Tussen oorlog en leven: Rudi Vranckx en BV’s naar oorlogsgebied

Rudi Vranckx neemt in de documentaire reeks Tussen oorlog en leven bekende Vlamingen mee naar ‘zijn’ oorlog. Met Maksim Stojanac en Meryem El Mandoudi reist hij naar Oekraïne, met Kristel Verbeke en Otto-Jan Ham naar Libanon en met Wim Lybaert en Erwin Van der Veken naar Israël en de Gazastrook. Tussen oorlog en leven is in herhaling te kijken vanaf donderdag 13 juli 2023 om 20.30 uur op Canvas en te bingewatchen bij VRT MAX.

Dit bericht publiceerde op woensdag 15 februari 2023; het is bijgewerkt op donderdag 13 juli 2023, nu de reeks in herhaling weer op Canvas te kijken is. Afgelopen weken konden we al kijken naar Tussen oorlog en leven seizoen 1.

Rudi Vranckx: 2 nieuwe programma’s over oorlog

Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx verslag en duiding bij grote wereldconflicten. Het afgelopen jaar trok hij naar drie verschillende conflictgebieden: Oekraïne, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden. Hij kwam terug met twee televisiereeksen, ieder met hun eigen insteek: Tussen oorlog en leven voor Eén en De eeuwige oorlog voor Canvas. Drie jaar geleden maakte Rudi al gelijkaardige reeksen over Irak, Somalië en Afghanistan.

Tussen oorlog en leven

Voor het Eén-programma Tussen oorlog en leven neemt Rudi telkens twee boeiende Vlamingen mee naar ‘zijn’ oorlog. Met #LikeMe-acteur Maksim Stojanac en Karrewiet-anker Meryem El Mandoudi reist hij naar Oekraïne, met presentatrice Kristel Verbeke en presentator Otto-Jan Ham naar Libanon en met presentator Wim Lybaert en kinderchirurg Erwin Van der Veken (Topdokters) naar Israël en de Gazastrook. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden. 

Lees verder en ontdek meer over de afleveringen en hoe het Maksim Stojanac, Meryem El Mandoudi, Kristel Verbeke, Otto-Jan Ham, Wim Lybaert en Erwin Van der Veken is bevallen.

Bekende Vlamingen in oorlogsgebied

In de documentaire reeks Tussen oorlog en leven op Eén neemt Rudi Vranckx opnieuw twee bekende gezichten mee naar oorlogsgebied. Deze keer naar Oekraïne, Libanon en Israël en de Gazastrook. Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx als oorlogsjournalist het conflict tot in de huiskamer, maar komt het nieuws nog echt binnen? Raakt het de mensen nog in hun hart?

Kijktip voor wie geïnteresseerd is in het werk van Rudi Vranckx en zijn collega’s: kijk War Junkies op Streamz.

Wat doet oorlog met je?

De verhalen en beelden van oorlog zijn voor Rudi Vranckx als journalist na al die jaren herkenbaar. Maar hoe kijk je naar diezelfde beelden en verhalen als je ze voor de eerste keer met eigen ogen ziet, als je persoonlijk kennismaakt met de mensen die hun leven moeten opbouwen op het puin tussen oorlog en leven? Het wordt niet alleen voor de gasten, maar ook voor de journalist een confronterende reis. Wat doet oorlog met gewone mensen? En hoe komen de verhalen aan bij twee mensen die nooit eerder van zo dichtbij konden zien, horen en voelen wat er zich afspeelt tussen oorlog en leven?

Oorlogsjournalist Rudi Vranckx

Rudi Vranckx vertelt over zijn nieuwe programma: “Zie ik het wel goed, voel ik het wel juist aan? Na dertig jaar oorlogsverslaggeving twijfel ik nog steeds. Raak ik de mensen wel in hun hart? Daarom neem ik twee gasten mee die ik apprecieer. Ik ben benieuwd naar hun blik op mijn oorlog. Om samen op zoek te gaan en de oorlog een gezicht en een stem te geven. Dat is Tussen oorlog en leven.”

Tussen oorlog en leven kijken

Wil je Tussen oorlog en leven kijken, dan kan dit vanaf woensdag 15 februari 2023 om 20.40 uur op Eén. De aflevering is vanaf de dag van uitzending ook op VRT MAX te kijken. Wil je vanuit Nederland (of een ander land) naar deze Vlaamse streamingdienst kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet. Vervolgens kun je via VRT MAX Tussen oorlog en leven terug kijken.

Hieronder lees je meer over de inhoud van de afleveringen:

Oekraïne

In de eerste aflevering trekt Rudi Vranckx samen met Maksim Stojanac* en Meryem El Mandoudi naar het zwaar getroffen Oekraïne. Twee mensen meenemen die nooit eerder in oorlogsgebied waren: dat is zelfs voor Rudi Vranckx spannend. ​ Hoe zullen zij reageren op de heftige beelden en verhalen? Zal al zijn ervaring voldoende zijn om hen te begeleiden en op te vangen waar nodig? Voor Maksim Stojanac wordt het een heel persoonlijke reis. Een groot deel van zijn familie woont in Oekraïne en hij volgt het nieuws op de voet. 

Over de oorlog in Oekraïne schreef Rudi Vranckx al het boek In Oekraïne.

Maksim Stojanac

Maksim Stojanac vertelt: “Heel mijn familie van moederskant woont in Oekraïne, ik dacht te weten wat oorlog betekent. Het maakt me absurd kwaad nu ik het ook van dichtbij heb mogen voelen en zien. Hoe kan dit vandaag nog gebeuren? Ongeloof en immens verdriet is alles wat ik voel.” Maksim Stojanac leerde we kennen als acteur in #LikeMe, maar inmiddels timmert hij ook solo aan de weg. Zo zagen we hem als acteur al in Lisa, won hij BV Darts 2022 en zagen we hem zingen in Tulpen uit Antwerpen en bij Regi – Zwaartekracht live. Hij is genomineerd voor Zomerhit 2023.

