is Sean Dhondt op tv te zien met BV Darts én hij zal voor het eerst in een musical spelen.

Peter Vanlaet

Peter Vanlaet (Mama’s jasje) maakt kennis met Annelies (20 jaar, Dilbeek). Zij heeft een evenwichtige thuissituatie en had op zich geen ‘reden’ om ongelukkig te worden, en toch: “Een paar jaar geleden belandde ik in een depressie, zomaar uit het niets en zonder aanleiding. In het begin zie je die signalen niet maar wanneer ik echt donkere gedachten kreeg en daarnaar begon te handelen, zoals mezelf pijn te doen, weg te lopen en met zelfmoordgedachten rond te lopen, sprak mijn leerkracht wiskunde Jolien mij daarover aan.”

“Ze merkte dat ik ‘s middags niet meer at, dat ik in de klas heel down was en niet meer meewerkte. En zo gebeurde het dat wij ‘s middags gesprekjes hadden. Ze is me ook komen bezoeken wanneer ik opgenomen werd en dat betekende ongelooflijk veel voor mij”, vertelt Annelies. Peter brengt het nummer 5 Seconds of Summer van Youngblood, hertaald naar het Nederlands in De Code Gekraakt.

Karen Damen

Karen Damen zingt een heel intieme versie van True Colours van Cyndi Lauper voor Sara (17 jaar, Turnhout). “Bij Sara zie je totaal niet wat er van binnen speelt en dat maakt het heel confronterend”, beseft Karen. Sinds haar 13de heeft Sara verschillende trauma’s opgelopen waardoor ze snel in depressies viel en aan automutilatie deed. Ze werd al een tiental keer opgenomen. True Colours heeft een bijzondere betekenis voor haar: “Mijn mama stuurde mij het nummer de eerste keer dat ik opgenomen werd en sindsdien zingt ze het dikwijls voor mij. De inhoud van het nummer is ook wat Nele mij meegeeft.” Nele is haar leerkracht muziek die steeds en altijd een luisterend oor was voor Sara.

The Starlings

Bert (21 jaar, Diepenbeek) zegt altijd dat zijn hoofd prima werkt maar dat zijn handen en stem niet willen meewerken. Door zuurstofgebrek in de hersenen bij zijn geboorte, heeft Bert een fysieke beperking en mist hij fijne motoriek. Zijn ouders hebben hem steeds zo ‘normaal’ mogelijk willen opvoeden, maar konden niet verhinderen dat Bert in de lagere school zwaar gepest werd. Hij staat inmiddels sterker in zijn schoenen maar wordt door de reactie van mensen nog dagelijks geconfronteerd met zijn fysieke beperking. Zijn leerkracht Evi hielp Bert om praktische zaken te regelen en heeft hem ook mentaal ondersteund wanneer hij daar nood aan had. Tom Dice en Kato van The Starlings zingen Adventure of a Lifetime van Coldplay voor Bert en zijn leerkracht Evi.

Gene Thomas

Mauro (22 jaar, Sint-Genesius-Rode) is een transman. “Ik heb mij altijd al anders gevoeld. Toen ik 7 was, haalde ik kledij uit de kast van mijn broer om te experimenteren en ik voelde mij daar veel beter en gelukkiger in”, vertelt hij. Hoewel zijn ouders oorspronkelijk niet achter zijn beslissing stonden en graag wilden wachten tot na zijn pubertijd, heeft hij toch doorgezet. Hij werd daarbij geholpen door zijn zorgleerkracht Ann die zag dat Mauro zich niet goed in zijn vel voelde. Zij liet hem contact opnemen met het CLB en zo ging de bal aan het rollen. Gene Thomas zingt voor hem “een liedje dat volledig, van begin tot einde, op jouw lijf geschreven is.” Het wordt een verbluffende bewerking van This Is Me uit The Greatest Showman, hertaald naar het Nederlands met de titel Dit Ben Ik.

Met wie zingt Elina nummer van Lorde?

Tot slot is er de 18-jarige Elina: “Voor mij betekent Rode Neuzen Dag een momentje dat er aandacht wordt besteed aan jongeren en hun problematiek. En dat jongeren daar ook steun uit kunnen halen. Dat hoop ik echt heel erg.” Drie jaar geleden kreeg ze het etiket ‘dikke autist’ opgekleefd. De pesterijen waren een hel en ze begon zich heel slecht te voelen waardoor ze in een depressie belandde en zichzelf pijn begon te doen.

“Mijn leerkracht Jill heeft dan ‘gestoord’ veel voor mij gedaan en dat is iets dat een leerkracht niet hoort te doen. Die moet niet na elke les langer blijven om naar mijn miserie te luisteren. Die hoeft niet ‘s avonds nog op mijn WhatsApp berichten te antwoorden maar dat heeft ze wel allemaal gedaan.” Op het eerste zicht is er geen artiest aan haar zijde om een nummer te zingen. En dat valt ook alle aanwezigen op. Maar dan volgt een grote verrassing: wie zal het door Elina zelf gekozen nummer Liability van Lorde brengen?

Rode Neuzen Dag + Live muziek

Een beklijvende, emotionele maar vooral hoopvolle aflevering van Liefde voor Muziek voor Rode Neuzen Dag, vanavond vrijdag 26 november om 20u35 bij VTM. Op het einde van de aflevering volgt live het moment suprême: de bekendmaking van het bedrag dat tot dusver werd opgehaald voor Rode Neuzen Dag 2021, live bij VTM. Tot het zover is, kun je op dit moment op Qmusic luisteren naar tien uur lang livemuziek. Nog tot 18.00 uur komen daar ontzettend veel artiesten voorbij. Vincent Fierens en Julie Van den Steen presenteren tot 18.00 uur de show. Regi en Pauline hebben vanochtend om 08.00 uur – in de show van Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe – de aftrap gegeven.

Beste artiesten Liefde voor Muziek?

Heimwee naar Liefde voor Muziek met deze toppers (waarbij alleen André Hazes ontbreekt), dan klik je hier eenvoudig door naar meer informatie over hun aflevering. Dit seizoen wordt door liefhebbers omschreven als één van de beste ooit. Daarnaast is de cd nog steeds te bestellen. Wist je al dat de artiesten voor Liefde voor Muziek 2022 ook bekend zijn?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 november 2021 /