Bake Off Vlaanderen 2022: dit zijn deelnemers seizoen 6

Seizoen 6 van Bake Off Vlaanderen (2022) mét deze deelnemers vanavond (woensdag 16 november) om 21.00 uur van start op Play4. Natuurlijk zijn de afleveringen ook weer terug te kijken via GoPlay; ook vanuit Nederland. Ontdek in dit artikel hoe je dat doet en lees alles over het programma en de deelnemers aan Bake Off Vlaanderen 2022.

De winnaar van Bake Off Vlaanderen is bekend, klik om meteen te ontdekken wie het is.

Bake Off Vlaanderen 2022

Voor het zesde seizoen strijkt de witte baktent van Bake Off Vlaanderen 2022 neer op het glooiende domein van het kasteel van Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw, omgeven door kleurrijke borders, wuivende hooivelden en prachtige bossen. Die omgeving inspireerde de tien deelnemers aan Bake Off Vlaanderen 2022 een zomer lang tot het creëren van de mooiste en heerlijkste baksels. Maak hieronder kennis met de thuisbakkers, die voor de winst gaan in seizoen 6. Ook het zesde seizoen wordt weer gepresenteerd door Wim Opbrouck.

Kijktips voor liefhebbers van Bake Off Vlaanderen: Beste Kerstbakker 2022 met vier bekende Vlamingen. En het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt.

Deelnemers Bake Off Vlaanderen 2022 (seizoen 6)

Nieuwsgierig naar welke thuisbakkers er in seizoen 6 aan de slag gaan? Dit zijn de tien deelnemers aan Bake Off Vlaanderen 2022: de 18-jarige Axl uit Rekem, de 35-jarige Dennis uit Turnhout, Elisa (24) uit Evergem, Elke (30) uit Lanaken, de 59-jarige Erik uit Stabroek, Fatima (43) uit Mortsel, de 41-jarige Joni uit Ruddervoorde, Saskia (32) uit Sint-Pieters-Rode, de vijftigjarige Sophie uit Gent en de eveneens vijftigjarige Sylvia uit Ruiselede.

Heb jij het nieuwste Bake Off Vlaanderen-boek al: Van eigen deeg.

Bake Off Vlaanderen kijken

Wil je Bake Off Vlaanderen kijken, dan kan dit iedere woensdagavond om 21.00 uur op Play4. De afleveringen zijn terug te kijken op GoPlay. In Nederland worden de afleveringen na een tijdje vaak ook uitgezonden bij MAX, maar als je daar niet op wilt wachten, kun je gewoon kijken op GoPlay met behulp van een VPN Verbinding. Zet ‘m op België, ga naar de GoPlay site en kijken maar.

Maar nu eerst meer over de kandidaten die meedoen aan het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Axl Bijnens

Axl Bijnens (18) uit Rekem vertelt: “Bakken is je innerlijke perfectionist het laten overnemen, van chaos in de keuken naar een dessert in balans.” Dat deze jonge thuisbakker bij de deelnemers van Bake Off Vlaanderen 2022 staat, is geen verrassing voor velen. Axl Bijnens bracht namelijk het grootste gedeelte van zijn kindertijd door in de restaurants van zijn vader en grootouders, aldus Het Belang van Limburg.

Axl Bijnens is de jongste deelnemer aan het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen. “Ik heb af en toe wel gedacht: what the fuck doe ik mezelf aan.” Wist je dat Axl zijn eindexamens combineerde met de opnames van Bake Off Vlaanderen 2022? Verder wordt hij door Play4 op de volgende wijze omschreven. “Deze scholier uit Limburg heeft thuis een dure plantenverzameling met een zeventigtal unieke stuks die hij bij hun Latijnse naam kent. Verder is hij verzot op bakken, alcohol en bakken met bakken alcohol.”

Elisa Suarez Figueira

Elisa Suarez Figueira (24) uit Sleidinge – Evergem lacht: “Bakken is… opgaan in het moment en je achteraf realiseren dat je de afwas nog moet doen…” In HLN zegt ze: “Het feit dat ik vorig jaar reserve was, overtuigde me om dit seizoen opnieuw mee te doen.” De liefde voor het bakken is haar met de paplepel ingegeven. Zo baat haar moeder eens Spaans restaurant Candela Tapas & Brasserie uit in Laarne. In het dagelijkse leven is Elisa Suarez Figueira werkzaam als account executive in de sales. De jonge mondige Gentse bijt zich vast in het leven en bouwt aan een huisje en een tuintje voor haar vriend en bulldog.

