True Crime Belgium: Belgische misdaad verhalen op Streamz

Liefhebbers van True Crime zitten goed voor Belgische misdaad verhalen op Streamz. Denk aan documentaires rondom de zaak Osman Calli, de moordpoging op Kelly Hesters en de zaak Werbrouck-Eyletten. Ontdek hier alles over Nacht van de waanzin, Nachtmerrie tegen sluitingsuur, Dood-geknuffeld. Maar denk ook aan De Schellebellemoord, De Hiphopmoord, De Keldermoord, Kansloos in Lot, De Gifmoord, De Beul van Deurne en Rijk, Dood en Opgelicht. In 2024 komen daarbij Hans Van Themsche en Liefde in Wanhoop.

We werken dit artikel steeds weer bij; laatste update donderdag 8 februari 2024. Kijk ook: Waar is Elke Wevers?

True Crime Belgium

True Crime Belgium is een unieke crime-docu-reeks met nagelbijtende Belgische misdaadverhalen, waarvan de harde realiteit de fictie overtreft. Beklijvende getuigenissen van speurders, onderzoeksrechters, openbare aanklagers, nabestaanden en slachtoffers die de misdaad overleefden, doen je op het puntje van je stoel zitten. De verhalen komen uitgebreid aan bod op het scherm en leven ook verder in audio, dankzij het partnership van Streamz met de Belgische true-crime-podcast De Volksjury.

Belgische misdaad verhalen

Als kijker zit je op de eerste rij: de makers konden op journalistieke wijze de hand leggen op authentiek gerechtelijk foto -en videomateriaal dat voor het eerst zal getoond worden in deze bloedstollende reeks. Wat is er gebeurd? Wie heeft het gedaan? Wat bezielde de dader? Hoe werd de zaak opgelost en tot welke bestraffing leidde het onderzoek? In deze meeslepende crime-reeks kom je dit allemaal te weten. Ontdek hieronder meer over de verschillende true crime zaken die op Streamz te kijken zijn.

Liefde in Wanhoop

True Crime Belgium: Liefde in Wanhoop belicht de tragische en hartverscheurende moord op de zesjarige Ryan Coemans. Op 26 december 2018 werd Ryan door zijn eigen moeder verstikt. Een onbegrijpelijke daad die niet alleen diepe sporen naliet bij de familie van Ryan, maar ook bij een hele gemeenschap in Bree (Limburg).

Lees meer over deze aflevering: True Crime Belgium Liefde in Wanhoop: moord op Ryan Coemans.

Hans Van Themsche

Hans Van Themsche, toen net 18, vermoordde op 11 mei 2006 de tweejarige peuter, Luna, en haar Malinese au pair N’Doei Oulematou (24) tijdens zijn moordtocht door de straten van Antwerpen. Eerder schoot hij ook op een Turkse vrouw van 46 die op een bankje een boek aan het lezen was. Een wijkagent, Marcel Van Peel, hield hem tegen. Tijdens zijn proces werd Van Themsche veroordeeld tot levenslang en werd hij de eerste die in ons land veroordeeld werd voor een racistische moord. De zaak hield het hele land in de ban en bracht heel wat bewegingen op gang zoals een versnelde goedkeuring van een nieuwe Belgische wapenwet, de ‘Zonder Haat Straat’ en 0110 concerten. In drie afleveringen wordt de case vanuit verschillende hoeken belicht en komen rechtstreeks betrokkenen bij het onderzoek, nabestaanden en ook Van Themsche zelf aan het woord. 

Lees meer over deze aflevering: Hans Van Themsche True Crime Belgium special op tv.

Rijk, Dood en Opgelicht

Acht jaar lang zoeken speurders naar de vermiste Jean Hyde (71). Oplichter Christian Fobe (39) is hoofdverdachte nummer één voor de moord op Jean aan wie Fobe veel centen terug belooft via zijn vernuftige maar bedriegelijke software om de beurskoers te voorspellen . Op 27 november 2004, anderhalve maand na de verdwijning van Jean Hyde, schiet Fobe, André (42) dood in de tuin van zijn hoeve in Merkem. Hier wordt ook Jean na talloze graafacties uiteindelijk gevonden. ​ Blijkt dat beide heren hun geld terugvroegen van Fobe, wat hen fataal werd. In 2007 krijgt Christian Fobe levenslang voor de moord op André. Pas tien jaar later kan Fobe ‘eenvoudig schuldig verklaard’ worden voor de moord op Jean Hyde. In België kan je namelijk slechts 1 X tot levenslang veroordeeld worden.

True Crime Belgium documentaires op Streamz

Wil je weten welke documentaires er nog meer zijn naast De Beul van Deurne? Hieronder het overzicht van alle True Crime Belgium documentaires die te kijken zijn op Streamz. Ze staan op volgorde, waarop ze uitgekomen zijn. Als je verder leest, ontdek je ook meer over deze cases.

