Durf te vragen seizoen 5 met Siska Schoeters en deze gasten

Siska Schoeters is vanaf dinsdag 26 maart 2024 wekelijks om 20.45 uur op VRT en VRT MAX te zien met Durf te vragen seizoen 5. Haar gasten zijn deze keer mensen met een dwangstoornis, vrijmetselaars, ouders die een kind verloren, fetisjisten, hoogbegaafde jongeren, dragqueens, brandwondenpatiënten en ex-gedetineerden. Ontdek hier alles over Durf te vragen seizoen 5 en de gasten.

Durf te vragen seizoen 5

Zijn hoogbegaafde jongeren allemaal nerds? Worden fetisjisten seksueel opgewonden van hun fetisj? Hebben ex-gedetineerden ooit een plan gehad om te ontsnappen? Het zijn maar drie van de vele vragen in het vijfde seizoen van Durf te vragen. Vanaf 26 maart trekt Siska Schoeters elke dinsdag opnieuw haar stoutste schoenen aan. 

Durf te vragen

De studio van Durf te vragen zet zijn deuren open en ontvangt elke week een straffe groep mensen waar we stiekem heel veel vragen voor hebben, maar die we niet altijd recht in hun gezicht durven te stellen. Onder anderen vrijmetselaars, dragqueens en brandwondenpatiënten antwoorden eerlijk op alle vragen. Hun openhartige antwoorden geven een unieke, verrassende en soms confronterende inkijk in de leef- en denkwereld van deze mensen. Siska Schoeters trekt er met sommige getuigen ook een dagje op uit. Op haar eigen manier en met een stevige portie ongegeneerde nieuwsgierigheid graaft ze zo nog wat dieper in hun verhalen om hun wereld nog beter te begrijpen.

Durf te vragen gemist

Durf te vragen met Siska Schoeters is een programma van Roses are blue voor VRT1. Je kunt het programma elke dinsdagavond vanaf 26 maart om 20.45 uur op tv kijken en terugkijken bij VRT MAX. Eerdere seizoenen gemist? Ze staan allemaal nog op VRT MAX. (Wist je dat je VRT MAX in het buitenland kunt kijken, zorg dan wel voor een VPN Verbinding, die je eerst op België zet, voordat je naar VRT MAX gaat). Klik en lees meer over:

Ga je verder dan lees je meer over de inhoud van de verschillende afleveringen. Dit vullen we wekelijks aan met informatie over de gasten van Siska Schoeters in Durf te vragen seizoen 5.

Dwangstoornis

Aflevering 1 (26/03) – Mensen met een dwangstoornis – Ongeveer 1,5 tot 2 procent van de algemene bevolking kampt in meer of mindere mate met een dwangstoornis, dat is 1 op 50. Mensen kennen het ook onder de afkorting OCS, een obsessief compulsieve stoornis of in het Engels OCD, obsessive compulsive disorder. In de studio van Durf te vragen praten zeven mensen openhartig over hun dwang: overgeeffobie, smetvrees, magische dwang, skin picking, poets- en symmetriedwang en H-OCD.

De gasten laten zich van hun moedigste maar ook kwetsbaarste kant zien. We krijgen eerlijke antwoorden op heel wat vragen: Schaam jij je? Ben je niet gewoon een controlefreak? Kan je genieten van een ongedwongen moment? Siska Schoeters trekt eropuit met Nele en Annelies om meer inzicht te krijgen in de verschillende therapieën die hen geholpen hebben.

