Documentaire Mijn vader de terrorist over Hans Krikke en deze cast

Daniel Krikke heeft de documentaire Mijn vader de terrorist gemaakt over zijn familieverhaal. Zijn vader – journalist Hans Krikke – werd namelijk met zijn collega Jan Müter opgepakt op verdenking van politiek terrorisme. In de 2Doc Mijn vader de terrorist zien we gedramatiseerde scènes met in de cast Jeroen Spitzenberger, Sigrid ten Napel en Mees Blijleven. Lees hier alles over de documentaire die je vanaf 30 juli kunt streamen op NPO Start en op 3 augustus 2023 om 22.10 uur bij VPRO op NPO2 te kijken is.

Documentaire Mijn vader de terrorist

September 1994. Een politiemacht valt het huis van journalist Hans Krikke binnen. Hij en collega Jan Müter worden opgepakt op verdenking van politiek terrorisme. Wat volgt is een bizarre rollercoaster die hun levens en dat van hun families op zijn kop zet. In de documentaire Mijn vader de terrorist gaat zoon en regisseur Daniel Krikke er bijna 30 jaar later voor het eerst met zijn vader over in gesprek. Welke impact had de gebeurtenis, en de criminalisering door justitie, op hem en het gezin?

Hans Krikke en Jan Müter

Hans Krikke en Jan Müter maakten destijds onderdeel uit van het journalistieke onderzoekscollectief Opstand, dat onderzoek deed naar armoede, asielbeleid en verzet. Volgens justitie waren er nauwe banden tussen Opstand en de links-terroristische groepering Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa). Justitie wilde zó graag daders pakken, dat elke politieactie geoorloofd leek.

Hans Krikke en Jan Müter terroristen?

Als verdachten werden beide journalisten door veel mensen als veroordeelden gezien, terwijl de zaak nooit voor de rechter is gekomen en geseponeerd werd. Justitie moest ze uiteindelijk een schadevergoeding betalen. Tóch worden ze in veel media geframed als terroristen, met als gevolg dat journalistieke opdrachtgevers niets meer met Hans Krikke en Jan Müter te maken willen hebben. Zo pakt de actie van justitie in de praktijk uit als een beroepsverbod. Tot op de dag van vandaag is het een raadsel hoe deze vorm van criminalisering door justitie kon plaatsvinden.

Mijn vader de terrorist cast

In Mijn vader de terrorist komt het ingrijpende familieverhaal van Daniel Krikke tot leven aan de hand van gedramatiseerde scènes, vertolkt door acteurs Jeroen Spitzenberger*, Sigrid ten Napel en Mees Blijleven. Kan Daniel zijn vader beter begrijpen en het verleden eindelijk een plek geven?

Daniel Krikke

Daniel Krikke (1989) is documentairemaker en oprichter van Ideefix Film & Media. Zijn internationale debuutfilm Scared of Revolution, over het persoonlijke leven van Umar Bin Hassan van The Last Poets, werd geselecteerd voor IDFA 2018. Zijn tweede documentaire Bruce ging in première op IDFA 2020. Daniel werkt op dit moment aan diverse nieuwe filmprojecten. 

2Doc Mijn vader de terrorist kijken

Mijn vader de terrorist is een co-productie van de VPRO en Ideefix Film & Media en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Je kunt deze documentaire kijken op donderdag 3 augustus om 22.10 uur bij VPRO op NPO2. Vanaf zondag 30 juli is-ie al te streamen op NPO Start. Wist je dat je NPO Start ook vanuit het buitenland kunt kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: VPRO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 juli 2023 /