Wim Lybaert in Het Huis (2022) met Eric Goens

Wim Lybaert is de eerste gast in Het Huis (2022). Eric Goens pikt de programmamaker op met zijn oldtimerbusje in Brugge. Met een grote glimlach en een grote portie stress doet Wim Lybaert de deur open. “Ik slaap al een week niet. Maar ik heb goed eten en drank mee”, lacht Wim. “Ik ga eindelijk nog eens goed eten in Het huis”, zegt Eric vol goede hoop.

Ontdek hier alle gasten uit Het Huis 2022, seizoen 8.

Wim Lybaert in Het Huis

Wim Lybaert werkt eerst achter de schermen mee aan programma’s als Man bijt hond, Meneer Doktoor en Nonkel Pater. Tot hij samen met Arnaut Hauben voor Man Bijt Hond in honderd dagen 2500 kilometer naar Compostela wandelde. Ze maakten er reportages over en de documentaire Weg naar Compostela. Vanaf dat moment ging hij zelf steeds meer maken; zo kreeg hij op VIER in 2013 zijn eigen moestuin programma. Er volgden nog veel programma’s (en diverse boeken) over tuinieren. Maar waar we hem anno 2022 natuurlijk van kennen is De Columbus. Het programma waarin Wim Lybaert – in zijn Columbus – telkens enkele dagen op pad gaat met een bekende Vlaming. Helaas was het vierde, het laatste seizoen van De Columbus.

Ken jij het boek Columbussen zonder bus al dat bij de reeks hoort?

Sint-Lodewijkscollege in Brugge

Maar nu terug naar Het Huis 2022: De rit naar Het Huis voert Wim Lybaert en Eric Goens langs het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Daar ging de tv-maker twaalf jaar lang naar school. “Ik was met de hakken over de sloot geslaagd, maar ik had de grootste onderscheiding in plantrekkerij.” Geen enkele quote typeert Wim beter. Door hard te werken en veel te proberen is hij de man geworden die hij nu is.

Klokkenspel

Bij aankomst in Het huis wacht er al een eerste verrassing op Wim Lybaert: een klokkenspel. “Ik zat vroeger in een koor. Het is wel veertig jaar geleden dat ik dat gespeeld heb.” Tot zijn enorme verbazing heeft Eric Goens beelden van zijn optreden in 1980. “Je bent zot. Dat je dat gevonden hebt? Ik ben sprakeloos!”

Wim Lybaert verlegen

​Hoewel Wim Lybaert steeds de grote, gezellige verteller lijkt, was hij als kleine jongen verlegen en mensenschuw. “Dat heeft tot mijn zeventiende geduurd. Ik durfde niets uit te spreken. Maar ik heb dat nu nog hoor. De Columbus is zelfkastijding voor mij. Na die opnames ben ik ook uitgeput omdat ik oversociaal ben geweest.” ​

Wim Lybaert was neerslachtig

Iedereen kent Wim Lybaert als succesvol programmamaker, maar het is niet te bevatten wat een waslijst aan jobs Wim heeft gehad: fabrieksarbeider, klankman, monteur, regisseur, filmoperateur… Hij werd er zelfs neerslachtig van. “Ik vond niets in mijn leven om me in vast te bijten. Je voelt je een loser. Ik heb vaak twee jobs tegelijkertijd gedaan. Ik heb ooit gevraagd om mijn twee weken van 38 werkuren in één week te mogen doen. Dan werkte ik de eerste week 76 uur, zodat ik de tweede week nog een andere job kon doen. Pas bij Woestijnvis, waar ik omringd werd door veel creatieve mensen, zagen ze waar ik echt goed in was.”

Kleine Wim wilde een bus

Toch wist de tv-maker al van jongs af wat hij in zijn leven wou doen, zelfs over De Columbus had hij al nagedacht. In de kinderkamer vindt hij een opstel terug uit de lagere school. Toen al schreef kleine Wim Lybaert dat hij later een grote bus met een fornuis wou. “Dit is ongelooflijk. Hierin staan alle dingen waar ik nu nog mee bezig ben.”

Mystery guest

Meteen na de kinderkamer verrast de mystery guest Wim Lybaert met een aperitiefconcert dat hem tot tranen toe beroert. Het is het begin van een gezellige avond. Welk kattenkwaad heeft hij uitgehaald op het uiterst katholieke Sint-Lodewijkscollege? Welke rol heeft zijn oom Jan gespeeld in zijn leven? Wat liep er mis bij de allereerste uitzending van Focus TV? En waar kan de immer brave presentator kwaad van worden?

Rol van religie

Na een bont diner boordevol anekdotes trekken de presentator en zijn gast naar de boomhut. Wim Lybaert vertelt er over het belang van religie in zijn leven. Wim Lybaert is volgens Eric Goens een van de meest gelaagde gasten die hij ooit ontvangen heeft in Het huis. “Je krijgt je niet in een kotje”, sluit Eric Goens af.

Het Huis kijken

Het Huis is iedere maandagavond – vanaf maandag 12 december – om 20.40 uur te kijken op Eén. Wil je de afleveringen terug kijken, dan kan dit via VRT MAX. Sterker: de nieuwste aflevering van Wim Lybaert staat zelfs al online. Daarnaast kun je ooit Het Huis seizoen 7 terug kijken. Wil je vanuit Nederland de afleveringen terug kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding en zet de server op België, voordat je naar de VRT MAX site gaat.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 december 2022 /