  • Wat begon bij Nele (40, Gingelom) als kleine dwangmatige en onschuldige handelingen mondde uit in het monster dat OCD heet. In 2021 ging het licht uit: de OCD had al haar levenskwaliteit weggenomen. Nele kampte met stapdwang, teldwang en een overgeeffobie. Ze ging in dagtherapie. Dankzij de professionele hulp en de onvoorwaardelijke steun van haar gezin en familie, is er weer licht aan het einde van de tunnel, hoewel het dagelijks vechten blijft tegen de dwang. Nele trekt mee de OCD Liga en wil een stem zijn voor de mensen die worstelen met een dwangstoornis. “OCD is een sluimerend gif met vreselijke gevolgen.”
  • Roan is 26 jaar en woont in Leuven, samen met zijn vrouw. Hij werkt als zakenadvocaat op de luchthaven in Brussel. Hij kampte al enkele jaren met een dwangstoornis maar de schaamte om erover te praten was heel groot, tot hij crashte en professionele hulp nodig had. Roan kampt met teldwang en magische dwang: dwangen waar hij vandaag mee kan leven en die hij grotendeels onder controle heeft. “Het ergste aan een dwangstoornis is dat je weet dat je het hebt … Je denkt echt dat je zot aan het worden bent.”
  • Annelies’ leven staat al van jongs af aan grotendeels in teken van dwang waaronder smetvrees en controledwang. De 39-jarige uit Gent heeft allerlei behandelingen gevolgd: van opnames tot verschillende therapieën en staat vandaag al een heel stuk verder. De dwang is er nog steeds, maar het is leefbaar geworden en bepaalt niet langer haar leven. Ze werkt als vrijwillig ervaringsdeskundige voor mensen met een dwangstoornis aan het UZ Gent en is opnieuw aan het studeren. “Op een bepaald moment was het zo erg dat ik wel 164 keer per dag mijn handen stond te wassen, telkens in een veelvoud van 3.”
  • De 23-jarige Mila Noor uit Sint-Niklaas is studente politieke wetenschappen. Al van kleins af aan kampt ze met dwangen of ‘tics’. Haar voornaamste vorm van dwang is ‘skin picking disorder’; het dwangmatig of obsessief krabben aan de huid. Hoewel haar familie en goede vrienden het weten, is het iets waar ze zich erg voor schaamt en dat ze probeert te verstoppen. “Mijn familie is denk ik de enige die echt weet hoe zwaar ik het soms heb.”
  • Op zijn 22ste ontdekte de nu 56-jarige Paul uit Halle dat hij OCS had door een documentaire op televisie. Hij kampt met verschillende dwangen waaronder poetsdwang, smetvrees en symmetriedwang. Hij onderging verschillende behandelingen om ze onder controle te krijgen. Vandaag is hij niet meer in behandeling en maken zijn dwangen het dagelijkse leven erg moeilijk voor hem. Hij hoopt door erover te vertellen andere mensen te kunnen helpen. “Mijn hele leven wordt gehypothekeerd door dwang.” 
  • Kevin is 41 jaar, komt uit Ternat en werkt als leerkracht en rijinstructeur. Hij heeft H-OCD: een vorm van dwang waarbij je als hetero je obsessief de vraag stelt of je misschien holebi bent. Hij heeft jarenlang met een heel groot schaamtegevoel geleefd over zijn gedachten. Ondertussen helpt hij lotgenoten en weet hij hoe belangrijk het is om erover te praten. “Dwang heb je voor het leven, dat voel ik ook, maar voor mij is het zeer leefbaar geworden.”
  • Delphine (31 uit Waarschoot) is mama van twee kleine kindjes en woont samen met haar vriend in Waarschoot. Ze is gelukkig, maar de dwang hangt de hele tijd als een donderwolk boven haar leven. Ze kampt met ziekte- en sterfdwang. Ze denkt de hele tijd dat er met haar iets zal gebeuren waardoor ze sterft of ernstig ziek zal worden. Ze voelt zich heel schuldig naar haar directe omgeving toe, die ze vaak meeneemt in haar dwanggedachten. “Ik weet zelf heel goed dat wat ik denk nergens op slaat maar toch is het er.”

