Wielrennen kijken op tv bij Sporza – agenda voorjaarsklassiekers

Wielrennen kijken op tv; dat kan in het voorjaar van 2023 weer bij Sporza op Eén. Tal van voorjaarsklassiekers zijn de aankomende tijd op tv te kijken: van Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 25 februari tot Luik – Bastenaken – Luik op zondag 23 april. Niet alleen de wedstrijden van de mannen zijn te volgen; ook de wedstrijden van de vrouwen (11 in totaal) volg je bij Sporza zowel online als op radio en tv. En dan zijn er nog tal van programma’s en documentaire omheen.

Lees ook: Documentaire All-In: Team Jumbo-Visma must see op Prime Video

Wielrennen voorjaar 2023 op tv

Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn er klaar voor. Dat hebben we begin deze maand nog gezien op het WK veldrijden. Maar er zijn nog een hele rist andere toppers die zich tijdens het wielervoorjaar willen tonen, van de Sloveense hardrijders Tadej Pogačar en Matej Mohorič over Tom Pidcock, Julian Alaphilippe en Biniam Girmay tot Yves Lampaert, de jonge Arnaud De Lie en Jasper Philipsen. Je kunt naar al hun verrichtingen kijken tijdens het wielrennen bij Sporza in voorjaar 2023.

Leestip: Topsporters zijn CEO’s.

Vrouwenwielrennen op tv

Bij de vrouwen duimen we natuurlijk voor Lotte Kopecky (SD Worx), maar zij zal ook dit jaar rekening moeten houden met het sterke Nederlandse legioen van Marianne Vos, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en co. En laten we ook niet de Italiaanse toppers Elisa Balsamo, Marta Cavalli en Elisa Longo Borghini vergeten. Het vrouwenwielrennen op tv kijken kan ook bij Sporza; in totaal worden er twaalf voorjaarsklassiekers voor vrouwen uitgezonden.

Wielrennen op tv kijken

De meeste voorjaarsklassiekers worden rechtstreeks uitgezonden op Eén. Bij de belangrijkste voorjaarsklassiekers is er ook een omkaderingsprogramma. Het commentaar bij de mannen wordt verzorgd door Karl Vannieuwkerke of Renaat Schotte en José De Cauwer. Bij de vrouwen zijn Ruben Van Gucht (die eerder een zeer interessant programma maakten over vrouwen & topsport) en Ine Beyen de vaste commentatoren. Op Radio 1 zorgt Christophe Vandegoor voor het commentaar.

Omloop Het Nieuwsblad

Het klassieke wielervoorjaar wordt op zaterdag 25 februari op gang geschoten met de Omloop Het Nieuwsblad. De rechtstreekse uitzending op Eén begint om 13.30 u. Maarten Vangramberen zorgt voor de omkadering. ​ Daags daarna is er Kuurne – Brussel – Kuurne, in Sporza Zondag op Eén, vanaf 13.30 u. 

Eén en Canvas kun je in Nederland gewoon als reguliere tv-zender ontvangen. Heb je die niet meer, kijk dan via VRT MAX. Zorg dan wel voor een VPN Verbinding, die je eerst op België zet.

Ronde van Vlaanderen op tv kijken

De Ronde van Vlaanderen kun je op zondag 2 april natuurlijk ook op tv kijken bij Sporza. Om 09.15 uur start de uitzending op Eén. Tijdens het VRT NWS journaal om 13.00 uur gaat de wedstrijd verder op Canvas. Om vervolgens vanaf 13.30 uur weer verder uit te zenden op Eén. Vanaf 15.00 uur kun je vervolgens op zowel Eén als Canvas kijken. Op Eén kun je kijken naar de Ronde van Vlaanderen voor mannen. Op Canvas volg je de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. En ’s avonds zal er in Sportweekend natuurlijk ook aandacht voor zijn. De week voorafgaand aan De Ronde kon je kijken naar Vive le Vélo, leve de Ronde.

Meer wielrennen op tv kijken

Uiteraard zorgt Sporza ook voor duiding en achtergrond bij de koers, bijvoorbeeld met Podcast Wielerclub Wattage. Canvas kijkt in de zesdelige reeks Patrick Lefevere, Godfather van de koers achter de schermen van het peloton en in de ziel van de peetvader van het Belgische wielrennen. Vanaf woensdag 8 maart op tv te kijken. Daarnaast zoomt de Sporza-podcast De Tribune eveneens geregeld in op het wielervoorjaar, onder meer met deze voorjaarsspecial met Karl Vannnieuwkerke, José De Cauwer en Ine Beyen. Als je ons blijft volgen, dan mis je niks. De links naar onze social media kanalen ontdek je onderaan dit artikel.

Documentaire wielerploeg

In maart 2023 verschijnen er daarnaast verschillende documentaires over profploegen op Prime Video. Blijf ons volgen via onderstaande social media, zodat je meer over de programma’s leest als het zover is. Natuurlijk werken we dit artikel dan ook bij, zodat je op de linkjes kunt klikken naar meer informatie over de documentaires. 

Voorjaarsklassiekers wielrennen op tv (agenda)

 • zaterdag 25 februari: Omloop Het Nieuwsblad ​ (mannen en vrouwen – met omkadering)
 • zondag 26 februari: Kuurne – Brussel ​ – Kuurne
 • dinsdag 28 februari: GP Le Samyn (mannen en vrouwen)
 • zaterdag 4 maart: Strade Bianche (mannen en vrouwen)
 • zondag 5 maart: Grote Prijs Jean-Pierre Monseré (commentaar Christophe Vandegoor en Sven Nys)
 • zondag 5 tot zondag 12 maart: Parijs – Nice (commentaar Renaat Schotte en José De Cauwer)
 • woensdag 15 maart: Nokere Koerse (mannen en vrouwen)
 • woensdag 22 maart: Brugge – De Panne Classic (mannen)
 • donderdag 23 maart: Brugge – De Panne Classic (vrouwen)
 • vrijdag 24 maart: E3 Saxo Bank Classic
 • zondag 26 maart: Gent – Wevelgem (mannen en vrouwen – met omkadering)
 • woensdag 29 maart: Dwars door Vlaanderen
 • zondag 2 april: Ronde van Vlaanderen (mannen en vrouwen – met omkadering)
 • woensdag 5 april: Scheldeprijs
 • zaterdag 8 april: Parijs – Roubaix (vrouwen)
 • zondag 9 april: Parijs – Roubaix (mannen)
 • woensdag 12 april: De Brabantse Pijl
 • zondag 16 april: Amstel God Race (mannen en vrouwen)
 • woensdag 19 april: De Waalse Pijl (mannen en vrouwen)
 • zondag 23 april: Luik – Bastenaken – Luik (mannen en vrouwen)

Sporza Wielermanager

Wil je ook eens in de huid van Patrick Lefevere of een andere ploegleider kruipen? Dat kan met de Sporza Wielermanager. ​ Met die app kan iedereen zijn eigen wielerteam van 20 renners samenstellen. Voor elke wedstrijd kies je 12 van je 20 renners. ​ Aan de hand van de resultaten van jouw team kan je je wielerkennis een heel voorjaar lang meten met die van je vrienden of collega’s.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 februari 2023 /