Alles over 3 op reis: bestemmingen en presentatoren (2024, S17)

Seizoen 17 van 3 op Reis gaat verder op vrijdag 9 februari om 20.20 uur bij BNNVARA op NPO3. Ja, je leest het goed: op een vrijdag. Nadat je jarenlang op zondag kon genieten van deze show keert het reisprogramma 3 op Reis terug op een nieuwe dag met adembenemende bestemmingen, bekende én nieuwe gezichten. Je leest er hier alles over.

VlaamsKijken auteur Patricia de Ryck schreef dit bericht voor het eerst medio augustus 2023; seizoen 17 van 3 op Reis gaat verder op vrijdag 9 februari 2024. Het bericht heeft dan ook een update gekregen.

3 op Reis: kijken op vrijdag

De eerste opvallende verandering als je kijkt seizoen 17 van 3 op Reis is de uitzenddag. Voortaan kun je 3 op Reis kijken op vrijdag om 20.20 uur bij BNNVARA op NPO3. Let op door sport is de aflevering later op de avond te kijken op NPO3. Natuurlijk kun je het programma ook nog steeds terugkijken via NPO PLUS en NPO Start. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

3 op Reis 2024

In seizoen 17 van 3 op Reis komen er ook in 2024 wee gave bestemmingen bij. Zo maakt Chris Zegers een rondreis door Kaapverdië. En Freddy Tratlehner gaat verder op zijn culinaire reis door Spaans Baskenland. Eerder zag je al presentatoren snowboarden van een vulkaan in Ecuador, per zeilboot de oversteek naar Engeland maken en overnachten in een tentje op de top van de hoogste berg van de Azoren. Maar denk ook aan met de trein reizen door Zwitserland, een culinaire reis door het Spaanse Baskenland én een elektrische roodtrip door Denemarken. De 3 op Reis bestemmingen in 2024 mogen er weer zijn.

Reismagazine voor meer inspiratie

Wist je dat veel 3 op Reis bestemmingen te vinden zijn bij bijvoorbeeld Riksja Travel? Zij bieden ook magazines aan over verschillende bestemmingen. Zo heb je voor gezinnen met kinderen edities over Azië, Afrika en Europa. Heb je geen kinderen, duik dan in de magazines over Afrika, Europa, Japan, Vietnam, Indonesië en Thailand. Klik hieronder op wat je wil ontvangen.

3 op Reis bestemmingen 2024

Onderaan dit artikel lees je per aflevering alvast meer over deze 3 op Reis bestemmingen. Geen massatoerisme, maar authentieke reiservaringen. Bovendien laat 3 op Reis zien hoe je als bewuste en duurzame reiziger een verschil kan maken op onze mooie planeet. 

3 op Reis presentatoren

De vaste 3 op Reis presentatoren Chris Zegers, Nienke de la Rive Box, Dzifa Kusenuh en Jennifer Hoffman nodigen uit om verder te kijken dan de bekende plekken. Daarnaast gaan Jurre Geluk, Sahil Amar Aïssa en Freddy Tratlehner weer op pad.

Tim Runia & Niek Mulder

Én een nieuw reisduo is gestart bij 3 op Reis * najaar 2023: Tim Runia en Niek Mulder. In 2015 won Tim het BNN-programma 3 Op Reis Backpack en dit seizoen gaat hij opnieuw voor ons op reis, samen met Niek. Tim en Niek zijn jeugdvrienden die al twintig jaar videocontent maken. Het duo filmt elkaar en maakt zonder cameraploeg een reis door Ecuador.

Meer over de afleveringen van 3 op Reis seizoen 17, die vanaf vrijdag 9 februari 2024 te kijken zijn. De andere afleveringen zijn in het najaar van 2023 uitgezonden.