Vrijmetselaars

Aflevering 2 (2/04) – Vrijmetselaars – De vrijmetselarij, de maçons, of ook wel de loge genoemd is een internationale vrijdenkersbeweging. Ze zijn actief in meer dan 60 landen. België telt ongeveer 25.000 vrijmetselaars. Er hangt heel wat mystiek rond wat de loge nu precies is en doet. In Durf te vragen worden enkele ‘geheimen’ prijsgegeven en vooroordelen ontkracht. Zijn jullie een sekte? Dragen jullie lange zwarte gewaden tijdens bijeenkomsten? Hoe ziet een samenkomst bij jullie eruit? Doen jullie dingen die het daglicht niet mogen zien?

Siska Schoeters bezoekt in Durf te vragen seizoen 5 de tempels van de vrijmetselaars samen met Alain en Raymonda, beiden grootmeester in de loge. Met acteur Christophe Stienlet trekt ze door Brussel voor een maçonnieke stadswandeling waarbij ze de invloed ontdekken van de vrijmetselaars op de architectuur. Ook Karel De Gucht komt met trots vertellen over zijn lidmaatschap.

  • De 67-jarige Alain uit Kortrijk is voormalig arts en specialist urologie. Hij was voorbestemd om vrijmetselaar te worden, hij komt uit een vrijmetselaarsfamilie en werd op zijn 23ste ingewijd. Ondertussen is hij al meer dan 40 jaar vrijmetselaar en is hij grootmeester van de loge van het Grootoosten van België (G.O.B.). De vrijmetselarij staat voor hem voor mooie principes: het verdedigt waarden van verdraagzaamheid, vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid en liefdadigheid.  
  • Raymonda (67 uit Strombeek-Bever) is gepensioneerd en voormalig topambtenaar. Van 2009 tot 2021 was ze afgevaardigd bestuurder van GO!, het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap. Recent werd ze verkozen tot voorzitter van deMens.nu. Ze is vrijmetselaar sinds 2000 en is momenteel grootmeester van de Vrouwengrootloge van België. Als vrijmetselaar wil ze aan zichzelf blijven werken en hoopt ze een bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld. De loge is voor haar een intense beleving, samen met haar broeders en zusters. 
  • De 50-jarige acteur Christophe Stienlet uit Mechelen zien we ook in de aflevering van Durf te vragen over vrijmetselaars. Hij is al meer dan 26 jaar vrijmetselaar en is voor zover hij weet de enige in zijn familie. Hij is er toevallig ingerold. Een vrijmetselaar is volgens hem iemand die op zoek is naar heel wat antwoorden op vragen, en dat is een van de redenen waarom hij vrijmetselaar geworden is. Recent zagen we Christophe Stienlet nog in de Foute Vrienden film.
  • Tessa is 73 jaar, komt uit Mol en is gepensioneerd journalist. Ze was vroeger hoofdredacteur van Knack Weekend. Ze is al meer dan 20 jaar vrijmetselaar en heeft daar nooit een geheim van gemaakt. Vrijmetselaar zijn is voor haar blijven openstaan voor wat er gebeurt in de wereld en daarover blijven nadenken en kritisch naar blijven kijken. Voor haar is de loge het grootste cadeau dat ze in haar leven gekregen heeft, na haar kinderen.
  • Karel De Gucht bekleedde verschillende nationale en internationale politieke functies, waaronder minister van Buitenlandse Zaken. Vandaag is de 69-jarige uit Berlare bestuurder van verschillende vennootschappen en professor aan de VUB. Als vrijmetselaar is hij lid van de Aalsterse loge Ontwaken. Ondanks zijn politieke achtergrond wordt volgens hem de invloed van de vrijmetselaars op de politiek schromelijk overschat en is die nauwelijks bestaande. 
  • Joost Bonte (63) uit Kortrijk noemt zichzelf een radicaal sociaal werker; je kunt hem kennen uit het tv-programma Zorgen voor Mama. Hij werkt als supervisor bij het Centrum voor Algemeen Welzijn en is medewerker bij een opvanginitiatief voor tienerslachtoffers van pooiers. Een vrijmetselaar is voor hem een ’gutmensch’ die de energie die hij heeft wil aanwenden om de wereld en de maatschappij beter te maken. In 2006 werd hij ingewijd bij de loge Bevrijding, Oosten Gent. Zijn kinderen noemen het een sekte, Joost spreekt liever van een sterk genootschap. 
  • De 33-jarige Laurens uit Lier is businessconsultant en vader van twee kindjes. Zijn vader was vrijmetselaar en dat maakte Laurens al van jongsaf aan nieuwsgierig. Ongeveer een jaar geleden besloot hij zelf ook vrijmetselaar te worden. Sindsdien is de band met zijn vader sterker geworden. De loge is voor hem echt een plek van rust en reflectie. Tot nu toe heeft hij nog niet aan iedereen uit zijn omgeving verteld dat hij vrijmetselaar is, omdat hij vreest dat ze toch nog bepaalde vooroordelen zullen hebben.
  • Sara is een 38-jarige vrouw uit Meerhout. Ze werkte bij Defensie maar nam loopbaanonderbreking om sociaal werk te gaan studeren. Sinds vier jaar mag ze zich vrijmetselaar noemen. De loge betekent voor haar thuiskomen, het is familie zonder bloedband. Ze heeft heel bewust gekozen voor de vrouwenloge. Voor haar heeft het toetreden tot de loge haar leven veranderd, het is een plek waar ze zichzelf kan zijn zonder oordeel.  

