Helden van het Internet: Eric Goens zoekt online haatzaaiers op

Eric Goens zoekt online haatzaaiers op in zijn nieuwe programma Helden van het Internet; wekelijks te kijken sinds maandag 8 mei om 21.00 uur op Play4 en GoPlay. Wie zijn die personen achter de haatreacties op social media?

Helden van het Internet

Trollen, vuilspuiters en andere slechtgemanierde mensen die anderen het leven zuur maken. Wie social media opendoet hoeft niet lang te zoeken naar negatieve comments, vaak minstens even spraakmakend als controversieel, en even polariserend als haatdragend. Maar wie zijn de Helden van het Internet? Wie zijn de mensen achter de posts? Die vraag probeert reportagemaker Eric Goens (die je kent van onder andere Het oudste beroep, Het Parket, De 42 kinderen van de goeroe en natuurlijk Het Huis) te beantwoorden door de mensen rechtstreeks te confronteren met hun uitspraken.

Online haatzaaiers

Eric Goens* gaat op zoek naar de mensen achter deze haatreacties op het internet en spreekt hen aan over hun bedenkelijke uitspraken. Hij wil van hen weten wat hen drijft om zo te keer te gaan op sociale media, en of ze zich bewust zijn van de impact van hun woorden. Daarnaast brengt hij ook een aantal bekende en minder bekende slachtoffers van online haatreacties in contact met hun belagers. Gaan ze elkaar beter begrijpen na een open gesprek? Is er verzoening mogelijk? En komen de haters tot inkeer of gaan ze in de toekomst gewoon op dezelfde manier te werk?

Helden van het internet kijken

Helden van het Internet is elke maandag vanaf 21.00 uur te kijken op Play4 en GoPlay. Wist je dat je GoPlay ook in het buitenland – zoals in Nederland – kunt kijken? Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

Helden van het internet: Eric Goens

Programmamaker Eric Goens vertelt over zijn nieuwe reeks: “In Helden van het Internet willen we de online belagers een spiegel voorhouden, zonder te polariseren en zonder het vingertje boven te halen. Het is een zoektocht naar wat mensen drijft om zo te keer te gaan op social media. We praten ook met slachtoffers over hoe zo’n berichten binnen komen. We tonen empathie waar het kan, maar leggen wel de vinger op de wonde.”

Fake news

Daarnaast gaat Helden van het Internet ook verder dan de confrontatie met online haatzaaiers. Het internet is en blijft een tsunami aan fake news en fake profielen en zelfs wie niets gelooft van wat hij leest op het internet komt vaak bedrogen uit. Verspreiden van leugens en haat. Het zaaien van verwarring en verdeeldheid. Bedrog zonder enige nuance of scrupule. Dat zijn de kernwoorden van fake news. Aanvullend daarop hebben we ook de kijktip: Fake news & ik: documentaire Tim Verheyden over desinformatie. Hij schreef eveneens het boek Het had waar kunnen zijn*.

Marc Van Ranst & bedreigingen

In de tweede aflevering van Helden van het Internet gaat Eric Goens langs bij de ongekroonde koning van de Twitterhaat: viroloog Marc Van Ranst. De belagers van Marc Van Ranst zijn talrijk en de online haat neemt elke dag grote proporties aan: van mensen die hem uitkafferen tot mensen die hem doodwensen of zelfs doodsbedreigingen sturen. “De eerste keren dat je doodsbedreigingen krijgt, dan ben je daar van aangedaan en denk je: van waar komt dit? Het went, je krijgt een dikke huid, maar dat is geen verdienste”, vertelt Marc Van Ranst. Al laat hij zich ook vooral niet doen en dit keer gaat hij met Eric Goens de baan op om enkele belagers op te zoeken. Wie zijn ze? Wat zeggen ze? En vooral: waarom zeggen ze die dingen? 

Gustaph

Niet enkel Marc Van Ranst krijgt het zwaar te verduren online, ook onze succesvolle Belgische Eurosong-inzending Gustaph wordt al weken niet gespaard. Een dagelijkse portie bagger, haat en beledigingen zijn zijn deel: “Ik heb er problemen mee als het gaat over mijn geaardheid, hoe ik eruit zie. En vooral dat wat ik draag dan gebruikt wordt als excuus om homofobe uitspraken te doen. Daar ga ik echt niet mee akkoord.” En actrice, presentatrice en contentcreator Jamie-Lee Six geeft een bloemlezing van wat zij over zich heen krijgt. 