Erik Monstrey

Erik Monstrey (59) uit Stabroek maakt de Bakken is-zin op de volgende wijze af. “Bakken is voor mij een zoektocht naar perfectie.” In Gazet van Antwerpen lezen we dat de bakker uit Stabroek de dood in de ogen heeft gekeken toen hij acute leukemie bleek te hebben. De dokters gaven Erik Monstrey nog maar drie weken te leven. Vanaf dat moment besloot hij alles uit het leven te halen. Hij zit nooit meer stil en is op zijn 59ste zelfs fervent hockeyspeler. Erik Monstrey is de nestor van de groep.

Joni Vandenbroucke

De West-Vlaamse Joni Vandenbroucke (41) uit Ruddervoorde vertelt: “Bakken is goesting. Goesting in gezelligheid, gezelschap en geven. Bakken is genieten en genoegen. Bakken is goesting.” Ze noemt zichzelf dan ook een creatieve fontein en is in de tent een wervelwind van bijzondere ideeën, enthousiasme en soms zelfs overmoed. In De Krant van West-Vlaanderen vertelt de deelneemster over haar deelname aan Bake Off Vlaanderen 2022. “Wie mij kent, linkt mij aan taart. Mijn stijl is speels, chaotisch en out of the box.” In het dagelijkse leven werkt Joni Vandenbroucke als leerkracht in het ondersteuningsnetwerk van scholengroep Impact en runt ze in bijberoep Yjonis, waarbij je bij haar terecht kunt voor het ideale geschenk voor een bijzondere gelegenheid.

Sophie Cardon

Sophie Cardon (50) Gent noemt bakken ‘haar therapie’. In Het Laatste Nieuws lezen we dat ze al jaren een fervente hobbykok is; je kunt haar dan ook kennen van Tarterie Sophie, waarbij ze hulp krijgt van haar dochter Margot. Sophie Cardon dacht dat ze nooit geselecteerd zou worden als deelneemster aan Bake Off Vlaanderen 2022, maar toch haalde ze de laatste tien. Stress bezorgen de camera’s haar niet. “Als ik bak, voel ik me als een vis in het water. (…) Ook als er camera’s rond mij hangen.” Sophie Cardon heeft in het dagelijkse leven een intensieve job en vindt rust in de linedanceclub en bij haar huiskippen.

Kandidaten Bake Off Vlaanderen 2022

Deze deelnemers zag je in de eerste aflevering. In de tweede aflevering van Bake Off Vlaanderen 2022 maken we kennis met kandidaten Dennis Evers, Elke Paulissen, Fatima, Saskia en de opvallende deelneemster Sylvia Konior. Natuurlijk wil je ook alles over hen ontdekken. Hieronder zetten we op een rijtje wat we weten. Verder werken we dit overzicht bij als we meer weten over de nieuwe afleveringen. Dan delen we dat natuurlijk via onze social media, zoals Instagram, onze Facebook-groep én nieuwsbrief.

Dit weten we in ieder geval over de andere vijf deelnemers aan Bake Off Vlaanderen seizoen 6.

Sylvia Konior

Sylvia Konior (50) uit Ruiselede omschrijft bakken als ‘mensen gelukkig maken’. We zien haar in de tweede aflevering de maagd Maria bakken. Zelf is ze alles behalve ‘heilig’. Sylvia Konior zorgt voor een verrassende ontboezeming met haar spektakelstuk als blijkt dat ze het wereldrecord van 138 vrouwelijke orgasmes in één uur tijd op haar naam blijkt te hebben… Toen ze dit record behaalde, fotografeerde Sylvia Konior zichzelf steeds als ze een orgasme kreeg.

Dennis Evers

Dennis Evers (35) uit Turnhout zegt: “Bakken is met een beetje chemie, wiskunde en fysica enkele basisingrediënten met wat smaakmakers, passie en soms een special omtoveren tot heerlijke creaties.” In het dagelijkse leven werkt Dennis Evers als dossierbeheerder bij CM, waarbij hij bezig is met verzekeringsaanvragen. Niet alleen op zijn werk gaat hij precies aan de slag; dat doet hij ook tijdens Bake Off. Zowel als kijker als deelnemer. Dennis Evers is een echte Bake off-fan, die alle afleveringen minimaal drie keer zag mét daarbij een notitieboekje in de aanslag. Hij werkt elk recept tot op de seconde en millimeter uit en schuwt de atypische ideeën niet.