Ouders overleden kind

Aflevering 3 (9/04) – Ouders die een kind verloren – In 2022 stierven er in België 537 opgroeiende kinderen en jongeren tussen 1 en 24 jaar. Dat zijn 537 gezinnen en families die hun leven moeten vormgeven met een heel groot gemis en heel veel verdriet. In onze studio vertellen ouders openhartig over hun verdriet en het verlies van hun kinderen Mees*, Ties*, Tom* en Kathelijne*, Pepijn*, Chester*, Naomi* en Loes*.

Doet een kind verliezen fysiek pijn? Voel je je schuldig? Welke impact heeft het verlies van een kind op jullie als koppel? Ondanks alle pijn en verdriet, schuilt er ook heel wat veerkracht en positieve energie in de verschillende verhalen. Samen met Julie en Annelies bezoekt Siska het Berrefonds: een organisatie die houvast biedt aan ouders en families die een kind verloren hebben. Ze gaat ook langs bij de zorgboerderij LouTieJu die Esther en Robin hebben opgericht na de dood van hun zoontje Ties.

Bij deze aflevering moet ik ook denken aan programma’s als Forever Young, Niet Klein Te Krijgen, Over Mijn Lijk, maar ook aan het nieuwe Van de Wereld.

  • Esther (39) en Robin (37) uit Balen hebben drie kinderen; Louise, Ties* en Juliette. In 2017 verloren ze hun zoontje Ties na een hersentumor, hij was toen 3,5 jaar. Na zijn dood viel het “zorgende” weg, wat vooral voor Esther erg zwaar was. Ze besloten samen hun huis te verkopen en zorgboerderij LouTieJu op te starten, speciaal voor kindjes met extra noden. “Je staat elke dag op met een kind te weinig. De zorgboerderij geeft rust en geeft ons het gevoel dat hij er nog bij hoort.”
  • Josiane (70) uit Zwalm verloor haar vier kinderen. Twee kindjes verloor ze tijdens de zwangerschap, eentje kort na de geboorte. Haar dochter Kathelijne stierf in 2009 na hartfalen op 34-jarige leeftijd. Het verdriet was heel zwaar om te dragen en moeilijk om met anderen te delen. Dankzij het contact met lotgenoten kon ze praten over wat ze voelde. “De dag dat Kathelijne is gestorven, is er een stukje van mezelf gestorven en dat deel is weg.”
  • In 2019 werd Chester, het zoontje van Julie (30) en Annelies (30) uit Ninove, stilgeboren. Annelies was toen 35 weken zwanger. Het verlies was een enorme beproeving voor hen als koppel maar het heeft hen uiteindelijk dichter bij elkaar gebracht. Ze merken dat er vaak nog veel onbegrip is over het grote verdriet dat je voelt als je een stilgeboren kindje hebt. “Alles was geregeld voor de komst van Chester en dan ineens moet je alles regelen voor een afscheid …”
