De Familie Backeljau: alles over cast en verhaal

Ken jij De Familie Backeljau al? Deze serie begon in 1994. VTM zendt ‘m vanaf vandaag – maandag 2 januari 2023 – weer eens uit. Om 20.05 uur kun je ‘m kijken op VTM 4 en de serie is daarnaast ook te vinden op VTM GO. Ontdek in dit artikel alles over het verhaal en de cast van De Familie Backeljau.

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 22 augustus 2021, maar heeft op 2 januari 2023 een update gekregen.

De Familie Backeljau

Het staat in de krant en dus zal het wel waar zijn: ‘de familie Backeljau komt op tv’. Cois Backeljau (Luk Wyns) kan er hoegenaamd niet mee lachen. Hij weigert het spelletje mee te spelen, want hij is absoluut niet geïnteresseerd in een televisiecarrière. Sabrina (Iris Van Straten) slaagt erin de aandacht af te leiden door toevallig aan te kondigen dat ze die avond zal koken. Franky (Paul Maes) komt nog sterker uit de hoek, want hij meldt de komst van zijn geliefd Janineke (Wanda Joosten) aan. Janineke blijkt echter al een hele Janine te zijn, om van de rest van haar familie maar te zwijgen.

Vier seizoenen en meer…

Wist je dat de serie De Familie Backeljau maar liefst vier seizoenen telt? Er zijn in totaal zestig afleveringen gemaakt, waarin de familie wordt gevolgd. En dat is niet het enige: er werden bijvoorbeeld strips uit gebracht naar aanleiding van de afleveringen. En de castleden maakten verschillende nummers, waarvan verschillende een hit werden. Wist je dat ze eigenlijk op de radio zijn begonnen? Ze waren eerst te horen op Omroep Antwerpen en later bij Radio Donna. Daarna werd het pas een tv-serie.

Cast De Familie Backeljau

De cast van De Familie Backeljau wordt gevormd door verschillende acteurs, die vaak meerdere rollen voor hun rekening nemen. Zo heeft Luk Wyns de serie niet alleen geschreven, maar speelde hij ook twee hoofdrollen, namelijk die van vader Cois Backeljau én van diens moeder Therese. Daarnaast worden hoofdrollen gespeeld door Mitta Van der Maat, Paul Maes, Iris Van Straten, Hans De Munter, Wanda Joosten en Jonas Wyns. Tal van bekende gezichten zien we daarnaast in bij- en gastrollen. En dan hebben we het niet alleen over acteurs en actrices, maar ook bekende Vlamingen zijn regelmatig als zichzelf te zien in De Familie Backeljau.

Acteurs en actrices De Familie Backeljau

  • Luk Wyns kruipt in de huid van vader François (Çois) Backeljau. Daarnaast zie je hem ook als de bomma Thérèse Backeljau. Hij speelde recent in Glad IJs de rol van Stan. Je kunt ‘m verder kennen van Coppers, Gevoel voor Tumor, het bizarre Crimi Clowns, Connie & Clyde, maar ook als Eddy uit Matroesjka’s. En als tv-maker van de reeks Battlecat. Hij heeft verder het scenario geschreven van de nieuwe reeks Knokke off.
  • Mitta Van der Maat speelt de vrouw van Çois; Michouke (Maria) Steveniers. Na de Familie Backeljau zag je haar bijvoorbeeld nog in de serie 16+ en kwam ze in 2012 kort voorbij in Familie. In het echte leven was ze ook de vrouw van Luk Wyns; ze waren getrouwd tot 2004. Hun zoon Jonas was te zien als Lionel.
  • Paul Maes kruipt in de huid van Franky; de zoon van Çois en Maria. Je zag ‘m daarnaast in 2003 als Gabriël in W817. En in 2017 had hij een rolletje in Crimi Clowns (als Kenneth)
  • Iris Van Straten is Sabrina; de dochter van Çois en Maria. Later speelde ze nog in Zone stad; waarin ze 24 afleveringen de rol van Ellen D’Hondt voor haar rekening nam.
  • Hans De Munter speelt Antonio Tagliatelle, de Italiaanse vriend van Sabrina. Wat mij betreft is Hans De Munter een acteur met vele gezichten. Zo zag je hem bijvoorbeeld in de ontzettend spannende reeks 13 Geboden. Wist je dat hij meer dan vierhonderd afleveringen in Familie te zien was als Dirk Cockelaere. Hij was eveneens te zien in W817. Eigenlijk kun je beter zeggen: in welke Vlaamse film of serie zag je hem niet. Zijn IMBD geeft aan dat hij in 77 producties te zien was. Met daarbij recent bijvoorbeeld De Kraak en Een Goed Jaar.
  • Wanda Joosten is Janineke Van Vossem; de vriendin van Franky. Daarna had ze vooral kleine rollen; in Wittekerke seizoen 14 was ze zeven afleveringen te zien als Lut Goeminne. Afgelopen jaar zag je haar in Thuis als korpschef.
  • Jonas Wyns speelt Lionel Van Den Broecke; petekind van Çois en zoon van Carla en Theo. In werkelijkheid is hij de zoon van Luk Wyns en Mitta Van der Maat. Samen met zijn vader heeft hij gewerkt aan Crimi Clowns, waarbij hij betrokken was als soung engineer en composer. Hij was daarnaast in één aflevering te zien als Michael.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 januari 2023 /