Documentaire Edgard Doulière: De 42 kinderen van de goeroe

Eric Goens heeft – exclusief voor Streamz – een documentaire gemaakt over de Belgische sekteleider Edgard Doulière. Deze vierdelige Streamz Original De 42 kinderen van de goeroe is nu te kijken op de Vlaamse streamingdienst.

De 42 kinderen van de goeroe

De 42 kinderen van de goeroe is een vierdelige Streamz Original-reeks van de hand van Eric Goens. De serie beschrijft het nooit eerder vertelde verhaal van Edgard Doulière, een geitenboer en zelfverklaarde psychotherapeut uit Brussel die in de jaren zeventig en tachtig vele tientallen volgelingen naar zijn sekte lokte.

Verdwenen baby’s

Elke vrouw die toetrad tot de sekte moest haar eerste baby tijdens een ritueel door hem laten verwekken, waarna de baby’s verdwenen in een schimmig adoptiecircuit. Vandaag bestaat de sekte niet meer en sommige moeders hebben nog nooit gesproken over het kind dat ze baarden. Vele kinderen kennen hun vader niet, laat staan hun geschiedenis.

Edgard Doulière

Edgard Doulière ziet in 1931 het levenslicht in het Belgische Ukkel, te midden van een extreem streng gelovig gezin. Na zijn studies theologie wordt Edgard Doulière dominee bij de protestantse kerk in Frankrijk. Hij huwt zijn eerste vrouw Micheline en krijgt met haar drie kinderen. Hij richt een commune op, spreekt bevlogen over de mysteries in de wereld en zijn tientallen volgelingen hangen aan zijn lippen. Veelal jonge vrouwen, die zoeken naar de zin van het leven. Soms sluiten hele gezinnen zich aan bij de commune van de dominee.

Sekte Edgard Doulière

Doulière -zelfverklaard therapeut, psychoanalist en genezer – brengt hen onder in een klooster in het zuiden van Frankrijk. Hij ontwikkelt een ritueel – een ontmoeting tussen jonge vrouwen en hemzelf. De rituele baby’s die daaruit verder komen worden sterrenkinderen genoemd en na de geboorte ter adoptie aangeboden. Edgard Doulière wilde maar één ding: zijn zaad verspreiden (waarbij ik dan weer moet denken aan spermadokter Jan Karbaat) over de wereld en een überras creëren. Hoeveel kinderen hij precies verwekte, is tot op de dag van vandaag onbekend. Na de dood van Doulière, in 2006, wordt zijn sekte ontbonden.

Streamz Original

De 42 kinderen van de goeroe is een productie van Bargoens in samenwerking met Streamz en Play4 en met de steun van Tax Shelter van de Belgische overheid & Simply about money. De Streamz Original reeks is nu exclusief te kijken op Streamz. Het is niet de eerste keer dat Eric Goens een documentaire voor Streamz maakt; dat deed hij ook over Dimitri Vegas & Like Mike. Deze reeks werd later ook uitgezonden op Play4. Daar verwacht ik dat tv-kijkers deze documentaire over Edgard Doulière later ook kunnen kijken.

Eric Goens

Maar je kent Eric Goens natuurlijk ook van verschillende documentaires en programma’s, die zowel in Vlaanderen als Nederland op tv kwamen. Zo is hij al jaren het gezicht van Het Huis (waar een nieuw seizoen van komt; volg ons op social media – links hieronder – en je mist het niet). Maar je kunt hem ook kennen van indrukwekkende documentaires, zoals recent Salah, Miguel, Bariloche en Rob de Nijs Voor het laatst.

Documentaire De 42 kinderen van de goeroe kijken

Wil je de documentaire De 42 kinderen van de goeroe kijken, dan kan dit via Streamz. In Nederland Streamz kijken, is nog lastig. Maar de Vlaamse streamingdienst werkt wel steeds vaker samen met Videoland. Zo is de documentaire De Sneeuwman bijvoorbeeld bij beide diensten beschikbaar. Mocht dit binnenkort ook gelden voor de documentaire De 42 kinderen van de goeroe over Edgard Doulière, dan deel ik dat nieuws natuurlijk meteen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 juli 2022 /