  • Nathalie (37) en André (39) hebben drie kinderen: Ella, Loes* en Len. In 2021 verongelukte Loes op weg naar school met de fiets. Ze was toen 7 jaar. Na haar dood hingen mensen overal eenhoorns op ter nagedachtenis van Loes. Hun netwerk van familie, vrienden en hulpverleners hebben hen opgevangen en ervoor gezorgd dat ze vandaag staan waar ze nu staan. “We hebben al haar kleertjes aan haar vriendinnetjes gegeven, haar balletpakje aan haar balletvriendinnetje.”
  • De zestigjarige Dries uit Meulebeke heeft zes kinderen, waarvan er nog vier over zijn. Eén kindje werd stilgeboren, zijn zoon Pepijn pleegde zelfmoord in 2016, hij was toen 19 jaar. Hij is met een auto frontaal op een container gereden en was op slag dood. Dries had dit totaal niet verwacht en bleef achter met een heel pak vragen. Ondertussen heeft hij vier kleinkinderen gekregen en probeert hij te genieten van gelukkig zijn. “Het geluk is anders, het leven is anders … Je bent een deeltje kwijt.” 
  • Cynthia (52) en Ludwig (51) uit Diepenbeek hebben twee dochters: Chloe en Naomi*. Hun oudste dochter Naomi werd in 2020 vermoord door haar vriend, ze was toen 25 jaar. Ze kenden hem en het was dan ook een shock. Door de coronalockdown hebben ze geen afscheid kunnen nemen en dat viel hen zwaar. Ze hebben het gevoel dat ze nog maar net zijn gestart met het rouwproces. “We hebben humor nodig om even lucht te krijgen en op adem te komen, anders verlies je je in het verdriet.”
  • De 44-jarige Veerle uit Oostakker en haar man David hebben drie kinderen: Siebe, Mees* en Hakon. Mees overleed in 2018 na een gasexplosie in een bijgebouw aan hun huis. Na zijn dood hebben ze professionele hulp gezocht om hen te begeleiden, zowel samen als gezin als elk apart. Vandaag proberen ze te genieten en trekken ze zich op aan de vele positieve dingen die het leven nog te bieden heeft. “Het verdriet slijt niet, het krijgt andere dimensies. Maar het gemis kan je plots overweldigen.”

Fetisjisten

Aflevering 4 (16/04) – Fetisjisten – Bronnen beweren dat meer dan de helft van de Vlamingen een fetisj heeft: leer, latex, voeten, je verkleden in hond of pony, vastgeknoopt worden in touwen, naalden… Ze komen allemaal aan bod in deze aflevering. 

Amanda, Steven, latexvrouw Vexx, Laura en Sam beantwoorden ongegeneerd heel wat vragen. Word je er seksueel opgewonden van? Waar ligt de grens voor jou? Kan je nog terug naar een leven zonder fetisj? Kan je niet gewoon normaal doen? Siska Schoeters gaat shoppen met Mister Leather Andy in een fetishwinkel. Samen met Tamara verkent ze de sensuele loft SPNKD in Antwerpen waar mensen hun ultieme erotische fantasieën kunnen beleven en waar Tamara die van haar beleeft met shibari.