Kaapverdië

Chris Zegers maakt een rondreis door Kaapverdië; een vulkanische eilandengroep in de Atlantische Oceaan voor de kust van het Afrikaanse Senegal. Hier bezoekt hij twee van de noordelijk gelegen eilanden: São Vicente en Santo Antão. São Vicente is met hoofdstad Mindelo het culturele en muzikale hart van de archipel. Op het groene en ruige Santo Antão verblijft Chris Zegers in de Paúl vallei, midden in de indrukwekkende natuur en ver weg van het massatoerisme. (9 februari 2024)

Culinair Baskenland

Gastpresentator Freddy Tratlehner maakt een roadtrip door een van de culinaire paradijzen van Europa: Spaans Baskenland. Zijn reis begint in San Sebastián, de stad die met zestien Michelinsterren het gastronomisch epicentrum van de regio is. Hier proeft hij de beste pintxos en bezoekt hij het laboratorium van 3-sterrenchef Elena Arzak. Hij reist verder langs de kust naar de plaatsen Zarautz en Getaria, waar hij de meesters van de visgrill ontmoet. (16 februari 2024)

Backpacken in Azië

Dzifa Kusenuh begint aan een lange reis door backpackerswalhalla Azië. Ze trapt af in de Thaise hoofdstad Bangkok: een metropool waar jaarlijks meer dan twintig miljoen reizigers op afkomen. Dzifa laat zich leiden door de creatieve en ondernemende inwoners van de stad zelf, die haar de plekken laten zien die toeristen vaak over het hoofd zien. Van verborgen adresjes in de oude wijk Thonburi tot de nieuwste spots in de populaire wijk Ari. (23 februari 2024)

Albanese Alpen

Nienke de la Rive Box is in de Albanese Alpen: het decor voor een van de mooiste wandelroutes van Europa: de Peaks of the Balkan. Een 192 kilometer lange trail door de ongerepte wildernis van de landen Albanië, Montenegro en Kosovo. Nienke legt een deel van deze route af: ze begint in het Albanese Theth en loopt in drie dagen naar de hoogste berg van Kosovo: de 2656 meter hoge Gjeravika. (1 maart 2024)

Santiago en Fogo

Chris Zegers reist verder door Kaapverdië, waar hij twee van de benedenwindse eilanden bezoekt. Op Santiago, het belangrijkste eiland van de archipel, gaat hij naar de Afrikaanse markt in het dorpje Assomada. Op buureiland Fogo verblijft Chris in Chã das Caldeiras; een dorpje gelegen in de krater van de nog altijd actieve vulkaan Pico do Fogo. Van hieruit klimt hij naar de top van de bijna drieduizend meter hoge vulkaan. (8 maart 2024)

Mae Hong Song Loop, Thailand

Dzifa Kusenuh vervolgt haar lange reis door Azië. Vanuit Bangkok pakt ze de nachttrein naar Chiang Mai waar ze begint aan een van de mooiste roadtrips door Thailand: de Mae Hong Song Loop. Een zeshonderd kilometer lange route door bergen en regenwoud en langs watervallen en rijstvelden. (15 maart 2024)

Noordwest-Italië

Jennifer Hofmann maakt een rondreis door Noordwest-Italië. Ze bezoekt drie plekken waar de jonge generaties hun best doen om hun oude cultuur, natuur en tradities in stand te houden. In het zelfbenoemde prinsdom Seborga ontmoet Jennifer de prinses die haar alles vertelt over hun eigen vlag, munt en volkslied. In Finale Ligure ondervindt Jennifer waarom dit het mountainbikewalhalla van Italië is. En in de afgelegen vallei, Coumboscuro, bezoekt ze een jonge herdersfamilie die verknocht is aan het eenvoudige bestaan in de natuur, met een eigen taal. (22 maart 2024)

