Dossier Kitty Van Nieuwenhuysen in True Crime Belgium Play4

De eerste aflevering van True Crime Belgium op Play4 gaat in op het Dossier Kitty van Nieuwenhuysen. De 24-jarige politieagente sterft in december 2007 als ze samen met haar collega’s op een inbrekersbende. Dossier Kitty Van Nieuwenhuysen kijk je op dinsdag 4 juli 2023 om 21.00 uur.

Dit bericht publiceerde ik voor het eerst op 31 oktober 2022; nu True Crime Belgium – De moord op Kitty van Nieuwenhuysen in herhaling op dinsdag 4 juli op tv komt, heb ik het een update gegeven.

Dossier Kitty Van Nieuwenhuysen

Lot, december 2007. In de nacht van 3 op 4 december stoten een nog maar pas afgestudeerde 24-jarige politieagente en haar collega op een inbrekersbende. Drie zware gangsters openen meteen het vuur. Hun combi wordt doorzeefd met 28 kogels afkomstig van een kalasjnikov. Kitty Van Nieuwenhuysen heeft geen schijn van kans en sterft ter plaatse.

Ontdek hier alle True Crime Belgium documentaires

Peter Vanstalle

Collega Peter Vanstalle raakt zeer zwaar gewond. Hij vertelt in de documentaire: “Eerst wist ik niet wat er gebeurde. Ik hoorde knallen en voelde een brandend gevoel in mijn hand. Nu blijkt dat dat de eerste kogel was.”

Voor de liefhebbers van de Belgische true-crime-podcast De Volksjury*.

Ismael Sacoor

Na de schietpartij dringen de daders het huis van buurman Ismael Sacoor binnen en vuren in het bijzijn van Sacoors vrouw en kinderen drie kogels op hem af. Ook hij wordt zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Ismael Sacoor vertelt: “Plots stond ik oog in oog met iemand in een bivakmuts. Ik vroeg hem wat hij aan het doen was, maar hij antwoordde niet. Hij schoot me onmiddellijk neer.”

Moord op Kitty Van Nieuwenhuysen

De koelbloedige moord op de beloftevolle politieagente jaagt een schokgolf door heel België en het zwaar aangeslagen politiekorps. Collega Barbara Van Der Dussen vertelt: “Als wij ter plaatse kwamen na de schietpartij, hoorde ik de combi plots bewegen. Waarschijnlijk Kitty die eerst rechtop zat, maar dan dood neerviel.” Boris Vicca – Peter van Kitty op de politieschool – legt uit: “Als agent leer je vaak de minder mooie kant van de maatschappij kennen en Kitty was heel gemotiveerd om op haar manier die wereld te ontdekken. Waar een ander van wegloopt, lopen wij juist naartoe. Dat is net hetgene wat Kitty fataal werd.”

Daders intussen vrij

Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kan de politie drie verdachten oppakken. Hassan Iasir, Noureddine Cheikhni en Galip Kurum staan in het voorjaar van 2011 terecht voor het Brusselse assisenhof en worden daar veroordeeld tot 30 jaar cel. Twee van de drie daders zijn intussen vrij. De derde dader mag regelmatig de gevangenis verlaten.

True Crime Belgium kijken op Play4

De documentaires uit de True Crime Belgium worden in de zomer van 2023 in de herhaling uitgezonden op Play4. De afleveringen zijn daarnaast ook allemaal via Streamz te kijken. Normaal gesproken komen afleveringen van Play4 ook op GoPlay. Vanuit België kun je ze dan eenvoudig terug kijken; woon je in Nederland (of een ander land) zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet. Momenteel kan ik alleen geen True Crime Belgium afleveringen vinden op GoPlay. Maar misschien is dat over een tijdje weer anders.

True Crime Belgium

Liefhebber van dit genre, dan kunnen we ook het programma Moorddossier aanraden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan Het antwoord van Assisen over moorden Stephaan Du Lion of Waar is Elke Wevers.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 juli 2023 /