Crimedocs Love & Hate – true crime documentaires

De aankomende weken kun je op vrijdagavond kijken naar true crime documentaireseries. De zesde aflevering gaat over een gevangene in de dodencel, die een stel eremoorden ontkent die verband houden met zijn dochter. Hier ontdek je alvast meer over de documentaires die worden getoond (of eerder al te zien waren).

Eremoorden of slachtoffer van islamofobie?

Een gevangene in de dodencel ontkent een stel ‘eremoorden’ die verband houden met zijn dochter, maar geheimen uit zijn verleden konden wel eens een ander verhaal vertellen. Het was een van de grootste politieonderzoeken in de geschiedenis van Texas – twee moorden waardoor de politie dacht dat er in Houston een Iraans team van huurmoordenaars huishield. In de media werd de zaak afgeschilderd als een modern Romeo-en-Juliaverhaal. Er is nooit een moordwapen gevonden en er is geen DNA-bewijs dat hem in verband brengt met een van beide misdrijven. Volgens zijn zoons en hemzelf is hij compleet onschuldig en is hij het slachtoffer van islamofobie. Te kijken op vrijdag 4 maart om 21.00 uur op NPO3.

Voor de Vlaamse liefhebbers van true crime: kijk ook De Kasteelmoord en True Crime Belgium.

Moordenaar Abel Cedeno

Na jarenlang te hebben geklaagd dat hij wordt gepest vanwege zijn geaardheid, neemt tiener Abel Cedeno uit New York voor het eerst een mes mee naar school, ‘uit zelfbescherming’. Binnen een paar uur is een van zijn klasgenoten dood en een andere zwaargewond. Omdat Abel Cedeno beweert dat het zelfverdediging was, zorgt het verhaal voor een sensatie in de media. Het zaait het verdeeldheid in de stad tussen de zwarte gemeenschap en de LHBTI+-gemeenschap. Dit fascinerende moordmysterie stelt onze vooroordelen op de proef en werpt de vraag op wanneer een moordenaar het slachtoffer is en hoe het slachtoffer tot de slechterik wordt.

Trouble in paradise

In Florida wordt een jonge Amerikaan beschuldigd van de brute door rassenhaat ingegeven moord op een minderjarige Latijns-Amerikaanse immigrant. Dat gebeurt nabij Trumps exclusieve resort Mar-a-Lago in West Palm Beach. Van begin af aan zijn de jonge Amerikaan en zijn advocatenteam ervan overtuigd dat de plaatselijke jury hem onschuldig zal verklaren. Maar het OM pleit voor levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. En dan wordt er ineens een ongelooflijk geheim onthuld. Hierdoor kan de jury vol inwoners van West Palm Beach de zaak weleens heel anders gaan zien. Wat zal de jury besluiten? De vierde Love & Hate Crimedocs is te kijken op vrijdag 18 februari om 21.05 uur op NPO3.

Voor de liefhebbers van: Trial in the Outback en Veleno.

Love & Hate true crime kijken

Je kunt de derde Love & Hate Crimedocs kijken op 11 februari om 21.00 uur op NPO3. Aan de hand van een geheime dagboek en video-opnamen wordt er een inkijkje in de geest van een moordenaar geboden. Daarnaast wordt ook de rechtszaak gevolgd waarin juryleden moeten bepalen of zij meegaan in het verweer van ontoerekeningsvatbaarheid of niet. Als kustwachtofficier Adrian Loya in Cape Cod inbreekt in het appartement van het echtpaar Lisa en Anna Trubnikova en het vuur op ze opent, is dat het resultaat van vele maanden plannen. Lisa is dood, Anna zwaargewond en een politieagent neergeschoten. Terwijl Loya wordt gearresteerd, ontdekt de politie dat hij een videocamera draagt en zijn daden gefilmd heeft.

True Crime

In de tweede aflevering van deze true crime documentaire reeks het volgende verhaal. “Als in Jackson in Mississippi een zwarte man wordt vermoord, brengt een FBI-onderzoek een reeks aanvallen door plaatselijke, witte jongeren aan het licht. Maar wat is de ware rol van een 18-jarig meisje? Toen James Anderson op straat werd overreden door een bende witte jongeren, werd dat als een hedendaagse lynchpartij gezien. Een teken dat de oude rassenhaat in de zuidelijke staten van de VS nog even hevig was als vroeger. Dit is het verhaal van één van de witte tieners, Sarah Graves, destijds 18, die in de pick-up truck zat waarmee Anderson werd overreden.”

Love and Hate Crime

Een jonge man (Josh Vallum) wordt veroordeeld tot levenslang voor de brute moord op de vrouw (Mercedes) van wie hij hield. De camera volgt hem naar de gevangenis, waar hij zijn verhaal uit de doeken doet over hoe hij in blinde woede ontstak toen hij een geheim ontdekte dat zijn vriendin voor hem verborgen hield. Maar spreekt hij de waarheid? Naarmate er meer over hem aan het licht komt, blijft er steeds minder van zijn verhaal overeind. De moordenaar wordt zowel in de gevangenis als in de rechtszaal gefilmd. Zo ontstaat het verhaal van een haatmisdrijf en wat er met iemand kan gebeuren die anders is. Ook de kant van het slachtoffer wordt belicht.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 januari 2022 /