Keuringsdienst van waarde: 2024 met onder andere noten

KRO-NCRV’s Keuringsdienst van waarde is ook in 2024 terug op tv. Vanaf maandag 15 januari 2024 kun je wekelijks om 21.30 uur op NPO1 kijken naar nieuwe afleveringen. Hier zetten we alle besproken onderwerpen voor je op een rijtje.

Keuringsdienst van waarde 2024

KRO-NCRV’s Keuringsdienst van waarde vraagt zich ook in 2024 af: klopt het wat fabrikanten claimen en wat ze ons in reclames verkopen? Verslaggevers Marijn Frank (die ook te zien is in Factcheckers Nederland), Ersin Kiris (die op maandagavond ook te zien is in het nieuwe programma Brainhack), Sosha Duysker (die we ook zien in de Therapie remake), Maarten Remmers en Pieter Hulst nemen de telefoon ter hand en onderzoeken de etiquette van de etiketten, consumeren gulzig reclamespotjes én zijn nieuwsgierig naar het doodgewone. In Keuringsdienst van Waarden 2024 gaat het onder andere over rauwe ham, kombucha, mondwater, olijfolie, honing, mosselen, dons, gelatine, pasta en eieren. Onderaan dit artikel lees je meer over de betreffende afleveringen.

Keuringsdienst van Waarde kijken

Let op: Keuringsdienst van Waarde is vanaf 15 januari 2024 voortaan dus om 21.30 uur te kijken bij NPO1. Daarnaast kun je afleveringen ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Daar vind je alle seizoenen. Vanuit het buitenland kun je naar de NPO Start site kijken als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Wil je terugkijken, doe hier dan alvast wat inspiratie op:

Rauwe Ham

Vaak is die gekookt, soms gegrild, maar heel vaak lusten we hem rauw: ham. Vlees van varkensbil: zogenaamd niet gegaard. Vele streken hebben er ééntje te koop in de supermarkt. Van Parma tot Coburg, het Schwarzwald tot Spanje. En aan praktisch elke ham hangt een ander prijskaartje. Er zijn rauwe hammen van dertien en rauwe hammen van honderd euro de kilo. Hoe kan het: vlees van eenzelfde varken, zo’n groot verschil in prijs? Keuringsdienst van waarde over de rauwe werkelijkheid achter rauwe ham van de kruidenier. (Rauwe Ham op 15 januari 2024 in Keuringsdienst van Waarde)

Kombucha

Wie een cool, fris drankje wil drinken koopt geen cola, maar kombucha. Kom wat? Kombucha dus. Vlotte flesjes en blikjes met, ja dat is de vraag. De klinkende etiketten reppen over gist en fermentatie, thee en ‘raw’. En velen zweren ook nog eens goed voor je te zijn. Keuringsdienst van Waarde over een frisdrank die geen frisdrank zegt te zijn maar toch het frisdrankschap heeft veroverd. (Kombucha, 22 januari 2024 in Keuringsdienst van Waarde.)

Mondwater

Poets, steek en flos je tanden braaf en goed en je gebit blijft fris en gezond. Of toch niet? Nee, zeggen de poetsverkopers: voor een echt brandschone bek moet je mondwater gebruiken. Goed voor een eeuwig frisse adem en nooit meer gaatjes zeggen de flessen. Twee keer per dag minutenlang spoelen met: ja wat eigenlijk? Keuringsdienst van Waarde zet zijn beste glimlach op, duikt in het mondwater en komt erachter dat schone schijn soms duur betaald wordt. (Mondwater op 29 januari 2024 in Keuringsdienst van Waarde.)

Olijfolie

Een olijf, een pers en hoppa: olijfolie. Simpel zat, zou je zeggen, maar laat het maar aan de Hollandse kruideniersmentaliteit over om er iets uitermate complex van te maken. Er is olijfolie mild en olijfolie traditioneel. Classico en Extra Vierge. Voor koud, lauwwarm en heet. Vlees, vis en kip. Zoveel soorten dat het kiezen zowat onmogelijk is gemaakt. Want wat is het verschil? Keuringsdienst van Waarde vraagt rond in olijfolieproducerende landen en doet de wenkbrauwen fronzen over het verhaal dat je in maagdelijke olijfolie niet bakken kan. (Olijfolie op 5 februari 2024 in Keuringsdienst van Waarde.)

Honing  

Van de bloemetjes en de bijtjes komen ze: potjes honing. Gewoon in overvloed te koop bij elke kruidenier. Maar de Keuringsdienst vindt het merkwaardig: dat de ene honing vierenhalve euro de kilo kost en de ander dik twintig. Hoe kan dat nou? Bijen zijn toch bijen en bloemen zijn toch bloemen? Ze stoppen ze er toch verder niets bij? De Keuringsdienst van Waarde over hoe ze met honing hele vreemde fratsen uithalen. (Honing op 12 februari 2024 in Keuringsdienst van Waarde.)

Biologische mosselen

De’Keuringsdienst van waarde onderzoekt hoe biologisch biologische mosselen zijn. De Keuringsdienst vraagt het mosselmannen die zich net zo lief mosselvisser als mosselkweker blijken te noemen, en komt erachter dat alle mosselen gelijk zijn. Sommige alleen net iets meer dan andere. (Biologische mosselen op 19 februari 2024 op tv.)