Zumaia en Aizkorri-Aratz in Baskenland

Freddy Tratlehner vervolgt zijn culinaire reis door Spaans Baskenland. In het binnenland bezoekt hij een appelboerderij waar het drankje van de regio wordt gemaakt: cider. Aan de kust bezoekt hij het vissersdorpje Zumaia waar een octopusfestival plaatsvindt. Freddy sluit zijn reis af met een hike naar de hoogste top van Baskenland in het natuurgebied: Aizkorri-Aratz. (29 maart 2024)

Mae Hong Son, Thailand

Dzifa Kusenuh vervolgt haar roadtrip over de Mae Hong Son Loop in het noorden van Thailand. Op deze 600-kilometer lange route door de prachtige natuur, bezoekt ze de ochtendmarkt in het stadje Mae Hong Son. In het bergdorpje Ban Jabo leert Dzifa meer over de Lahu-gemeenschap die in deze regio woont. Ook bezoekt ze Pai, een geliefde plek onder backpackers. (Te zien op 5 april 2024 om 20.39 uur)

Marseille

Sahil Amar Aïssa (die je kent van zijn docu over The Darién Gap) is in het Franse Marseille, een stad die gebouwd is door migranten die hier al eeuwenlang uit alle windstreken naartoe trekken. Sahil duikt in de cultuur die er in deze havenstad met kop en schouders bovenuit steekt: hiphop. Hij ontmoet jongeren die hun verhalen vertellen via rap, graffiti en hiphop en onderzoekt wat deze kunstvormen voor hen betekent. (Op tv op 12 april 2024 om 20.20 uur)

Frans-Guyana

Chris reist naar een van de minst bereisde plekken van Zuid-Amerika: Frans-Guyana. Een overzees departement van Frankrijk dat grotendeels uit regenwoud bestaat. Chris viert carnaval in de hoofdstad Cayenne en reist daarna naar de eilandengroep Île de Salut.  Een voormalige strafkolonie die bekend is van het boek Papillon over de Fransman Henri Charrière die hier ooit ontsnapte van het beruchte Duivelseiland. Daarna bezoekt Chris een Frans gezin dat midden in het regenwoud woont. (Op tv op 19 april 2024 om 20.20 uur.)

Roemenië

Nienke is in Roemenië, waar ze zich verdiept in de unieke Romacultuur. In de hoofdstad Boekarest ontmoet ze creatieve Roma-jongeren die haar het leven van de moderne Roma laten zien. Iets buiten de hoofdstad, in het kleine plaatsje Mogosoaia laat Nienke haar kaarten lezen door wereldberoemde waarzeggers en in het dorpje Clejani brengt Nienke een bezoek aan de bekende Roma-band Taraf de Haidouks. (De aflevering is te kijken op 26 april 2024 om 20.20 uur.)

Cambodja: Phnom Kulen

Dzifa vervolgt haar lange reis door Azië. Vanuit Thailand reist ze per trein naar buurland Cambodja. Na een stop in de afgelegen regio Banteay Chhmar, waar toerisme nog in de kinderschoenen staat, reist ze verder naar Siem Raep. Een stadje dat vooral bekend is vanwege de wereldberoemde tempel Angkor Wat. Dzifa bezoekt hier een avontuurlijker alternatief: Phnom Kulen. Ooit de hoofdstad van het oude Khmer-rijk, nu een prachtig natuurgebied met jungle, watervallen en de indrukwekkende restanten van de lost city. (Je kunt deze aflevering op 3 mei 2024 om 20.20 uur op tv kijken).

Roadtrip Tunesië

Sahil maakt een roadtrip door Tunesië. Waar veel mensen kiezen voor een van de resorts aan de kust, laat Sahil juist zien wat het land nog meer te bieden heeft. Daarnaast maakt hij een bijzondere bedevaart: als echte fan bezoekt hij filmlocaties van Star Wars met als hoogtepunt het huis van Luke Skywalker.  (Deze aflevering kijk je op tv op vrijdag 10 mei 2024 om 20.20 uur.)

