Eurosong 2023: winnaar naar Songfestival – dit zijn deelnemers

Eurosong 2023 komt vanavond tot zijn hoogtepunt; na de liveshow weten we wie er voor België naar het Eurovisiesongfestival in Liverpool gaat dit jaar. De Eurosong 2023 deelnemers zijn Loredana, Chérine, Ameerah, Gustaph, Gala Dragot, The Starlings en Hunter Falls. De afgelopen dagen leerden we ze al beter kennen. Nu vertellen we je meer over hun definitieve liedje én de vakjury. De jury beslist samen met de kijker wie van de Eurosong 2023 deelnemers de winnaar wordt en naar Liverpool mag.

Update: klik hier en ontdek wie Eurosong 2023 heeft gewonnen.

Eurosong 2023

Afgelopen week stelden de kandidaten van Eurosong 2023 hun muziek voor aan Vlaanderen tijdens de preselecties op Eén. Elke artiest bracht in de songclub twee songs waarmee ze naar het Eurovisiesongfestival willen trekken. De andere kandidaten gaven, onder begeleiding van host Peter Van de Veire, advies bij hun songkeuze. Want welk nummer van de twee belichaamt het meest het Eurovisiesongfestival? Na het advies van de songclub besliste de artiest welke song hij of zij brengt tijdens de liveshow in Paleis 12, en dus mogelijk op het grote podium in Liverpool. 

Eurosong 2023 deelnemers

De Eurosong 2023 deelnemers zijn Loredana, Chérine, Ameerah, Gustaph, Gala Dragot, The Starlings en Hunter Falls. We zetten ze hieronder even op een rijtje met daarbij het nummer dat ze ten gehore brengen. Wil je meer over de betreffende artiest lezen, klik dan op zijn, haar of hun naam. Zo lees je meer over waar je de betreffende zanger(e)(s) van kunt kennen.

(Onderaan het artikel lees je meer over de specifieke liedjes).

Liveshow in Paleis 12

De grote finale van Eurosong 2023 vindt vanavond, 14 januari 2023, plaats in Paleis 12. Aansluitend op de liveshow is er een officiële Eurosong afterparty, hosted by MNM, met muzikale Eurosong-kleppers als Sandra Kim, Kate Ryan en Liliane Saint-Pierre. Tijdens de Eurosong liveshow verzorgt Duncan Laurence een optreden. De Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival van 2019 in Tel Aviv, brengt zijn lied Arcade op het podium van Paleis 12.

Stemmen Eurosong 2023

Vlaanderen beslist tijdens de grote finale samen met de vakjury welke van de zeven songs we voor België naar het Eurovisiesongfestival sturen. Volg de liveshow vanaf 20.20 uur op Eén of via VRT MAX (dit kan via een VPN Verbinding ook vanuit een ander land dan België). Stemmen kan via SMS (€ 0,75), VRT MAX (gratis) of de VRT MAX-app. Op welke song stem jij? 

Eurosong 2023 jury

Ontdek hier de jury van Eurosong 2023. De vakjury telt maar liefst vijftien personen, die beslissen wie België gaat vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Wie er zoal van de partij zijn? Nou, dat zijn dus nationale en internationale Songfestivaltopppers als Nikkie De Jager, icoon en host van het Eurovisiesongfestival in 2021 in Rotterdam, Jérémie Makiese, die vorig jaar België op Songfestival in Turijn vertegenwoordigde en Laura Tesoro, die in 2016 met What’s the pressure op het podium in Stockholm stond. Ook Alexander Rybak, de winnaar van het Eurovisiesongfestival van Moskou die met zijn viool en de song Fairytale Europa wist te charmeren, sluit bij de jury aan.

Vakjury Eurosong 2023

De volledige vakjury Eurosong 2023 bestaat uit 15 leden. Naast de vier bovenstaande Songfestivalhelden, maken Laura Govaerts (MNM), Ann Reymen (radio2), Korneel De Clercq (Radio 1), Thibault Christiaensen (StuBru), Francicso Schuster (#LikeMe), Leslie Cable (Delegatieleider voor RTBF op het Eurovisiesongfestival), Jasper Van Biesen (auteur ‘65 jaar België op het Songfestival’), Stephan Monsieur (voorzitter OGAE, de officiële fanclub van het Songfestival), André Vermeulen (journalist en songfestivalspecialist), Els Germonpré (muziekcoördinator Eén) en Manu Lammens (muziekverantwoordelijke MNM) deel uit van de jury. Zij volgen de liveshow op de voet vanuit de backstage. 

