Henny Huisman en Marijn Frank terug naar jaren ’90

Henny Huisman en Marijn Frank gaan vanaf vanavond (donderdag 29 oktober) om 21.40 uur op NPO 3 bij de VPRO terug in de tijd voor Een programma over de jaren negentig.

Nineties

Henny Huisman is het historisch geweten van de nieuwe achtdelige serie over de nineties. Vanuit een Chinees-Indisch restaurant interviewt Marijn Frank de hoofdrolspelers van het decennium. Heroïneverslaafden. Panfluiters. Penvriendinnen. En Captain Jack.

Jaren negentig

Een programma over de jaren negentig staat met éénbeen in de moderne tijd en met het andere been in het verleden. Een feest van herkenning voor iedereen boven de dertig en een bron van verbazing voor iedereen die jonger is. Absurditeit, hilariteit, maar ook ontroering kleuren de serie. Een geschiedenisprogramma zoals je het niet eerder zag.

Eurodance

Serieuze popjournalisten hebben zich zelden verdiept in Eurodance. Toch is er een bijzonder verhaal te vertellen over het enige genre popmuziek dat ooit in Europa is ontstaan. Het draait om het wonderlijke verband tussen Captain Jack en de val van het ijzeren gordijn. Te zien op 29 oktober om 21.40 uur.

Erotiek

Pubers van nu hebben porno binnen handbereik in het privédomein van hun slaapkamers. Maar dat is lang niet altijd zo geweest. Henny Huisman moest het in zijn jeugd doen met een balpennetje waarop een pin-up girl stond afgebeeld. Een programma over de jaren negentig blikt terug op het laatste tijdperk voor de komst van het internet. Waar haalden pubers in de jaren negentig hun inspiratie vandaan? Een verhaal over erotische teletekstpagina’s, postordergidsen en pikante kaartspelletjes van de kermis. Te zien op 5 november om 21.40 uur.

Straatleven

In de jaren negentig liepen er allerlei mensen op straat die je nu niet meer tegenkomt. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de panfluitspelers? Waar zijn de zingende Hare Krishna’s gebleven? Waarom zijn de heroïneverslaafden eigenlijk van de straat verdwenen en hoe gaat het sindsdien met de oudere verslaafden? Te zien op 12 november om 21.45 uur.

Analoog

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Het apparaat waarin de twee grote revoluties van de late jaren negentig zijn samengebracht: internet en het mobieltje. In deze aflevering gaat het over de terminale fase van de analoge tijd. Over penvriendinnen, praatpalen en andere vergeten begrippen die je zou kunnen opzoeken in een encyclopedie. Te zien op 19 november om 21.45 uur.

Gabber

Een programma over de jaren negentig kan niet zonder gabbers. De enige Nederlandse jeugdcultuur in de geschiedenis. Niet overgewaaid uit Engeland of Amerika, maar ontstaan in Rotterdam. Midden jaren negentig stonden er gabbers in trainingspakken op alle schoolpleinen. Maar rond ‘99 was het ineens voorbij. Hoe kon de populairste subcultuur van het decennium razendsnel imploderen? Te zien op 26 november om 21.45 uur.

Het lichaam

Ooit was het een schande om je lichaam te beschilderen of te verbouwen, zoiets deden alleen prostituees en zeelui. Maar die taboes zijn in de jaren negentig doorbroken. Rocksterren maakten tattoos populair bij burgers. Piercings ontstegen de SM-kelders en doken ineens op bij pubermeisjes op schoolpleinen. Sindsdien heeft Kim Kardashian die mode naar nieuwe hoogten gestuwd. Het lichaam is een bouwpakket geworden. Te zien op 3 december om 21.45 uur.

Bosnië

De Bosnische oorlog door de ogen van kinderen. Interviewer Marijn kende Bosnië alleen van het Jeugdjournaal en spreekt nu met ‘haar’ toenmalige oorlogsverslaggever Gerri Eickhof. Ze ontvangt ook Bosnische leeftijdsgenoten die vertellen hoe ze als vluchteling probeerden te aarden op een Nederlandse school. En hoe het was om te puberen terwijl om je heen een oorlog uitbreekt? Te zien op 10 december om 21.45 uur.

Chin. Ind. Spec. Rest.

De jaren negentig waren de hoogtijdagen van de Chinees-Indische restaurants. Waar je ook vandaan komt: er was altijd zo’n eethuis in de buurt. Foe yong hai was populair bij arm en rijk. Maar hoe is die succesformule ontstaan? Waarom houden Nederlanders zo van ‘De Chinees’? We proberen het fenomeen beter te begrijpen, voordat het verdwenen is. Te zien op 17 december om 22.20 uur.

Een programma over de jaren negentig is vanaf donderdag 29 oktober wekelijks om 21.40 uur te zien bij de VPRO op NPO 3. Dit is een coproductie van VPRO en Human Factor.

Ik ga zeker kijken, want als kind uit ‘1984 denk ik dat heel wat herkenbare zaken ga zien. En misschien ook wel zaken uit mijn jeugd beter snappen. Ik ben benieuwd. Sowieso is Henny Huisman natuurlijk een fenomeen. Bijzonder om hem weer terug op tv te zien. Want hij is voor mij één van die tv-mannen waar ik vroeger naar keek.

Foto: VPRO – Diederick Bulstra

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 oktober 2020 /