3 op reis met Vjèze Fur (Freddy Tratlehner): culinaire reis Italië

3 op reis trekt de aankomende zeven weken met Vjèze Fur (Freddy Tratlehner) door Italië. De afleveringen zijn vanaf vanavond – zondag 22 januari – te kijken om 19.45 uur bij BNNVARA op NPO3. Aansluitend kun je kijken naar Reizen Waes: wereldsteden deel 2. Ontdek hier alles over de culinaire reis door Italië.

Vjèze Fur in 3 op reis

Freddy Tratlehner (ook wel bekend als rapper Vjèze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig) is he-le-maal kookgek. Hij heeft kookboeken geschreven, zijn volgers letterlijk een kijkje in zijn keuken gegeven en nu staat er nog één ding op zijn lijstje: een culinaire reis maken door kook-walhalla Italië. Want liefde voor eten zit bij de Italianen in het DNA, tomatensaus stroomt door hun bloed en alles wordt nog handgemaakt volgens eeuwenoude recepten. Freddy Tratlehner leert zijn favoriete land van een hele andere kant kennen door middel van bijzondere Italiaanse gerechten en culinaire tradities. Wat zit er in een gefrituurde pizza? En wat is typerend voor de cucina povera, de armeluiskeuken?

Freddy Tratlehner over 3 op reis

Freddy Tratlehner vertelt over zijn afleveringen voor 3 op reis: “De enige echte manier om Italie te leren kennen is om je er doorheen te eten. Daar heb ik dan ook flink mijn best voor gedaan. Het is dat het geen vakantie was, anders had ik echt genoten van het zwemmen in het maanlicht, het dagelijkse toetjes ontbijt, de vulkaan met lava en de Italiaanse mensen die ons graag hun thuis lieten zien.”

Voor wie Italië ook wil verkennen: ANWB Camperboek Italië.

Napels

De eerste stop van Freddy’s reis is Napels. Armoede heeft een grote stempel gedrukt op het hedendaagse eten van de havenstad. Zo wordt er nog steeds gefrituurde pizza gegeten; een gerecht dat is ontstaan nadat alle steenovens gebombardeerd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe bereid je zo’n pizza? 

Basilicata

Vanuit Napels reist Freddy door naar het platteland van Basilicata; een regio die ook wel de geheime tuin van Italië wordt genoemd. Overal zijn boerderijtjes waar mensen nog hun eigen eten verbouwen. Freddy maakt een maaltijd met chef Luigi die op zo’n boerderij opgroeide. Inmiddels is hij een gerenommeerd chef in Washington DC, maar jaarlijks keert hij terug naar zijn geliefde Basilicata. 

Calabrië

De volgende stop is de regio Calabrië, helemaal in de punt van de laars. In het dorpje Spilinga proeft Freddy dé lokale specialiteit: smeerbare salami-worst genaamd nduja. In het uiterste zuiden van het Italiaanse vasteland gaat Freddy met de trein óp de boot naar Sicilië: een eiland dat met meer dan 120 nationaliteiten de meest diverse plek van Italië is. Een mix die ook terugkomt in het eten. Freddy gaat koken met een chef die de traditionele Siciliaanse keuken combineert met invloeden die de vele migranten op Sicilië hebben meegenomen uit hun thuisland.

Uitbarsting Stromboli

En of deze culinaire hoogtepunten nog niet genoeg zijn, valt Freddy op de Eolische Eilanden met zijn neus in de boter als de Stromboli uitbarst en lava spuwt.

3 op reis: culinaire reis Italië kijken

Wil je deze culinaire reis door Italië kijken, dan kan dit iedere zondagavond vanaf 22 januari 2023 om 19.45 uur bij BNNVARA op NPO3. De afleveringen zijn daarnaast terug te kijken op NPO Start. Wil je vanuit het buitenland terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland kunt zetten.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 januari 2023 /