Wie wordt winnaar Eurosong 2023

Maak kennis met de liedjes die de deelnemers aan Eurosong 2023 ten gehore brengen. Wie doet dit het beste en mag zich winnaar Eurosong 2023 noemen?

Ameerah: The Carnival

Ameerah omschrijft haar song The Carnival als een krachtige popsong. Het lied heeft als boodschap om elkaars verschillen te omhelzen en te accepteren. Iets wat we volgens Ameerah in de maatschappij niet genoeg doen. “Onze verschillen maken ons net rijker”, aldus Ameerah. Wie aandachtig naar de tekst van The Carnival luistert, ontdekt thema’s als feminisme, genderidentiteit en gelijkheid.  Geen carnaval zoals in Rio de Janeiro dus, maar een circus waarbij je uit de bol mag gaan. Gek doen, doet geen pijn! 

Hunter Falls: Ooh La La

Hunter Falls brengt een vrolijke song waarmee hij jong en oud aan het dansen krijgt. Het gaat over het moment waarop je naar iemand kijkt en denkt: met jou wil ik mijn leven delen. De song is een ode aan zijn vriendin, maar het is zo universeel dat iedereen zich er kan in herkennen. Volgens Hunter Falls “plakt de song als een kauwgom”.   

Chérine: ça m’ennuie pas

Chérine neemt de luisteraar met de song ça m’ennuie pas mee in haar kleurrijke wereld. Een song met als boodschap dat je helemaal jezelf moet kunnen zijn en nooit compleet normaal moet doen. Iets wat Chérine in het Eurovisiesongfestival weerspiegelt ziet: “Op Eurovision is iedereen speciaal, ik heb al jaren het gevoel dat ik daar thuis hoor.”  

Loredana: You Lift Me Up

Loredana koos voor You Lift Me Up, een liefdesballade waarin ze haar liefde voor Pat Krimson bezingt. Het is een song met verschillende Songfestival-ingrediënten, verrijkt met de gekende 2Fabiola-saus. Loredana droomde al van kindsbeen af om op het podium van het Eurovisiesongfestival te staan. Pat Krimson wist haar in 2014 te overtuigen om deel te nemen aan de preselecties van Eurosong met She’s After My Piano en nu straalt Loredana alleen op het podium. 

Gustaph: Because Of You

Gustaph brengt Because Of You. Een positieve strijdsong over aanvaarding van jezelf en zijn wie je bent. De ‘you’ staat voor je zelfgekozen familie, die je ondersteunt en versterkt in het leven. Dat kan je familie zijn, maar evengoed je beste vriend of je partner. Kortom: alle personen die je in het leven gemaakt hebben tot wie je bent. Met de song wil Gustaph mensen wakker schudden: het is niet omdat je een ernstige boodschap brengt, dat er geen feest op het podium kan zijn.  

Gala Dragot: t’inquiète

Gala Dragot koos voor ‘t’inquiète’. Een nummer met als boodschap dat iedereen voor zijn eigen mening moet uitkomen. Iedereen moet het durven om zichzelf te zijn. ”We worden zo geabsorbeerd door een drukke levensstijl waardoor we soms vergeten van het leven te genieten en onszelf te zijn. Dat moeten we doorbreken”, aldus gala dragot. Ze schreef de song twee jaar geleden, maar besefte pas recent dat ze het eigenlijk ook over zichzelf had.  

The Starlings: Rollercoaster

The Starlings brengen naar eigen zeggen de meest persoonlijke song uit hun carrière. Rollercoaster gaat over de ups en downs die ze allebei hebben gehad. Tom heeft moeten afrekenen met een depressie, Kato moest snel na elkaar afscheid nemen van mensen uit haar directe omgeving en samen verloren ze ook hun kindje. Met dit nummer willen ze tonen dat je ook uit een donkere periode kan geraken, als je maar volhoudt. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 januari 2023 /