De Witte van Sichem op Eén

De Witte van Sichem wordt vanavond om 21.14 uur uitgezonden op Eén. Deze film van Robbe De Hert uit 1980 is een verfilming van de roman De Witte van Ernest Claes. Maar het is niet de eerste keer dat dit boek is verfilmd…

Nieuwe versie De Witte

Het verhaal van De Witte is namelijk in 1934 al verfilmd door Jan Vanderheyden. Hij kreeg hierbij hulp van de gerenommeerde theaterkomiek Willem Benoy. Edith Kiel heeft het scenario geschreven. De film was destijds zo’n succes dat het hem in staat stelde om een hele reeks Vlaams-volkse films te maken. Tot in 1943 aan toe, zo lees ik in de VPRO Gids.

Verhaal De Witte van Sichem

Robbe De Hert heeft het verhaal in 1980 opnieuw verfilmd. Je ontdek hierin hoe schrijnend en armoedig de levensomstandigheden zijn in het landelijke Vlaanderen van 1900. Hoofdpersonage Louis Verheyden – die ook wel De Witte wordt genoemd –  (gespeeld door Eric Clerckx) haalt voortdurend grappen en kwajongensstreken uit. Zijn prestaties op school blijven achter en hij komt zijn afspraken niet na. Het levert hem steevast een pak slaag op van zijn norse vader. Voor zijn vader (gespeeld door Willy Vandermeulen) is de maat vol. Het wordt tijd dat Louis gaat werken; bij boer Coene (Paul S’Jongers) – een ware tiran.

Vluchten in boek

De ommekeer komt als hij op school weer eens straf krijgt en wordt opgesloten in een rommelkamer. Daar ontdekt hij het werk van Hendrik Conscience en begint hij te lezen in de Leeuw van Vlaenderen of de slag der Gulden Sporen. Daarin vlucht hij weg uit de realiteit. Uiteindelijk zien we dat De Witte zijn leven helemaal beu is en een drastisch plan bedenkt. Ik heb de film persoonlijk nog nooit gezien. Dus ik ben erg benieuwd.

Bekende gezichten in De Witte van Sichem

Nu is deze versie van De Witte van Sichem uit gekomen voor mijn geboorte (in 1984), dus veel van de acteurs en actrices uit deze film zeggen mij niets. Toch zie ik in het lijstje van de cast op IMDB wel een aantal bekende namen voorbij. Zo zien we Jaak Van Assche als caféklant (die vanaf morgen weer te zien is in Familie én dit najaar met De Zonen Van Van As bij VTM). En Chris Lomme speelt Rosette (haar zie je binnenkort in het tweede seizoen van Undercover – dit schreven we recent over Chris Lomme).

Cast De Witte van Sichem

Verder in de cast nog meer bekende gezichten. Wat te denken van Reinhilde Decleir als zigeuner. Mieke De Groote als struikelende non. Marleen Merckx als vriendin van Liza (de dochter van boer Coene). Michael Pas als schooljongen. En Raymond van het Groenewoud als kaartjesverkoper. Komiek Gaston Berghmans (die je kent van het duo Gaston en Leo) als Nand. Zien julllie nog meer bekende gezichten? Bespreek het gerust in het bericht over deze film in de Facebook-groep van VlaamsKijken.

Robbe De Hert

Waar je de Belgische filmregisseur Robbe De Hert van kunt kennen? Wat dacht je van de documentaire Hollywood aan de Schelde, waarbij hij de geschiedenis van de Belgische film heeft gebracht. Daarnaast heeft hij bijvoorbeeld Lijmen/Het Been geregisseerd, Blueberry Hill met Michael Pas en Babette van Veen (en het vervolg Brylcream Boulevard). Net als de film Zware jongens met Gaston Berghmans.

De Witte van Sichem duurt 1 uur en 42 minuten en is ook beschikbaar via net gemist.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

23 augustus 2020 /