Tussen oorlog en leven seizoen 1: met deze BV’s en Rudi Vranckx

Tussen oorlog en leven seizoen 1 wordt deze zomer – donderdag 22 juni 2023 – wekelijks om 20.30 uur op Canvas uitgezonden. In het eerste seizoen neemt Rudi Vranckx verschillende BV’s mee naar oorlogsgebieden. Met Joris Hessels en Dominique Van Malder naar Irak, Katrien De Ruysscher en Geert Van Rampelberg gaan naar Somalië en Cathérine Vandoorne en Wouter Torfs naar Afghanistan. Ontdek hier meer over de afleveringen, die ook allemaal op VRT MAX staan.

Tussen oorlog en leven kijken

Tussen oorlog en leven is in de zomer van 2023 sinds 22 juni 2023 wekelijks om 20.30 uur op Canvas te kijken. De reeks telt drie afleveringen. Aansluitend wordt seizoen 2 uitgezonden. Je kunt Tussen oorlog en leven ook terugkijken via VRT MAX. Daar ontdek je ook de afleveringen uit seizoen 2, die recent nog op tv waren. VRT MAX kun je ook in het buitenland kijken met behulp van een VPN Verbinding, die je op België zet.

Rudi Vranckx

Al meer dan dertig jaar brengt Rudi Vranckx* verslag en duiding bij grote wereldconflicten. Het afgelopen jaar trok hij naar drie verschillende conflictgebieden: Irak, Somalië en Afghanistan. Hij maakte daar niet één, maar twee tv-programma’s. Naast Tussen oorlog en leven, ook De eeuwige oorlog. Als ik over het werk van Rudi Vranckx lees, moet ik ook altijd denken aan de documentaire War Junkies. Als je Streamz hebt, is dat echt een aanrader.

Tussen oorlog en leven seizoen 1

Voor het Eén-programma Tussen oorlog en leven neemt Rudi elke week twee boeiende Vlamingen mee naar ‘zijn’ oorlog. Met Joris Hessels* en Dominique Van Malder* reist hij naar Irak, met actrice Katrien De Ruysscher en acteur Geert Van Rampelberg* naar Somalië, en met Radio 2-presentatrice Cathérine Vandoorne en ondernemer Wouter Torfs* naar Afghanistan. Hoe beleven zij de oorlog wanneer ze er voor het eerst van dichtbij mee geconfronteerd worden? Samen met Rudi Vranckx dompelen ze zich onder in de verhalen van gewone mensen in oorlogsomstandigheden. 

Rudi Vranckx over Tussen oorlog en leven

“Zie ik het wel goed, voel ik het wel juist aan? Na dertig jaar oorlogsverslaggeving twijfel ik nog steeds. Raak ik de mensen wel in hun hart? Daarom neem ik twee gasten mee die ik apprecieer. Ik ben benieuwd naar hun blik op mijn oorlog. Om samen op zoek te gaan en de oorlog een gezicht en een stem te geven. Dat is Tussen oorlog en leven”, aldus Rudi Vranckx.

BV’s Tussen oorlog en leven seizoen 1

De gasten zijn televisiemakers Joris Hessels en Dominique Van Malder (Irak), acteurs Katrien De Ruysscher en Geert Van Rampelberg (Somalië), en radiopresentatrice Cathérine Vandoorne en ondernemer Wouter Torfs (Afghanistan). Dit seizoen werd begin 2020 uitgezonden, maar anno 2023 hebben de BV’s diverse interessante programma’s op hun naam. Een kort overzicht.

  • Joris Hessels zag je recent op tv met het indrukwekkende De weekenden.
  • Dominique Van Malder was de afgelopen weken te zien in de zeer persoonlijke documentaire Patiënt Dompi.
  • Katrien De Ruysscher is niet alleen actrice; ze maakte ook de documentaire Niets gaat over over de busramp.
  • Geert Van Rampelberg blijft wat mij betreft één van de beste Vlaamse acteurs. Op dit moment is hij te zien in Knokke Off, maar denk ook aan Assisen, Zillion en Black Out.
  • Cathérine Vandoorne ken je van De Madammen.
  • Wouter Torfs is een bekende ondernemer. Je kent hem onder andere van Schoenen Torfs.

Oorlog in Irak

Irak is al generaties lang in oorlogen en conflicten verwikkeld. In de jaren ’80 was er de oorlog met Iran en daarna volgden twee oorlogen tegen internationale coalities, de burgeroorlog na de omverwerping van Sadam Hoessein en de strijd tegen Al-Qaeda en IS. 

Joris Hessels en Dominique Van Malder

Naar het front trekken met twee mensen die nooit eerder in oorlogsgebied waren: dat was ook voor Rudi spannend. Hoe zouden zij de reis beleven? Zou al zijn ervaring voldoende zijn om hen te begeleiden en op te vangen waar nodig? Rudi koos er daarom bewust voor om met zijn eerste gasten, Joris Hessels en Dominique Van Malder, naar Irak te gaan, het land dat voor hem haast een tweede thuis is geworden na zijn vele bezoeken in de afgelopen decennia.