 • Nacht van de Waanzin
 • Nachtmerrie tegen Sluitingsuur
 • Dood-geknuffeld
 • Kansloos in Lot
 • De Schellebellemoord
 • De Hiphopmoord
 • De Keldermoord
 • De Gifmoord
 • De Messenmoorden
 • De Greppelmoord
 • De Beul van Deurne
 • Rijk, Dood en Opgelicht
 • Hans Van Themsche

De Beul van Deurne

Op 1 september 2017 gaat Tony Baldassarre gewapend met een pistool zijn baas Luc Vuylsteke opzoeken op een werf in Deurne omdat hij naar eigen zeggen niet correct wordt uitbetaald. Baldassarre schiet Luc tweemaal in het hoofd en krijgt van het hof van assisen in Antwerpen in mei 2021 een bijzonder zware straf: levenslange opsluiting met als bijkomende straf 5 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Voor zijn veroordeling in 2021 brengt Baldassarre in totaal 11 jaar in de gevangenis door voor een eindeloze reeks veroordelingen. De cruciale vraag die zich hier stelt: hoeveel kansen kan een maatschappij geven voor invrijheidstelling aan iemand zoals Tony Baldassarre? Je ziet het in de nieuwste True Crime Belgium documentaire De Beul van Deurne op Streamz.

De Greppelmoord

Op oudejaar 2016 ontdekken jagers in het Congobos in Geluwe stoffelijke menselijke ​ resten. Twee jaar lang weten de speurders niet wie het slachtoffer is. Door een knap staaltje Belgisch speurwerk wordt het lichaam geïdentificeerd als ThI Xuan Nguyen, een Vietnamese studente van 28, en wordt de moordenaar ontmaskerd. De dader blijkt John Vandoolaeghe (31) te zijn uit Zonnebeke die zijn minnares om het leven bracht en in brand stak. In januari 2021 krijgt hij 27 jaar cel.

De Messenmoorden

Van Crombruggen werd in 2001 al veroordeeld ​ tot 30 jaar cel voor doodslag op zijn vriendin Vera De Lathouwer. Tien jaar later in oktober 2011 verkracht en vermoord hij Martine Van der Elst. Ze was vrijwilligster in de gevangenis en vriendin, en werd gevinden meer dan 30 messteken en snijwonden. Het betreft alweer een erg gruwelijke moord, en een absurde kopie van de eerste “moord” die toen als “doodslag” werd gekwalificeerd. Van Crombruggen had alles op voorhand gepland zo zien we in de True Crime Belgium reeks De Messenmoorden.

De Gifmoord ​

Veerle, een 45-jarige moeder uit het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem, is al bijna twee weken vermist wanneer haar lichaam door een toevallige passant ontdekt wordt in het kanaal. Onderzoek zou uitwijzen dat de vrouw verdoofd en in het water gedumpt werd door haar toenmalige partner en ex-apotheker Marc Van Overschelde. Wanneer de politie beslist om in het verleden van de man te graven, botsen ze op meer onthutsende feiten die enig vermoeden van onschuld wegblazen.

Uit ziekelijke jaloezie en narcisme, vermoordde Van Overschelde de vrouw die hij beweerde lief te hebben. Met zijn kennis als ex-apotheker veroordeelde hij haar tot een eenzame doodstrijd, waar hij bijna mee weg kwam.

De Keldermoord ​

Vanessa Luyks was moeder van drie kinderen wanneer ze in 2007 verliefd werd op Kris Groffen. Niets doet op dat moment vermoeden dat die partnerkeuze haar fataal zal worden, en hoe… In 2011 vermoordt Groffen haar en neemt een nieuwe vriendin in huis. Een alerte wijkagent voelt dat er iets niet klopt, niemand verdwijnt zo maar… Op 22 september 2011 vallen de speurders bij Groffen binnen en vinden het lichaam van Vanessa in de kelder. Tijdens het Assisenproces heeft de jury enkel oog voor de feiten, tot grote spijt van Groffen deden de speurders hun werk, en grondig.

Dood-geknuffeld

De zaak Werbrouck-Eyletten is ook op Streamz te kijken is. We beleven als kijker mee hoe een weerloze demente moeder wordt mishandeld door haar eigen dochter en vermoord door diens ex-partner. In deze aflevering gaan we op zoek naar de waarheid en tegelijkertijd focussen we ons ook op oudermishandeling. en hoe Myriam Werbrouck en Freddy Eyletten, haar ex-partner, erin geslaagd zijn iedere vorm van externe controle stap voor stap uit te schakelen.

Nachtmerrie tegen sluitingsuur

Kelly Hesters werd in haar boetiek aangevallen en gemarteld door een psychopaat tegen sluitingsuur.  Ze overleefde de moordpoging als bij wonder. In deze aflevering getuigt Kelly over de gruwelijke feiten die haar als 22-jarige in de fleur van haar leven overkwamen die befaamde avond op 16 april 2002. Het is een dinsdagavond net na de paasvakantie.

