Factcheckers special over geld (seizoen 4 in de maak)

Factcheckers seizoen 4 is op dit moment in de maak. Maar voor we daar van kunnen genieten hebben Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren goed nieuws voor ons. Je kunt vanavond – woensdag 18 januari – om 20.40 uur op Eén en VRT MAX kijken naar de Factcheckers geldspecial. Een special over geld mag volgens de factcheckers in deze financieel lastige tijden niet ontbreken.

Factcheckers Seizoen 4

Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken zijn volop bezig met het vierde seizoen van Factcheckers, maar nu brengen ze al een special van Factcheckers die volledig rond geld draait. Want Vlaanderens bekende feitencheckers kregen bij de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen weer heel wat kijkersvragen en -suggesties binnen. In deze financieel zware tijden waren onderwerpen over geldzaken een terugkerend thema daarbij. Precies daarom besloten de Factcheckers om uitzonderlijk, nog voor de start van het vierde seizoen, een aflevering volledig aan dit thema te wijden.

Wil je op de hoogte blijven van wanneer Factcheckers seizoen 4 op tv is?  Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Factcheckers geldspecial

Op 18 januari keren Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken dus kort terug om te onderzoeken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we ook over onze financiën dagelijks over ons heen krijgen. Hoe gemakkelijk kan je een extra spaarcent bijverdienen? Hoe gewiekst gaan sommige online kredietverstrekkers te werk? Zijn juweliers wel altijd eerlijk bij het aankopen van je oude juwelen? Op deze vragen probeert het trio een antwoord te vinden in de geldspecial van Factcheckers. En om die antwoorden te vinden, gaan ze zelf bijklussen, trekken ze undercover met een juwelenkistje naar goudopkopers en komen ze terecht in een wespennest van online oplichting.   

Geldspecial Factcheckers kijken

Wil je de geldspecial van Factcheckers kijken, dan kan dit op woensdag 18 januari om 20.40 uur op Eén en VRT MAX. Daar kun je ook Factcheckers seizoen 3 terug kijken, die is beschikbaar tot 21 februari 2023. Wil je vanuit een ander land dan België naar VRT MAX kijken? Zorg dan voor een VPN Verbinding, zet ‘m op België en je kunt zo kijken.

En nu terug naar de special over geld van Factcheckers.

Stevige cent bijverdienen

Factcheck: je kan gemakkelijk een stevige cent bijverdienen

In deze dure tijden krijgen heel wat mensen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat heel wat Vlamingen een bijbaantje nemen of zoeken naar een manier om thuis na de uren nog wat extra (spaar)centen te verdienen. Als we het internet mogen geloven, is zo’n extra bron van inkomsten vaak eenvoudig en snel verdiend. Maar klopt dit wel? Wordt een en ander niet te rooskleurig voorgesteld? 

Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken nemen de proef op de som en testen enkele van de meest gesuggereerde, opvallende en simpele manieren om aan extra geld te komen. Jan gaat onder andere bijklussen als tuinman en probeert als docent Nederlands wat bij te verdienen. Britt helpt als flexijobber in een bakkerij en wordt hondenuitlater. En Thomas checkt of het echt zo simpel is om vanuit je luie zetel geld te verdienen door online enquêtes in te vullen.

Jan Van Looveren vertelt: “In ons onderzoek zijn we de gekste dingen tegengekomen. Er zijn manieren van bijverdienen waar ik werkelijk nog ​ nooit over gehoord had… of toch zeker niet dacht dat ze hier ook bij ons zouden bestaan. Zo ontdekte ik dat je tegen betaling wildvreemden kan huren als ‘vriend’. Het lijkt een typisch Japans fenomeen, maar ook hier kan je blijkbaar op deze manier nieuwe vrienden maken… tegen betaling.”

Wil jij bewust met je geld omgaan, dan kun je bijvoorbeeld werken met de Money Planner van PorteRenee.

Kredietverleners oplichters

Factcheck: sommige ‘kredietverleners’ ​ doen er alles aan om je op te lichten 

Wie moeite heeft om de rekeningen te betalen of geconfronteerd wordt met hoge rentevoeten, kan een akkoord sluiten met de bank over de hypotheekaflossing of gaat op zoek naar de voordeligste leenformules. En het is dan dat je moet uitkijken bij welke kredietverlener je dat doet. Want er zijn blijkbaar heel wat malafide kredietverleners actief op het internet. De tijd dat dit soort oplichters op goed geluk en soms ook wat amateuristisch slachtoffers probeerden te maken, lijkt voorbij. Want als de Factcheckers mogen afgaan op wat online circuleert, zouden zogenaamde internetscammers steeds doortrapter te werk gaan. Precies dat zoekt Thomas Vanderveken uit. 

Thomas botst op internationale netwerken, ontdekt verschillende vormen van identiteitsfraude, adresfraude en btw-fraude en komt in een heus oplichters-wespennest terecht. De presentator – die op dit moment ook op tv is met OnderOns – vertelt: “Op een bepaald moment had ik het gevoel dat ik in de scammerswereld geseind stond als gemakkelijk slachtoffer. Je kan het zo gek niet bedenken of het werd wel geprobeerd om mij in de val te lokken om mijn geld te kunnen aftroggelen.”

Goud verkopen

Factcheck: de opkoop van goud verloopt niet altijd eerlijk

Om het einde van de maand te halen of dure energiefacturen te kunnen betalen, verkopen meer en meer mensen hun oude juwelen of geërfde sieraden. Maar volgens verschillende krantenartikelen ga je daarvoor best niet zomaar langs bij de eerste de beste goudopkoper of juwelier. Sommigen zouden immers profiteren van de situatie door oneerlijke prijzen te bieden voor de juwelen. Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren sturen twee redacteurs undercover, met een juwelenkoffertje in de hand, naar verschillende juweliers om na te gaan wat hier precies van aan is.

Britt Van Marsenille: “Je gaat ervan uit dat een juwelier betrouwbaar is als je er je juwelen laat schatten. Toch hebben we ontdekt dat het gewicht van onze juwelen van winkel tot winkel nogal verschilde. En er zijn nog veel meer dingen aan het licht gekomen waar ik echt van ben geschrokken.”

Factcheckers special over geld 

Hoeveel Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken hebben bijverdiend? Of Thomas de malafide kredietverleners heeft ontmaskerd? En welke prijs er geboden werd voor de juwelen van Britt? Dat kom je te weten in de special over geld van Factcheckers op woensdag 18 januari om 20.40 uur op Eén. Kun je niet wachten op Factcheckers seizoen 4, blijf ons dan volgen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 januari 2023 /