  • Amanda is 32 jaar en fetisjisme maakt deel uit van haar dagelijkse leven, ze is namelijk mede-zaakvoerder van het Fetisj Café in Antwerpen. Het doet haar plezier om een ontmoetingsplaats te creëren waar mensen hun fetisj veilig kunnen beleven. Zelf beleeft Amanda het liefste haar voetenfetisj en doet ze aan needle play.  
  • Andy is 49 jaar (Stabroek), gelukkig in zijn vaste relatie, heeft twee zonen en werkt in de bank. Een gewone man dus, die toevallig ook enorm houdt van leer en kostuums. Als iets je gelukkig maakt en je een goed gevoel geeft dan moet je dat gewoon doen, vindt Andy. Hij draagt dan ook fier de titel van Mister Leather Europe.  
  • Tamara (33, Gent) is logistiek verantwoordelijke in de eventsector en mama van een dochtertje van 8 jaar. Enkele jaren geleden leerde ze de fetisjwereld kennen en nu zou ze niet meer zonder kunnen. Ze is helemaal zot van shibari, een intieme dans waarbij iemand touwen rond je lichaam bindt. Het gevoel van de touwen op haar huid en de controle overgeven aan iemand anders, vindt ze geweldig.
  • Steven of Flash (40) en zijn partner Vexx (27) wonen samen in Antwerpen. In het dagelijks leven is Vexx senior consultant in IT. Steven werkt als customer care assistent. In hun vrije tijd doen ze aan puppy play: een rollenspel waarin ze zich verkleden en gedragen als puppies. Ze komen samen met andere pups voor playdates en fotoshoots. Dat sociale aspect vinden ze heel leuk, maar het pup zijn is voor hen ook een alter ego waardoor ze zich sterker en beter in hun vel voelen.  
  • Sam is 42 jaar en woont in Sint-Katelijne-Waver. Tijdens de week werkt hij als hoofdverantwoordelijke van de groenten- en fruitafdeling in een supermarktketen. In het weekend werkt hij als barman in een fetisjclub in Antwerpen. Sam heeft meerdere fetisjen. Welke het wordt, hangt af van zijn stemming. Een van zijn fetisjen is pony play: een rollenspel waarbij hij zich verkleed als pony. Een fetisj betekent voor hem vrijheid en zijn gedachten even op nul zetten.  
  • Laura is 25 jaar, komt uit Mol en heeft van haar hobby haar beroep kunnen maken: ze werkt ondertussen al 2 jaar als meesteres. Ze houdt van de spanning en van het domineren. Haar klanten komen met allerhande fetisjen bij haar terecht, maar zelf kickt ze op mannen die haar voeten aanbidden. 
  • Latexvrouw (30) houdt liever geheim wie ze echt is. Maar zoals de naam al doet vermoeden is deze dame gek op latex. Het geeft haar een kick en ze voelt er zich een stuk zelfverzekerder door. Ze werkt als verantwoordelijke in een bouwbedrijf maar als het zou kunnen, zou ze liefst van al in haar latex-outfit naar het werk gaan.  

Hoogbegaafde jongeren

Afleveirng 5 (23/04) – Hoogbegaafde jongeren – Gemiddeld zit er in een klas van 25 leerlingen 1 leerling die hoogbegaafd is. In totaal telt Vlaanderen zo’n 20.000 tot 25.000 hoogbegaafde kinderen. Charlotte, Linn, Ruben, Jade, Sien, Tibo, Matteo, Wiebe en Joram hebben allemaal een IQ dat hoger is dan 130 en zijn daarom hoogbegaafd. Ze nemen plaats in de studio van Durf te vragen om te antwoorden op heel wat vragen. Zijn jullie allemaal nerds? Voel jij je soms een rare vogel? Wil je altijd de eerste van de klas zijn? Ervaar je veel druk van buitenaf? 

Siska Schoeters trekt eropuit met Charlotte, Jade en Sien. Charlotte is 16 jaar en zit in haar eerste jaar psychologie aan de VUB. Sien is 10 en zit in de PI-klas, een speciale klas voor hoogbegaafden en Jade combineert haar studies geneeskunde met een topsportstatuut als wielrenster.

