De prijsknaller: Ersin Kiris en Eva Cleven onderzoeken prijzen producten

De prijsknaller onderzoekt de werkelijke kosten van goedkope alledaagse producten. Ersin Kiris en Eva Cleven nemen de presentatie voor hun rekening. De prijsknaller is te kijken vanaf vanavond – vrijdag 11 februari – om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO3.

De prijsknaller

Een flesje wijn voor nog geen 3 euro, een bos rode rozen in de supermarkt voor 2,50 euro en koffie voor minder dan 4 euro per kilo. In De prijsknaller gaan Ersin Kiris en Eva Cleven op zoek naar de werkelijke kosten achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht. Van wijn tot t-shirts, van kip tot koptelefoon.

  • Ersin Kiris is één van de vaste presentatoren van Keuringsdienst van waarde. Wist je dat het nieuwe seizoen alweer een paar weken gestart is? Hier lees je meer over het nieuwe seizoen Keuringsdienst van Waarde.
  • Eva Cleven ken je als presentatrice van Klokhuis en als radio-dj. Ze deed in 2021-2022 mee aan het zesde seizoen van Maestro.

Werkelijke prijs van producten

Met het programma wil KRO-NCRV onderzoeken of de lage prijzen die we betalen in de winkel wel de werkelijke maatschappelijke kosten weergeven en of er misschien eerlijkere en meer duurzame alternatieven zijn voor laagste prijsgaranties en andere prijsknallers. Want wie betaalt nu de echte prijs voor onze continue wens naar goedkope producten? Wie betaalt onder aan de streep de uiteindelijke rekening?

Kosten goedkope producten

In KRO-NCRV’s De prijsknaller staat elke aflevering één product centraal; een product dat op het eerste gezicht wel erg goedkoop lijkt. Ersin Kiris en Eva Cleven onderzoeken hoe de productie in elkaar steekt. Hoe komen de kosten tot stand, en welk verhaal schuilt er achter de lage prijzen? Wat kosten grondstoffen, arbeid, transportkosten en marketing? Wat zijn de schaduwkanten van al die goedkope producten, de kosten die de winkels en fabrikanten liever niet melden, zoals de impact op het milieu en de mensen die het product maken?

Producten De prijsknaller

Onderwerpen die in deze nieuwe achtdelige KRO-NCRV serie aan bod komen zijn: kleding, rozen, koffie, kip, meubels, elektronica, wijn en melk. De eerste aflevering gaat over de prijs van kleding. In de tweede uitzending van De prijsknaller verdiepen Ersin Kiris en Eva Cleven zich in wijn. En de derde aflevering staat koffie centraal. De volgorde van de andere producten, die in De prijsknaller worden besproken is op dit moment nog niet bekend. Ik update artikel meteen als ik meer weet.

Kleding

Kleding was nog nooit zo goedkoop. Voor een paar tientjes heb je tegenwoordig een volle tas bij een van de grote ketens. Een spijkerbroek voor twaalf euro, een T-shirt voor vijf euro en een jurkje voor minder dan een tientje. Nooit eerder kochten we zoveel kleding als nu, en we gooien het ook net zo snel weer weg. Maar wat zijn de gevolgen van die enorme stroom spotgoedkope kleding? In deze aflevering van KRO-NCRV’s De prijsknaller doen Eva Cleven en Ersin Kiris onderzoek naar de consequenties van fast fashion en zien met eigen ogen hoe kleding een wegwerpproduct is geworden dat eindigt op een vuilnisbelt aan de andere kant van de wereld.

Wijn

In Nederland grijpen we massaal naar de goedkoopste flessen wijn onder in het schap van de supermarkt. Gemiddeld geven we zo’n 3,50 euro uit aan een fles wijn. We drinken daarmee vooral goedkope bulkwijn. Wijn die op grote schaal onder enorme prijsdruk wordt geproduceerd en gebotteld. Daar komt weinig ambacht of romantiek bij kijken. Hoe krijgen de boeren en producenten het eigenlijk voor elkaar voor zo’n klein bedrag een fles te produceren? Eva Cleven en Ersin Kiris doen in deze aflevering van KRO-NCRV’s De prijsknaller onderzoek naar de grootschalige wijnproductie en komen tot de ontdekking dat de productie van goedkope wijn niet zonder grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen kan. En is niet zonder gevolgen.

Koffie

Koffie, voor velen een eerste levensbehoefte. Maar liefst betalen we er niet te veel voor. De aanbiedingen voor goedkope koffie vliegen ons om de oren iedere week. Voor minder dan vier euro koop je twee grote pakken filtermaling of een kilozak bonen. Maar kan dat wel voor die prijs? Ersin Kiris en Eva Cleven doen in KRO-NCRV’s De prijsknaller onderzoek naar de herkomst van goedkope koffie en ontdekken hoe veel koffieboeren nog altijd klein worden gehouden door de machtige koffie industrie.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 februari 2022 /