Hij, zij, hen met Jan Kooijman, Sam Bettens en deze deelnemers

Het nieuwe seizoen van Hij, zij hen over transgenderpersonen in transitie kon je in het najaar van 2022 op tv kijken. Gemist? Geen probleem: in de zomer van 2023 – vanaf dinsdag 25 juli 2023 om 21.15 uur bij NPO 3 – naar de herhaling kijken. Jan Kooijman presenteert dit programma en krijgt deze keer hulp van buddies Thorn de Vries, Sam Bettens en Lisa van Ginneken. Ontdek in dit artikel alles over de Hij, zij, hen deelnemers en de nieuwe opzet van het programma.

Dit bericht verscheen voor het eerst online op VlaamsKijken op 25 oktober 2022; je kunt de herhaling van Hij, zij, hen kijken in de zomer van 2023. Ik heb dit bericht op 25 juli 2023, dan ook van een update voorzien.

Hij, zij, hen

In Hij, zij, hen ontmoet presentator Jan Kooijman transgenderpersonen in hun dagelijks leven en bij hun transitie. Dat is een lange weg met veel ups en downs. Het is het zesde seizoen van het programma met de eerdere titel Hij is een Zij. Nieuw in dit seizoen is dat prominente transgenderpersonen de deelnemers van Hij, zij, hen bijstaan tijdens hun transitieproces.

Sam Bettens buddie in Hij, zij, hen

Bij de buddies moet je denken aan zanger Sam Bettens (trans man), acteur Thorn de Vries (non-binair) en Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (trans vrouw). Zij staan de Hij, zij, hen deelnemers bij tijdens hun transitieproces. De drie buddies delen hun eigen ervaringen en praten openhartig over onder andere acceptie, reactie van de omgeving en hun transitie.

Sam Bettens & Thorn de Vries

Sam Bettens heeft natuurlijk al eerder over zijn transitie gesproken op tv, bijvoorbeeld bij Cath Luyten in Buurman, wat doet u nu? En twee jaar geleden deed hij natuurlijk ook al mee als Otter in The Masked Singer. Nederland leerde Sam Bettens kennen door de band K’s Choice*. Thorn de Vries zag je recent nog in Anne+. Hen won recent nog de AVROTROS Pride Award 2022.

Leestip: het boek van Sam Bettens > Ik ben / All I Am*.

Jan Kooijman

Jan Kooijman vertelt over het nieuwe seizoen van Hij, zij, hen: “Het was een eer om Sem, San-Loiza, Nathan, Savannah, Frederick en Maria de afgelopen anderhalf jaar te mogen volgen en ik heb enorme bewondering voor hoe dapper en veerkrachtig zij zijn. Ik hoop dat iedereen die kijkt net zo geraakt zal zijn als ik door hun verhalen, want een transitie is en blijft een lange weg, die lang niet altijd over rozen gaat.” Anno 2023 is Jan Kooijman weer veel in Vlaanderen op tv als acteur, zoals in Onderhuids en Brahim & Jelle: Onbreekbare vriendschap. Maar we zagen hem ook in Come Dance With Me, Dancing With The Stars en in de Nederlandse film Piece of My Heart.

Hij, zij, hen kijken

Hij, zij, hen is een televisieprogramma van KRO-NCRV en is geproduceerd door Skyhigh TV. Terugkijken van Hij, zij, hen kan via NPO Start en NPO Plus. Alle afleveringen zijn hier te vinden. Niet alleen van seizoen 6, want dat is Hij, zij, hen, maar ook van de voorgaande seizoenen. Hij, zij, hen werd toen nog gemaakt onder de noemer Hij is een zij.

Vanuit België kijken

Vanuit Nederland is terugkijken eenvoudig; zorg vanuit België (of een ander land) voor een VPN Verbinding die je op Nederland kunt zetten. Hij is een Zij is in België ook uitgezonden; via GoPlay kun je zowel seizoen drie als seizoen vijf nog terug kijken.

Hij, zij, hen deelnemers

De deelnemers aan Hij, zij, hen (2022) zijn Sem, San-Loiza, Nathan, Savannah, Frederick en Maria. Zij hebben allemaal hun eigen verhaal, waarbij het wel opvalt dat de meeste Hij, zijn, hen deelnemers nog vrij jong zijn met een leeftijd rond de twintig jaar. Hieronder maak je uitgebreid kennis met de deelnemers.

Kijktip: Altijd Al Loiza over transitie en de liefde

Sem

Muziek maken en zingen is de allergrootste passie van Sem (19). Na een wachtlijst van jaren gaat eindelijk zijn medische transitie van start. Hij kijkt uit naar het krijgen van mannelijke hormonen, maar het houdt ook in dat hij zijn zangstem opnieuw moet leren gebruiken. 

Nathan

Nathan is 50 en werkt al zijn halve leven bij de politie Eenheid Den Haag. Hij begon daar toen hij nog als vrouw door het leven ging en was de eerste trans man in het korps. Hij is op zijn 45e in transitie gegaan en bereidt zich voor op de geslachtbevestigende operatie. Dit is een ingreep die niet zonder risico’s is. 

Frederick

Frederick (22) heeft al een deel van zijn transitie achter de rug. Zijn lichaam past steeds beter bij hoe hij zich van binnen voelt. Toch blijft hij het lastig vinden om te accepteren dat hij er mag zijn. Hij gaat in therapie in de hoop meer van zichzelf te kunnen gaan houden. 

Daniel

De excentrieke Daniel (18) identificeert zich in eerste instantie als non-binair. Dat betekent je geen man en geen vrouw voelen. Dit label geeft Daniel alle vrijheid om te onderzoeken wie die is. Maar in de loop van de tijd besluit Daniel toch als vrouw (Savannah) door het leven te gaan. 

San-Loiza

San-Loiza (20) groeit op in een reformatorisch gezin. In de puberteit komt San-Loiza erachter dat ze zich vrouw voelt. Uit angst voor de reactie vanuit de geloofsgemeenschap, houdt ze deze gevoelens lang voor zichzelf. Uiteindelijk maakt haar dat zo ongelukkig dat er voor haar geen andere optie is dan in transitie te gaan. Ook al heeft dat consequenties voor de relatie met de familie.

Maria

Ook is trans vrouw Maria (25) terug te zien. Zij was te zien in de twee vorige series van Hij is een Zij. Het is een spannend jaar voor Maria. Ze is toe aan de laatste stap in haar transitie, een geslachtsbevestigende operatie.

Foto: KRO-NCRV / Linelle Deunk

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 juli 2023 /