  • Sien (10 uit Merksem) ontdekte zelf dat ze hoogbegaafd is. Ze had altijd al een voorsprong, zo probeerde ze in de derde kleuterklas al te schrijven en te lezen. De andere kinderen begrepen haar niet. Ze nam er toevallig eens een boek bij en las een hoofdstuk over hoogbegaafdheid. Daar herkende ze zichzelf helemaal in. Ondertussen is ze veranderd van school en zit ze in de PI-klas, een klas voor hoogbegaafde kinderen. “Voor ik in de PI-klas zat, wou ik niet meer naar school. Nu ben ik elke ochtend heel gelukkig dat ik naar school mag. Ik leer weer nieuwe dingen en zit bij mensen die mij begrijpen.”
  • De zestienjarige Matteo uit Nijlen heeft tijdens zijn schoolperiode verschillende klassen overgeslagen. Nu zit hij in zijn eerste jaar aan de universiteit van Leuven. Hij studeert Biochemie, zit op kot en voelt er zich helemaal thuis. Matteo is heel leergierig en heeft het gevoel dat het de eerste keer is dat hij echt moet studeren. “Nu heb ik mijn draai gevonden, maar toen ik 8 jaar was kreeg ik te weinig uitdaging.
  • Ruben (14 uit Dendermonde) begon in het eerste kleuterklasje al met lezen en schrijven. Het viel op dat hij voor was op zijn leeftijd. Na een IQ-test bleek dat hij hoogbegaafd was. Hij legt voor zichzelf de lat best hoog, niet alleen op school maar ook bij het sporten. Alles wat hij doet, moet allemaal meteen lukken anders geraakt hij gefrustreerd. Hoewel hij nog maar 14 is, zit hij al in het vierde middelbaar. “Twee jaar springen is wel leuk, totdat je klasgenoten aan hun puberteit beginnen. Dan val je echt uit de boot.”
  • Charlotte (16 uit Scherpenheuvel-Zichem) houdt van piano, gitaar, kunst én studeren. In de derde kleuterklas werd ontdekt dat ze hoogbegaafd is. Het middelbaar was een moeilijke periode omdat ze weinig aansluiting vond bij haar klasgenoten en uitdaging miste. Ze behaalde haar diploma versneld via de examencommissie en studeert momenteel Psychologie aan de VUB. “Hoogbegaafd zijn is eerder een vloek dan een cadeau. Het slim zijn weegt niet op tegen de sociale moeilijkheden.”
  • Tibo is 11 jaar oud en komt uit Galmaarden. Hij zit in het eerste middelbaar op een speciale school. In zijn vrije tijd is hij lid van de jeugdbeweging voor sterrenkunde. Hij noemt zichzelf een nerd omdat hij wel 100 boeken heeft die hij allemaal op een wip kan uitlezen. Zijn droom is om later programmeur te worden. “Ik wou vroeger niet anders zijn. Toen ik mijn IQ-test aflegde heb ik mij daarom dommer voorgedaan.”
  • Jade (19 jaar uit Appelterre) zit in haar derde jaar Geneeskunde aan de VUB. Ze combineert deze zware studies met een statuut als topsportster wielrennen. Als ze op de fiets zit kan ze alles loslaten, het is een ideale uitlaatklep. Ze ziet haar hoogbegaafdheid als een zegen, hoewel ze beseft dat het voor haar ouders soms een vloek moet geweest zijn. “Ik ben het anti-cliché. Wél sportief en wél sociaal. Die vooroordelen kloppen niet.”
  • Linn (9, Zemst) is een creatieve duizendpoot: ze is gek op acteren en schrijft zelf ook scenario’s. Hoewel ze nog maar 9 jaar is, zit ze al in het eerste middelbaar en daar voelt ze zich goed. Haar lagere schooltijd verliep niet altijd even makkelijk, ze had het gevoel dat de leerkrachten niet altijd geloofden dat ze hoogbegaafd was. “Door mijn hoogbegaafdheid kan ik makkelijk teksten onthouden en kan ik emoties goed aanvoelen en spelen.”
  • Broers Wiebe (15) en Joram (19) uit Hoeilaart zijn allebei hoogbegaafd. Ze kennen beiden wel een hobbelig schoolparcours: vooral het studeren verloopt niet altijd even eenvoudig en de motivatie raakt soms zoek. Ondertussen hebben ze wel hun plek gevonden. Boeken lezen en schaken is niet meteen aan hen besteed, ze houden meer van FIFA spelen. Joram wil graag sportjournalist worden, zijn broer Wiebe hoopt dokter te worden. “Hoogbegaafd zijn is soms wel een nadeel omdat er verwacht wordt dat je alles kan en dat je altijd goede punten haalt”, vindt Joram.

