Factcheckers in Nederland met eigen versie en presentatoren

Het populaire Vlaamse programma Factcheckers – waar recent de laatste aflevering van seizoen 4 van zagen – is vanaf nu ook in Nederland te kijken. De Nederlandse Factcheckers met presentatoren Marijn Frank, Joep van Deudekom en Tim Senders is vanaf donderdag 11 januari 2024 om 21.23 uur wekelijks te kijken bij KRO-NCRV op NPO1. Het eerste seizoen van Factcheckers in Nederland kent zes afleveringen.

Factcheckers Nederland

Elke dag worden we overspoeld met informatie. Theorieën, meningen, of zelfs nepnieuws; in de media en op internet lijkt waarheid of leugen een kwestie van kiezen. Maar hoe zit het nou echt? Zijn feiten nog wel van fabels te onderscheiden? Met een knipoog naar de hedendaagse ‘doe je eigen onderzoek’-internetcultuur verzinnen Marijn Frank, Joep van Deudekom * en Tim Senders hun eigen experimenten, waar ze ook nog eens zelf onderdeel van zijn. De presentatoren hebben één doel: voor eens en voor altijd de waarheid achterhalen. En waar het even kan, laten ze zich bijstaan door mensen die er écht verstand van hebben.

Deze feiten worden gecheckt:

Iedere aflevering komen er drie stellingen aan bod, over onderwerpen die de presentatoren via traditionele en sociale media zijn tegengekomen.

 • Tim Senders vraagt zich in de eerste aflevering af of feromonenparfum hem echt onweerstaanbaar maakt voor vrouwen, zoals de instagramadvertenties hem doen beloven.
 • Marijn Frank heeft een rijbewijs, maar is bang voor andere weggebruikers en durft daarom niet te rijden. Ze is ervan overtuigd dat veel rijbewijsbezitters een tweede keer niet opnieuw slagen. Heeft ze gelijk, dat zie je in de eerste aflevering van Factcheckers Nederland?
 • Joep van Deudekom, die twee keer per week zwemt, is in de tweede aflevering benieuwd of het waar is dat plassen in het zwembad levensgevaarlijk kan zijn.

Andere facts die worden gecheckt zijn:

 • Babyspeeltjes zijn levensgevaarlijk (aflevering 1).
 • Blauw licht op je telefoon verstoort de slaap (aflevering 2).
 • Sporten in de stad is ongezond (aflevering 2).
 • Groeien planten beter als je lief tegen ze praat (aflevering 3).
 • Kun je haargroei stimuleren door rozemarijnolie te gebruiken (aflevering 3).
 • Kun je doodziek worden van je eigen huisdier (aflevering3).
 • De eerste traan van verdriet komt uit je linkeroog (aflevering 4).
 • Dode mensen kunnen milieuvriendelijker begraven worden (aflevering 4).
 • Het is makkelijk te leren om vier minuten je adem in te houden (aflevering 4).
 • Zijn babyfoons een makkelijk doelwit voor hackers (aflevering 5).
 • Zijn kapotte elektrische apparaten makkelijk genoeg te repareren (aflevering 5).
 • Spoort een negatieve of positieve boodschap mensen beter aan om tot actie over te gaan (aflevering 5).
 • Kun je een blaastest omzeilen? (aflevering 6)
 • Duurt wachten met wachtmuziek langer? (aflevering 6)
 • Hoe toegankelijk is het openbaar vervoer voor mensen in een rolstoel? (aflevering 6)

Dát kunnen ze natuurlijk maar op een manier ontdekken. Het dynamische presentatie trio gaat soms heel ver om de proeven te laten slagen. Kortom: een complete remake van de Vlaamse Factcheckers.

Remake Factcheckers

Wat bij de Nederlandse remake van Factcheckers meteen opvalt, is dat zelfs de presentatoren lijken op hun Vlaamse collega’s. Tim Senders heeft echt wat weg van Thomas Vandeveken met zijn krulletjes. En Joep van Deudekom is natuurlijk ‘de oudere man’, zoals ze in Vlaanderen Jan Van Looveren hebben. Andere gelijkenis ze zijn ook beide comedian. Marijn Frank heeft dan weer diezelfde uitstraling als Britt Van Marsenille: vriendelijk, maar haar maken ze niks wijs. Ik ben heel benieuwd hoe dit trio het gaat doen.

Presentatoren ken je van…

Factcheckers NL gemist?

Factcheckers is vanaf donderdag 11 januari zes weken lang te zien rond 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Heb je het programma gemist? Geen probleem: Je kunt ‘m gewoon terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Benieuwd hoe de Nederlandse checkers het er vanaf brengen, dan kun je ook vanuit België naar de remake kijken. Sowieso zit NPO1 in het zenderpakket bij de meeste aanbieders (dit is namelijk de Nederlandse publieke omroep). Maar je kunt ook gebruik maken van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Als je dat gedaan hebt, ga je naar NPO Start.

Factcheckers België kijken

Wil jij Factcheckers België kijken dan kan dit via VRT MAX. Hier vind je alle seizoenen. Wil je vanuit Nederland of een ander land kijken naar Factcheckers België, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet. Lees hier meer over de afleveringen – seizoenen:

Foto: KRO-NCRV – Annemieke van der Togt

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 januari 2024 /