Oorlog in Oekraïne

Rudi Vranckx neemt zijn gasten mee naar de totaal vernielde luchthaven van Hostomel, vlakbij Kiev. Van hieruit startte Rusland het offensief, bijna een jaar geleden. Samen volgen ze het spoor van vernieling in de richting van de voorsteden van de hoofdstad. De littekens van de oorlog zijn vers en de verhalen van achterblijvers beklijvend. Het verzet en de vechtlust van de Oekraïners verbaast niet alleen Rudi’s gasten, maar de hele wereld. ​ 

Meryem El Mandoudi

Meryem El Mandoudi vertelt: “Het is waanzin om er middenin te staan. We hebben de oorlog in Oekraïne zo vaak gebracht in Karrewiet en je weet dat het een impact heeft op mensen en vooral kinderen. Maar nu ik hier echt ben, kan ik er alleen maar heel stil van worden.” Je kent Meryem El Mandoudi als presentatrice van Karrewiet. Daarnaast is ze ook journaliste.

Libanon

Libanon is het kruitvat van het Midden-Oosten, alle ingrediënten voor een nieuw conflict zijn ​ aanwezig. Door corruptie zit het land sinds 2019 in een diepe crisis en meer dan de helft van de Libanezen leeft in armoede. In Tripoli, op veertig kilometer van de Syrische grens, toont ​Rudi Vranckx zijn gasten Kristel Verbeke en Otto-Jan Ham wat armoede betekent als de overheid je in de steek laat. Woede en verdriet zijn de ideale brandstof voor extremisme en dus ook voor terreurorganisatie Hezbollah. Rudi neemt Kristel en Otto-Jan mee naar het hart van de organisatie. 

Gevangen tussen oorlog en conflicten

Naast alle interne conflicten, zit Libanon geografisch gevangen tussen de oorlog in Syrië en spanningen tussen Israël en Gaza. Geen enkel land ter wereld vangt in verhouding meer vluchtelingen op dan Libanon. Rudi, Kristel en Otto-Jan worden uitgenodigd in de tent van een Syrisch gezin dat hier al meer dan tien jaar woont. Niemand kan onberoerd blijven bij het zien van zoveel ellende. Toch is het vooral de schoonheid en gastvrijheid die blijft hangen. En die maken van Libanon een verloren paradijs. 

Kristel Verbeke

Kristel Verbeke* vertelt: “Ik ben iemand die overal wel hoop voelt en een lichtpuntje zoekt, maar dat zie ik hier niet. Dat vind ik heel lastig. Het is allemaal zo bruut. Zo rauw.” Recent zag je Kristel Verbeke nog op tv met Zorgen voor Mama.

Otto-Jan Ham

“Je kan een miljoen mensen negeren als je heel hard de andere kant uitkijkt. De overheid in Libanon kan dat en kennelijk kan de internationale gemeenschap dat ook heel goed. We zijn blijkbaar heel goed in staat om de andere kant uit te kijken”, aldus Otto-Jan Ham, die je recent nog zag in Zonder Afspraak en De campus cup 2023. En natuurlijk niet te vergeten Viva La Feta.

Israël en de Gazastrook

Het conflict tussen Joden en Palestijnen, Israël en Gaza lijkt een onoplosbaar vraagstuk. Verschillende oorlogen hebben geleid tot een verdeling van het land, waarbij de Palestijnen zijn verdreven naar wat we vandaag kennen als de bezette Palestijnse gebieden: de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de hermetisch afgesloten Gazastrook. 

Conflict Israël en de Palestijnen

Samen met Wim Lybaert en kinderchirurg Erwin Van der Veken, probeert Rudi de waanzin aan beide kanten te begrijpen. Waarom wil iedereen vrede, maar gelooft niemand nog dat dit mogelijk is na al die jaren van oorlog en geweld. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is een verhaal van David en Goliath: raketten tegen stenen. Het verhaal ook van Jean: een Joodse Belg die samen met zijn gezin in één van de vele Joodse nederzettingen woont aan de rand met de Gazastrook maar ook het verhaal van jonge Palestijnen die blijven vechten voor hun vrijheid vanachter de muur. Rudi en zijn gasten bezoeken een voetbalproject voor jongeren met een geamputeerd been. En Erwin Van der Veken maakt van de gelegenheid gebruik om te helpen bij een operatie. 

Wim Lybaert

Wim Lybaert* deelt zijn bevindingen: “Ze zijn de mensen hier beetje per beetje aan het doodduwen. Jaren, decennia lang in angst moeten leven, kinderen ter wereld brengen en hopen op een betere toekomst, die bij iedere opflakkering van het geweld weer afgenomen wordt. Dat maakt mij kwaad, dat is onmenselijk gewoon.” Recent zag je Wim Lybaert in Het Huis. En in de zomer is hij ook op tv, zowel met herhalingen van De Columbus en een nieuw programma...

Erwin Van der Veken

Kinderchirurg Erwin Van der Veken vertelt: “Wat mij het meest choqueert: het is leed dat mensen elkaar aan doen. Ik zie in mijn vak heel veel leed, maar dat is anders. Hier zie je leed dat absoluut vermijdbaar is. Hoe kunnen mensen elkaar zoiets aandoen? En het blijft maar duren. Ongelofelijk.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 juli 2023 /