Elke Paulissen

Elke Paulissen (30) is – na Axel Bijnens – de tweede kandidaat van Bake Off 2022 uit Lanaken. Wist je dat de twee Bake Off deelnemers zelfs familie van elkaar zijn? In het dagelijkse leven is Elke Paulissen werkzaam als Country Finance Manager bij Europarcs; bakken geeft haar rust in haar hectische leven. “Bakken is verdwalen in je zoetste dromen en even de wereld om je heen vergeten” Ook al liep er wel eens wat mis tijdens de opnames – zo zien we al in de tweede aflevering als haar botercrème om mysterieuze wijze schift – niet opgeven is het motto van Elke Paulissen.

Saskia

Saskia (32) uit Sint-Pieters-Rode is werkzaam als ambtenaar en woont met haar man en kind in een huisje aan de rand van het bos. Daar geniet ze van de natuur en kan ze naar hartelust doedelzak spelen met haar man. Bakke omschrijft ze op de volgende wijze. “Bakken is heerlijk veelzijdig als hobby: of je nu wil ontspannen, bijleren, genieten, creatief bezig zijn… bakken heeft het allemaal!” Saskia heeft een extra uitdaging zien we in aflevering 3; ze heeft namelijk haar pink gebroken.

Fatima El Makhloufi

Fatima El Makhloufi (43) uit Mortsel zegt: “Bakken is een reis rond de wereld maken, nieuwe smaken ontdekken om verschillende culturen samen te brengen. Mijn motto: Baking brings people together.” Fatima is mama van 2 en heeft een instagrampagina met ruim zevenduizend volgers, maar die krijgen haar gezicht nooit te zien. Oprah Winfrey is het grote voorbeeld van Fatima El Makhloufi. We zien in de derde aflevering dat Fatima geen stress kent. Ze zegt: “Ik ben het als tweede generatie Belg gewoon om me te bewijzen: op school, op mijn werk, in het verenigingsleven, ik moest altijd al een tandje bij steken om te tonen wat ik waard was…”

Bake Off Vlaanderen seizoen 6

Nieuwsgierig naar de opdrachten uit Bake Off Vlaanderen seizoen 6? Het eerste spektakelstuk van de deelnemers aan Bake Off Vlaanderen 2022 wordt meteen een zware opgave: een 3D-buste van hun idool. Wim ziet zichzelf vereeuwigd in cake als Franky Loosveld uit Het Eiland en verder verschijnen ook Spiderman, Angelina Jolie, Pink en Philippe Geubels op de baktafel. Die worden door juryleden, Regula Ysewijn en Herman Van Dender, geproefd met grote goesting, maar ook gewikt en gewogen met de nodige expertise want helaas moet er deze week al één bakker de tent verlaten.

Bake Off Presentator Wim Opbrouck

Bake off Vlaanderen presentator Wim Opbrouck zorgt ook in seizoen 6 voor het nodige vertier (voor de kijker en afleiding bij de bakkers). In de tweede aflevering is de acteur – die we jaren geleden al leerden kennen in bijvoorbeeld In de Gloria – weer op dreef. Hij rijgt de spreekwoorden aan elkaar en als de gepaste spreuk nog niet bestaat, dan vindt hij ze wel uit. Hij bestookt de kandidaten meteen met hun vuurproef: maak 4 perfect gelijke tarteletttes en stop er je eigenheid in, want “wat je bakt, ben je zelf”

Opdrachten Bake Off Vlaanderen

Als technische proef in de tweede aflevering dienen de Bake Off Vlaanderen kandidaten Dobos cake uit Hongarije te maken. Deze opdracht wordt niet zo enthousiast ontvangen. “Er zijn zoveel lekkere taarten in de wereld en nu moeten we dit klaar maken?!”, reageert Sylvia ontsteld. Enkele bakkers sukkelen met het deeg terwijl anderen de caramel niet tijdig verwerkt dreigen te krijgen. Hoe beeld je in godsnaam een windmolenmotief uit? En twaalf gelijke stukken blijken er bij bepaalde kandidaten plots maar acht te zijn… Sylvia begint wordt er gek van; Fatima blinkt dan weer uit in rust. Het verschil in karakters kan niet groter zijn…Als spektakelstuk dienen ook deze kandidaten hun idool uit te beelden.

