Snackmaster 2021: Marcelo Ballardin winnaar finale

Marcelo Ballardin mag zich Snackmaster 2021 noemen. De Gents-Braziliaanse chef Marcelo Ballardin is de winnaar geworden van de finale van Snackmasters seizoen twee; hij won van Seppe Nobels. In de finale ging het er om wie het beste een Leo wafeltje van Milka kon maken. Ontdek hier alles over de strijd van Seppe Nobels en Marcelo Ballardin in de finale van het tweede seizoen Snackmasters.

Halve finale

In de halve finale stuurde groentechef Seppe Nobels de koning van de chocolade Dominique Persoone genadeloos naar huis met zijn bio-versie van een borrelnootje. En de Gents-Braziliaanse chef Marcelo Ballardin beet zijn tanden bijna stuk op de Lotus frangipane, maar kon de jury er toch van overtuigen dat zijn versie beter was dan die van Loïc Van Impe. Eerder won Seppe Nobels van Sofie Dumont. Marcelo Ballardin versloeg Pajtim Bajrami. Alles over de eerste rondes en halve finale lees je in het uitgebreide bericht over het tweede seizoen Snackmasters.

Marcelo Ballardin

Voor Marcelo Ballardin was het sowieso niet de eerste keer dat hij in de finale van het programma stond. Hij zag vorig jaar – in het eerste seizoen van Snackmasters – de winst aan hem voorbij gaan. Piet Huysentruyt mocht zich dan ook Snackmaster 2020 noemen.

Eerst wat er aan de finale van Snackmasters vooraf ging:

Angst voor chocolade

“Ik ben super zenuwachtig, want ik zit in de finale. Dus ben ik er zeker van dat het een zeer moeilijke snack gaat zijn”, voorspelt Marcelo Ballardin. “Ik wil eigenlijk geen chocolade krijgen. Ik vind dat een moeilijk product om mee te werken. Dus hopelijk niets van chocolade vandaag”, klinkt het hoopvol. Bij Seppe Nobels weerklinkt dezelfde vrees: “Als er één ding is dat ik liever laat passeren, dan is het toch chocolade. Maar ik ga eerlijk zijn: ik snak naar de trofee!” De reactie van beide chefs is dan ook allesbehalve enthousiast wanneer ze de finale opdracht ontdekken. Seppe krijgt “kiekevlees van de stress” en Marcelo wil de tegenstander meteen bellen en zeggen dat hij gewonnen heeft.

Leo wafel van Milka

Welk gerecht Seppe Nobels en Marcelo Ballardin moeten maken om te winnen en zo Snackmaster 2021 te worden? Dat is de Leo wafel van Milka. Ze hebben precies negentig minuten de tijd om in de cook off de beste replica te maken. Maar voor het zover is, mogen ze eerst oefenen…

Hulp van Dominique Persoone

Als hulplijn belt Seppe Nobels naar Dominique Persoone himself en hij mag langskomen in zijn chocoladefabriek in Brugge. Dominique geeft hem alvast één wijze les: “Chocolade is als een vrouw: je mag die nooit forceren!” Terwijl hij ter plaatse is, belt ook Marcelo Ballardin naar Dominique want ook hij wil de hulp inroepen van de top chocolatier. Een streep door de rekening van Marcelo wanneer hij ontdekt dat Seppe hem voor is, maar dit vormt tegelijk een extra uitdaging: “Ik ga jullie afmaken, alle twee! Dat is de bedoeling! Jij én Seppe!”, klinkt het strijdvaardig.

Finale Snackmasters 2021

Bij de cook-off kregen beide sterrenchefs slechts anderhalf uur de tijd om het Leo wafeltje na te maken. Net als de voorbije twee dagen nam Marcelo Ballardin al meteen een voorsprong, maar bij Seppe Nobels liep het al snel mis: zijn chocolade was slecht getempereerd en tot overmaat van ramp viel een machine uit. Halverwege de cook-off ontstond ook stress bij de steeds coole Marcelo maar het lukte hem toch om met nog 6 minuten op de klok zijn Leo wafeltjes klaar te hebben. Bij Seppe daarentegen sloeg het noodlot toe: zijn wafeltjes kwamen volledig stuk uit de mal.

Handdoek in de ring

Tot grote verrassing van de jury besloot Seppe om de handdoek in de ring te gooien en zijn wafeltjes niet aan de jury te presenteren. Hij legde zelf uit waarom: “Ik ga voor perfectie, in mijn keuken gaat alleen het beste door en mijn team zou het heel vreemd vinden als ik nu iets serveer waar ik zelf niet achter sta. Dus ik ga niet serveren en hou de eer aan mezelf, ik gooi de handdoek in de ring, maar ik ga er geen Leo minder om eten en ik ben zó blij dat één van mijn beste vrienden in de gastronomie de titel krijgt.”

Snackmaster 2021

De jury kon dus enkel oordelen over de Leo-replica van Marcelo Ballardin en waren onder de indruk van het resultaat: “We waren zeer verbaasd dat hij zo dicht bij ons product zat. De balans tussen de wafel, de chocolade, de crème: echt chapeau, subliem gedaan!”“Ik heb gewonnen, ik ben de Snackmaster 2021. Top! Het kon niet beter!” klinkt het bij een dolgelukkige Marcelo Ballardin.

Marcelo Ballardin

Marcelo Ballardin is een natuurtalent met Braziliaans-Italiaanse roots. Hij ging aan de slag bij ‘Hertog Jan’ in Brugge en vervolgens bij ‘Pure C’ van Sergio Herman in Cadzand. In 2014 opende Marcelo zijn eigen restaurant ‘OAK’ in Gent. Drie jaar later kreeg hij zijn eerste Michelinster en scoorde hij 16/20 in de gids van Gault&Millau. In september 2018 opende hij een tweede restaurant ‘Door 73’ op een boogscheut van ‘Oak’. Vorig jaar was Marcelo samen met Sergio Herman jurylid in het VTM-programma Mijn Keuken Mijn Restaurant. 

Seppe Nobels

Topchef Seppe Nobels maakte jarenlang het mooie weer in het Antwerpse groenterestaurant Graanmarkt 13, in 2021 nog beloond met een Groene Michelinster. Hij verliet recentelijk het restaurant om meer individuele projecten te verwezenlijken, waaronder Instroom, een pop-up restaurant waar vluchtelingen de kans krijgen om zich te bewijzen in een topkeuke

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 oktober 2021 /