Documentaire over terrorist Salah Abdeslam van Eric Goens kijken

Reportagemaker Eric Goens heeft de vierdelige documentairereeks Salah gemaakt. Hierin schetst hij het leven van ’s lands bekendste terrorist: Salah Abdeslam. De documentaire werd eerder uitgezonden in België en is vanaf vandaag – donderdag 30 september – om 22.40 uur bij de VPRO op NPO 2.

Documentaire Salah

De documentaire Salah vertelt het verhaal van Salah Adbeslam, van zijn jeugdjaren in een warm nest in Sint-Jans-Molenbeek, over zijn radicalisering, tot zijn aandeel in de bloederige terreuraanslag vijf jaar geleden. Stap voor stap neemt documentairemaker Eric Goens de kijkers mee in de onderhuidse wereld waar jihadistenleiders kleine criminelen rekruteren voor hun heilige oorlog. Salah Abdeslam was maar een van hen, maar hij werd het gezicht van het kwaad.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Is dat niet jouw ding? Ontdek dan meer streamtips dankzij Guidinc.

Jeugd van Salah Abdeslam

Voor het eerst in hun carrière spreken leden van de speciale eenheden van de federale politie zelf over hun aandeel in de jacht op Salah Abdeslam en de andere terroristen. Zij keken meerdere keren in de loop van een kalasjnikov. Een familielid vertelt gedetailleerd over het leven binnen de Molenbeekse familie Abdeslam met vijf kinderen. Er wordt een beeld geschetst van de jeugd van Salah Abdeslam aan de hand van vrienden, familie, kennissen en de verhalen die zijn verloofde Yasmina over hem vertelde tijdens zijn vlucht. En de verklaringen die Salah zelf heeft afgelegd komen aan bod, waarom heeft hij uiteindelijk zijn medewerking aan het onderzoek opgezegd?

Eerder kon je op VTM kijken naar het interview met Terroristenjager Lionel, die Salah Abdeslam oppakte. Samen met Annemie Bulté schreef Lionel D. het boek Terroristenjager – in het hart van de Speciale Eenheden.

Wortels van het kwaad

Hoe dichter 13 november 2015 nadert, hoe sneller de acties van Salah Abdeslam elkaar opvolgen. In het tweede deel van deze documentairereeks gaat Eric Goens dieper op zoek naar de wortels van het kwaad. Tot in detail beschrijft hij de rol van Salah Abdeslam in de aanslagen die zouden volgen. Broer Brahim trekt naar Syrië om in het woestijnzand rond Raqqa een terreuropleiding te krijgen. Salah pikt juist terroristen op uit heel Europa om ze veilig onder te brengen op tal van plekken in België.

Aanslagen luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek

Het derde deel van de documentaire Salah beschrijft de aanslagen van 22 maart 2016. Aan de hand hand van nooit eerder getoonde beelden en beklijvende ooggetuigenverslagen van deze tragische gebeurtenissen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek krijgen we een beeld van de impact van de aanslagen. 35 doden en 270 gewonden was de trieste eindbalans na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek. Politieman Patrik Asselman vertelt hoe hij Manuel Martinez meer dood dan levend tussen het puin vond. Manuel overleefde dankzij Patrik. Vandaag zijn ze vrienden voor het leven.

Tip: het boek Herboren van Nidi Chaphekar met de ondertitel: Hoe ik terugvocht na de terroristische aanslag in Brussel.

Hadden aanslagen voorkomen kunnen worden?

Het vierde en laatste deel van de documentaire over Salah Abdeslam blikt terug op het terreuronderzoek in ons land. Documentairemaker Eric Goens vraagt zich af of de aanslagen hadden kunnen voorkomen. Slachtoffer Manuel en zijn redder Patrik zien elkaar terug na een erg lange tijd, en vallen elkaar in de armen. Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, bereidt intussen het proces voor.

Documentaire Salah kijken

Salah was in België te kijken via Eén en VRT NU. De VPRO had het programma eerder al aangekondigd, maar de documentaire is uitgesteld. In Nederland kun je de documentaire Salah van Eric Goens op dit moment al volledig kijken via NPO Plus. Daarnaast zijn er – twintig jaar na 9/11 – de nodige programma’s geweest die ook in gingen op aanslagen in het algemeen, waaronder die in Brussel. Denk bijvoorbeeld aan de Telefacts aflevering over je leven oppakken na een terroristische aanslag.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 maart 2021 /