Sahil Amar Aïssa loopt gevaarlijke vluchtroute The Darién Gap

Presentator en programmamaker Sahil Amar Aïssa, regisseur Diederick Groenewoud en cameraman Vince van der Pol hebben als eerste cameraploeg ter wereld de hele Darién Gap gelopen om de verhalen van de vluchtelingen in beeld te brengen. Het verslag van hun tocht over deze levensgevaarlijke migratieroute is te kijken op dinsdag 2 mei om 22.15 uur bij BNNVARA op NPO2 in de Fight or Flight Special: Darién Gap.

BNNVARA-ploeg loopt Darién Gap

Dagelijks staan honderden mensen uit meer dan vijftig verschillende landen aan het beginpunt van de Darién Gap, een levensgevaarlijke, 120 kilometer lange route door de jungle van Colombia en Panama die vluchtelingen nemen op weg naar de Verenigde Staten. Een deel van hen overleeft de tocht niet. Vanwege de enorme toename van het aantal vluchtelingen is er veel media-aandacht voor deze migratieroute, maar nooit eerder heeft een cameraploeg het aangedurfd de volledige route, inclusief de gevreesde berg des doods mee te lopen. Tot nu. In november 2022 hebben presentator en programmamaker Sahil Amar Aïssa, regisseur Diederick Groenewoud en cameraman Vince van der Pol als eerste cameraploeg ter wereld de hele Darién Gap gelopen om de verhalen van de vluchtelingen in beeld te brengen. Enkele maanden later, in februari dit jaar, liepen journalisten van CNN dezelfde route. 

Gevaarlijke migratieroute: Darién Gap

De Darién Gap is een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld. Het gebied is moeilijk begaanbaar, er leven tal van dodelijke dieren en planten en het grootste Colombiaanse kartel maakt er de dienst uit. Zij gebruiken de routes voor drugs, wapen- en mensensmokkel. In vijf tot tien dagen lopen mensen de tocht door de verstikkende hitte, wilde rivieren, moerassen en modder.

Verhalen vluchtelingen Darién Gap

In deze Fight or Flight special worden de tocht en de verhalen van de vluchtelingen in beeld gebracht. Mensen met stuk voor stuk een persoonlijk verhaal en een reden om te vluchten. Een reden die belangrijk genoeg is om hun eigen leven op het spel te zetten. Het doel? De Verenigde Staten bereiken. Daar willen ze een nieuwe toekomst voor zichzelf en hun kinderen opbouwen. Maar zelfs voor de mensen die de Darién Gap overleven is het maar zeer de vraag of dit gedroomde leven in de Verenigde Staten ooit werkelijkheid zal worden.

Sahil Amar Aïssa

Presentator Sahil Amar Aïssa (die we recent op tv zagen in Fight or Flight) vertelt: “Fysiek was dit het moeilijkste dat ik ooit heb gedaan. De wanhoop waar je getuige van bent is zielsverscheurend. Het wordt slechts overtroffen door de ongelofelijke kracht van de individuen en families die we hebben gevolgd. Voormalig advocaten, politieagenten, muzikanten trotseren een week lang de meest verschrikkelijke en lichamelijk slopende omstandigheden in de hoop een betere toekomst in de Verenigde Staten te realiseren. Het feit dat wij Nederlanders met een simpele vlucht diezelfde bestemming kunnen bereiken blijft onbegrijpelijk.”

Diederick Groenewoud

Regisseur Diederick Groenewoud voegt daar aan toe: “Tijdens deze verschrikkelijke tocht werd voor mij nogmaals benadrukt dat elk individu een legitieme reden heeft om te vluchten. Je leven zet je niet zomaar op het spel. Ik vind het onbegrijpelijk dat we deze mensen wegzetten als ‘gelukszoekers’, iets dat we in essentie allemaal zijn. Alleen krijgen sommigen het in hun schoot geworpen terwijl de ander ervoor op de vlucht moet. Ik hoop met deze aflevering dat men meer begrip krijgt voor mensen waarbij dat geluk niet voor het oprapen ligt.”

Fight or Flight Special: ‘Darién Gap kijken

Fight or Flight Special: Darién Gap is te kijken dinsdag 2 mei om 22.15 uur bij BNNVARA op NPO 3. Je kunt Darién Gap terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Woon of verblijf je buiten Nederland en wil je deze documentaire kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Ga vervolgens naar de NPO Start site en start het terugkijken. Je kunt daar ook Fight or Flight terugkijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 mei 2023 /