Deze bestemmingen zag je in 3 op Reis najaar 2023:

Eiland Flores, Azoren

Chris Zegers trapt het seizoen 3 op Reis najaar 2023 af op het groene en sprookjesachtige eiland Flores. Deze plek is onderdeel van de Portugese eilandengroep de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan. Flores is de meest westelijk gelegen plek van het Europese continent en amper bekend als reisbestemming. Chris laat zien wat het eiland te bieden heeft en waarom deze afgelegen plek zo’n aantrekkingskracht heeft op mensen die kiezen voor een leven in de natuur.

Berlijn

Dzifa gaat naar Berlijn. Met bijna 190 verschillende nationaliteiten is Berlijn een van de meest multiculturele steden ter wereld. Dzifa leert het karakter van de stad kennen aan de hand van de verschillende culturen. Ze zingt mee met een Japans-Australisch-Duitse band en krijgt een dekolonisatietoer in het Afrikaner Viertel. Ook bezoekt ze een bijzondere woonplek waar Berliners en nieuwkomers samen werken en leven én belandt ze in Zuid-Amerikaanse sferen tijdens een twerk-out. (25 augustus 2023)

Backpacken in Ecuador

Twee nieuwe videomakers gaan op reis: Tim Runia en Niek Mulder. In 2015 was Tim de winnaar van 3 op Reis Backpack. Hij maakt dit seizoen samen met Niek een lange reis door Ecuador, een trip die ze slechts met z’n tweeën vastleggen. Dit kleinste land van Zuid-Amerika heeft veel te bieden: stranden, regenwoud, vulkanen en unieke dieren. Ze beginnen hun reis in de hoofdstad Quito. Deze stad ligt op 2850 meter hoogte. (1 september 2023)

Norfolk Coast Path

Nienke de La Rive Box maakt een reis naar de Engelse Oostkust. Ze doet dit niet alleen op de meest duurzame, maar ook op een hele avontuurlijke manier: namelijk helemaal op de wind. In Den Helder stapt ze op een klassiek zeilschip en zeilt in een paar dagen naar het Engelse Ipswich. Vervolgens loopt ze een deel van de Norfolk Coast Path: een 135 kilometer lange route langs de ruige kustlijn van de provincie Norfolk. (8 september 2023)

Roadtrip elektrische auto Denemarken

Jurre Geluk maakt een roadtrip met een elektrische auto door het kleinste land van Scandinavië: Denemarken. Vanuit huis rijdt hij via het Duitse Glückstadt naar de Deense kust. Na een tussenstop in Esbjerg rijdt hij naar het kleine eilandje Venø, waar hij een dagje meeloopt met dé oester-expert van Denemarken. Daarna rijdt hij verder naar het surfwalhalla van Denemarken: de kustplaats Klitmøller dat vanwege de perfecte golven ook wel bekend staat als Cold Hawaii. (15 september 2023)

Wrakduiken in de Noordzee

Jurre Geluk vervolgt zijn elektrische roadtrip langs de kust van Denemarken. In de uitgestrekte regio Noord-Jutland bezoekt hij het noordelijkste puntje van het land: Skagen. Na een tussenstop bij de vuurtoren van Lønstrup gaat Jurre wrakduiken in de Noordzee. Hij sluit zijn trip af in Aalborg. Deze vierde stad van Denemarken heeft een bloeiende kunst- en muziekscène die veel jonge mensen uit de hele wereld aantrekt. (29 september 2023; vorige week zag je vrouwenvoetbal op tv)

Chimborazo

In het Zuid-Amerikaanse Ecuador trekken Tim Runia en Niek Mulder vanuit de stad Riobamba naar de Chimborazo. Met een hoogte van 6263 meter is dit de hoogste inactieve vulkaan in de Andes en de hoogste berg van Ecuador. Te paard en te voet stijgen Tim en Niek naar de eeuwige sneeuw op een hoogte van 5400 meter voor een spectaculaire afdaling per snowboard. (6 oktober 2023)

