Niels Albert, Julie Van den Steen en andere BV’s gaan zorg in
Niels Albert, Julie Van den Steen, Sean Dhondt, Laura Tesoro en Bart Kaël zien we in Een echte job seizoen 1 Wekenlang draaien ze mee op verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Eerst volgt een intensieve opleiding en daarna start het werken in het ritme van verpleegkundigen met vroege, late en nachtshiften. Het programma was vanaf 2 september 2020 op VTM te zien; sinds 21 februari 2023 zijn de aflevering in herhaling op tv te kijken.
Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken in de zomer van 2020; op dinsdag 7 maart heeft het een uitgebreide update gekregen, omdat Een Echte Job seizoen 1 in herhaling op tv is.
Een Echte job seizoen 1
Een Echte job seizoen 1 met Niels Albert, Julie Van den Steen, Sean Dhondt, Laura Tesoro en Bart Kaël is in herhaling weer op tv te kijken. Daarnaast kun je via VTM GO ook de andere seizoenen kijken. Inmiddels heeft de reeks namelijk drie seizoenen en ook in Nederland zijn er twee seizoenen (waarvan je er eentje in België kon zien, omdat Philippe Geubels in Nederland meedeed). Lees alles over:
- Een echte job seizoen 2
- Een echte job seizoen 3
- BN-ers in het ziekenhuis: Leren van de helden in de zorg (seizoen 1 in Nederland)
- Een Echte Job NL (seizoen 2 van BN-ers in het ziekenhuis: leren van de helden)
Onderstaande het bericht dat ik 10 juni 2020 schreef voor Een Echte Job seizoen 1, de deelnemers en de inhoudt van de afleveringen.
Een echte job: BV’s in de zorg
Afgelopen maanden stonden we met z’n allen om 20 uur op de stoep. Handen op elkaar en klappen maar. In elke straat wapperden witte doeken. ‘Dank je voor onze zorg.’ Vanaf 2 september laat VTM bekende Vlamingen zelf in de huid kruipen van verpleegkundigen in het nieuwe programma Een echte job. Hoe ervaren ze het om zelf mee te draaien als verpleegkundige? Hoe beleven ze hun intensieve stage? Hebben ze misschien hun roeping gemist? Een aantal bekende Vlamingen zullen wekenlang intensief meedraaien op een afdeling van een ziekenhuis: van geriatrie tot oncologie en materniteit.
Sean Dhondt
“Als ik op de radio eens een fout nummer opzet of een presentatie niet goed doe, dan doe je het opnieuw of je lacht eens. ‘Ja, het was live en het is gebeurd. Ik ben op m’n bek gegaan’. Maar het verschil met onze job is: verpleegkundigen hebben die speelruimte niet”, aldus Sean Dhondt, die je kent als presentator en zanger (vorig jaar zat hij nog in Liefde voor Muziek).
Julie Van den Steen
Julie Van den Steen en Niels Albert zijn niet toevallig gekozen. Ze hebben elk een eigen reden om in de zorg te duiken. “Mijn ouders zijn thuisverplegers en ook mijn zus is verpleegkundige. Dat ik nu voor even zelf in de zorg stap, is het ultieme eerbetoon aan mijn ouders. Ik kon hen niet opvolgen zoals mijn zus dat deed. Daarvoor moet je blijkbaar tegen bloed kunnen zonder flauw te vallen (lacht). Het is een echte roeping en daar heb ik respect voor zolang ik me kan herinneren. Ik hoop hen vooral trots te maken door dit programma”, legt Julie Van den Steen uit. Deze dame zien we steeds vaker op tv. Zo zit ze in het panel van The Masked Singer in België, dat wordt gepresenteerd door Niels Destadsbader.
Niels Albert
Ook Niels Albert weet hoe belangrijk verpleegkundigen zijn als je ze plots echt nodig hebt: “Ik heb oneindig veel respect voor verpleegkundigen en wil deze kans met beide handen grijpen. Veel mensen verwachten dit niet van me, maar dit is echt iets voor mij. Ik heb in de koers veel dingen gezien, dus ik ben best wel wat gewoon. En ik heb de zorgsector zelf ook heel erg hard nodig gehad bij mijn hartproblemen. Ik heb daarvoor vaak in het ziekenhuis gelegen en ik bewonder hoe die mensen zichzelf wegcijferen om anderen te helpen”, vertelt Niels Albert.
Een echte job voor Sean Dhondt, Laura Tesoro en Bart Kaëll
De andere bekende Vlamingen die de zorg in gaan voor Een echte job zijn Sean Dhondt, Laura Tesoro en Bart Kaëll. Bart Kaëll en Laura Tesoro kennen elkaar nog van vorig; toen zaten ze samen in Liefde voor muziek. Sean Dhondt was dit jaar in Liefde voor Muziek te zien. Nu er door het coronavirus toch minder optredens zijn, is dit een mooie invulling van de tijd.
Meedraaien in UZ Gent
Net als Niels Alber en Julie Van den Steen draaien Bart Kaëll, Laura Tesoro en Sean Dhondt drie weken lang intensief mee op een afdeling van het UZ Gent. Van geriatrie, orthopedie tot materniteit – overal gaan de BV’s aan de slag. Ze leven en werken mee op het ritme van verpleegkundigen.
Julie Van den Steen op materniteit
Julie Van den Steen staat tijdens haar stage aan de bron van nieuw leven op de afdeling materniteit. Ze ondersteunt er kersverse ouders, verzorgt baby’s tijdens hun eerste minuten op deze wereld en komt ook in aanraking met vroeggeboortes. “Materniteit is echt niet alleen rozengeur en maneschijn. Dat was een enorme reality check. Die te vroeg geboren baby’s…dat brak mijn hart. En wat die mama’s ook niet moeten meemaken… Ik kan me dat gewoon niet voorstellen.”