True Crime Belgium documentaires op tv

De onderstaande vier True Crime Belgium documentaires zijn niet alleen op Streamz te kijken; ze waren ook al op tv te zien. Als je doorklikt lees je meer over de betreffende cases.

 • Nacht van de Waanzin
 • Kansloos in Lot
 • De Schellebellemoord
 • De Hiphopmoord

Nacht van de waanzin

De Nacht van de waanzit (die twee afleveringen telt) gaat over een tot elke verbeelding tartende zaak. Namelijk die van de koele seriemoordenaar Osman Calli, die in één nacht zijn vrouw, zijn zus, zijn ex en haar schoonmama in Gent en in Aalst vermoordde. Twee slachtoffers van de nachtelijke raid overleefden de schietpartij. Eén van de twee slachtoffers betrof een vergissing. Deze man is voor zijn leven gekluisterd aan zijn rolstoel.  Ze getuigen openhartig in deze dubbele aflevering, die op Streamz en bij Play4 / GoPlay te kijken is als de Nacht van de waanzin (klik op titel en ontdek meer).

Kansloos in Lot

De jonge politie-agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar collega Peter Vanstalle stoten tijdens een patrouille in de nacht van 3 op 4 december in Lot toevallig op een inbrekersbende. Nog voor ze kunnen reageren, openen de drie gewapende mannen het vuur. Lees hier meer over de moord op Kitty Van Nieuwenhuysen.

De Schellebellemoord

​’Peetvader’ Prosper Van Der Borght laat zijn zoon Eddy uit de weg ruimen door twee redelijk amateuristische huurmoordenaars, David Coppens, een vriend van zijn kleindochter, en diens heroïneverslaafde vriendin Sabrina Verplaetse, die beweerde dat ze goed kon schieten. Een eerste moordpoging mislukt maar de tweede keer, op 11 juli 2011, is het wel raak op de oprit van het huis van zijn vader in Schellebelle. Prosper meldt in het begin van het onderzoek dat de moord op Eddy een afrekening was maar uiteindelijk bekent hij dat hij de opdrachtgever was en beweert hij dat hij door zijn zoon werd bedreigd, geslagen en afgeperst. ​Lees hier meer over De Schellebellemoord.

De Hiphopmoord

Daarnaast kun je op Streamz kijken naar de True Crime De Hiphopmoord. De Oostendse beruchte hiphopbende RAW13 zorgde al een tijdje voor problemen in de uitgaansbuurt van Torhout. Eerder raakten Labaere en Derveaux nog betrokken bij een hevige vechtpartij in café Apropoo waar ze waren buiten gekegeld. Toen hebben ze gezworen dat ze zouden terugkeren om wraak te nemen. In de zwoele zomernacht van 15 op 16 juli 2011 rijden Jacky Labaere en zijn stiefzoon Kevin Goeman in op het terras van café Apropoo. De eveneens zwaar bewapende Kevin Derveaux arriveert even later in de Mercedes van Robin Van Bossuyt. De hel breekt los en er ontstaat een vreselijk bloedbad. Met messen, een hakbijl en zelfs een machete haalt de bende uit naar iedereen die rustig een pintje zat te drinken op het terras. Eén jongeman sterft, twee raken zwaargewond. Hier lees je meer over de documentaire De Hiphopmoord.

De Volksjury

De populaire Belgische true crime podcast De Volksjury brengen voor Streamz door het jaar True Crime Belgium cases. In de eerste aflevering gingen ze dieper ingaan op het verhaal van Osman Calli. “Het is geen verrassing dat Vlamingen zich interesseren in true crime. In België bestaan al heel veel fictiereeksen over politie- en moordzaken en true crime is daarin de volgende logische stap”,  zegt het De Volksjury duo Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck. Al vier jaar lang zitten ze maandelijks achter hun microfoon om samen de spannendste moordzaken te bespreken. Toen ze over de docu-reeks hoorden, was hun interesse dan ook meteen gewekt.

Tips voor True Crime liefhebbers

Voor de liefhebbers van True Crime hebben we nog een aantal tips:

True crime op Streamz

True crime werd als een belangrijk deel van het aanbod van Streamz in 2022 genoemd. Peter Vindevogel (CEO Streamz) vertelt: “We merken dat Vlamingen heel erg geboeid zijn door wat we “human interest” verhalen noemen. Door het true crime aanbod te vergroten, willen we hier een antwoord op bieden. Dit soort verhalen leven ook verder dan het scherm en net daarom zijn we blij om samen te werken met De Volksjury. Samen kunnen we de Vlaming een ware true crime beleving bieden die het scherm overstijgt.” Ook in 2023 kunnen we meer nieuwe producties verwachten. Streamz zet namelijk in op Vlaamse producties.

True Crime Belgium kijken

True Crime Belgium is een productie van Lecter Scripted Media voor Streamz en SBS. Er verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering op Streamz en later op Play4 (met een VPN-verbinding kun je ‘m dan ook van buiten België kijken op GoPlay).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 februari 2024 /