Aflevering 3 Bake Off Vlaanderen 2022

Wat er in de derde aflevering voor de overgebleven acht kandidaten op het programma staat? Het is de week van de nostalgie. De eerste opdracht is het bakken van zes stoktaartjes met een chocoladen omhulsel. We krijgen stoktaartjes te zien op basis van bier, een omarecept, pindakaas en zelfs rode biet. Maar dan moet de gevreesde technische proef nog komen. Deze week wordt aan de kandidaten gevraagd een sneeuwster met advocaat te bakken. Het levert allemaal een verschillend eindresultaat op, het ene al wat vrijer geïnterpreteerd dan de andere. Tot slot dienen ze een nostalgisch gezelschapsspel te bakken waar echt mee gespeeld kan worden. Van sjoelbakken tot vier op een rij, het worden mooie spektakelstukken.

Proeven Aflevering 4 Bake Off

Aflevering 4 staat in het teken van de natuur… De eerste proef is het bakken van een heuse macarontaart. Axl ‘haat’ macarons. “Die mislukken altijd. Macarons zijn mijn nachtmerrie.” Na het bakken van de macarontaart krijgen de kandidaten een technische proef voorgeschoteld om u tegen te zeggen: ze moeten Kembang Goyam klaarmaken, een Indonesisch frituurgebak waarbij mooie kleurrijke bloemen gevormd worden. Als spektakelstuk moeten de overgebleven bakkers met brood aan de slag. Er wordt van hen een indrukwekkende broodsculptuur in een heus natuurthema gevraagd. En dat prikkelt de verbeelding van de kandidaten.

Gelegenheidsjury in misdaad aflevering 5

De bakkerstent van Bake Off Vlaanderen staat voor aflevering 5 in het teken van misdaad. Het is een bijzondere uitzending, want er zijn twee zieken: jurylid Herman en bakker Erik. Gelukkig krijgt jurylid Regula Ysewijn hulp van haar Junior Bake Off collega Dominique Persoone om de crimineel lekkere baksels van deze week te beoordelen. Voor de eerste proef, ‘maak drie identiek gevallen desserts’, krijgt hij zelfs assistentie van haute cuisine chef Marcelo Ballardin. De bakkers maken een gevallen taartje, gebaseerd op het baanbrekende “Oops, I dropped the lemon tart” van Massimo Bottura, de beste chef ter wereld.

Droogijs

De technische proef gaat van start onder het motto ‘safety first’. Dikke handschoenen en een veiligheidsbril, dat kan maar één ding betekenen: de kandidaten gaan aan de slag met droogijs. Ze maken vers koffieroomijs en rollen ondertussen zes krokante ijshoorntjes. Als spektakelstuk maken de kandidaten een heuse ‘crime scene’ waarbij de jury de misdaad nog moet kunnen plegen.

Twee afvallers Bake Off Vlaanderen

Vorige week viel er niemand af, maar dat betekent wél dat er in aflevering 6 twee bakkers de tent moeten verlaten. Het thema van de week is Tussen hemel en hel. Als eerste proef moeten de bakkers drie pralines serveren. De hel is voor de meesten dichterbij dan de hemel in deze chocoladeproef. Allemaal willen ze de jury van hun sokken blazen met bijzondere vullingen zoals rijstpap, miso, yacon, komkommer en zelfs spek.

Hot Lava-cake bakken

Bij de technische proef is er even consternatie in de tent. Iedereen moet de tent verlaten, enkel Elisa blijft achter. Aan haar wordt gevraagd een Hot Lava-cake te bakken, noem het een pikante moelleux. Timing, timing, timing wordt dan ook heel belangrijk. Elk kwartier komt er een andere kandidaat binnen gedruppeld; Herman en Regula zullen elke vijftien minuten de baksels van 1 kandidaat jureren.