Joris Hessels en Dominique Van Malder in Irak

In de door IS volledig vernielde stad Mosul kent Rudi blindelings de weg. Hij maakte er vrienden voor het leven toen hij honderden muziekinstrumenten die door Vlamingen werden geschonken, persoonlijk ging afgeven aan plaatselijke muzikanten. De littekens van de oorlog zijn er nog vers, maar de ontmoetingen innemend en hartelijk. Een ideale combinatie voor een eerste reis met twee gasten die het sinds Radio Gaga gewoon zijn hun hart te openen voor verhalen van anderen.

Dominique Van Malder: Tussen oorlog en leven

“Mijn zoon kan shotten in den hof. Hier is spelen voor een gastje van zijn leeftijd: oud ijzer zoeken op een berg puin. Dat ging rechtstreeks naar mijn hart. Hij heeft zijn vader verloren, moet daar plots zijn gezin onderhouden. Die zijn glimlach, zijn ogen. In no time kwam dat binnen. Ik krijg het nog lastig als ik aan hem denk. Die blik zal ik nooit, nooit vergeten”, aldus Dominique Van Malder.

Oorlog in Somalië

In Somalië woedt al decennia lang een burgeroorlog, sinds president Siad Barre in 1991 de aanval inzette op dissidente clans. De VN-interventie van 1992 (‘Restore Hope’) bracht weinig hoop, het land viel uiteen en wordt nog altijd geteisterd door geweld en terreur van groeperingen als Al-Shabaab.

Al dertig jaar gaat de Somalische bevolking gebukt onder onderdrukking en extremisme. Daarbovenop kampt het Oost-Afrikaanse land met extreme droogtes én overstromingen die het leven op het platteland onmogelijk maken en miljoenen inwoners tot vluchten dwingen.

Katrien De Ruysscher en Geert Van Rampelberg

Het zijn die mensen die Katrien De Ruysscher tijdens haar vrijwilligerswerk in asielcentrum Het Parelstrand in Lommel ontmoette. Samen met haar goede vriend Geert Van Rampelberg wil ze ontdekken wat deze vluchtelingen precies achterlieten. Katrien en Geert zien een ontredderd land met een machteloos bestuur dat er niet in slaagt de problemen aan te pakken. Het leverde Somalië het weinig te benijden etiket van failed state op.

Katrien De Ruysscher en Geert Van Rampelberg in Somalië

Toch toont Rudi hen hoe oorlog ook een onvoorstelbare kracht en hoop in mensen naar boven kan brengen. Een Somalische kok die naar Engeland vluchtte en weer terugkeerde naar zijn vaderland om daar een restaurant te openen, bijvoorbeeld, ook al werd dat al meermaals door Al-Shabaab geviseerd.

Geert Van Rampelberg: Tussen oorlog en leven

“Rudi stelt mij de ongelofelijke vraag om naar Somalië te gaan. Ik had nee kunnen zeggen, maar ik heb toegezegd. Naarmate de dag om te vertrekken naderde, sloeg de twijfel toe. En ook de angst. Dat is iets wat ik niet ken: in angst leven. De twee dagen voor mijn vertrek dacht ik: ‘Waarom ga ik daar eigenlijk naartoe?’ Ik botste op iets voyeuristisch dat ik bij mezelf detecteerde, maar ook een grote nieuwsgierigheid. Ik hoopte dat het iets zou openen in mijn hoofd, dat ik de wereld opnieuw een klein beetje meer zou begrijpen. Of net nog minder.”, aldus Geert Van Rampelberg.

Oorlog in Afghanistan

Ook Afghanistan wordt al tientallen jaren verscheurd door geweld. Van 1979 tot 1989 vocht de Sovjet-Unie er tegen de moedjahedien (islamitische verzetsstrijders), die daarna elkaar bekampten tot de taliban de bovenhand haalde. Na 9/11 vielen de Amerikanen het land in oktober 2001 binnen.

De taliban mogen intussen dan wel verdreven zijn uit Kabul, ze maken er het dagelijkse leven vandaag nog altijd onveilig. Aanslagen teisteren de Afghaanse hoofdstad. Bovendien heersen de taliban nog steeds over ongeveer de helft van de rest van het land. In dat territorium leggen ze een levenswijze op die de vrouw volledig onderdrukt.

Cathérine Vandoorne en Wouter Torfs

Net dat onrecht maakt Cathérine Vandoorne, Radio 2-presentatrice en goede vriendin van Rudi, heel boos. Samen met haar regelmatige studiogast en vriend Wouter Torfs wil ze uitzoeken wat de tol van die decennialange oorlog op de Afghaanse bevolking is, en hoe vrouwen omgaan met de vele regels die hen worden opgelegd.

Cathérine Vandoorne: Tussen oorlog en leven

“Ik dacht dat ik heel breeddenkend was. Toch betrapte ik mezelf op vooroordelen toen ik aan een Afghaanse jongeman vroeg waarom hij niet gewoon een theetje ging drinken met een jongedame als eerste date. Hij antwoordde me dat hij geslagen zou worden door zijn vader als hij een vrouw uit haar huis haalde. We denken dat we veel weten, maar eigenlijk kijken we veel te veel vanuit onze eigen blik naar die situatie”, aldus Cathérine Vandoorne.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 juni 2023 /