Dragqueens

Aflevering 6 (30/04) – Dragqueens – Dragqueens zijn helemaal in. Ze verkopen zalen uit en maken bekroonde tv-series zoals de wereldberoemde Amerikaanse show RuPaul’s Drag Race, die ook een Belgische versie kreeg. La Tash, Mauve Lux, Vanessa van Cartier, Puki Harana, Dina Prica, Selina Pearl en Faux Katya nemen allemaal plaats op de stoel van Durf te vragen om hun ongezouten antwoorden te geven op gedurfde vragen. Loop jij thuis ook zo rond? Wil je niet gewoon liever een vrouw zijn? Waar blijf je met je penis? 

Siska leert dansen op hoge hakken bij Mikael of Puki Harana. La Tash nodigt haar uit om te zetelen in de jury bij de voorrondes van de Miss Hessenhuis-verkiezing, een dragqueen-wedstrijd. Vanessa van Cartier en Selina Pearl zag je ook in de documentaire What a Drag.

Brandwondenpatiënten

Aflevering 7 (14/05) – Brandwondenpatiënten – In België lopen jaarlijks ongeveer 120.000 mensen brandwonden op, 10.000 ervan moeten behandeld worden in een ziekenhuis en 800 komen terecht in gespecialiseerde brandwondencentra. Durf jij nog in de spiegel kijken? Had je niet gewoon wat voorzichtiger moeten zijn? Staren mensen je aan? Het zijn enkele van de vragen die worden voorgeschoteld aan brandwondenpatiënten André, Brecht, Elle, Evi, Michiel, Ragna, Michelle en Bruno. 

Michelle liep als klein meisje zware brandwonden op in Rwanda en kwam terecht in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Siska Schoeters gaat er met haar opnieuw langs. Ragna neemt Siska mee naar het zwembad. Ze werd het slachtoffer van een zuuraanval en gaat wekelijks zwemmen met lotgenoten.

Ex- gedetineerden

Aflevering 8 (21/05) – Ex-gedetineerden – België telt 37 gevangenissen waarvan 19 in Vlaanderen. Dat is goed voor een totaal van 11.199 gedetineerden. 99% van de gedetineerden komt ooit vrij. Durf te vragen ontvangt in de studio Jean, Wildi, Okan, Ilse, René, Patrick, Filip, Whesley en Christophe. Ze hebben allemaal een gevangenisstraf achter de rug. De ex-gedetineerden vertellen hun verhaal en geven een eerlijk antwoord op gedurfde vragen. Hoe voelt het als de deur achter jou dichtvalt? Heb je ooit in isolatie gezeten? Wat zegt je mama daarvan? Heb je ooit een plan gehad om te ontsnappen? 

Whesley heeft in totaal 14 jaar achter de tralies doorgebracht en werkt nu hard aan zijn re-integratie. Siska gaat met hem naar de voetbalploeg van Hove Sport waar hij een contract heeft als jeugdvoetbaltrainer. Christophe zat een deel van zijn gevangenisstraf uit in het detentiehuis in Ruiselede. Siska keert samen met hem terug naar een detentiehuis waar hij zal spreken als ervaringsdeskundige voor de gedetineerden. Deze aflevering van Durf te vragen seizoen 5 is er één voor de liefhebbers van onder andere Alloo in de buitenlandse gevangenis, Het dorp achter de muur en Recht Naar De Gevangenis.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 april 2024 /