“Weet je wat mijn probleem is, als ik ongemakkelijk ben en op momenten dat het niet mag, dan begin ik te lachen. Ik heb dat op begrafenissen, als ik ruzie heb en ik had dat tijdens de les toen we uitleg kregen over het wassen van patiënten. Dat wordt echt een probleem”, aldus Julie Van den Steen (anno 2023 is ze te zien als speurder in The Masked Singer).
Bart Kaëll: urologie, gynaecologie en plastische heelkunde
Bart Kaëll staat op de afdeling urologie, gynaecologie en plastische heelkunde. Een heel diverse afdeling dus met veel variatie. “Het is een enorm boeiende afdeling. Ik heb grote ogen getrokken. Voor ik begon, had ik schrik van wonden en bloed. Maar ja, toen stond ik daar en keek ik er naar. Alleen het emotionele aspect was een rollercoaster, maar ik heb me wel snel aangepast.”
Ook de grote hoeveelheid theorie waarmee ze overspoeld worden, zorgt voor de nodige twijfels: “Waar ik het soms moeilijk mee heb, is heel veel leerstof tegelijkertijd krijgen. Je moet super geconcentreerd zijn”, vertelt Bart Kaëll, die je begin 2023 nog zag in Luc De Musical.
Niels Albert op afdeling orthopedie en traumatologie
Niels Albert weet als geen ander hoe belangrijk beweging is en hoe zwaar de impact van een lichamelijk letsel kan zijn. Hij gaat aan de slag op de afdeling Orthopedie & Traumatologie waar gewrichten, botten, pezen en spieren centraal staan. “Je kan duizenden scenario’s voorbereiden, maar je weet toch niet wat er gaat komen”, aldus de voormalig wielrenner.
“Voor mij is het meer het doen in plaats van het studeren. Ik heb al zo vaak voor stresssituaties gestaan, dat ik echt wel heel rustig kan blijven:, vertelt Niels Albert.
Laura Tesoro op afdeling Geriatrie UZ Gent
Laura Tesoro is de jongste deelnemer in Een echte job. Zij ontfermt zich over de oudsten onder ons op de dienst Geriatrie. Ze ontdekt al snel dat geriatrie veel meer is dan enkel oudere mensen verzorgen. “Het is ongelofelijk op hoeveel dingen je moet letten. Je moet op de juiste manier parameters afnemen en tegelijk een babbeltje doen met de patiënt. Of iemand wassen, en ondertussen je patiënt comfortabel laten voelen en opletten of je niks over het hoofd ziet. Er zijn verschillende dingen geweest waar ik me moest overzetten, maar die klik maak je sneller dan je denkt. Het verbaasde me hoe snel je in functie van je patiënt denkt.”
Het programma is bittere ernst: “Toen er van een examen gesproken werd, werd het ineens ‘the real deal’. We gaan straks echt stage moeten lopen en het is belangrijk om die dingen te kunnen voor we aan het bed van een echte patiënt gaan staan”, aldus Laura Tesoro, die we anno 2023 ook kennen van Jachtseizoen België.
Sean Dhondt in revalidatiecentrum Pulderbos
Sean Dhondt loopt stage in het revalidatiecentrum van Pulderbos waar kinderen tot 21 jaar revalideren. Hij draait er mee op drie leefgroepen en verliest er zijn hart. “Een ziek kind, dat komt bij mij nog 10 keer harder binnen. Ik ben een heel emotioneel persoon en ik ga dat sowieso mee naar huis nemen. Ik ga op het moment zelf misschien ook volschieten maar je staat er dan om sterk te zijn. Wat zo mooi of nobel is aan dit beroep is dat je daar staat om er iets aan te doen,”
Sean Dhondt zegt over de opleiding: “Je moet handelingen blijven uitvoeren terwijl de patiënt vragen stelt. Je kan niet even stoppen en je moet informatie kunnen geven over wat je aan het doen bent.”
Aflevering 1 Een echte job
In de eerste aflevering, op woensdag 2 september om 20.35, worden de vijf toekomstige zorgverleners op de Arteveldehogeschool in Gent verwacht. Daar krijgen ze een stoomcursus verpleegkunde van twee dagen. Begeleider Dieter neemt hen mee doorheen een theoretische introductie en praktische proeven. Van ogenschijnlijke simpele opdrachten zoals het opmaken van een bed terwijl de patiënt er nog in ligt, tot reanimeren, spuitjes zetten en wonden verzorgen. Daarmee gaat er een totaal nieuwe wereld open voor de vijf bekende Vlamingen en wordt er tussendoor ook heel wat gelachen terwijl ze meer leren over het vak, elkaar én over zichzelf.
Stressbestendigheid en skills
Na twee dagen vol leerstof en praktijk is het tijd voor het eindexamen. Tijdens deze proef krijgt elke student te maken met Mireille, een pop die bestuurd wordt vanuit een regiekamer en die hun stressbestendigheid en skills stevig beproeft. Op het einde van de dag komen Julie, Niels, Laura, Bart en Sean te weten of ze effectief mogen meedraaien in het ziekenhuis en ontdekken ze op welke afdeling ze worden verwacht voor hun stagetraject.
Hoe beleven ze hun intensieve stage en hebben ze misschien hun roeping gemist? We ontdekken het vanaf woensdag 2 september om 20.35 uur bij VTM. Dit programma wordt geproduceerd door De Mensen. Na Een echte job is om 21.40 uur de nieuwe quiz Veel Tamtam met Jonas van Geel te zien.
Foto’s VTM / Credit foto Niels Albert: PN
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
7 maart 2023 /
Tips