Dons

Hoe zit het met de diervriendelijkheid van (eenden)dons in jassen en dekbedden? Dat zoekt de Keuringsdienst van waarde uit in de aflevering van 26 februari 2024. Wist je dat het lang niet bepaald diervriendelijk ging. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Koop je nu iets met dons? Dan krijg je er gratis een stapeltje beloftes bij. Verantwoord staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze er eigenlijk aan, verantwoord, diervriendelijk dons?

Gelatine

Pudding en snoep: al zolang ze er zijn staan ze stijf van de gelatine. En het is het slechtst bewaarde geheim van de voedingsindustrie dat gelatine gemaakt wordt van dode dieren. Vaak varkens, soms koeien. Lastig voor vegetariërs en mensen met een geloof. En omdat klant koning is, zeggen sommigen het spul uit hun etenswaar te hebben gehaald. Maar plots ziet de Keuringsdienst gelatine op plekken waar het eerder nooit was opgevallen. Van pesto tot kokosbrood. Chocolademousse tot vlaflip. Maar waarom kan het een wel en het ander niet zonder gelatine? Keuringsdienst van waarde over dode dieren op plekken waar je ze niet verwacht. (Gelatine, 4 maart 2024 op tv)

Pasta

Het is inmiddels praktisch Hollandse pot: pasta. Vele pakken gaan er per week per persoon doorheen. Maar welke pasta moet je nou precies kiezen? Er is vers en gedroogd. In vele vormen en maten. Met en zonder ei. Duur en door een bronzen mal geperst of goedkoop en spekglad. Soms moet je ze kort koken en dan weer erg lang. En allemaal zogenaamd toch echt wel echt Italiaans. Zoveel soorten pasta, niemand die weet hoe het zit. De Keuringsdienst van waarde op maandag 11 maart 2024 over simpel deegwaar wat veel te ingewikkeld gemaakt is. (Pasta, 11 maart 2024 op tv)

Eieren

Koop een ei en je weet waar die gelegd is. Op de doos staat scharrel, vrije uitloop of zelfs bio. Op het ei staat een code die de boerderij verklapt. Maar dik de helft van de eieren die een mens eet, zitten verstopt. In koekjes en kroketten, in bami en bonbons. Overal zitten ze in, zonder ook maar iets te verklappen over hun herkomst. De Keuringsdienst onderzoekt wat voor eieren de levensmiddelenindustrie gebruikt voor hun producten. (Eieren, 18 maart op tv)

Rook

Van worst wisten we het wel. En van vis ook. Dat ze geregeld gerookt worden. Maar struin de schappen af en zowat de hele super blijkt blauw te staan. Er zijn gerookte nootjes en gerookte chips. Gerookte tofu en gerookte kaas. Soms staat er groot ‘gerookt’ op. Dan weer ‘met rooksmaak’. En dan zijn er nog de producten waar over rook noch vuur gerept wordt, maar die wel rookaroma blijken te bevatten. Maar rook, daarvan weten we toch steeds beter dat het niet best voor je is? De haard moet onze huizen uit en roken is al helemaal uit den boze. De Keuringsdienst onderzoekt waarom we het eten volstoppen met rook. (Eten met rook, 25 maart 2024 op tv)

Burrata of Mozzarella?

Mozzarella is uit. Burrata is populair. Ook witte ballen van kaas, ook Italiaans, alleen dan met een boterzacht binnenste. Van restaurant tot broodjeszaak, kaasschap tot kiosk: de bakjes burrata gaan in Nederland als warme broodjes over de toonbank. Maar de ‘Keuringsdienst’ kreeg een brief. Een jong stel was speciaal naar Italië verhuisd vanwege hun liefde voor Italiaans eten. Eenmaal daar, sloeg de twijfel toe. Wat bleek? In hun buurt zou er nergens burrata te bekennen zijn. Hoe kan dit? ‘Keuringsdienst van waarde’ over Italiaanse kaas waar de Hollander meer pap van lust dan de Italiaan. (Te zien op 1 april)

Kweekvis

Vers, gerookt of bevroren: vaak is forel grootgebracht in de vijver van een visboer. Maar hoe wordt die vijver eigenlijk gevuld? Keuringsdienst van waarde stelt een simpele vraag over kweekvis en komt erachter dat ook vis transseksueel kan zijn. Huh, nou je ziet het dus op 8 april.

Noten

Ze hebben het ver geschopt: noten. Lang alleen voor bij de borrel, nu zijn diëtisten er dol op. Niet gek dus dat het notenschap bijna uit zijn voegen barst. Ze zijn er rauw, gebrand en geroosterd. Met en zonder zout. In transparante bakjes of in zakjes. Maar kijk naar de prijskaartjes en het duizelt je. De prijzen voor dezelfde noten verschillen. Met de rekenmachine in de hand kraakt de Keuringsdienst van waarde (in de aflevering van 15 april 2024) de puzzel over wat een noot kost.

Kip: halal of met keurmerk

Voor veel consumenten maakt het uit hoe een kip is geslacht. De supermarkt heeft er zelfs een apart schap voor: halal. Vlees, vroom geplukt voor moslims. Maar wanneer is een kip eigenlijk halal en wanneer niet? En waarom hebben alle andere kippen tenminste een ster van het Beter Leven-keurmerk, en moet de halalkip het alleen met halal doen? Keuringsdienst van waarde stelt vragen over kip met een keurmerk waarvan niemand weet wat het precies betekent. (Dit is de laatste aflevering van dit seizoen van de keuringsdienst; te kijken op maandag 22 april 2024).

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 april 2024 /