Reinhilde Decleir (73) overleden – Ontdek series en films met deze actrice

Actrice Reinhilde Decleir is vandaag – woensdag 6 april – op 73-jarige leeftijd overleden. De zus van acteurs Dirk en Jan Decleir is ‘volgens eigen wens’ heen gegaan na ‘een lange strijd tegen kanker’. Zo meldt haar familie aan het Vlaamse persbureau Belga. Reinhilde Decleir is één van die Vlaamse actrices die tal van rollen heeft gespeeld in tv-series, films en theatervoorstellingen. In dit artikel staan we stil bij haar werk. Daar zitten namelijk echt een aantal aanraders bij die het (terug) kijken waard zijn.

Reinhilde Decleir overleden

Op 73-jarige leeftijd is actrice Reinhilde Decleir overleden. Dat ze een lange strijd tegen kanker achter de rug had, wist ik zelf niet. We zagen haar recent tenslotte nog in verschillende producties, zoals in Grond en seizoen 6 van Loslopend Wild (wat nu – in het voorjaar van 2022 – wordt uitgezonden op Eén). In 2015 kreeg de Antwerpse actrice het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap; deze wordt uitgereikt door de Vlaamse regering aan personen die Vlaanderen met hun werk in de kijker zetten. De Vlaamse minister-president Jan Jambon noemt Reinhilde Decleir in GVA ‘een uitzonderlijke actrice die met haar theater- en televisiewerk onuitwisbare herinneringen nalaat’ (…) ‘Wat een rastalent, wat een verlies. Mijn diepste medeleven met familie, collega’s en vrienden.’ Bij die woorden van Jan Jambon sluit ik me helemaal aan. Wat heb ik genoten van deze actrice.

Actrice Reinhilde Decleir

Als actrice heeft Reinhilde Decleir echt ontelbare rollen op haar naam staan. Ze maakte naam in de theaterwereld waar ze speelde bij verschillende gezelschappen. Daarnaast regisseerde ze ook en was ze de bezieler van het sociaal-artistiek theatergezelschap Tutti Fratelli. Dit is een werkplaats in Antwerpen waar jongeren, ouderen, mensen van andere origine of met een beperking maatschappelijke kansen krijgen via artistieke projecten. Maar het grote publiek kent Reinhilde Decleir natuurlijk uit Vlaamse tv-series en films. Zo zag je haar in 1973 in Camera Sutra; een film over radicale jongeren die zich proberen te verzetten tegen het systeem. Maar je zag haar in 1980 bijvoorbeeld ook in De Witte van Sichem van de helaas ook al overleden regisseur Robbe De Hert.

Van Vlees en bloed & Beau Séjour

Welke rollen van Reinhilde Decleir mij het meest zijn bijgebleven? Wat denk je van haar als ‘moemoe’ in Van vlees en bloed? Als Maria Vangenechten was ze de mater familias van de beenhouwerij. Als je Van vlees en bloed nog nooit hebt gezien, zou ik dat absoluut doen. De reeks mag dan uit 2009 komen; je zult er ongetwijfeld nog erg van genieten. Maar ook in het eerste seizoen van Beau Séjour speelde ze als de oma van Kato een mooie rol. Zin om te lachen en alles te vergeten, dan mag Loslopend Wild natuurlijk ook niet ontbreken. Actrice Reinhilde Decleir behoort vanaf de start tot de cast.

Series en films met Reinhilde Decleir

Op VlaamsKijken schreef ik nog meer over producties met de overleden actrice Reinhilde Decleir. Denk bijvoorbeeld aan:

Klik hier voor het overzicht van artikelen over Reinhilde Decleir op VlaamsKijken.

Foto: © VRT – Nyk Dekeyser (gemaakt ter ere van het eerste seizoen van Loslopend wild, eind 2012).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 april 2022 /