Robbe De Hert overleden; Vlaamse regisseur werd 77

De Vlaamse regisseur Robbe De Hert is maandag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan de gevolgen van suikerziekte op de dag, nadat zijn film De Witte van Sichem op Eén te zien was. We schreven toen nog uitvoerig over de regisseur. Hollywood aan De Schelde was zijn laatste werk.

VTM zendt de fim Zware Jongens uit als eerbetoon aan Robbe De Hert op zondag 30 augustus om 20.35 uur. En op Canvas kun je diezelfde avond vanaf 22.17 uur genieten van Hollywood aan de Schelde.

Robbe De Hert was sociaal betrokken

Robbe De Hert begon in 1966 samen met onder andere zijn broer Jos De Hert, Walter Heynen en Kris Van den Bogaert het collectief Fugitive Cinema. Zij wilden de Belgische cinema een sociale dimensie geven. Dat hij heel sociaal betrokken was, zie je niet alleen terug in zijn film De Witte van Sichem (waarin hij het echte Vlaamse plattelandsleven liet zien van begin 20ste eeuw). Maar ook in het feit dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen opkwam voor de partij Rood!

Robbe De Hert overleden; Vlaamse regisseur werd 77

Laatste project: Hollywood aan de Schelde

Het laatste project van Robbe De Hert was Hollywood aan de Schelde (op 30 augustus wordt deze uitgezonden op Canvas én je kijkt ‘m nu ook terug via VRTNU). Dit is een historische documentaire over zeventig jaar Vlaamse cinema. Hij wilde hier na 2000 eigenlijk direct meteen mee beginnen, maar door geldproblemen kwam dit project op de lange baan. In 2017 vertelde hij aan Dag Allemaal dat-ie er zelf financieel ook niet al te florissant voor stond. Hij had te veel eigen geld in zijn films gestopt en was te slordig geweest met belastingaangiftes. Die getuigenis zorgde ervoor dat lezers een crowdfunding begonnen en er vervolgens diverse giften volgde. Daardoor kon Hollywood aan de Schelde in 2018 toch in première gaan.

Boek Robbe De Hert

Bij Hollywood aan de Schelde verscheen ook een boek. Het wordt omschreven als een ‘onmisbaar naslagwerk met boeiende verhalen en tal van unieke foto’s. Het hoort in elke boekenkast en op elke salontafe!’

Films Van Robbe De Hert

Robbe De Hert debuteerde met De Dood van een sandwichman in 1971. Daarna volgden verschillende films en documentaires, waaronder De Witte van Sichem, Zware jongens met Gaston Berghmans en Gaston’s War. Hij is ook de regisseur van Blueberry Hill met Michael Pas en Babette van Veen (en het vervolg Brylcream Boulevard). In 2000 maakte hij Lijmen/Het Been geregisseerd – de verfilming van het boek van Willem Elsschot – met onder andere Willeke Van Ammelrooy, maar ook Koen De Bouw, Mike Verdrengh, Sylvia Kristel, Jan Decleir, Jaak Van Assche, Tom Lenaerts (die je nu kent als maker van Over Water) en Lou Landré.

Meer lezen over het overlijden van Robbe De Hert:

Dat regisseur Robbe De Hert is overleden kan rekenen op tal van verhalen in de Vlaamse media. Ik heb er een aantal voor jullie geselecteerd.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 augustus 2020 /