Oranje helmen in Turkije: reportage over USAR-team

Het Nederlandse USAR-team trok een dag na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië naar het getroffen gebied. Hier gaan ze in het rampgebied op zoek naar overlevenden. Journalist Geertjan Lassche reist met ze mee en heeft de reportage Oranje helmen in Turkije gemaakt, die vanaf (dinsdag 14 februari 2023) om 21.10 uur te kijken is op NPO1.

USAR-team

USAR-leden werken bij de Brandweer, Ambulancedienst, Nationale Politie, Defensie of Medisch Centrum Haaglanden. De specifieke kennis en ervaring die ze daar opdoen, nemen ze mee naar USAR.NL. Dit team is een gespecialiseerd team, dat ingezet kan worden bij zware, complexe reddingsoperaties. Ze staan bij de Verenigde Naties geclassificeerd als heavy team.

Uitrusting USAR-team

Dit team is zo toegerust dat het beroep op lokale hulpbronnen rond de plaats van de ramp beperkt blijft. Ze kunnen zelfs 10 dagen selfsupporting zijn met hun speciale trailer, die alle benodigdheden bevat om zoek- en reddingsacties uit te voeren. Daarnaast zien we dat ze hun uitrusting vervolgens ook schenken; zo hebben ze nu een tentenkamp, aggregaten, verlichting, brandstof en veel andere zaken geschoten aan Oxfam Novib om de slachtoffers van de aardbeving in Hatay te helpen.

Oranje helmen in Turkije

Hoe ze precies te werk gaan, zien we in de reportage Oranje helmen in Turkije. Journalist Geertjan Lassche reisde met hen mee om verslag te doen van de situatie. Ze vertrokken een dag na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië naar het rampgebied, op zoek naar overlevenden. Het USAR team heeft tijdens hun aanwezigheid twaalf mensen kunnen redden, maar er staat ook heel veel onmacht en verdriet tegenover bij het bergen van slachtoffers, die de aardbeving niet overleefd hebben.

Geertjan Lassche

Journalist en documentairemaker Geertjan Lassche maakte eerder onder andere de serie Break Free, de documentaire Jongens van de Bouw en de corona-reeks Frontberichten. Voor dat laatste werd hij in 2020 uitgeroepen tot Journalist van het jaar. Maar je kent hem ook van de documentaire Louis.

Documentaire over USAR-team kijken

Wil je deze reportage / documentaire over het USAR-team kijken, dan kan dit op dinsdag 14 februari 2023 om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO1. Je kunt dit aansluitend ook (terug) kijken via NPO Plus of NPO Start. Vanuit het buitenland kun je NPO Start gebruiken als je een VPN Verbinding hebt, die je op Nederland zet.

Foto: Geertjan Lassche

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 februari 2023 /