The Old Firm

Chris Zegers is in Glasgow voor ‘The Old Firm’. Een paar keer per jaar wordt deze voetbalkraker tussen Celtic en de Rangers gespeeld. Chris zoekt uit hoe deze wedstrijd leeft in de stad. (13 oktober)

Canoa en Isla de la Plata

Tim Runia en Niek Mulder vervolgen hun rondreis door het veelzijdige Ecuador en zijn inmiddels aan de kust. Ze bezoeken het surfplaatsje Canoa dat in 2016 werd getroffen door een zware aardbeving. Tim en Niek maken kennis met de gemeenschap en pakken een paar golven mee. Daarna reizen ze naar het eiland Isla de la Plata: het betaalbare en beter te bereizen alternatief voor de Galapagos Eilanden. 

Treinreis Zwitserland

Een uitgebreid spoorwegennetwerk, klimaatneutrale boten, autovrije dorpen en een kabelbaan die energie opwekt in plaats van verbruikt. Jennifer Hoffman maakt een reis door een land dat vooroploopt als het gaat om duurzaam reizen: Zwitserland. Via Montreux en Luzern reist Jennifer naar het Italiaanse kanton Ticino. Hier bezoekt ze de onontdekte en afgelegen Onsernone vallei.

Transumanza in Italië

Nienke de la Rive Box is op het Italiaanse platteland waar ze deelneemt aan de transumanza, een eeuwenoude traditie waarbij schapen- en geitenherders hun kuddes van en naar de zomerweiden brengen. Twee keer per jaar vindt deze meerdaagse trektocht plaats en als reiziger kun je meelopen. Een wandeltocht door het landschap van de Abruzzen.

La Rochelle

Dzifa Kusenuh is in de Franse havenstad La Rochelle. Ze dompelt zich onder in de Franstalige muziek tijdens het festival Francofolies, het belangrijkste evenement voor Franstalige artiesten. Dzifa gaat op pad met muzikant Ben Lechapus, die van het kleinste stukje plastic afval nog een muziekinstrument weet te maken. En ze ontmoet de Star Feminine Band: een muziekgroep van jonge vrouwen uit Benin. Als ervaren straatmuzikant stapt Dzifa zelf ook het podium op.

Chocó regenwoud, Ecuador

Tim Runia en Niek Mulder sluiten hun reis door Ecuador af in het Chocó regenwoud. Ze gaan op pad met bioloog Citlali Morelos-Juarez, die haar leven wijdt aan het beschermen van de planten en dieren die door grootschalige ontbossing bedreigd worden. Ze gaan op zoek naar de bruinkopslingerapen die dankzij Citlali en haar team hier in de vrije natuur leven.

Rondreis Albanië

Nienke de la Rive Box maakt een rondreis in een offroad terreinwagen door Albanië: een land waar de geasfalteerde weg eerder uitzondering is dan regel en waar je mag wildkamperen in de ongerepte natuur. Ze bezoekt de verlaten Spaç-gevangenis, die herinnert aan het communistische regime dat Albanië lange tijd kende. Ook bezoekt ze een tattoo-kunstenaar in een van de vele bunkers die in Albanië staan. Nienke sluit haar reis af op een idyllische plek aan de Shala-rivier. Wist je dat Wie is de Mol ook in Albanië was; net als Jan van Looveren en Nora Gharib.

Parijs

Gastpresentator Raïsha Zeegelaar is in Parijs waar ze laat zien hoe je de black culture in de Franse hoofdstad op haar allerbest ervaart. Ze maakt een tour langs plekken die iets vertellen over de black history van de stad. Daarnaast laten creatieveling uit de Afrikaanse diaspora zien waar je moet zijn voor het beste eten, de nieuwste muziek en de hotste feestjes. Je kent Raïsha Zeegelaar ook van Je Zal Het Maar Hebben junior.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 april 2024 /