‘Toetsenbordhelden’

Eric Goens gaat ondertussen aanbellen bij Vlamingen met wel erg krasse uitspraken, onder andere over het Reuzengom-proces en slachtoffer Sanda Dia, over asielzoekers en zelfs over fake news dat voor waar wordt aangenomen.

National Rape Day

24 april, de dag waarop verkrachters straffeloos hun gang mogen gaan. Althans toch volgens heel wat kanalen en content creators op TikTok die waarschuwen voor National Rape Day. Uiteraard gaat het hier over fake news, even wansmakelijk als beangstigend, maar de boodschap blijft duidelijk wel hangen bij kinderen. In de derde aflevering van Helden van Het Internet praat Eric Goens met enkele kinderen die met fake news op TikTok geconfronteerd worden en hoe ze daar mee om gaan.

Fake News & Jelle Mels

Hij zoekt ook naar antwoorden, want wie lanceert zulke hardnekkige desinformatie en waarom? Karrewiet-presentator Jelle Mels: “Iets wat beangstigend is, dat blijft aan je kleven. Vaak gaat het eigenlijk gewoon over rule number 1 op TikTok: zoveel mogelijk bereik hebben en zoveel mogelijk likes en comments genereren. Video’s die je bang maken, die je aandacht triggeren doen het sowieso goed op dat vlak.”

Jani Kazaltzis & Peter Van de Veire over online haat

En een nieuwe aflevering betekent ook een nieuwe karrenvracht aan haatcomments. Eric Goens trekt de baan op en gaat op zoek naar de personen achter deze comments. Daarnaast gaat hij ook op bezoek bij een van de favoriete schietschijven online: Jani Kazaltzis*. De negatieve berichten gericht aan zijn persoon zijn haast niet meer bij te houden. Dat geldt ook voor Peter Van de Veire, die met de lancering van het nieuwe ochtendblok op Radio 2 voor grote ochtendfiles zorgt op de sociale snelwegen. En hoe reageren kinderen van het 2e leerjaar op online haat?

AI & fake news

Elke dag circuleert er een verontrustende lading fake news op het internet. Wat is echt en wat niet? Sinds de introductie van AI valt de realiteit steeds minder te onderscheiden van de fictie. Dat wordt duidelijk in de zesde aflevering van Helden van het Internet. Zo wijzigt Helmut Lotti wel heel drastisch van muziekgenre. Met de juiste input zingt Helmut zonder problemen Killing in the Name van Rage Against The Machine. Zelfs familieleden trappen erin. 

Georges-Louis Bouchez & Special Forces

In aflevering 6 van Helden van het Internet gaat Eric Goens ook op bezoek bij Georges-Louis Bouchez, die in een video oproept om de legerdienst opnieuw in te voeren: “Dankzij mijn deelname aan Special Forces heb ik mij gerealiseerd hoe waardevol ons leger is. In het licht hiervan stel ik voor om de legerdienst opnieuw in te voeren in België. Gezien de gebeurtenissen op het wereldtoneel, met name de situatie in Rusland en Oekraïne, en de toenemende internationale spanningen, is het van cruciaal belang dat we onze strijdkrachten de mensen en middelen geven die ze verdienen.” Fake, uiteraard, maar daarom niet minder problematisch

Bodyshaming Jacotte Brokken

Ondertussen gaan de helden van het internet gewoon door met het posten van wansmakelijke opmerkingen. Zo krijgt weervrouw Jacotte Brokken – die nieuw is bij de VRT – heel wat bodyshamers digitaal over de vloer. Ook Thuis-actrice Lynn Van den Broeck kan ervan meespreken. 

Elodie Gabias

In de zevende aflevering van Helden van het Internet wordt Elodie Gabias geconfronteerd met de online haat die ze dagelijks krijgt. De influencer en actrice lacht er mee. Waar je Elodie Gabias van kent? Wat dacht je van Onderhuids en KIopjacht VIPS.

Jonatan Medart

Wie we in aflevering 8 van Helden van het internet allemaal zien? Denk bijvoorbeeld aan Jonatan Medart (die je kent van The worst rated show en de documentaire Follow Me). Maar we zien bijvoorbeeld ook Rik Torfs.

Karen & De Coster

Helden van het Internet borduurt voort op de gelijknamige rubriek in het programma Karen & De Coster uit 2015. Dit was een debat- en discussieprogramma van Gilles De Coster en Karen Damen. Eric Goens maakte de rubriek Helden van het Internet destijds al. Dit zorgde destijds voor veelbesproken tv; zo haalde er zelfs iemand een mes boven…

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 juni 2023 /