Romantische fantasie taart

In de spektakelproef trakteren de bakkers de jury op hun eigenste romantische fantasie in taart. We komen te weten hoe Erik zijn vrouw ten huwelijk vroeg in Marioepol en wat Sylvia in de juiste stemming brengt. Elisa ziet dan weer de romantiek in de verboden liefde en Fatima kruidt het geheel af met een luipaardprint en rode pumps. Saskia zegt het met bloemen en Axl serveert champagne op zijn Dark Wedding. Na deze proef zal de goesting aangewakkerd zijn, dat is zeker.

Halve finale Bake Off Vlaanderen 2022

Het thema van de halve finale Bake Off Vlaanderen 2022 is ’the only way is up’. Tijdens de eerste proef maken de bakkers een revisité van de Franse Concorde, een taart gemaakt van meringue en chocolademousse. Axl werkt naar goede gewoonte met alcohol en baseert zijn gebak op de Pornstar Martini, zijn favoriete cocktail. Ook Saskia haalt inspiratie uit de fles: zij vertelt het verhaal van haar huwelijksreis en maakt een gebakken variant op de Cuba Libre. Bij de jurering vloeit de drank rijkelijk en dat kan maar één ding betekenen: het is de halve finale en onze bakkers proberen alles om de jury voor zich te winnen.

Brandy snaps

Alsof dat nog niet genoeg is, schotelt de jury de resterende vier kandidaten dan nog een dubbele technische proef voor: maak 8 brandy snaps en 2 babas au rhum. Enkelen onder hen lijken vertrouwd met babas, maar bij de brandy snaps klinkt er collectief gedonder in Keulen. Hoe pak je zoiets aan? Hoe lang moet er gebakken worden om mooie rolletjes te kunnen maken? Time management is dus allesbepalend bij het slagen van deze proef. Maar wie is kan multitasken? En wie loopt verloren in de chaos?

Soezentoren van minstens 40 centimeter hoog

Met het spektakelstuk krijgen de bakkers een laatste kans om te bewijzen dat ze thuishoren in de finale. Ze maken een Religieuse à l’Ancienne, oftewel een soezentoren met daartussen verschillende lagen koek. De opdracht blijkt voor alle bakkers een huzarenstukje want wat blijkt? Size matters! De toren moet dan ook minstens 40 centimeter hoog zijn. Bovendien moet het spektakelstuk ook de ambitie van de kandidaat weerspiegelen. Die ambitie is niet bij iedereen dezelfde. ​ Aan het eind van de aflevering weten we wie de drie finalisten van Bake Off Vlaanderen 2022 zijn.

Finale Bake Off Vlaanderen

De finale van Bake Off Vlaanderen gaat tussen Axl, Elisa en Sylvia. Wie wint deze editie? We weten het iets voor tienen als aan het eind van de aflevering de winnaar bekend wordt gemaakt. Wil je weten wie winnaar Bake Off Vlaanderen seizoen 6 is, klik dan op de gekleurde tekst.

Chocolatier of the Year

Wist je dat Bake Off Vlaanderen jurylid Herman Van Dender recent is bekroond tot Chocolatier of the Year – Edition 2023? Hij kreeg de prijs voor Brussel. Hiermee onderstreept Gault&Millau het doorzettingsvermogen en engagement van deze artisanale chocolatier die reeds enkele jaren geleden met het ‘bean-to-bar’ concept startte. Door zijn strenge selectie van cacaobonen maakt hij chocolades met een enorme aromatische rijkdom.

Herman Van Dender

Herman Van Dender vertelt: “Het belangrijkste aan deze prijs is dat het de prijs is van een gans team. Ik draag hem dan ook op aan team Van Dender. ​ Na een carrière van 34 jaar is dit een heel mooie bekroning.”

Dominique Persoone

Voor Vlaanderen sleept Dominique Persoone de titel Chocolatier of the Year – Edition 2023 in de wacht. Het jurylid bij Junior Bake Off Vlaanderen is inmiddels al dertig jaar werkzaam als chocolatier en wordt gezien als pionier. “De chocolatiers van het jaar, een mooier verjaardagscadeau om ons 30 jaar bestaan te vieren kon ik me niet voorstellen. Het bewijs dat als je je hart volgt je ambacht uit liefde en niet voor het geld, je de top kan bereiken”, aldus Dominique Persoone, die dit najaar te zien is als deelnemer aan Alex Agnew’s Fear Factor.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 november 2022 /