Het Zaad van (Jan) Karbaat: documentaire bij VPRO

De documentaire Het Zaad van Karbaat vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe heeft het de betrokkenen hun levens veranderd? Je ziet het in de driedelige documentaire Het Zaad van Karbaat; vanaf vanavond – 1 maart – om 20.30 uur bij NPO 2.

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat

Het nieuws dat wijlen vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat zijn eigen zaad gebruikte om meer dan 65 van zijn patiënten te insemineren, schokte de wereld. Het Zaad van Karbaat vertelt hoe dat kon gebeuren en hoe het nieuws de moeders, nazaten, en betrokkenen raakt; het emotionele trauma van het leren leven met een veranderde genetische afkomst. Middels Karbaats verhaal, onderzoekt de serie het nature vs. nurture debat, de wens voor onsterfelijkheid en de morele vraagstukken omtrent anoniem donorschap.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Vervolg op korte film

De driedelige documentaire Het Zaad van Karbaat is het vervolg op de gelijknamige afstudeerfilm van Miriam Guttmann. Hij is als enige Nederlandse productie dit jaar te zien op het prestigieuze Sundance Film Festival. Het is de eerste Nederlandse serie die hiervoor ooit geselecteerd is. Op het Sundance Film Festival gaat Het Zaad van Karbaat in wereldpremière.

Miriam Guttmann

Miriam Guttmann (1994) is een Nederlandse documentairemaker die in haar werk kwetsbare onderwerpen zoals taboes omtrent seksualiteit en sterfelijkheid verkent. Met haar afstudeerfilm won ze verscheidene internationale prijzen. Zoals Best Student Documentary op het gerenommeerde Palm Springs International Film Festival. De Jury Award op het National Film Festival For Talented Youth en de VPRO-documentaireprijs. De korte film was te zien op meer dan 20 filmfestivals wereldwijd en werd geselecteerd als een VIMEO Staff Pick.

De documentaireserie is een co-productie van De Familie Film & TV en VPRO. Hij kwam tot stand met steun van NPO-fonds en Netherlands Film Production Incentive.

Foto: VPRO

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

1 maart 2021 /