Tussen Kunst en Kitsch 2023 met deze items…

Tussen Kunst en Kitsch wordt al meer dan tien jaar uitgezonden; en ook nu start weer een nieuw seizoen. Ontdek hier meer over seizoen 2023 dat vanavond – maandag 27 maart – om 21.25 uur van start gaat op NPO1. Frits Sissing presenteert ook Tussen Kunst en Kitsch 2023, waarin onder andere de volgende items worden besproken…

Tussen Kunst en Kitsch 2023

De opnames van dit seizoen vonden plaats op diverse plaatsen. We zien Frits Sissing en de experts van Tussen Kunst en Kitsch de eerste aflevering in het HEM. Verder zien we Kasteel Groeneveld, Het Markiezenhof, Groningen Museum en Het Scheepvaartmuseum.

Presentator Frits Sissing zagen we recent nog in Op zoek naar… Danny & Sandy (Grease).

Bijzondere items

Meer dan twintig jaar had de vader van de eigenaar een stilleven met bloemen in vaas in zijn bezit en hij dacht dat het een echte Sluijters is. Nu hij overleden is, vertelt expert Pieter Jorissen* in het HEM dat het ook echt zo is. Een zilveren bokaal, gemaakt door Jean-Baptiste-Gustave Odiot, wordt getaxeerd door Emiel Aardewerk. Expert Jaap Polak taxeert een tempelschildering met daarop afgebeeld een scène uit de Smaradhana. Verder een bijzondere uitgave van een kinderboek van kunstenaar Nelly Bodenheim* en expert Remco van Leeuwen buigt zich over een wijn- of bierkannetje dat ooit in Leiden is gevonden.

Ijsbeker en kometenbeker

De inbrenger van de ijsbeker en kometenbeker zocht vanaf zijn veertiende al naar scherven en pijpenkoppen. Onder andere dankzij hem is er een archeologische dienst in Alkmaar gekomen. Hoeveel zijn deze vondsten van de amateur-archeoloog waard? Expert Kitty Laméris* taxeert in Museum Kasteel Groeneveld de bekers. Een bijzondere ring die van de grootmoeder van de eigenaresse is geweest, wordt getaxeerd door expert Titia Reuser en expert Wim Bouwman buigt zich over een beeld uit een Malanggan ceremonie.

Wat is het waard…

In Tussen Kunst en Kitsch aflevering 3 zien we de volgende zaken… Het schilderij, met Maghazni op een paard, is volgens expert Pieter Jorissen gemaakt door Victor Eeckhout. De kunstenaar was gefascineerd door het Midden-Oosten. Zodra het oriëntalisme weer in de mode is, zal de waarde stijgen. Een bijzonder tegeltableau met Mozes is uniek en van uitzonderlijke kwaliteit, vertelt expert Kitty Laméris in het Markiezenhof. Expert Martijn Akkerman* taxeert een ring, die lijkt op een taartje. Een kop en schotel, bedoeld als siergoed in China, wordt door expert Tom Angevaren besproken. En hoeveel is een speeldoos waard die tegenwoordig als decoratie in een winkeltje met antiek, curiosa en ‘andere oude meuk’ staat?

Van bijl tot schilderij

Expert Karl Stimm buigt zich in het Groninger Museum over een bijl die door de eigenaar onder de grond gevonden is. Een typische Drentse variant. Willem de Winter taxeert een schilderij van Ben Walrecht, Jim van der Meer Mohr* krijgt een portretschilderij van Berend Kunst in handen. Een zilveren schrijfveer, of prijspen, is ooit aan de grootvader van de huidige eigenaar cadeau gedaan bij zijn vertrek als wethouder van Amsterdam. De prijspen is in goede staat. Esther Aardewerk vertelt hoeveel deze nu waard is. Fred Kats taxeert een Culpepper microscoop. Uniek is dat er aan de onderkant een holle spiegel zit en aan de bovenkant een vergrootglas.

Van bijzondere schilderijen tot roskam

Twee bijzondere schilderijen worden getaxeerd in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Een erfstuk, het zeegezicht, dat al vanaf voor de oorlog in de familie zit en een schilderij van een jong stel met een hond. Experts Paul van Rosmalen en Willem Jan Hoogsteder vertellen over de kunstwerken. Een sculptuur van Madonna en kind is in zeldzaam goede staat. Expert Jan Beekhuizen vertelt hoe je kunt zien dat deze oorspronkelijk uit Antwerpen komt. Verder een zeldzame rooskan, waarvan een soortgelijke in het Rijksmuseum staat. Kan expert Robert Aronson een inschatting van de waarde maken?

IJslepel en Chinees voorouderportret

De ijslepel uit 1760 erft meneer van zijn Friese moeder. Volgens Emiel Aardewerk stamt deze uit de tijd dat er nog strenge winters waren. Je kon heen en weer van Friesland naar Hoorn schaatsen, in één dag. Bij zo’n tocht nam men een souvenir mee, zoals deze lepel. In Louwman Museum Den Haag taxeert Wim Bouwman een voorouderportret uit China. In China is voorouderverering een belangrijk doctrine. Als ouders overlijden, gaat men er vanuit dat deze nog in het hiernamaals zijn. Willem de Winter bekijkt een schilderij dat gemaakt is door Wim Oepts. Hij staat bekend om zijn felgekleurde schilderijen van landschappen van het zuidelijke Frankrijk.

Han Xiangzi: beschermer van dwarsfluit spelers

En ook op donderdag 4 mei is er een aflevering:

In Het Scheepvaartmuseum Amsterdam taxeert expert Jaap Polak een beeld van speksteen. Het blijkt een heel bijzonder vroeg exemplaar te zijn dat valt onder de beeldhouwkunst van China. Afgebeeld is een van de acht onsterfelijken uit het Taoïstische pantheon: Han Xiangzi. Han Xiangzi wordt altijd afgebeeld als hij op zijn fluit speelt en daarom is hij de beschermer van de dwarsfluit spelers. Pieter Jorissen bekijkt in Museum Bonnefanten Maastricht een schilderij, gemaakt door Willem Bastiaan Tholen. Tholen was een natuurmens en gefascineerd door alle schakeringen groen.

En vervolgens gaan de afleveringen weer verder op maandag; hier meer over de aflevering van maandag 8 mei 2023.

Van kaarsensnuiter tot A beast-drawn man

Expert Emiel Aardewerk taxeert in Louwman Museum Den Haag een kaarsensnuiter uit 1733 met een schaar in standaard. Kaarsensnuiters uit deze periode in Groningen zijn zeldzaam. Het is van goede kwaliteit. Bas Hesselink neemt in het Spoorwegmuseum Utrecht het boek A beast-drawn man met losse litho’s van Karel Appel onder de loep. De grootvader van meneer was bevriend met de schrijver Bert Schierbeek. Het is een livre d’artiste: een kunstenaarsboek, een samenwerking tussen een schrijver en een schilder. Complete boeken worden steeds zeldzamer omdat de litho’s vaak los worden geveild. Hoeveel geld is het nu waard?

Tussen Kunst en Kitsch kijken

Tussen Kunst en Kitsch 2023 start op maandag 27 maart om 21.25 uur op NPO1 (na Het Hoge Noorden). Wist je dat je de afleveringen ook kunt kijken via NPO Plus en NPO Start? Je kunt hier de afleveringen vinden vanaf 2010. Wil je dit buiten Nederland bekijken? Dat kan! Zorg voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar de NPO Start site.

Foto: AVROTROS – Michel Schnater

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 mei 2023 /